Η Αταλάντα κάνει καλύτερα ό,τι κάνει η Γιουβέντους

Η ασταμάτητη Αταλάντα σκόραρε 4 φορές μέσα στο πρώτο τέταρτο του αγώνα με την Μπολόνια, ισοφαρίζοντας απαρχαιωμένο ρεκόρ της Γιουβέντους. Μόνο που προσπέρασε ξανά τους 'μπιανκονέρι' στα γκολ.

Η Αταλάντα κάνει καλύτερα ό,τι κάνει η Γιουβέντους
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Ό,τι κάνει η Γιουβέντους, η Αταλάντα μπορεί να το κάνει καλύτερα. Το αποδεικνύει τους τελευταίους 3,5 μήνες, έχοντας υποσκελίσει την πρωταθλήτρια Ιταλίας και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη μάχη των γκολ.

Στο Μπέργκαμο, η βροχή και η... βροχή συνδυάστηκαν και έγραψαν ιστορία. Κόντρα στην Μπολόνια, οι θεατές έβλεπαν το νερό να πλημμυρίζει τον αγωνιστικό χώρο του 'Ατλέτι Ατζούρι' και τα γκολ να πλημμυρίζουν την εστία του Γιούκας Σκορούπσκι, φτάνοντας στη νίκη με 4-1 για την 30ή αγωνιστική της Serie A.

Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα, οι γηπεδούχοι είχαν σκοράρει ήδη 4 φορές! Ο Γιόσιπ Ίλιτσιτς πέτυχε δύο γκολ μέχρι το 5ο λεπτό (γρηγορότερος από τον Μάρκο ντι Βάιο το 2001), στο 9' ο Χανς Χατεμπούρ έκανε το 3-0 από ασίστ του Σλοβένου επιθετικού και στο 15' ο Ντουβάν Σαπάτα σημείωσε το 20ό τέρμα του στη φετινή Serie A.

Όλα τα γκολ είχαν τη δική τους ομορφιά. Το πρώτο ήταν ένα φανταστικό φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό του Ίλιτσιτς, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο 'παραθυράκι' της εστίας της Μπολόνια και για πρώτη φορά στην καριέρα του έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε διαδοχικές σεζόν στο πρωτάθλημα.

Λίγο αργότερα, με ένα σουτ με το λιγότερο καλό πόδι του, το δεξί, παρότι βρέθηκε σε διαγώνια δεξιά θέση, κατάφερε να περάσει την μπάλα από το... μάτι της βελόνας και να γράψει το 2-0 για τους γηπεδούχους.

Στο 9ο λεπτό, ο Μάρτεν ντε Ρουν έγινε κάτοχος της μπάλας, έβγαλε δεξιά στον Ίλιτσιτς, αυτός έκανε την κούρσα, αλλά πρόσεξε έναν συμπαίκτη να του δείχνει με τα χέρια ακριβώς που ήθελε την πάσα. Η συνεργασία με τον Χατεμπούρ ήταν υποδειγματική και ο Ολλανδός μέσος σημείωσε το 3ο γκολ του αγώνα.

Ο ιδιοκτήτης των φιλοξενουμένων, Τζόι Σαπούτο, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τον αγώνα στη βόρεια Ιταλία, μόνο και μόνο για να αποχωρήσει από το γήπεδο βρεγμένος, ταπεινωμένος και με μία εμφανή απόγνωση στο βλέμμα του, όπως απαθανατίστηκε από τα τηλεοπτικά πλάνα.

Το βασανιστήριό του, όμως, δεν είχε ολοκληρωθεί. Στο 15', μία βαθιά μπαλιά για τον Σαπάτα βρήκε τον επιθετικό της Αταλάντα να τρέχει προς την αντίπαλη εστία με έναν αμυνόμενο στην πλάτη του. Όταν ο τελευταίος τον έφτασε και άρχισε να τον σπρώχνει, ο Σαπάτα κρατήθηκε όρθιος χάρη στο μυώδες σώμα του, που μοιάζει με οπλισμένο τείχος.

Ένα απότομο σταμάτημα και μία ντρίμπλα με το αριστερό τακουνάκι άφησε τον αμυνόμενο της Μπολόνια να προσπαθεί να σταματήσει τη φόρα του, κοιτάζοντας αποσβολωμένος την μπάλα, με τον Σαπάτα να είναι έτοιμος να σουτάρει με το δεξί από κλειστή γωνία. Η μπάλα χτύπησε σε πόδι άλλου αντιπάλου και κατέληξε στα δίχτυα των 'ροσομπλού', σε μια βραδιά που θα ήθελαν να ξεχαστεί.

Το γκολ του Σαπάτα έρχεται μετά από τα 2 που σημείωσε 4 ημέρες νωρίτερα, στην εκτός έδρας νίκη με 3-1 επί της Πάρμα. Η... στείρα αναμέτρηση με την Κιέβο μεσολάβησε πριν από το προηγούμενο τέρμα του, στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Σαμπντόρια. Είχαν προηγηθεί 4 αγώνες δίχως γκολ και ένα μαγικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, όπου σε 15 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο είχε σκοράρει 19 φορές ή αλλιώς σε 13 αγώνες πρωταθλήματος είχε 16 γκολ.

Η μεταμόρφωση του διεθνή επιθετικού στα 27 του μόνο τυχαία δεν είναι. Αποκτήθηκε ως δανεικός το καλοκαίρι του 2018 για 2 έτη από τη Σαμπντόρια, με προοπτική αγοράς για 12.000.000 ευρώ. Επρόκειτο για έναν επιθετικό που έφερε στην Ιταλία η Νάπολι το 2014 και πάντοτε έδειχνε σπουδαία στοιχεία, όμως ποτέ δεν... εκτόξευε την απόδοσή του.

Όταν τον πήρε στα χέρια του ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, χτίζοντας για ακόμα ένα καλοκαίρι νέα ομάδα με περίπου 15 καινούργιους παίκτες και περίπου... 40 να αποχωρούν (κυρίως προϊόντα των αξιοζήλευτων ακαδημιών με τη μορφή δανεισμού), άρχισε να τον πλάθει με διαφορετικό τρόπο.

Όπως αναφέρει ο Πάολο Μπαντίνι στον ' Guardian', ο Σαπάτα ήταν ένας παίκτης που οι υπόλοιποι προπονητές του ζητούσαν να αγωνιστεί με την πλάτη στο τέρμα, εξαιτίας της δύναμής του. Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε παιχνίδι για τους συμπαίκτες και έσπαγε την μπάλα δεξιά και αριστερά.

Ο Γκασπερίνι αναγνώρισε στο πρόσωπο του Σαπάτα και άλλες ικανότητες, όπως την εκρηκτικότητα, το σπριντ και τη δεξιοτεχνία του με την μπάλα, στοιχεία που φάνηκαν και στο γκολ του κόντρα στην Μπολόνια. Ο ρόλος του Σαπάτα δεν είναι εκείνος του πατροπαράδοτου 'φουνταριστού' που δίνει και δέχεται ξύλο στις αντίπαλες περιοχές. Παίζει με μέτωπο στο τέρμα και κινείται αριστερά, με τον Ίλιτσιτς να παίζει δεξιά και τον Αλεχάντρο Γκόμες να οργανώνει ως 'ψευδο-δεύτερος επιθετικός' (όπως αυτοαποκαλείται) στο 3-4-2-1 της Αταλάντα.

Το αποτέλεσμα είναι η ομάδα του Μπέργκαμο να αποτελεί τη μοναδική με δύο παίκτες (Σαπάτα, Ίλιτσιτς) στο top-10 των σκόρερ της Serie A φέτος, να διαθέτει επίσης δύο παίκτες στο top-10 των ασίστ (Γκόμες με 9, Ίλιτσιτς με 7) και φυσικά να είναι η πρώτη ομάδα μετά από το 1932 που σκοράρει 4 φορές στο πρώτο τέταρτο αγώνα της Serie A.

Η προηγούμενη (και μοναδική) ομάδα που το κατάφερε είναι η Γιουβέντους, στις 6 Μαρτίου 1932, στον θρίαμβο με 7-1 επί της Ρόμα. Μόνο που η 'γηραιά κυρία' δεν κατάφερε να αποτρέψει την Αταλάντα από το να την προσπεράσει ξανά στην παραγωγικότητα, μετά από το πέρας της 30ής αγωνιστικής. Το επεισοδιακό τέρμα που σημείωσε ο Μόιζε Κεν στο Κάλιαρι, στη νίκη με 2-0, ήταν το 62ο φέτος για τους 'μπιανκονέρι', ενώ οι 'μπεργκαμάσκι' με τα 4 κόντρα στην Μπολόνια, έφτασαν τα 64.

Το πρόβλημά τους φέτος είναι η άμυνα, αφού μετά από τις απώλειες των Ματία Καλντάρα, Αντρέα Κόντι και Φρανκ Κεσιέ (που διόλου τυχαία 'έδεσαν' την αμυντική λειτουργία της Μίλαν του Τζενάρο Γκατούζο φέτος) τα τελευταία χρόνια, συνήθως έχει αρκετές... τρύπες.

Το γκολ από την απευθείας εκτέλεση φάουλ σχεδόν από το... πλάγιο του Ρικάρντο Ορσολίνι της Μπολόνια στο 54' ήταν ενδεικτικό της κατάστασης στα μετόπισθεν. "Η επίθεση πετάει φλόγες, όμως η άμυνα δεν μπορεί να σταματήσει να μπάζει νερά", ήταν το πόρισμα της 'L' Eco Di Bergamo'.

Ακόμα και με την 9η καλύτερη άμυνα στην κατηγορία με 41 γκολ παθητικό, η Αταλάντα βρίσκεται στην 5η θέση του πίνακα, μόλις έναν βαθμό μακριά από τη Μίλαν και το Champions League. Το 2016-2017 είχε τερματίσει στην 4η θέση, πάνω από τους 'ροσονέρι', την Ίντερ, τη Λάτσιο και τη Φιορεντίνα, όμως τότε εκείνη η θέση έδινε 'εισιτήριο' για το Europa League, με συνέπεια να μην γίνει η 10η διαφορετική ιταλική ομάδα στους ομίλους του Champions League.

Φέτος, μόλις 8 αγωνιστικές πριν από το τέλος, έχει από κάτω Λάτσιο, Ρόμα, Τορίνο και Σαμπντόρια και κυνηγάει με αξιώσεις τη Μίλαν. Μπορεί να έχει μόνο 2 νίκες στα 9 παιχνίδια κόντρα στις άμεσες αντιπάλους της (απομένει το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λάτσιο), όμως έχει αποσπάσει ισοπαλία από τη Γιουβέντους (αποτέλεσμα που την αδικεί) κι έχει διαλύσει με 4-1 την Ίντερ.

Οι 'νερατζούρι' είναι ο επόμενος αντίπαλος στο 'Τζιουζέπε Μεάτσα' κι αν η Αταλάντα τα καταφέρει, θα κλείσει τη μεταξύ τους 'ψαλίδα' στους 2 βαθμούς. Μόνο που θα αποπειραθεί να το κάνει δίχως τον τιμωρημένο Σαπάτα, που πήρε αχρείαστη κίτρινη κάρτα για χέρι στο 60', προκαλώντας οργή στον Γκασπερίνι.

"Είμαι βέβαιος ότι η Αταλάντα θα τα πάει καλά ακόμα και χωρίς εμένα", υποστήριζε ο 2ος σκόρερ της Serie A πριν από τη μάχη που θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της ομάδας για το φινάλε της σεζόν. "Δεν κάνει κακό να ονειρευόμαστε", πρόσθεσε ο Γκασπερίνι, ο αναμορφωτής της ομάδας και ο MVP των φετινών πάγκων στην Ιταλία, πριν από ακόμα μία βροχή από γκολ.

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK