Ανδρονίκη Τυχερού στο Contra.gr πέντε χρόνια μετά: "Είχα ματώσει, πονούσα αλλά ακόμη και τότε μας πετούσαν αντικείμενα"

Η Ανδρονίκη Τυχερού, σεκιούριτι σε εκείνο το επεισοδιακό ντέρμπι του ΟΑΚΑ το 2010 και θύμα του οπαδικού μίσους, δίνει κατάθεση ψυχής στο Contra.gr και μιλά για όσα τη στοιχειώνουν. Τα ακρωτηριασμένα δάχτυλα, η ζούγκλα των ανεγκέφαλων και οι ευθύνες της Αστυνομίας.

Ανδρονίκη Τυχερού στο Contra.gr πέντε χρόνια μετά: "Είχα ματώσει, πονούσα αλλά ακόμη και τότε μας πετούσαν αντικείμενα"

Πριν ακριβώς πέντε χρόνια η Ανδρονίκη Τυχερού κλήθηκε να εργαστεί ως σεκιούριτι στο ντέρμπι του Παναθηναϊκό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Το έκανε συχνά για να συμπληρώνει το εισόδημά της. Εκείνο το μεροκάματο όμως ήταν και το τελευταίο. Εσκυψε να πιάσει μία κροτίδα που πέταξε κάποιος ανεγκέφαλος στο ταρτάν, το βεγγαλικό έσκασε και δύο ακρωτηριασμένα δάχτυλα την στοίχειωσαν για πάντα. Την αναζητήσαμε γιατί θεωρήσαμε ότι ως παθούσα είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας δώσει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζούγκλα που επικρατεί στα ελληνικά γήπεδα και την οποία, εσχάτως, η πολιτεία αποφάσισε για πολλοστή φορά να πολεμήσει.

Ανδρονίκη Τυχερού στο Contra.gr πέντε χρόνια μετά: "Είχα ματώσει, πονούσα αλλά ακόμη και τότε μας πετούσαν αντικείμενα"

"Όλα ήρθαν ανάποδα από εκείνο το βράδυ"

" Δεν έχω εργαστεί από τότε χωρίς να φταίει γι' αυτό αποκλειστικά το ατύχημα. Ακόμα πάντως και τώρα πονάω. Δεν μπορώ να σηκώσω βαριά αντικείμενα με το δεξί χέρι, ζορίζομαι. Με μισό αντίχειρα και κομμένο ένα μέρος και του δείκτη τα πράγματα είναι δύσκολα" λέει στο Contra.gr η κ. Τυχερού από το Βόλο πια όπου διαμένει μόνιμα.

"Ευτυχώς" συνεχίζει " η ζημιά αποκαταστάθηκε αρκετά, όχι όμως πλήρως. Δουλειά πάντως ακόμη δεν έχω βρει μετά από εκείνο το περιστατικό, υπάρχει και τρομερή ανεργία, όλα ανάποδα ήρθαν σχεδόν από εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ".

Ανδρονίκη Τυχερού στο Contra.gr πέντε χρόνια μετά: "Είχα ματώσει, πονούσα αλλά ακόμη και τότε μας πετούσαν αντικείμενα"

Το περιστατικό το θυμάται σαν να έγινε χθες. Αλίμονο, και να θέλει να ξεχάσει το μυαλό, δεν μπορεί μάλλον η ψυχή: " Με κάλεσε η εταιρία να δουλέψω για το ντέρμπι. Με τοποθέτησαν στη θύρα 5. Μετά το γκολ του Ολυμπιακού έγινε χαμός. Το γήπεδο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Είχαμε εντολή να μαζεύουμε κάθε τι που έριχναν οι οπαδοί στο ταρτάν του στίβου και τον αγωνιστικό χώρο. Είδα την κροτίδα που έπεσε, πήγα να την μαζέψω και μόλις το έκανα αυτή έσκασε ακαριαία στο χέρι μου. Το μόνο που πρόλαβα να κάνω ήταν να γυρίσω ενστικτωδώς το πρόσωπο και έτσι γλίτωσα τα χειρότερα. Ακόμα και το πυρίμαχο γάντι που φορούσα έγινε κομμάτια!"

"Πονούσα, αλλά πετούσαν αντικείμενα"

"Με σήκωσε στην αγκαλιά του ο γαμπρός μου που δούλευε στο ίδιο, σχεδόν, σημείο. Πονούσα, αλλά ακόμα και τότε μας πετούσαν αντικείμενα από την εξέδρα. Τότε κατάλαβα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι ψυχολογικά και απλώς βγάζουν τα απωθημένα τους στο γήπεδο".

Συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, είναι φανερό ότι την "πνίγει" ακόμα το θέμα: " Ρίχνω την κύρια ευθύνη στην αστυνομία. Δεν ελέγχουν κανέναν. Μπροστά μου, ακριβώς μπροστά μου, άδειαζαν σακ βουαγιάζ με όλο το υλικό. Μπουκάλια, φωτοβολίδες, βεγγαλικά. Η αστυνομία ήξερε. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν χωρίς σοβαρές ποινές. Και σας το λέει αυτό μία γυναίκα που δούλεψε χρόνια στα γήπεδα και της αρέσει από μικρή το ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία τα κατάφεραν, εδώ όχι ακόμα. Κάτι πάει να κάνει ο νέος Υπουργός, για να δούμε".

Την ρωτάμε για την αντίδραση τότε της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. " Ηρθαν στο νοσοκομείο και αυτό ήταν όλο. Μου έδωσε την υπόσχεση ο κύριος Αντωνιάδης, τότε αντιπρόεδρος, ότι θα βοηθήσει, τουλάχιστον να έχω μια δουλειά. Τίποτα, μόνο υποσχέσεις. Από τη στιγμή που βγήκα από το νοσοκομείο χάθηκαν οι πάντες, παντελής αδιαφορία. Για τον Παναθηναϊκό δούλεψα τρία χρόνια. Παραλίγο να σκοτωθώ πάνω στη δουλειά μου αλλά τίποτα. Μόνο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μου έδωσε κάποια χρήματα καθαρά από την τσέπη του. Την ΠΑΕ την περιμένω ακόμη".

Ανθρωπος της ασφαλείας του συγκεκριμένου αγώνα κάνει ότι έκανε και η κ. Τυχερού. Αυτός στάθηκε πιο τυχερός...

Ανδρονίκη Τυχερού στο Contra.gr πέντε χρόνια μετά: "Είχα ματώσει, πονούσα αλλά ακόμη και τότε μας πετούσαν αντικείμενα"

Η ζωή της από τότε άλλαξε και πως να μην αλλάξει. Αλλά η κ. Τυχερού, ευτυχώς για την ίδια, δεν χάνει το κουράγιο της: " Στα δύο χρόνια μετά το ατύχημα μου είπαν να αναζητήσω τη λύση της πλαστικής ή του πρόσθετου μέλους. Δεν το έκανα, ένιωθα, σε γενικές γραμμές, καλά. Εψαξα για δουλειά αλλά εδώ στο Βόλο, όπου μετακόμισα για λόγους οικογενειακούς, δεν τα κατάφερα όμως να βρω. Και αυτές που παραλίγο να βρω ήταν απίστευτα κακοπληρωμένες. Και στο γήπεδο βέβαια για 25-30 ευρώ δούλευα, όχι παραπάνω. Αλλα τότε είχα και την πρωινή δουλειά ως σεκιούριτι σε τράπεζα, είχα την ασφάλειά μου. Τώρα δεν υπάρχει κάτι από αυτά".

Μας είπε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισε κίνδυνο στα γήπεδα: " Και στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στους αγώνες του μπασκετικού Παναθηναϊκού, κινδύνευσα. Πετούσαν φωτοβολίδες που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε. Οχι όμως στην έκταση που υπήρξε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Δεν αλλάζει όλο αυτό την αγάπη μου για την ομάδα γιατί στην οικογένειά μας είμαστε όλοι Παναθηναϊκοί. Από τη Γερμανία όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Αλλά..."

"Με την ανοχή της Αστυνομίας"

Το κλου της υπόθεσης; Η αγωγή που έχει καταθέσει η κυρία Τυχερού κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αξιώνοντας αποζημίωση δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, αν και έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο δικηγόρος της παθούσας Γιάννης Μαρακάκης τονίζει σχετικά: " Ο,τι έγινε, έγινε με την ανοχή της αστυνομίας. Οι οπαδοί πέρασαν μέσα ότι ήθελαν τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα, ξέρουμε ακριβώς τι έγινε. Πέρασαν τα πάντα, φωτοβολίδες, καπνογόνα, μπουκάλια, ακόμα και μαδέρια. Η αστυνομία δεν έκανε κάτι για να το αποτρέψει όλο αυτό γι' αυτό και η κυρία Τυχερού έκανε αγωγή στο Ελληνικό δημόσιο και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιώνοντας αποζημίωση. Εχουμε πάρει ημερομηνία και περιμένουμε".

Τα καλύτερα του Contra.gr:

Το έξυπνο πικάρισμα στα ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Συνέντευξη Τζόρτζεβιτς: Θρύλε μου χρόνια σου πολλά

Τα 20 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK