Οι πρώτες απολογίες για την "κάρτα υγείας"

Απολογήθηκαν οι τέσσερις πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους πρώην και νυν ανθρώπους της ΕΠΟ για την "κάρτα υγείας" που κόστισε 29.000.000 ευρώ στην Ομοσπονδία.

Στον ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, απολογήθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι πρώτοι τέσσερις από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους από τον χώρο του ποδοσφαίρου για την υπόθεση της κάρτας υγείας της ΕΠΟ.

Το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Γιάννης Οικονομίδης, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Χατζηαποστόλου και τα πρώην μέλη του ΔΣ, Χρήστος Σάββας και Γιάννης Δεσύλλας, βρέθηκαν στην Ευελπίδων κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν μεταξύ άλλων τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, καθώς και τους τρεις προκατόχους του, Γιώργο Σαρρή (απολογείται την Παρασκευή), Σοφοκλή Πιλάβιο, Βασίλη Γκαγκάτση), καθώς και τον νυν πρόεδρο της ΚΕΔ, Γιώργο Καραμελίδη.

Οι πρώτοι από τους κατηγορούμενους που βρέθηκαν στο γραφείο του Ανδρεάδη, οδηγήθηκαν ακολούθως στον εισαγγελέα υπηρεσίας και με κοινή απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών, δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος.

Η υπόθεση

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του πορίσματος που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, μεταξύ 27 Μαΐου 2005 και 28 Μαρτίου 2013 οι 23 πρώην και νυν άνθρωποι της ΕΠΟ οδήγησαν τα ταμεία της Ομοσπονδίας σε "ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ".

Η ΕΠΟ είχε συνάψει σύμβαση έργου με την εταιρία "PC Systems", ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, μετά από μία σειρά ξαφνικών θανάτων παικτών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη χρήση λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής, που αφορούσε ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα, αλληλένδετα μέσω διαδικτύου, σε κάθε μία από τις 53 Ενώσεις μέλη της ΕΠΟ, και στα οποία θα αποθηκεύονταν τα ιατρικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών μετά από τον έλεγχο του αρχιάτρου.

Αν και κανονικά θα έπρεπε να γίνουν πάνω από 1.500.000 εξετάσεις ποδοσφαιριστών στο επίμαχο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα είναι μόλις 15.500.

Η ΕΠΟ ανανέωσε τη σύμβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2010, παρότι δεν υπήρχε κανονική χρήση του λογισμικού και τρία χρόνια αργότερα την κατήγγειλε.

Δίωξη για απιστία έχει ασκηθεί και σε οκτώ στελέχη της "PC Systems".

Podcasts

Ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο;

Η επικείμενη μεταγραφή του Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ Μαδρίτης και του Αντουάν Γκριεζμάν στην Μπαρτσελόνα εξετάζονται από το Pod-όσφαιρο, που απαντά στο αν ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο του Ολυμπιακού.