Κούγιας: "Ο Ανδρεάδης έπραξε σωστά με τον Μαρινάκη"

Ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, τάθηκε υπέρ των περιοριστικών μέτρων που επεβληθήκαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη από τον ειδικό ανακριτή, Γιώργο Ανδρεάδη.

Κούγιας: "Ο Ανδρεάδης έπραξε σωστά με τον Μαρινάκη"

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Fever Pitch», με τους Θέμη Καίσαρη και Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

Για την περίπτωση της Παναχαϊκής: "Η Παναχαϊκή το 2012 έχασε την άνοδο στα πλέι οφ από τον Πλατανιά. Εκτοτε χάσαμε πολλά χρήματα από τον Πλατανιά. Θα κάνουμε αγωγή και ίσως η αγωγή να συμπεριλάβει και την κρητική ομάδα. Είχα υποστηρίξει ότι οι διαιτητές Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης “στήθηκαν” τότε, για να ευνοηθεί ο Πλατανιάς. Είχα βγάλει ανακοίνωση, ο εισαγγελέας μου άσκησε δίωξη και μου πήραν τις μετοχές για τρία χρόνια, ώστε να πάψω να είμαι πρόεδρος και πρότειναν μάλιστα να υποβιβαστεί η Παναχαϊκή και εγώ να φύγω ισόβια από το ποδόσφαιρο. Μετά η τιμωρία έπεσε στον έναν χρόνο, μου απαγόρεψαν να είμαι πρόεδρος, αλλά εγώ συνέχισα να διοικώ παραχωρώντας τις μετοχές στον σύζυγο της γραμματέας μου. Πλήρωσα τότε 130.000 ευρώ. Η Παναχαϊκή θα καταθέσει αγωγές και θα πάρω πίσω όσα χρήματα έχω χάσει".

Για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της φερόμενης ως εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο: " Ξεκάθαρα υπάρχει μια ποινική δίωξη. Ο ειδικός ανακριτής κάλεσε όλους τους κατηγορουμένους και αύξησε τον αριθμό, ενώ σχεδόν σε όλους επέβαλλε περιοριστικούς όρους. Για κανέναν, πλην των Μαρινάκη, Κουρίδη, Σαρρή, δεν υπήρχε η δυνατότητα να επιβάλλει προσωρινή κράτηση. Η κατηγορία που μπορεί να τους βαρύνει είναι μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση".

Για τους τρεις που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές κατηγορίες: "Για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης προβλέπετο και προσωρινή κράτηση στους Μαρινάκη, Κουρίδη, Σαρρή. Εγιναν πάντως σωστές επιλογές από τον κύριο Ανδρεάδη. Κυρίως με την περίπτωση του Μαρινάκη. Είναι μια διεθνούς φήμης προσωπικότητα. Μπορεί να είναι ύποπτος φυγής, αλλά δεν μπορείς να τον χάσεις, τη στιγμή που πρέπει δύο φορές το μήνα να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα. Οταν το κύριο μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του είναι στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, δεν μπορείς να του απαγορεύσεις τη μετακίνηση στο εξωτερικό".

Για το αν πρέπει να παραιτηθεί ο Μαρινάκης από την προεδρεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός:
"Από την προεδρεία δεν είναι απαραίτητο. Μόνο η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού μπορεί να το κάνει. Και αυτό μόνο εφόσον υπάρξει καταδίκη, κατά την προσωπική μου άποψη".

Για τους περιοριστικούς όρους: "Η κρίση του ανακριτή και του εισαγγελέα είναι προσωρινή. Μπορεί να προσφύγει ο κατηγορούμενος και να αρθούν οι όροι ή να διαφοροποιηθούν, αν το πράξουν οι δικηγόροι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Αν ήμουν υπερασπιστής του Μαρινάκη, επειδή είναι κοινωνική απαξία η παρουσία σε αστυνομικό τμήμα, θα το είχα κάνει. Δεν ξέρω αν θα προσφύγουν στο συμβούλιο πλημμελειοδικών οι δικηγόροι του".

Για τις μετοχές: "Αρχικά, δεν έχει υποχρέωση να μεταβιβάσει τις μετοχές. Υπάρχει μια φιλολογία για το αν πρέπει να είσαι πρόεδρος ή όχι. Εδώ υπάρχει μια επιλογή που δείχνει και παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα: Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΑΕΚ; Δεν είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης; Δεν είναι αυτός που κάνει τις μεταγραφές, δεν είναι αυτός που ασχολείται με το μέλλον της ΑΕΚ; Και είναι ευτυχία για την ΑΕΚ να τον έχει. Είναι όμως ο ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ και της ΑΕΚ. Ωστόσο, δεν θα εμφανιστεί πουθενά. Το ίδιο θα κάνει και ο Μαρινάκης. Ολα μπορεί να τα κάνει, αρκεί να μην φαίνεται. Μπορεί να πάει στην προπόνηση, όχι όμως και στα αποδυτήρια. Ούτε στην UEFA, σε κλήρωση της ομάδας του, μπορεί να πάει ως πρόεδρος. Μπορεί να καθίσει με τους εκπροσώπους της ομάδας του, όμως και να παρακολουθήσει την κλήρωση".

Για το πώς κρίνουν και αποφασίζουν οι Ελληνες δικαστές: "Ολοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Δεν έχουν την ίδια προσωπικότητα, το ίδιο σύστημα αξιών. Ομως από ανθρώπους θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Ο Ελληνας δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακούσει όλα τα αποδεικτικά μέσα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε μάρτυρες, πραγματογνωμοσύνες, ωστόσο αποφασίζει ιεραρχικά, σύμφωνα με την ηθική του και λέει ότι αυτή είναι η απόφαση. Επίσης, μπορεί να αγνοήσει όλα αυτά, αρκεί να γράψει ότι τα διάβασε και τα έλαβε όλα υπόψη. Μην διαγράψετε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση από την καταδίκη μέχρι την τελική αθώωση".

Για τους υπόλοιπους, πλην των Μαρινάκη, Κουρίδη, Σαρρή, που επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι: "Για τον μεν Κομπότη, για παράδειγμα, είναι νομίζω σε βαθμό πλημμελήματος η κατηγορία. Αυτοί οι περιοριστικοί όροι είναι άνευ σημασίας. Εχουν σημασία μόνο για τους Μαρινάκη, Κουρίδη και Σαρρή που έχουν κακουργηματικές κατηγορίες να αντιμετωπίσουν.
Δεν μπορεί να υπογράφει διαχειριστικές πράξεις ο Μαρινάκης ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ομως δεν έχει σημασία. Από ότι γνωρίζω ο κύριος Βρέντζος υπογράφει".

News 24/7

24MEDIA NETWORK