Βάσω Μόραλη: η πρώτη γυναίκα σπορτκάστερ στο Ραδιόφωνο 24/7

Η Βάσω Μώραλη, πρώτη γυναίκα που μετέδωσε αγώνα ποδοσφαίρου ραδιοφωνικά, μίλησε στο "Ραδιόφωνο 24/7" για το πώς μπήκε στο χώρο, τις περιγραφές που την σημάδεψαν και τη δημοσιογραφία στο πέρασμα του χρόνου.

Βάσω Μόραλη: η πρώτη γυναίκα σπορτκάστερ στο Ραδιόφωνο 24/7

Η 13η Φεβρουαρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και στο πλαίσιο αυτής η εκπομπή "Νίκη στην Κόντρα" στο "Ραδιόφωνο 24/7 και στους 88.6 είχε φιλοξενούμενη στον αέρα την Βάσω Μώραλη, την πρώτη γυναίκα που μετέδωσε αγώνα ποδοσφαίρου ραδιοφωνικά και επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της κρατικής αυστραλιανής ραδιοφωνίας SBS.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Η ΒΑΣΩ ΜΩΡΑΛΗ:

Για το πως ξεκίνησε η καριέρα της: "Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησα για να γίνω αθλητική συντάκτης, εγώ ήθελα να γίνω πολιτική ρεπόρτερ. Έτσι ξεκίνησα στο ελεύθερο ρεπορτάζ αλλά επειδή αγαπούσα τον αθλητισμό με πάθος παρακολουθούσα οτιδήποτε αθλητικό γινόταν και επειδή συστεγαζόμασταν τότε το ελεύθερο και πολιτικό ρεπορτάζ της ΕΡΑ στο ίδιο γραφείο με το αθλητικό, είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους αθλητικούς, ειδικότερα με τον Ηρακλή Κοτζιά, τον προϊστάμενο του αθλητικού. Τότε έκανα και κάποιες εξυπηρετήσεις επειδή δεν είχε πολλούς μόνιμους ανθρώπους τότε το αθλητικό ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να καλύπτω και το Υφυπουργείο Αθλητισμού και Νέας Γενιάς με δική μου πρωτοβουλία και παράκληση του Ηρακλή και κάλυπτα και αθλητικά θέματα σε επίπεδο ρεπορτάζ.

Ο Ηρακλής εντυπωσιάστηκε κατά κάποιον τρόπο για τις γνώσεις που είχα στον αθλητισμό και άρχισε να με βλέπει κάπως διαφορετικά και να εμπιστεύεται περισσότερο. Κάποια στιγμή συζητώντας είχα το θράσσος να του πω "εντάξει, και μία γυναίκα μπορεί να κάνει μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, σιγά το δύσκολο". Είχα άγνοια κινδύνου. Μου λέει "νιώθεις πως μπορείς να κάνεις μετάδοση ενός αγώνα;" και του είπα "γιατί όχι". Ήξερα τους κανονισμούς, ειδικότερα ποδοσφαίρου, παίκτες, ιστορίες ομάδων. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπε "πάρε το μαγνητοφωνάκι σου, κάνε μία-δύο φορές σε ένα γήπεδο και κάνε μετάδοση για να σε ακούσω".

Πράγματι το έκανα, το άκουσε και του άρεσε και πρότεινε στον τότε διευθυντή ειδήσεων, στον συγχωρεμένο Παντελή Τρογάδη, να δοκιμάσουν, να ρίξουν μία γυναίκα στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις και μετά από μία μικρή δοκιμή ζωντανή που με έβαλε ο Παντελής Τρογάδης να του κάνω μία μετάδοση, είπε στον Ηρακλή "Ρε αυτή είναι καλή, να τη βγάλουμε". Έτσι έγινε, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής της σεζόν 1982-83 με έβγαλαν στο δεύτερο πρόγραμμα και από τότε άρχισα να βγαίνω στα γήπεδα και για τα επόμενα χρόνια είτε για ποδοσφαιρικές μεταδόσεις είτε στο συντονισμό μαζί με τον Ηρακλή. Τότε είχαμε 9 με 10 ματς ταυτόχρονα στις μεταδόσεις και το κοινό ήταν 2 με 3 εκατομμύρια".

Για το πώς την αντιμετώπιζε τότε ο κόσμος ως μοναδική γυναίκα που μετέδιδε αγώνες: "Ήμουν μόνη αλλά παραδόξως δεν άκουσα τίποτα άσχημο και χυδαίο, τίποτα υποτιμητικό όταν έκανα τις μεταδόσεις στα ελληνικά γήπεδα. Ίσα-ίσα οι φίλαθλοι με αντιμετώπισαν με σεβασμό, με φιλική διάθεση, δεν θυμάμαι ούτε μία βρισιά σε γήπεδο την ώρα που μετέδιδα αγώνα ή μετά από αυτό. Αντίθετα τώρα, ειλικρινά δεν ξέρω πόσο εύκολο θα ήταν για μία συνάδελφο να πάει και να κάνει μεταδόσεις. Εγώ δεν έχω τύχει κακής μεταχείρισης ή αντιμετώπισης, δεν μπορώ να πω ψέματα, αυτή είναι η πραγματικότητα".

Για τη δική της αγαπημένη φωνή στο ραδιόφωνο: "Επειδή εγώ μικρή ήμουν Ολυμπιακός, όταν άκουγα ραδιόφωνο η αγαπημένη μου φωνή ήταν ο Αντώνης Πυλιαρός. Γιατί έκανε πάντα Ολυμπιακό, είχε εξαιρετική φωνή, ήταν γλαφυρός στις περιγραφές του, έδινε φοβερό τόνο και χρωματισμό. Να φανταστείτε πως ένας από τους πρώτους πέντε που ζήτησα να γνωρίσω όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στο Ραδιομέγαρο το 1982 ήταν ο Αντώνης. Τον αγαπούσα πολύ από τα πρώτα μου εφηβικά μου χρόνια".

Για την περιγραφή που της έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό: "Σίγουρα η πρώτη ήταν πολύ αγαπημένη επειδή ήταν ένα πείραμα που δεν είχε ξαναγίνει και δεν πήγε άσχημα. Σίγουρα θυμάμαι δύο χαρακτηριστικές μεταδόσεις: η μία ήταν για το Κύπελλο UEFA όταν έπαιζε η ΑΕΚ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Σαν Μαμές, πριν το ανακαινίσουν, ήταν σαν ένα πηγάδι. Ήμασταν στον έκτο όροφο και βλέπαμε τους παίκτες σαν μυρμήγια αλλα είχε τόσο θόρυβο, τόση φασαρία από τους οπαδούς που δεν άκουγα την ίδια τη φωνή μου. Και επειδή δεν άκουγα στις ενδοσυνεννοήσεις, αναγκαστικά έκανα περιγραφή σε όλο τον αγώνα ουρλιάζοντας για να μπορέσω να ακούγομαι, ήταν τόσο πολύς ο θόρυβος που ήταν εξαντλητικό.

Η άλλη περιγραφή ήταν στην Κοπεγχάγη όταν έπαιζε η Εθνική Ελλάδας με την Δανία και είχα πάει με τον Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο για να κάνουμε το ματς. Χάσαμε 7-1, με το ημίχρονο να είναι 1-1. Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου όμως φάγαμε 2,3 απανωτά γκολ με αποτέλεσμα όμως ο Μιλτιάδης να εξοργιστεί, να τσαντιστεί και να πετάξει τα ακουστικά. Μου είπε με νοήματα "εγώ δεν συνεχίζω άλλο". Έμεινα να περιγράφω μόνη μου μέχρι το έβδομο γκολ. Τον ξαναείδα μόνο στη μεικτή ζώνη όταν πήγαμε να κάνουμε δηλώσεις!"

Για το πώς έχει αλλάξει το τότε από το τώρα στο χώρο της δημοσιογραφίας: "Τα χρόνια έχουν περάσει και βλέπω με χαρά πολλές κοπέλες στο εξωτερικό να παίρνουν ρόλο σε ζωντανές μεταδόσεις, καλύπτοντας πάγκους. Χαίρομαι που οι γυναίκες έχουν γίνει αποδεκτές στο χώρο, εκτός από ένθερμες φίλαθλοι μπορούμε να γίνουμε καλές μεταφορείς δίνοντας και το δικό μας στίγμα. Γενικά έχει αλλαξει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα από τότε που ξεκινήσαμε εμείς, οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας έχουν αλλάξει δυστυχώς προς το χειρότερο και νομίζω ότι πολλοί δημοσιογράφοι τώρα προσπαθούν με ηρωισμό να τηρήσουν και τη δεοντολογία και να διατηρήσουν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Θα πρέπει οι νέοι συνάδελφοι να καταλάβουν ότι θα πρέπει να εξοπλίσουν τον εαυτό τους με περισσότερες γνώσεις, το αθλητικό ρεπορτάζ είναι ένα σύνθετο ρεπορτάζ, από πλευράς γνώσεων ο αθλητικός δημοσιογράφος είναι ο πιο πλήρης δημοσιογράφος".

* Σημειώνεται πως όταν στις 19 Ιουνίου του 1983 η Βάσω Μώραλη μετέδιδε τον αγώνα Εθνικού-Παναχαϊκής το φαινόμενο δεν απασχόλησε μόνο τον ελλαδικό τύπο αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και RAI.Ηταν επίσης επικεφαλής του ελληνικού ραδιοφωνικούπρογράμματος της SBS μέχρι και τις αρχές του 2015 όταν και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 36 χρόνια καριέρας. Διαμένει μόνιμα πλέον στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καβάλα.

Η κ. Μώραλη είχε εργαστεί για σχεδόν 30 χρόνια ως δημοσιογράφος, εκφωνήτρια, παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε εφημερίδες στην Ελλάδα. Τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής της καριέρας στην ΕΡΤ. Εκεί όπου έκανε και την "παγκόσμια πρωτιά" στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK