Η Αταλάντα ξεπέρασε ακόμα και Γιουβέντους - Ρονάλντο

Καμία Γιουβέντους, κανένας Κριστιάνο Ρονάλντο. Στον 1ο γύρο της Serie A, πρωταθλήτρια στα γκολ στέφθηκε η Αταλάντα, η οποία έχει βρει τη μυστική συνταγή, παρότι χάνει συνεχώς παίκτες.

Η Αταλάντα ξεπέρασε ακόμα και Γιουβέντους - Ρονάλντο
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Η Αταλάντα βιάστηκε. Αν περίμενε έναν χρόνο για να κάνει την εκπληκτική σεζόν της, στην οποία έσπασε το ρεκόρ συγκομιδής πόντων του συλλόγου 9 αγωνιστικές πριν από το τέλος, τότε θα γινόταν η 10η διαφορετική ιταλική ομάδα στους ομίλους του Champions League. Η κορυφαία σεζόν της ήρθε το 2016-2017, όταν τερμάτισε στην 4η θέση, πάνω από Μίλαν, Ίντερ, Λάτσιο και Φιορεντίνα. Στη συνέχεια, αποσυντέθηκε. Κι έφτασε στο σημείο στο τέλος του 1ου γύρου της φετινής σεζόν να αποτελεί την καλύτερη επίθεση της Serie A!

Η ομάδα του Μπέργκαμο δεν πτοείται από τις διαρκείς πωλήσεις των ποδοσφαιριστών της. Εξάλλου, η ίδια έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο επιβίωσης, από τη στιγμή που ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι αντιλήφθηκε ότι οι έμπειροι παίκτες της ομάδας δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν στο πρότζεκτ του.

Μετά από την 4η θέση του 2017 πωλήθηκε στη Γιουβέντους ο Ματία Καλντάρα (αν και επέστρεψε ως δανεικός για έναν χρόνο) και στα μέσα της σεζόν ο Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι (Ίντερ). Το επόμενο καλοκαίρι, με τον σύλλογο να βγαίνει ξανά στο Europa League από την 7η θέση, παραχωρήθηκαν οι Αντρέα Κόντι (Μίλαν) και Φρανκ Κεσιέ (Μίλαν). Μία τετράδα παικτών με σχεδόν μηδαμινή εμπειρία στην κατηγορία που παρ' όλα αυτά οδήγησαν την ομάδα σε εκείνη την 4η θέση και ταυτόχρονα, παρότι κάτω των 21, κέρδισαν κλήσεις (και συμμετοχές) στην εθνική ομάδα της χώρας τους.

Φέτος ήταν ακόμα ένα καλοκαίρι έντονης μεταγραφικής δραστηριότητα. Αποχώρησαν για ακόμα μία φορά περίπου 40 παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων προϊόντα μιας εκ των πιο διακεκριμένων ακαδημιών της χώρας. Αποκτήθηκαν περίπου 15, κυρίως νεαροί σε ηλικία, αλλά και χρήσιμοι πιο ηλικιωμένοι.

Ο 'κορμός' αλλάζει, οι βασικές αρχές όχι. Ο Γκασπερίνι επιμένρι στο 3-5-2 που τον 'έδιωξε' κακήν κακώς από την Ίντερ πριν από περίπου 7 χρόνια. Σε αυτό το σύστημα, ο Αλεχάντρο Γκόμες, 'Πάπου' όπως έχει γίνει γνωστός, αγωνίζεται σε θέση 'ψευδο-δεύτερου επιθετικού', όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, με δύο φορ μπροστά του. Ο ένας αποκτήθηκε δανεικός το καλοκαίρι για 14.000.000 ευρώ, ο Ντουρβάν Σαπάτα. Ο άλλος, ο Μούσα Μπάροου, προέρχεται από την Γκάμπια, είναι 20 ετών και φυσικά αποτελεί ακόμα ένα παιδί από τις ακαδημίες της ομάδας, όπου κάθισε έναν χρόνο, μετά από την αγορά του για μόλις 200.000 ευρώ από τη Χοκς της πατρίδας του. Πλέον, το Transfermarkt.com τον κοστολογεί 6.000.000 ευρώ.

Στον αγώνα κόντρα στην ισόβαθμη Σασουόλο, ο Γκόμες έβγαλε την πάσα για το πρώτο γκολ του Σαπάτα και στη συνέχεια ο Μπάροου για το γκολ του Γκόμες. Ο Άλφρεντ Ντάνκαν μείωσε, ο Τζιανλούκα Μαντσίνι αύξησε ξανά τον δείκτη του σκορ και στο 57' ο Ντάνκαν έκανε το 2-3. Το παιχνίδι έμοιαζε με ντέρμπι εφάμιλλο της βαθμολογικής θέσης των δύο ομάδων, μέχρι που ανέλαβε δράση ο Γιόσιπ Ίλιτσιτς.

Ο Σλοβένος επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 από τη Φιορεντίνα για 5.500.000 ευρώ και πλέον το Transfemarkt.com τον κοστολογεί στα 13.000.000 ευρώ, αφού πέρυσι σκόραρε 11 φορές και μοίρασε 8 ασίστ σε συμπαίκτες του. Κόντρα στη Σασουόλο, μόλις σε ένα τέταρτο, διπλασίασε τη φετινή συγκομιδή του στη Serie A, σημειώνοντας χατ τρικ. Με 6 γκολ και 3 ασίστ φέτος, συνεισφέρει κι αυτός το λιθαράκι του στο ενεργητικό του συλλόγου που μετά από το 6-2 του Σαββάτου, έφτασε τα 39 τέρματα.

Η Γιουβέντους, παρότι διαθέτει στην κατοχή της το υπερόπλο Κριστιάνο Ρονάλντο, επικεφαλής στους capocanonnieri της σεζόν με 14 τέρματα, έχει 38 γκολ στη σεζόν. Η Νάπολι βρίσκεται κι αυτή πιο χαμηλά, η Ρόμα επίσης, ενώ η Σαμπντόρια του εξαιρετικού Φάμπιο Κουαλιαρέλα έχει 32 γκολ. Η Ίντερ είναι η τελευταία ομάδα που έχει σπάσει το φράγμα των 30 γκολ (31), αλλά κι αυτή βλέπει την πλάτη των Σαπάτα (12 γκολ, 4 ασίστ), Γκόμες (7 γκολ, 5 ασίστ), Μπάροου (4 γκολ, 3 ασίστ), Μαντσίνι (5 γκολ, 1 ασίστ), Χανς Χάτεμπουρ (4 γκολ, 2 ασίστ) και των υπολοίπων παικτών του Μαντσίνι.

Η ομάδα που προ ημερών αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 για 3η σερί σεζόν στο Μπέργκαμο με την κυρίαρχο της Ιταλίας, Γιουβέντους, η οποία χρειάστηκε τον Ρονάλντο στα τελευταία λεπτά για να ισοφαρίσει και να αποφύγει την ήττα, η ομάδα που μετράει 7 σερί αγώνες δίχως ήττα κόντρα στη Μίλαν, η ομάδα που διέλυσε με 4-1 την Ίντερ προ εβδομάδων, για ακόμα μία φορά βροντοφωνάζει ότι βρίσκεται 'εδώ'.

Ο Γκασπερίνι στον πάγκο εξακολουθεί να μπερδεύει τους πάντες (στην Ίντερ συνέβη ακόμα και με τους παίκτες του) αλλάζοντας συστήματα εν ώρα αγώνα και να απολαμβάνει εγκώμια ακόμα και από τον αντίπαλο Ζοζέ Μουρίνιο σε παιχνίδι Τζένοα - Ίντερ. Οι νεαροί παίκτες ξεπηδούν από την ακαδημία ή από έξυπνες (και φθηνές) αγορές. Οι έμπειροι ποδοσφαιριστές προσφέρουν στο μείγμα και δεν απομυζούν πόρους και ενέργεια. Ο πρόεδρος Αντόνιο Περκάσι στηρίζει εμπράκτως αυτό το πρότζεκτ (όταν ο Γκασπερίνι άρχισε τη θητεία του το 2016 με μία νίκη και 4 ήττες, πήγε στην προπόνηση και έθεσε τους παίκτες προ ευθυνών, αντιθέτως, όταν ο Γκασπερίνι άρχισε τη θητεία του στην Ίντερ με μία ισοπαλία και 4 ήττες, απολύθηκε).

Όλα λειτουργούν με αγωνιστική υγεία στο Μπέργκαμο, εκεί όπου υπάρχει μία ομάδα που σκοράρει αφειδώς και προσφέρει θέαμα και γκολ. Τα περισσότερα από κάθε άλλη στον 1ο γύρο της πάντα σκληρής και ανταγωνιστικής Serie A σε αυτές τις θέσεις.

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK