Στο πένθιμο Τζένοα - Σαμπντόρια δεν έπρεπε να νικήσει κανείς

Η κολοσσιαία έχθρα της Τζένοα με τη Σαμπντόρια πέρασε σε δεύτερη μοίρα στο πρώτο Derby della Lanterna μετά από την τραγωδία στη γέφυρα Μοράντι. Ίσως γι' αυτό να μην υπήρξε νικητής, παρά μόνο εντυπωσιακές εικόνες.

Στο πένθιμο Τζένοα - Σαμπντόρια δεν έπρεπε να νικήσει κανείς

Το κορεό στην Gradinata Nord αλλά και σε όλες τις κερκίδες όπου κάθονταν οπαδοί της Τζένοα ήταν εντυπωσιακό. Εξάλλου, ο πιο παλιός ιταλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος γιόρταζε τα 125 χρόνια ζωής. Ένα από τα πανό περιελάμβανε 5 μεγάλες μορφές του παρελθόντος, από τα χρόνια της ίδρυσης μέχρι τον θρυλικό προπονητή Φράνκο Σκόλιο, που πέθανε... live σε εκπομπή της τηλεόρασης, όταν τσακωνόταν με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, Ενρίκο Πρετσιόζι. 'Εσείς δείτε την ιστορία, εμείς... το κενό', ήταν το σαφέστατο μήνυμα.

Απέναντι, στην Gradinata Sud όπου παραδοσιακά κάθονται οι σκληροπυρηνικοί της Σαμπντόρια και γενικά όλοι οι φίλοι της ομάδας όταν είναι φιλοξενούμενη στο 'Λουίτζι Φεράρις' για το Derby della Lanterna, οι φίλαθλοι επέλεξαν πολλές σημαίες, πυρσούς, ντύσιμο στα χρώματα των 'μπλουτσερκιάτι' και μερικά πανό. 'Πριν από εμάς υπήρχε το σκοτάδι, μετά ήρθε η 12η Αυγούστου 1946', έγραφε ένα εξ αυτών, κάνοντας λόγο στην ημερομηνία συγχώνευσης των Σαμπιερνταρενέζε και Αντρέα Ντόρια από την οποία προέκυψε ο σύλλογος, 'και μετά εγένετο φως', έγραφε ένα άλλο.

Μέχρι εκεί, όμως. Το 'πιο ξεχωριστό ντέρμπι στην Ιταλία' κατά τον Μαρτσέλο Λίπι δεν ξέφυγε παραπάνω. Εξάλλου, υπήρχε η σκέψη οι φίλαθλοι να καθίσουν μαζί στις κερκίδες γι' αυτήν την περίσταση και να ετοιμάσουν κοινή χορογραφία με ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. Η τραγωδία της γέφυρας του Μοράντι, που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, κατατρύχει ακόμα την τοπική κοινωνία, η οποία απαρτίζεται από φιλάθλους των δύο ομάδων.

Οι σύλλογοι έχουν αρκετά ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, κάτι που φάνηκε και με τις ενέργειές τους μετά από την πτώση της γέφυρας, με συνέπεια, τουλάχιστον για φέτος, το άσβεστο μίσος τόσων ετών να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και οι δύο -πιθανότατα παράφρονες, σίγουρα εκκεντρικοί- πρόεδροι, ο Πρετσιόζι και ο Μάσιμο Φερέρο, δεν είχαν προκαλέσει ιδιαίτερα με τις δηλώσεις τους πριν από το ντέρμπι.

Στις εξέδρες βρίσκονταν ο κυβερνήτης της Λιγουρίας, Τζιοβάνι Τότι, και ο δήμαρχος Γένοβας, Μάρκο Μπούτσι, αμφότεροι με το έμβλημα του φορέα 'Genova nel cuore' που έχει συσταθεί για τα θύματα της τραγωδίας και τους συγγενείς τους. Μερικοί εξ αυτών βρίσκονταν κανονικά στο γήπεδο, όπως η Μπάρμπαρα Μπιάνκο, η σύντροφος του Αντρέα Τσερούλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα σε ηλικία 47 ετών. Οργανωμένος με τους Culmv, σύνδεσμο οπαδών της Τζένοα, που μετά από τον θάνατό του, στήριξε τη Μπιάνκο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν μπορούσε να χάσει αυτό το ντέρμπι. Δίπλα της στα δημοσιογραφικά θεωρεία ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αυστριακού καναλιού 'Orf', που ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στη γέφυρα του Μοράντι.

Μέσα σε αυτό το πένθιμο υπόβαθρο, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με στόχο να αλλάξουν μία επίσης 'σκοτεινή' αγωνιστική πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Καμία εκ των δύο δεν είχε γευτεί τη χαρά της νίκης στις τελευταίες 5 αγωνιστικές. Μάλιστα, το αρνητικό σερί της Τζένοα διαρκούσε 7 παιχνίδια, γι' αυτό ήταν έναν βαθμό πίσω από την 'αιώνια' αντίπαλό της.

Εξάλλου, είχε προλάβει να αλλάξει προπονητή, έστω κι αν η παρουσία του Ίβαν Γιούριτς για 3η φορά σε περίπου 1,5 χρόνο δεν συνιστά κάτι διαφορετικό. Στον αντίποδα, ο Φερέρο δεν θα μπορούσε να διώξει τον Μάρκο Τζιαμπάολο, τον προπονητή που πέρυσι διεκδίκησε έξοδο στην Ευρώπη και που είχε οδηγήσει την ομάδα σε 3 σερί νίκες στο ντέρμπι, για πρώτη φορά από τις αρχές του '50. Μετά από τη 'λευκή' ισοπαλία στον περσινό 2ο γύρο και το 1-1 της Κυριακής, έφτασε τα 5 ντέρμπι δίχως ήττα, για πρώτη φορά από το 2002.

Αυτή η ισοπαλία προέκυψε μέσα από ένα παθιασμένο παιχνίδι, που, όμως, είχε αντίθετη κλιμάκωση. Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Γκαστόν Ραμίρες βρήκε τον πρώτο εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία της Serie A, Φάμπιο Κουαλιαρέλα, ο οποίος από κοντά έδωσε προβάδισμα στο σκορ στους φιλοξενούμενους, πιάνοντας τους Φελίτσε Μπορέλ και Αλεσάντρο Αλτομπέλι στην 37η θέση, με 132 γκολ στην κατηγορία.

Ένας ποδοσφαιριστής, όμως, που σκοράρει με ρυθμό ικανό να τον φέρει μετά από χρόνια σε αυτήν τη θέση, ο πρώτος σκόρερ της τρέχουσας Serie A, Κριστόφ Πιάτεκ, κέρδισε πέναλτι στο 17', το εκτέλεσε ο ίδιος και ισοφάρισε σε 1-1 με το 9ο φετινό γκολ του στο πρωτάθλημα. Επρόκειτο για ένα σημαντικό τέρμα, αφού μετά από τα μέσα Οκτωβρίου και την ανεξήγητη αποπομπή του Ντάβιντε Μπαλαρντίνι από τον πάγκο, ο Πολωνός επιθετικός της Τζένοα δεν είχε σκοράρει ξανά, με συνέπεια η νέα θητεία του Γιούριτς στην ομάδα να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Την ώρα που μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού εποφθαλμιούν τον Πιάτεκ, αυτός κατάφερε να ξαναβρεί δίχτυα και να δώσει ελπίδα στους 'γκριφόνι', που κυνήγησαν και νέο γκολ. Ο 21χρονος τερματοφύλακας της Σαμπντόρια, Εμίλ Αουντέρο, ήταν ο μοναδικός παίκτης που διακρίθηκε από μία αμυντική λειτουργία που κάποτε ήταν η πιο αποτελεσματική της Serie A, όμως προερχόταν από 11 γκολ στα προηγούμενα 3 παιχνίδια!

Ο Αουντέρο, ο οποίος υπέπεσε στο πέναλτι του Πιάτεκ, απέτρεψε την ανατροπή σε προσπάθειες του Ρόμουλο πριν από το 1-1 και του Κριστιάν Κουαμέ με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, με την τελευταία να είναι ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το παιχνίδι από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Ο ρυθμός έπεσε, ο Γιούριτς αποβλήθηκε επειδή έβγαινε συνεχώς από την περιοχή του προπονητή στον πάγκο της Τζένοα και η ομάδα του παρέμεινε δίχως νίκη στο ντέρμπι από το 2016.

Ίσως αυτή η ισοπαλία να ήταν ταιριαστή με το κλίμα των τελευταίων μηνών στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας, που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται... αφεντικό της πόλης. Χρειάζεται ηρεμία και ομοψυχία, χρειάζεται να αναζητήσει και να βρει το χαμένο μεγαλείο της και γι' αυτό το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απέστειλε επιστολή στους προέδρους των Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς να φιλοξενήσει στο Μαράσι τον επεισοδιακό δεύτερο τελικό του Copa Libertadores, αφού οι Γενοβέζοι στο Μπουένος Άιρες διαθέτουν μία μεγάλη δημογραφική παρουσία και εξάλλου η Μπόκα ιδρύθηκε από μετανάστες από την ιταλική πόλη. Εφόσον στο δικό της ντέρμπι καλό είναι να μην αναδειχθεί νικητής και χαμένος, στη Γένοβα θέλουν τουλάχιστον αυτό να γίνει στο superclasico.

News 24/7

24MEDIA NETWORK