Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Είναι γυναίκα. Δυναμική και δραστήρια. Με αγάπη για το ποδόσφαιρο, το χορό και την κοινωνική προσφορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σώσει ζωές παικτών κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα. Το Contra.gr εντόπισε, "ανέκρινε" και φωτογράφισε την όμορφη διαιτητή (πλέον βρίσκεται στο χώρο του beach soccer) Βανέσσα Μαραγκού.

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Η συνομιλία άρχισε μέσω τηλεφώνου και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε αντιληπτό ότι η Βανέσσα Μαραγκού είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει χιούμορ και αγάπη για τη ζωή.

Τα ενδιαφέροντα και οι ασχολίες της διαιτητού είναι τόσες πολλές που λίγο έλειψε η συνέντευξη να γίνει μέσω... κινητού, αφού οι απορίες μας αυξάνονταν με μεγάλη ταχύτητα.

"Έχω κερδίσει καλλιστεία, ασχολούμαι ενεργά με το χορό, ξέρω τέσσερις γλώσσες...", ήταν μερικές από τις ατάκες που μας ανάγκασαν να της πούμε "στοπ", προκειμένου η κουβέντα να επεκταθεί από κοντά.

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Η διάθεση της Βανέσσας Μαραγκού για συζήτηση περί ποδοσφαίρου, κοινωνικής προσφοράς, χορού και ένα σωρό άλλων δραστηριοτήτων είναι παροιμιώδης.

Εκείνη, μάλιστα, μου πρότεινε να συναντηθούμε στη σχολή που κάνει χορό για να πάρω μία γεύση από την καθημερινότητά της. Μία καθημερινότητα που δεν είναι μόνο... φρουφρού κι αρώματα, όπως είπαμε χαριτολογώντας στο τηλέφωνο, λόγω σφυριγμάτων και γυναικείας υπόστασης...

Αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν γνωρίζουν ότι η Βανέσσα Μαραγκού έχει εκπαιδευτεί για να σώζει ζωές. Η χάρη της, μάλιστα, έχει φτάσει μέχρι την Τουρκία, όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές
Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές
Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Δεκάδες είναι και οι αναφορές σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για την προσφορά της Βανέσσας Μαραγκού μέσω της πολεμικής αεροπορίας. Ιδού δύο δείγματα.

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές
Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Εν ολίγοις και για να δοθεί ο λόγος στη διαιτητή/χορεύτρια/διασώστρια/ πρέπει να πούμε ότι η απόφαση για τη συνέντευξη πάρθηκε επειδή έχει σώσει πολλές ζωές. Δεν φανταζόμασταν ότι θα είχε τόσα πολλά -επιπλέον- γεγονότα να μας διηγηθεί.

"Έχω σώσει πολλές ζωές"

Στα παιδικά σου χρόνια ήσουν αγοροκόριτσο;

"Ναι, μπορείς να το πεις κι έτσι. Από μικρή αντί να παίζω με κούκλες κτλ. όπως τα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου, εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο, έτρεχα στα γήπεδα και γενικά συναγωνιζόμουν σε οτιδήποτε τα αγόρια της ηλικίας μου με σκοπό πάντα να τα ξεπεράσω".

Όταν ήσουν μαθήτρια τι ήθελες να σπουδάσεις και γιατί;

"Από μικρή ήθελα να γίνω γυμνάστρια ή γιατρός. Γυμνάστρια επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά με τον στίβο από 8 χρονών και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Γιατρός επειδή από το σπίτι μου έλαβα το εξής μήνυμα: 'να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Τελικά με τι ασχολήθηκες μετά από την εφηβεία;

"Τελικά έγινα και τα δύο (σ.σ. γυμνάστρια και διασώστρια). Παράλληλα, τελείωσα σχολή δημοσιογράφίας, αλλά δεν συνέχισα γιατί πέρασα στην Πολεμική Αεροπορία ως διασώστρια. Μιλάω τέσσερις γλώσσες, με την πιο δύσκολη να είναι τα εβραϊκά. Επίσης, διδάσκω θέματα διάσωσης και φυσικών καταστροφών σε δήμους όλης της Ελλάδας, μέσω τους προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας 'Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους".

Η γυναικεία υπόσταση και η ομορφιά έχουν παίξει ρόλο στη ζωή σου;

"Παλιότερα, είχα πάρει τίτλο σε καλλιστεία ομορφιάς, ενώ διαθέτω πτυχίο λάτιν κι ευρωπαϊκών χορών. Μάλιστα, ασχολούμαι ακόμα ενεργά με το χορό! Με τον παρτενέρ μου Θοδωρή Χαλά κάνουμε καθημερινά προπονήσεις στη σχολή Marie-Claire και προετοιμαζόμαστε για διαγωνισμούς και διάφορα events".

"Γνώριζα από μικρή τι σημαίνει οφσάιντ"

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να γίνεις διαιτητής;

"Η διαιτησία μπήκε εντελώς τυχαία στη ζωή μου από πρόταση μιας φίλης μου. Και τελικά η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σταθμός στη ζωή μου".

Ήξερες από μικρή τι σημαίνει οφσάιντ;

"Ναι και γι' αυτό μέχρι τώρα βγάζω από τη ζωή μου οποιονδήποτε δεν μου κάνει. Συμβουλεύω άντρες και γυναίκες να καταλογίζουν... οφσάιντ σε όσους έχουν αρνητικούς σκοπούς απέναντί τους. Αντίθετα, όποιος αξίζει, του αφήνουμε... πλεονέκτημα και συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή μας".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Ποιους Έλληνες διαιτητές θαυμάζεις;

"Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιους φτασμένους διαιτητές. Εγώ θαυμάζω όλα τα νέα παιδιά που αρχίζουν τώρα και βράζει το αίμα τους για δίκαιη διαιτησία. Τρανό παράδειγμα η καλύτερη μου φίλη Ελένη Κ., η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα, την θαυμάζω και θα είμαι πάντα δίπλα της για να τη βοηθάω".

Πώς κρίνεις την ελληνική διαιτησία και τι απαντάς σε όλους αυτούς που κατηγορούν εσένα και τους συναδέλφους σου για μεροληψία;

"Ως διαιτητής δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρίνω την ελληνική διαιτησία. Δεν συνηθίζω να κρίνω για να μην κριθώ".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Θέλεις να μας μιλήσεις για το... παλμαρέ σου στο χώρο;

"Έχω σφυρίξει σε δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας ΕΠΟ στο beach soccer".

Έχεις πέσει ποτέ θύμα φαλλοκρατίας;

"Όχι ποτέ. Ίσα ίσα οι άνδρες του χώρου με σέβονται και με αγαπούν πολύ".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Με τον παρτενέρ της στο χορό Θοδωρή Χαλά

Τι ομάδα υποστηρίζεις;

"Θα σου απαντήσω με γρίφο (γέλια). Προτού γίνω διαιτητής υποστήριζα μια ομάδα που πετάει, έχει μαύρα φτερά και κουβαλά μεγάλη ιστορία. Τώρα αρκούμαι να τη θαυμάζω από μακριά και σιωπηρά".

Έχεις σώσει ζωές αθλητών. Σε πόσες περιπτώσεις έχει χρειαστεί να επέμβεις;

"Ναι, έχω σώσει αρκετές φορές. Η πιο γνωστή ήταν πριν από δύο χρόνια στον Σαρωνικό που γύρισε η γλώσσα παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Στην πορεία, χρειάστηκε να επέμβω άλλη μία φορά στην Κόρινθο, στην Παλλήνη και πριν από ένα μήνα στην Αθήνα. Σε όλες τις περιπτώσεις προσέφερα τις πρώτες βοήθειες και έκανα τις απαραίτητες ενέργειες που έχω μάθει, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για κάτι χειρότερο".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Μου έστειλες τουρκικά δημοσιεύματα. Σε ποιες άλλες χώρες έχεις ταξιδέψει για σώσει ζωές;

"Στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ελβετία και την Ιορδανία".

Κάποια εμπειρία που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη σου;

"Στις φωτιές του Πύργου το 2007 βρήκα το πτώμα του αγνοούμενου -για δύο εβδομάδες- ποδοσφαιριστή από το χωριό Μάκιστος. Επίσης βρισκόμουν και στο Γραμματικό, όταν κατέπεσε το αεροσκάφος της Helios τον Αύγουστο του 2005".

"Στο μαγείρεμα παίρνω κόκκινη!"

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Γνωρίζω ότι σου αρέσει να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο.

"Η προσφορά μου στο κοινωνικό σύνολο είναι καθαρά εθελοντική. Έχω διαιτητεύσει για την Πίστη, την Αρωγή, την Κιβωτό, το Χαμόγελο του Παιδιού, για άνεργους κτλ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις για να συγκεντρωθούν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα... Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να προσφέρεις. Αν θέλεις να συμβάλλεις, κάν' το με την καρδιά σου".

Στο εγγύς μέλλον τι θα κάνεις για την κοινωνία μας;

"Αυτήν την Δευτέρα (σ.σ. 22/6) θα σφυρίξω σε αγώνα ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών. Θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, η Εθνική Αστέγων και η ομάδα εργαζομένων του Νοσοκομείου Δαφνίου".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Είσαι παραδοσιακού τύπου γυναίκα; Μαγειρεύεις;

"Τώρα πέτυχες το αδύνατό μου σημείο (γέλια). Είναι σαν να ακούω το σύντροφό μου, ο οποίος μου λέει συνεχώς να μαγειρεύω γιατί συνεχώς τρώει σουβλάκια, τοστ και γιαούρτια. Άρα καταλαβαίνεις ότι εδώ είμαι φάουλ και στο μαγείρεμα παίρνω κόκκινη κάρτα!"

Τι τύπος άνδρα σου αρέσει;

"Ας είναι καλό και πιστό παιδί και όλα τα άλλα έπονται (γέλια). Ας πούμε ότι μου αρέσουν οι ξανθοί, γαλανομάτηδες".

Βανέσσα Μαραγκού: H όμορφη διαιτητής που σώζει ζωές

Με την αδερφική της φίλη Αλεξία

Πώς τα προλαβαίνεις όλα;

"Βάζω πρόγραμμα και προτεραιότητες στη ζωή μου. Έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν σε κάθε βήμα μου. Και ανθρώπους αληθινούς που βρίσκονται μια ζωή κοντά μου. Τέτοιοι είναι η παιδική μου φίλη Θεανώ Νεράτζη, η Ελένη Πετρίδεν, ο Αποστόλης, η Τούλα Χαλά, η Άννα Φλωρινιώτη και άλλοι".

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θαυμάζεις ιδιαίτερα;

"Ο πατέρας μου Ανδρέας Μαραγκός. Σε εκείνον οφείλω αυτό που είμαι σήμερα. Επειδή δεν έχω μαμά, με μεγάλωσε σωστά παρά τις δυσκολίες και τον κόπο. Του οφείλω τα πάντα γιατί ακόμα και σε ό,τι κάνω σήμερα και φυσικά στις πάμπολλες δυσκολίες που συναντώ, στέκεται σαν βράχος δίπλα μου".

* Ευχαριστούμε τη σχολή χορού Marie-Claire (Λ. Πλαπούτα 71 - Ν. Ηράκλειο) για τη φιλοξενία

** Φωτογράφιση: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

News 24/7

24MEDIA NETWORK