Τα 7 γκολ της Φιορεντίνα στη Ρόμα αμαυρώνουν ιστορία και Μανωλά

Η Ρόμα έζησε για 6η φορά στην ιστορία της τον εφιάλτη των 7 τερμάτων. Ο Κώστας Μανωλάς για πρώτη. Η Φιορεντίνα ισοπέδωσε τους 'τζιαλορόσι' σε ένα παιχνίδι που θα φέρει εξελίξεις.

Τα 7 γκολ της Φιορεντίνα στη Ρόμα αμαυρώνουν ιστορία και Μανωλά
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Η Αταλάντα, η καλύτερη επίθεση στην Ιταλία τη φετινή χρονιά, υποδεχόταν τη Γιουβέντους, την καλύτερη ομάδα τη φετινή χρονιά. Η 'γηραιά κυρία' σχεδόν με όλα τα αστέρια της και φυσικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο βασικό, οι 'μπεργκαμάσκι' προερχόμενοι από το 3-3 κόντρα στη Ρόμα, με ανατροπή από 0-3. Τελικό αποτέλεσμα; 3-0...

Η απίθανη ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι απέκλεισε από τα προημιτελικά του Coppa Italia την κάτοχο των τελευταίων 4 εκδόσεων του θεσμού. Ούτε η Μίλαν ούτε η Νάπολι ούτε η Ίντερ ούτε η Λάτσιο ούτε καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να υποτάξει μέχρι στιγμής τους 'μπιανκονέρι' και το πέτυχε η Αταλάντα. Κι όμως, δεν ήταν αυτή η είδηση της βραδιάς!

Λίγες ώρες νωρίτερα και μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στην πανέμορφη Τοσκάνη, η Φιορεντίνα υποδέχθηκε τη Ρόμα, ίσως για τον πιο ισορροπημένο προημιτελικό του τουρνουά. Δύο ομάδες που σκοράρουν αλλά δέχονται και γκολ, δύο ομάδες ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο μέσα στην ίδια σεζόν. Το απέδειξαν και στο 'Αρτέμιο Φράνκι'. Οι 'τζιαλορόσι' είχαν μόλις μία ήττα σε αυτό το γήπεδο στις προηγούμενες 9 αναμετρήσεις. Το τελικό 7-1 ισοδυναμεί με 9 ήττες.

Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως βαρύ. Ο Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο σώθηκε προ εβδομάδων λόγω ορισμένων επιτυχημένων αποτελεσμάτων και θα έπαιρνε μεγαλύτερη ανάσα αν διατηρούσε το 3-0 στο Μπέργκαμο κόντρα στην Αταλάντα. Η ισοφάριση έφερε εκ νέου αναστάτωση και κατά την αναχώρηση της αποστολής για τη Φλωρεντία, οι φίλαθλοι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την εικόνα της ομάδας.

Η κατάσταση ξέφυγε καθώς ένας οπαδός φώναξε 'ξυπνήστε' τη στιγμή που περνούσε από μπροστά του ο Κώστας Μανωλάς και ο Έλληνας διεθνής στόπερ αντέδρασε, απαντώντας στον οπαδό με τη φράση 'stai zitto', δηλαδή 'ράψε το στόμα σου'.

Εκτός από τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό, διάλογο με τους οπαδούς άνοιξε και ο Αλεκσάνταρ Κολάροβ, ενώ οι μόνοι που κέρδισαν χειροκροτήματα από τους 20 φανς των 'τζιαλορόσι' που βρέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ο σκόρερ των δύο γκολ της Ρόμα, Έντιν Τζέκο, και ο capitano Ντανιέλε ντε Ρόσι.

Η... κακή μέρα φάνηκε από το 7ο λεπτό για τη Ρόμα στην Τοσκάνη. Ο Κέβιν Μιραλάς 'άδειασε' τον Αλεσάντρο Φλορέντζι, έβγαλε μία σέντρα την οποία ο Μανωλάς απέτυχε να ανακόψει -με κωμικό τρόπο- και ο Φεντερίκο Κιέζα άνοιξε το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι ίδιοι παίκτες των 'βιόλα' συνδυάστηκαν για το 2-0, με τους ίδιους αμυνομένους απλά να κοιτούν.

Ο Κολάροβ με ένα σουτ βγαλμένο από τα παλιά μείωσε σε 2-1, ωστόσο η Ρόμα δεν είχε ελπίδες. Προσπάθεια του Κριστιάνο Μπιράγκι από αριστερά, σουτ του Λουίς Μουριέλ, κόντρα και 3-1. Η Φιορεντίνα δεν αισθανόταν ασφαλής, αφού κι αυτή την περασμένη αγωνιστική δέχθηκε 3 γκολ, οπότε ήθελε και νέο τέρμα. Το πέτυχε στο 66' όταν ο Μάρκο Μπενάσι βρήκε ξανά ανοιχτή την άμυνα των φιλοξενούμενων.

Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα για τη Ρόμα. Σύμφωνα με το TeleRadioStereo και το Rai Sport, ο Τζέκο με τον Μπράιαν Κριστάντε είχαν έναν μεγάλο καυγά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Βόσνιος πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στο ημίχρονο και αποβλήθηκε στο 72' με απευθείας κόκκινη κάρτα για λεκτική επίθεση στον διαιτητή, όμως πρόλαβε να ανοίξει έριδα με τον συμπαίκτη του.

Με 10 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, τα κενά στη μεσαία γραμμή της Ρόμα έγιναν μεγαλύτερα και οι κάθετες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας ακόμα πιο εύκολες. Ο Κιέζα έκανε χατ τρικ στο 74' και το σκορ έκλεισε ο Χιοβάνι Σιμεόνε με δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο, διαμορφώνοντας την πιο ευρεία νίκη στα τελευταία 60 χρόνια του θεσμού, από τη φάση των προημιτελικών κι έπειτα.

Η Ρόμα βίωσε ξανά έναν εφιάλτη συντριβής με 1-7, μόλις 5 χρόνια μετά από την αντίστοιχη ήττα κόντρα στην Μπάγερν και 12 χρόνια μετά από την εντός έδρας ισοπέδωση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και γι' αυτό οι Μανωλάς, Φλορέντζι, Κριστάντε, Φεντερίκο Φάσιο, Πάτρικ Σικ και Κολάροβ, μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, πήγαν στους 2.500 φιλάθλους τους στις κερκίδες του 'Αρτέμιο Φράνκι', για να ζητήσουν συγγνώμη που τους ανάγκασαν να ζήσουν ξανά μία τέτοια συντριβή (6η φορά που ο σύλλογος δέχεται 7 γκολ σε έναν αγώνα).

Δύο εξ αυτών, ο Έλληνας αμυντικός και ο υπαρχηγός Φλορέντζι, δέχθηκαν τα περισσότερα 'πυρά' του Τύπου για τα 7 γκολ της Φιορεντίνα. Μάλιστα, η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη για τον Μανωλά, ο οποίος δεν είχε δεχθεί ποτέ τόσα γκολ σε έναν αγώνα στην καριέρα του.

'Ήταν σχεδόν ένα τέλειο βράδυ', σημείωσε ο προπονητής της Φιορεντίνα, Στεφάνο Πιόλι. 'Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο', υπερθεμάτισε ο πρωταγωνιστής Κιέζα.

Στον αντίποδα, όλοι περίμεναν μία συγκεκριμένη λέξη από τον Ντι Φραντσέσκο στη συνέντευξη Τύπου. Την είπε, συνοδεία ενός αρνητικού μορίου. 'Δεν παραιτούμαι. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου', επεσήμανε. 'Κάθε σχόλιο που θα κάνω, θα είναι περιττό. Δεν γίνεται να ταπεινωνόμαστε με αυτόν τον τρόπο και να συμπεριφερόμαστε έτσι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ήταν τραγική εμφάνιση σε κάθε επίπεδο. Θέλω να κάνω τις αξιολογήσεις μου με ψυχραιμία, όχι εν βρασμώ, επειδή τώρα δεν είμαι στην καλύτερη κατάσταση. Θα εξετάσω το θέμα και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει και ο σύλλογος. Το αποψινό παιχνίδι επιβεβαίωσε ορισμένα ζητήματα για τα οποία είχαμε μία υπόνοια μέσα στη σεζόν'.

Ο 49χρονος προπονητής απολογήθηκε στους φιλάθλους, όπως και ο αθλητικός διευθυντής Μόντσι. 'Ίσως είναι η πιο δύσκολη και οδυνηρή στιγμή της καριέρας μου. Ποτέ δεν έχω βιώσει τέτοια ήττα', τόνισε ο Ισπανός, ο οποίος άφησε παράμερα τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Ντόμαγκο Βίντα και άρχισε να εξετάζει το θέμα προπονητή.

Αν και δημόσια στήριξε τον Ντι Φραντσέσκο, μέσα σε λίγα λεπτά, κατ' εντολήν του προέδρου Τζέιμς Παλότα, ανασύρθηκαν στην επιφάνεια τα ονόματα του Πάουλο Σόουζα και του Αντόνιο Κόντε. Ο δεύτερος υποβαθμίστηκε γρήγορα και ο Πορτογάλος, ο οποίος μετά από την απόλυσή του από την Τιαντζίν Κουαντζιάν τον Οκτώβριο παραμένει άνεργος, προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί.

Οι φίλαθλοι, δε, έκαναν την πολλοστή επίσκεψη στην Τριγκόρια, στο προπονητικό κέντρο των Ρωμαίων. Η διαδρομή πλέον είναι γνώριμη, τόσες φορές που την έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία. Όταν έφτασε το πούλμαν της ομάδας, δύο λεωφορεία της αστυνομίας είχαν σταθμεύσει στην είσοδο, ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα από τους περίπου 20 φιλάθλους που περίμεναν την αποστολή. Δεν απέτρεψαν, πάντως, τις ύβρεις και τη ρίψη αντικειμένων.

Ο αγώνας κόντρα στη Μίλαν στο 'Ολίμπικο' την Κυριακή μοιάζει με την ύστατη ευκαιρία του Ντι Φραντσέσκο να σώσει τη θέση του. Οι δύο ομάδες παλεύουν για την 4η θέση που οδηγεί στο Champions League και μία ήττα σε αυτό το παιχνίδι ισοδυναμεί με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ακόμα και με νίκη, όμως, ο Ντι Φραντσέσκο, όπως και όλοι οι παίκτες πλέον, θα κρίνονται παιχνίδι με το παιχνίδι.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK