To ντοκιμαντέρ του "ZDF" για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ένα εκτενές και άκρως αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κρίση που βιώνει παρουσίασε το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι "ZDF". Τα διαιτητικά λάθη, ο υποβιβασμός του ΟΦΗ και τα επεισόδια σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ. Τι λένε οι Γερμανοί για Μαρινάκη, Αλαφούζο και Μελισσανίδη.

To ντοκιμαντέρ του "ZDF" για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο
INTIME SPORTS

Άνθρωποι του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού "ZDF" ήρθαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα, προκειμένου να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα το πόσο έχει επηρεαστεί το ποδόσφαιρο στη χώρα μας από την οικονομική κρίση.

Ο υποβιβασμός του ΟΦΗ

Ξεκίνησαν το οδοιπορικό τους από την Κρήτη όπου ασχολήθηκαν με την περίπτωση του ΟΦΗ που αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Super League εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε.

Πήραν πλάνα μέσα και έξω από το Γεντί Κουλέ, ενώ συνομίλησαν με τον Γενικό Γραμματέα του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Παναγιώτη Σπυριδάκη, τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ Γιώργο Μαρή, αλλά και το φροντιστή της ομάδας Μανόλη Χαχλιούτη. Όλοι τους επισήμαναν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωνε η ομάδα το τελευταίο διάστημα.

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος από τον οποίο επίσης ζήτησαν να τοποθετηθεί για το θέμα, σχολίασε: "Όχι μόνο ο ΟΦΗ αλλά και η Νίκη Βόλου αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να πληρωθούν και να πάρουν αυτά που είχαν συμφωνήσει".

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος είπε πως: "H κατεύθυνση της Super League που σήμερα παίζει με 18 ομάδες είναι να ξεκινήσει μείωση αρχικά σε 16 και στη συνέχεια σε 14".

Η βία στα γήπεδα

Από το ντοκιμαντέρ του "ZDF" δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στα γήπεδα τους τελευταίους μήνες. Τα όσα έλαβαν χώρα στο γήπεδο της "Λεωφόρου" στο ντέρμπι "αιωνίων", αλλά και ΟΑΚΑ στον προημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

To ντοκιμαντέρ του "ZDF" για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο
INTIME SPORTS

Για το συγκεκριμένο θέμα, οι άνθρωποι της γερμανικής τηλεόρασης ζήτησαν την παρέμβαση του Υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος σχολίασε: "Ήδη έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ελληνικό κράτος μπορεί να να επεμβαίνει σε θέματα του ποδοσφαίρου. Αυτό βέβαια μας κάνει λίγο αντιπαθείς τόσο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όσο και στις διεθνείς ομοσπονδίες, όπως η UEFA και η FIFA. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ξέρουν οι γονείς ότι το παιδί τους το βράδυ θα γυρίσει σπίτι και δεν θα το ψάχνουν ούτε σε νοσοκομεία, ούτε σε κρατητήρια, ούτε ενδεχομένως και σε κάποιο νεκροτομείο".

Ο Ολυμπιακός και η διαιτησία

Επόμενη στάση των Γερμανών ήταν το γήπεδο της Ριζούπολης, όπου παρακολούθησαν από κοντά το πρώτο ματς των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Απόλλωνα Σμύρνης και του Ολυμπιακού, με τους "ερυθρόλευκους" να κερδίζουν εύκολα με 3-0. Γίνεται παράλληλα ειδική αναφορά στην ομάδα του Πειραιά η οποία "είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ έχει και τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα".

To ντοκιμαντέρ του "ZDF" για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο
INTIME SPORTS

Ωστόσο στη συνέχεια ασχολούνται με το θέμα της διαιτησίας στα ελληνικά γήπεδα και στέκονται στον τελικό του Κυπέλλου του 2013. Ασκούν σκληρή κριτική για την διαιτησία του συγκεκριμένου παιχνιδιού, με τον ρέφερι να μην βλέπει το χέρι του Μανιάτη πάνω στη γραμμή μετά από κεφαλιά του Σανκαρέ. Για το θέμα της διαιτησίας στα ελληνικά γήπεδα, ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Μποροβήλος σχολίασε πως: "Υπήρξαν πράγματι κακές διαιτησίες που μας προβλημάτισαν και πάνω σε αυτό κινούμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα".

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέτζος, κάνει μια σύγκριση της επιτυχίας του Ολυμπιακού στην Ελλάδα, με αυτή της Μπάγερν στην Γερμανία, αναφέροντας: "Δεν νομίζω ότι η επιτυχία του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια είναι διαφορετική από αυτή της Μπάγερν στην Γερμανία".

"Οι παράγοντες διοικούν το ποδόσφαιρο"

Οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να μην ζητήσουν τη γνώμη κι από ένα δικό τους "γνώριμο" για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος ανέφερε πως στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο κυρίως οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων και το άθλημα έχει χάσει πλέον την αγνότητά του.

To ντοκιμαντέρ του "ZDF" για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο
INTIME SPORTS

Κάπως έτσι έρχεται και η αναφορά των Γερμανών στα πρόσωπα των ισχυρών ανδρών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Όπως σχολιάζουν στο ντοκιμαντέρ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης ελέγχουν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και εκεί ίσως παρουσιάζεται η ρίζα του προβλήματος.

Απολαύστε το το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού "ZDF" για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK