Η Μίλαν νίκησε την πιο μισητή ομάδα στην Ιταλία

Οι 'ιπτάμενοι γάιδαροι' της Κιέβο ήταν η πιο αγαπημένη ομάδα στην Ιταλία, αφού τα έβαζε με τα θηρία όπως η Μίλαν και με 'σφεντόνες' κατάφερνε να νικήσει. Τώρα όλοι στην Ιταλία ήταν με τους 'ροσονέρι'.

Η Μίλαν νίκησε την πιο μισητή ομάδα στην Ιταλία
EUROKINISSI

Η Μίλαν πέρασε ορισμένες δύσκολες ώρες, όμως κατάφερε να νικήσει με 2-1 την Κιέβο στο 'Μαρκ' Αντόνιο Μπεντεγκόντι' και να βυθίσει ακόμα πιο χαμηλά την ομάδα που κάποτε είχε κατακτήσει με την αξία της τον τίτλο της πιο αγαπητής στο ιταλικό κοινό.

Μετά από 11 χρόνια σερί στη Serie A μόλις στη 2η θητεία της στην κατηγορία, η ομάδα από τη Βερόνα ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Serie B και από εκεί ενδέχεται στην καταστροφή. Όλα αυτά, προς τέρψιν των ίδιων φιλάθλων που αποθέωναν την οργάνωση και το ποδόσφαιρό της όλα αυτά τα χρόνια...

Όταν το 2001-2002 η Κιέβο έκανε ντεμπούτο στη Serie A, ήταν μια ομάδα που πλέον τολμούσε να κοιτάξει στα μάτια την κυρίαρχη της πόλης, Ελλάς Βερόνα, πρωταθλήτρια Ιταλίας το 1985. Εξάλλου, οι φίλαθλοι της τελευταίας πλέον είχαν... αποστομωθεί για το ψευδώνυμο που είχαν βγάλει στην Κιέβο. "Η ομάδα θα ανέβει όταν πετάξουν οι γάιδαροι", έλεγαν περιπαιχτικά, όμως με τον Λουίτζι ντελ Νέρι στο 'τιμόνι', οι 'ιπτάμενοι γάιδαροι' βρέθηκαν στα 'μεγάλα σαλόνια' του κάλτσιο.

Ο πρόεδρός της ομάδας ήταν μόλις 33 ετών. Ο Λούκα Καμπεντέλι, όμως, ανέλαβε όταν ήταν ακόμη μικρότερος, μόλις 23, με συνέπεια να γίνει ο νεαρότερος πρόεδρος ιταλικής επαγγελματικής ομάδας! Ήταν το 1992 όταν ο πατέρας του, Λουίτζι, ιδιοκτήτης της εταιρίας αρτοποιημάτων Paluani και του συλλόγου από το 1964, άφησε την τελευταία πνοή και την ομάδα ανέλαβε ο γιος του.

Η -απαραίτητη για την Ιταλία- οικογενειακή παράδοση υπήρχε και σταδιακά χτίστηκε και μία πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα. Με ελάχιστο μπάτζετ, η Κιέβο όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν φαβορί για υποβιβασμό, αλλά ηγήθηκε του βαθμολογικού πίνακα για 6 αγωνιστικές! Μάλιστα, έπαιζε άκρως θεαματικό ποδόσφαιρο και δεν δίσταζε να αγωνίζεται ανοιχτά ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες έδρες. Στο τέλος τερμάτισε στην 5η θέση και εξασφάλισε 'εισιτήριο' για το Κύπελλο UEFA!

Ακολούθησε μια 7η θέση, μια 9η, μια 15η, μια 4η μετά από τις τιμωρίες για το Calciopoli και η 18η του 2006-2007, που οδήγησε στον υποβιβασμό. Κανένα πρόβλημα. Με τη σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες επιλογές για το ρόστερ, οι 'Mussi Volanti' επέστρεψαν άμεσα στη Serie A και σχεδόν πάντα απέφευγαν τις... κακοτοπιές στη μάχη του υποβιβασμού.

Μόνο που πλέον δεν ήταν τόσο αθώα τα πράγματα... Ο Καμπεντέλι είχε βρει τρόπο να αντέξει στην ανεξέλεγκτη διόγκωση των οικονομικών δεδομένων, χωρίς απαραίτητα να αυξήσει ιδιαίτερα το μπάτζετ. Σε συνεργασία με την Τσεζένα, μία άλλη μικρή ομάδα της Ιταλίας που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό του σύγχρονου ποδοσφαίρου, είχαν βρει έναν τρόπο για να φαίνεται ότι έχουν έσοδα, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στη Serie A.

Η μία ομάδα αγόραζε ποδοσφαιριστή από την άλλη και αύξανε ανεξήγητα το κόστος της μεταγραφής. Η άλλη ομάδα, για έναν παίκτη χαμηλής ποιότητας, έπαιρνε πολλά εκατομμύρια, τα οποία στη συνέχεια κατέγραφε στον ισολογισμό ως έσοδα.

Στο τέλος κάθε οικονομικού 6μήνου από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, παρέδιδαν ισολογισμούς με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία. Η Κιέβο εμφάνισε πλαστά έσοδα συνολικού ύψους 25.380.000 ευρώ και άυλα περιουσιακά στοιχεία αξίας 23.850.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε "να εμφανίσει μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά στο τέλος κάθε οικονομικού έτους και κάθε εξαμήνου", ώστε να της επιτραπεί να δηλώσει συμμετοχή στη Serie A για τη σεζόν 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018.

Όταν η ιταλική ομοσπονδία (FIGC) αντιλήφθηκε αυτήν την πρακτική το καλοκαίρι του 2018, απήγγειλε κατηγορίες στον σύλλογο, στον πρόεδρο Λούκα Καμπεντέλι και στους συμβούλους του συλλόγου, Πιέρο Καμπεντέλι (αδερφός του προέδρου), Τζιουζέπε Καμπεντέλι (θείος του προέδρου), Αντόνιο Κορντιόλι και Μικέλε Κορντιόλι.

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετώπισε κι η Τσεζένα, η οποία μέχρι την ετυμηγορία είχε κηρύξει χρεοκοπία. Η απόφαση ήταν 'καταπέλτης' για τον σύλλογο της Serie B, αφού της αφαιρέθηκαν 15 πόντοι από την κατηγορία στην οποία τελικά επέστρεψε στο ιταλικό πρωτάθλημα, τη Serie D (η απόφαση δεν εκτελέστηκε, αφού η ομάδα συγχωνεύτηκε με τη Ρομάνια Σέντρο Τσεζένα).

Στην Κιέβο περίμεναν κάτι αντίστοιχο, όμως ο αθλητικός εισαγγελέας της ομοσπονδίας, Τζιουζέπε Πεκοράρο, επιχείρησε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, αφού θεώρησε ότι είχε περάσει η προθεσμία για την ακρόαση των κατηγορουμένων. Η FIGC του επέστρεψε την υπόθεση με ανανεωμένο κατηγορητήριο και τελικά τον Αύγουστο ο εισαγγελέας ζήτησε την αφαίρεση 15 βαθμών από την προηγούμενη σεζόν, κάτι που θα οδηγούσε σε πτώση της ομάδας.

Η Κροτόνε περίμενε τον υποβιβασμό της Κιέβο όλο αυτό το διάστημα για να πάρει τη θέση της, ωστόσο η Serie A άρχισε στις 19 Αυγούστου, χωρίς ετυμηγορία για το ζήτημα. Η Κιέβο άρχισε κανονικά τη σεζόν, χωρίς αξιόλογο ρόστερ πλέον, αφού αδυνατούσε να το υποστηρίξει οικονομικά, ούσα στο 'μικροσκόπιο' αρχών και φιλάθλων.

Στην πρεμιέρα της αντιστάθηκε σθεναρά στη Γιουβέντους, στο ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως ηττήθηκε εντός έδρας με 2-3. Ακολούθησε συντριβή από τη Φιορεντίνα, 0-0 με την Έμπολι και στις 13 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η απόφαση.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, η απόφαση ήταν διαφορετική. Αφαίρεση 3 βαθμών από την τρέχουσα σεζόν, πρόστιμο 200.000 ευρώ, τιμωρία 3 μηνών (η πρόταση ήταν για 3 χρόνια) στον πρόεδρο της ομάδας και 1,5 μήνα στους συμβούλους του.

Στον πρώτο αγώνα μετά από την απόφαση, η Κιέβο απέσπασε ισοπαλία 2-2 από την αυτοκαταστροφική Ρόμα στο Ολίμπικο. Ακολούθησαν 7 σερί ήττες και η πρώτη νίκη της σεζόν σημειώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου κόντρα στη Φροζινόνε. Η ομάδα βρίσκεται από την αρχή της σεζόν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και δεν έχει σηκώσει κεφάλι.

Η 27η αγωνιστική βρήκε την παρέα του Στεφάνο Σορεντίνο, του Περπαρίμ Χετεμάι, του Εμανουέλε Τζιακερίνι και του Φίλιπ Τζόρτζεβιτς, να παίζει είτε για την υστεροφημία της (όπως συμβαίνει με τον 39χρονο πρώην τερματοφύλακα της ΑΕΚ) είτε για την επόμενη μεταγραφή της.

Το παιχνίδι κόντρα στη φορμαρισμένη Μίλαν ήταν μία ευκαιρία ώστε οι παίκτες του Μίμο ντι Κάρλο να δώσουν τον καλύτερο εαυτό, απαλλαγμένοι από το άγχος της μάχης παραμονής, αφού γνώριζαν ότι έχουν πέσει. Όταν ο Λούκας Μπίγλια, στο πρώτο παιχνίδι του ως βασικός μετά από τον τραυματισμό του τον Οκτώβριο, με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Σορεντίνο, όλα τα όνειρα γκρεμίστηκαν.

Όμως η εικόνα του αγώνα ήταν ισορροπημένη μέχρι εκείνο το σημείο και στο 41' ο Χετεμάι έφερε και το σκορ στα ίσια με κεφαλιά. Μόνο που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι 'γάιδαροι' έφταναν σε ύψος τους... δεινόσαυρους της Serie A χάρη στα φτερά τους, φέτος, κανείς δεν τους υποστηρίζει πια.

Και όταν η προβολή του Κρίστοφ Πιόντεκ στο 57' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Κιέβο, δεν πανηγύρισαν μόνο οι φίλαθλοι της Μίλαν για το 6ο γκολ σε 7 παιχνίδια πρωταθλήματος του Πολωνού σκόρερ, αλλά όλη η Ιταλία, που έβλεπε την... πλαστή Κιέβο να καταδικάζεται για ακόμα μία φορά στον υποβιβασμό που γλίτωσε το καλοκαίρι.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK