Κατσουράνης: "Δίνουμε κακή νοοτροπία στα παιδιά μας"

Ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στο "Game Changer" για τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για την Εθνική και την παρουσία του τώρα στην Παναχαϊκή.

Κατσουράνης: "Δίνουμε κακή νοοτροπία στα παιδιά μας"

Με την ιδιότητα του νυν τεχνικού διευθυντή της Παναχαϊκής αλλά και αυτή ενός ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί σε υψηλότατο επίπεδο τόσο φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας όσο και με τους συλλόγους στους οποίους έπαιξε για πάνω από 15 χρόνια, ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στο "Game Changer".

Αναφερόμενος αρχικά το πιο σημαντικό από τα κατορθώματα του φέτος με την ομάδα της Πάτρας είπε: "Το σημαντικό ήταν να έρθουν οι οικογένειες στο γήπεδο και να μπορούμε να έχουμε έστω μία καθαρή τουαλέτα στο γήπεδο γιατί και αυτό ήταν δύσκολο. Γενικότερα είναι ένα πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι δεν μας νοιάζει ο πελάτης. Ο κόσμος το εκτίμησε αυτό.

Δεν ασχολούμαστε με τους πελάτες και για αυτό το γήπεδο είναι άδεια. Βγήκαμε όγδοοι σε εισιτήρια στην Ελλάδα. Είχαμε έναν ικανοποιητικό μέσο όρο εισιτηρίων κόντρα σε ομάδες που δεν είναι τόσο εμπορικές"

Στη συνέχεια μίλησε και για την νοοτροπία των μικρών παιδιών και το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουν την ομάδα της πόλη τους: "Ο ένας λόγος είναι ότι δίνουμε κακή νοοτροπία στα παιδιά μας. Δεν τα μαθαίνουμε να είναι με την ομάδα της πόλης μας. Πήγα σε 20 δημοτικά σχολεία. Στα πρώτα σχολεία που πήγα φώναζαν είτε το όνομα μου είτε για την Εθνική. Στη συνέχεια άλλαξε αυτό και άρχισαν να φωνάζουν για την Παναχαϊκή.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο γεγονός στο ότι δεν ξέρουμε να χάνουμε. Στον αθλητισμό δεν υπάρχει μόνο νίκη, αλλά και η ήττα. Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι διοικούν τις ομάδες".

Για το εάν πίστεψε ότι θα γινόταν κάποια αλλαγή μετά την κατάκτηση του Euro 2004: "Δεν πιστέψαμε ότι θα γινόταν μία αλλαγή. Πάντοτε το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απαξιωμένο. Ποτέ δεν είδαμε καμία αλλαγή. Ποτέ δεν ήταν σε πρώτο πλάνο οι ποδοσφαιριστές. Δεν πήραμε ποτέ μηνύματα ότι κάτι πάει να αλλάξει στον αθλητισμό και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Δεν έγινε ποτέ κάποια πραγματική αλλαγή. Δεν έχουμε γήπεδα και υποδομές. Στο εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητα οι υποδομές".

Για το που μπορεί να φτάσει η Παναχαϊκή: "Το πρότζεκτ της Παναχαϊκής μπορεί να φτάσει ψηλά και να γίνει πρώτη δύναμη μετά της ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το ποδόσφαιρο που έχουμε τώρα. Δεν έχουμε κανένα πρόσωπο που δεν είναι "καθαρό" μέσα στην ομάδα. Θέλουμε να βγάζουμε υγεία και να είμαστε κοντά στην κοινωνία της Πάτρας. Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο".

Για το εάν του άφησε κάποιο απωθημένο η καριέρα του: "Απωθημένο από την καριέρα μου δεν έχω. Είμαστε ευλογημένοι όσοι παίξαμε στο Euro 2004. Πρέπει να αλλάξουμε όμως το ποδόσφαιρο. Στο εξωτερικό βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες στα γήπεδα. Εδώ είναι απαξιωμένος ο αθλητισμός".

Για το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές ομάδες: "Το μοναδικό μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα είναι το να βγάζουν οι ομάδες ταλέντα και να τα πουλούν. Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα μοντέλο μόνο για την Παναχαϊκή, αλλά και για τις μεγάλες ομάδες. Δυστυχώς όμως όπως προείπα στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να χάνουμε".

Για το μέλλον του και το τι θέλει να περάσει στα νέα παιδιά: "Δεν θέλω να γίνω επαγγελματίας παράγοντας. Τα λάθη και όσα μάθαμε από την καριέρα μας πρέπει να τα μεταφέρουμε στους νέους αθλητές, ώστε να μάθουν από αυτά. Πρέπει να νέα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο όπως πρέπει.

Μιλάμε για παιδιά σε μικρή ηλικία. Πρέπει να τους προσφέρουμε τις ανέσεις που πρέπει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένα παιδί να μη θέλει να πάει σε άλλη ομάδα, αλλά να μείνει στην Παναχαϊκή.

Στο εξωτερικό ασχολείσαι μόνο με το αντικείμενο σου. Πρέπει να φτιαχτεί ένα μοντέλο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο. Στην Ελλάδα ο ποδοσφαιριστής πάει δύο ώρες στην προπόνηση και μετά είναι στις καφετέριες. Τους βλέπουμε στα 18 είναι ταλέντα και στα 25 είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο".

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για το τι θα άλλαζε στον ελληνικό αθλητισμό εάν ήταν Υπουργός είπε: "Θα έκανα νόμους που να εφαρμόζονται για όλους".

News 24/7

24MEDIA NETWORK