Τα επεισόδια με νεκρό στην Ιταλία θυμίζουν κάτι από Ελλάδα

Η ρατσιστική επίθεση στον Καλιντού Κουλιμπαλί ήταν μόνο η αρχή για το επεισοδιακό Ίντερ - Νάπολι. Τα μαχαιρώματα έξω από το Σαν Σίρο οδήγησαν σε έναν νεκρό οργανωμένο (και σεσημασμένο) τιφόζο.

Τα επεισόδια με νεκρό στην Ιταλία θυμίζουν κάτι από Ελλάδα
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Μαχαιρώματα, τραυματίες, ρατσιστικές επιθέσεις, απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, αναβολές και ένας νεκρός. Δεν είναι ανασκόπηση ελληνικού πρωταθλήματος, είναι αυτό που εκτυλίσσεται μέχρι τώρα από την... παρθενική Boxing Day στη Serie A, στο περιθώριο του Ίντερ - Νάπολι.

Το ντέρμπι από μόνο του είχε μεγάλο ενδιαφέρον, με τους 'νερατζούρι' να επικρατούν 1-0 με γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων. Γρήγορα, αυτό το τέρμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΙΜΠΑΛΙ

Ο Καλιντού Κουλιμπαλί, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του πλανήτη, δέχθηκε (για ακόμα ένα παιχνίδι) ρατσιστική επίθεση από οπαδούς στην κερκίδα. Αυτήν τη φορά βρέθηκε στο 'στόχαστρο' τιφόζι της Ίντερ, με τον διαιτητή Πάολο Ματσολένι να διακόπτει τον αγώνα για παρατηρήσεις.

Ο εκφοβισμός δεν άλλαξε κάτι και οι οπαδοί της Ίντερ συνέχισαν να συμπεριφέρονται με χυδαίο τρόπο εναντίον του στόπερ από τη Σενεγάλη, με συνέπεια ο εισαγγελέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιταλίας, Τζιουζέπε Πεκοράρο, να υποστηρίζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA:

Τα επεισόδια με νεκρό στην Ιταλία θυμίζουν κάτι από Ελλάδα
AP PHOTO/LUCA BRUNO

'Για μένα το παιχνίδι έπρεπε να έχει διακοπεί οριστικά λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων στον Κουλιμπαλί. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται στο γραφείο μου ανέφεραν σε ανθρώπους ασφαλείας του γηπέδου και του αγώνα καθώς και στον 4ο διαιτητή ότι η Νάπολι ήθελε διακοπή. Η απόφαση δεν είναι δική μας. Οι αξιωματούχοι του αγώνα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τον διαιτητή. Όσο μας αφορά, η επικοινωνία του περιστατικού στην αθλητική δικαιοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη'.

'Ο Κουλιμπαλί ήταν ανάστατος. Συνήθως είναι πολύ ψύχραιμος και επαγγελματίας, αλλά άκουγε συνεχώς στο παιχνίδι ήχους πιθήκου. Ζητήσαμε 3 φορές να ληφθούν μέτρα, όμως το παιχνίδι συνεχίστηκε. Μας έλεγαν ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να σταματήσει, όμως πότε; Μετά από 4-5 ανακοινώσεις; Ίσως πρέπει να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας την επόμενη φορά και να σταματήσουμε τον αγώνα εμείς. Λογικά θα μας κάνουν να χάσουμε το παιχνίδι αν φύγουμε, όμως είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε. Δεν είναι καλό για το ιταλικό ποδόσφαιρο να φαίνεται αυτό', δήλωσε ο τεχνικός των 'παρτενοπέι', Κάρλο Αντσελότι.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΙΛΑΝΟ

Ο Κουλιμπαλί ήταν σαφώς επηρεασμένος από το όλο κλίμα όταν δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 80ό λεπτό κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Δέκα λεπτά αργότερα, η Νάπολι 'λύγισε' χωρίς τον ηγέτη της άμυνάς της. 'Είμαι δυσαρεστημένος από την ήττα, αλλά πάνω απ' όλα που άφησα τους αδερφούς μου. Αλλά είμαι υπερήφανος για το χρώμα του δέρματός μου. Υπερήφανος που είμαι Γάλλος, Σενεγαλέζος, Ναπολιτάνος, ένας άντρας', έγραψε στο twitter.

Τα social media χρησιμοποίησε ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο για να υποστηρίξει έναν από τους καλύτερους προσωπικούς 'φρουρούς' που έχει αντιμετωπίσει. 'Στον κόσμο και στο ποδόσφαιρο πάντα επιθυμώ παιδεία και σεβασμό. Όχι στον ρατσισμό και σε κάθε διάκριση', έγραψε στο instagram ο Πορτογάλος σούπερσταρ και πόσταρε μία φωτογραφία του με τον Κουλιμπαλί από αγώνα της Γιουβέντους με τη Νάπολι.

Ακόμα και ο δήμαρχος του Μιλάνο, Τζιουζέπε Σάλα, συμπαραστάθηκε στον Κουλιμπαλί, απολογούμενος με μήνυμά του στο facebook: 'Έχω ψυχρανθεί, έχω ενθουσιαστεί, έχω πανηγυρίσει νίκες της Ίντερ. Όμως αυτήν τη φορά, γύρισα σπίτι αποκαρδιωμένος. Αυτές οι αποδοκιμασίες στον Κουλιμπαλί ήταν ντροπιαστικές. Ήταν ταπεινωτική πράξη προς έναν σοβαρό άνθρωπο του αθλητισμού όπως εκείνος, που περήφανα φέρει το χρώμα του δέρματός του και -σε μικρότερο βαθμό- πολλούς άλλους που πηγαίνουν στο στάδιο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να βρεθούν με τους φίλους τους'.

'Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι τι θα έκαναν οι άλλοι για να διευθετήσουν ένα πρόβλημα που έχει η κοινωνία που ζούμε. Πάντα προτιμώ να αρχίζω από αυτό που πρέπει να κάνω εγώ, οπότε στην προκειμένη περίπτωση θα κάνω κάτι πολύ απλό. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στα παιχνίδια της Ίντερ, όμως θα κάνω μία μικρή χειρονομία αν ακούσω άλλη αποδοκιμασία. Θα σηκωθώ και θα φύγω', έγραψε μεταξύ άλλων.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ

Αυτό, όμως, δεν ήταν το χειρότερο συμβάν του ντέρμπι. Μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, άρχισαν να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά θεωρεία πληροφορίες για επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων που αποχωρούσαν από το 'Τζιουζέπε Μεάτσα'.

Οι συμπλοκές τελικά ήταν σφοδρές και περιελάμβαναν μαχαίρια, φωτοβολίδες, μαδέρια, λοιπά αντικείμενα που μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πολεμοφόδια και φυσικά μάχες σώμα με σώμα. Ως συνέπεια, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο 4 οπαδοί με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο.

Εξ αυτών, σε πιο σοβαρή κατάσταση ήταν ένας 43χρονος φίλαθλος της Νάπολι, ο οποίος είχε τραύματα στην κοιλιακή χώρα και χρειάστηκε ράμματα.

ΕΝΑ ΒΑΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ

Παρ' όλα αυτά, ούτε αυτό ήταν το σοβαρότερο συμβάν όσων εκτυλίχθηκαν στο Σαν Σίρο και αμαυρώνουν το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στο περιθώριο των επεισοδίων, οι οπαδοί της Ίντερ αντιλήφθηκαν ένα βαν με οπαδούς της Νάπολι και επιχείρησαν να του επιτεθούν.

Οι φίλοι των 'παρτενοπέι' προσπάθησαν να ξεφύγουν και ο οδηγός πάτησε γκάζι, με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν από τους οπαδούς των 'νερατζούρι' και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Όπως αναφέρει η 'Corriere dello Sport', ο φίλαθλος της Ίντερ διακομίστηκε στο νοσοκομείο 'Σαν Κάρλο', όμως άφησε την τελευταία πνοή του κατά τη διάρκεια χειρουργείου.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνο, Μαρτσέλο Καρντόνα, δήλωσε στη 'Messaggero' ότι ζήτησε απαγόρευση μετακινήσεων των οπαδών της Ίντερ στα εκτός έδρας παιχνίδια και το κλείσιμο του πετάλου των φανατικών στο γήπεδο της ομάδας.

'Υπήρχαν πάνω από 100 ultras που ενεπλάκησαν στα επεισόδια, μεταξύ των οποίων από το Βαρέζε και από τη Νίκαια της Γαλλίας. Αυτά είναι πολύ σοβαρά περιστατικά, οπότε θα ζητήσω από την επιτροπή δημόσιας τάξης να σταματήσουν τα ταξίδια οπαδών της Ίντερ σε εκτός έδρας αγώνες για το υπόλοιπο της σεζόν και απαίτησα το κλείσιμο της curva στο Σαν Σίρο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 ή για 5 αγώνες συν έναν στο κύπελλο', δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πρωτοχρονιά, υποστηρίζοντας ότι 'δεν μπορείς να πεθαίνεις για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα εν έτει 2018'.

'Στην αρχή του έτους, θα καλέσω όλους τους ηγέτες των συνδέσμων οπαδών και των συλλόγων της Serie A και Serie B για μία συνάντηση στο Βιμινάλε, ώστε τα στάδια και οι περιβάλλοντες χώροι να ξαναγίνουν ένα μέρος χαράς και όχι βίας', έγραψε στο twitter του.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, υποστήριξε ότι η διακοπή στη Serie A δεν είναι εκτός ορίων.

'Είναι κάτι που εξετάζουμε. Τώρα χρειάζεται να βρούμε λίγο χρόνο να συντονίσουμε τους εαυτούς μας. Έχουμε ένα πρόβλημα δημόσιας τάξης και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριστούμε, καθώς και το αν πρέπει να συνεχίσουν οι αγώνες ή όχι'.

'Είμαι ανήσυχος για αυτό το κλίμα. Δεν είμαι ψυχολόγος, όμως είναι ξεκάθαρο ότι μερικοί από τους παίκτες ήταν πολύ νευρικοί στο Σαν Σίρο. Τώρα βρίσκομαι σε μία χρονική στιγμή εξέτασης, επειδή αυτό που συνέβη είναι πολύ σοβαρό. Θα ακούσουμε από το υπουργείο και από την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και μετά θα αποφασίσουμε'.

'Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε αν υπήρχαν 3 κλήσεις για να διακοπεί ο αγώνας και δεν διεκόπη, όμως φαίνεται ότι υπήρξε μόνο μία. Σήμερα θα παρέμβει ο εισαγγελέας και θα μιλήσει από την πλευρά του, όμως αυτό που συνέβη ήταν πολύ άσχημο. Οι παίκτες ήταν πολύ αγχωμένοι στο γήπεδο. Ο διαιτητής θα γράψει ότι σκέφτεται, όμως αν έκανε κάποια λάθη, τότε θα τα δούμε κι αυτά'.

ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΘΥΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Ο 35χρονος Ντανιέλε Μπελαρντινέλι ήταν ο φίλαθλος της Ίντερ, του οποίου ο θάνατος 'πυροδότησε' όλη αυτήν την αναστάτωση στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για τον ηγέτη των οργανωμένων οπαδών της Βαρέζε, που είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους της Ίντερ.

Ο 'Ντεντέ', όπως ήταν γνωστός, με πάθος για τα μαχητικά αθλήματα, πρωταγωνίστησε στις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που υπήρξαν στη χώρα το 2007, μετά από τον θάνατο ενός άλλου οπαδού, του Γκαμπριέλε Σάντρι της Λάτσιο από 'τυφλές' σφαίρες του τροχονόμου Λουίτζι Σπακαροτέλα.

Ο Μπελαρντινέλι είχε τιμωρηθεί με 5 χρόνια απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο το 2012 του επιβλήθηκε νέα ανάλογη τιμωρία, όταν αναγνωρίστηκε ως πρωταγωνιστής σε δίωρα επεισόδια μετά από το φιλικό Κόμο - Ίντερ.

Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία δεν θα τον ξαναδούν, απόρροια ενός αγώνα ποδοσφαίρου όπου παρά τη νίκη της ομάδας του, όλα πήγαν στραβά...

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK