Ο Αστόρι δεν ήταν εκεί για το ντέρμπι με τη Γιουβέντους

Οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα θυμήθηκαν 41 νεκρούς πριν από το ντέρμπι με τη Γιουβέντους, για καλό ή για κακό σκοπό. Η απουσία από τον αγώνα ενός εξ αυτών, του capitano Ντάβιντε Αστόρι, ήταν εμφανής στη βαριά ήττα.

Ο Αστόρι δεν ήταν εκεί για το ντέρμπι με τη Γιουβέντους

'Ci hanno rubato il titolo'. Τέσσερις δεκαετίες μετά, αυτά τα λόγια του θρύλου της Φιορεντίνα, Τζιανκάρλο Αντονιόνι, για την 'κλοπή του τίτλου' της Serie A από τη Γιουβέντους, ηχούν στα αυτιά κάθε εκκολαπτόμενου 'βιόλα'. Το πρωτάθλημα του 1982, ο τελικός του Κυπέλλου UEFA 1990, η μεταγραφή του Ρομπέρτο Μπάτζιο συντηρούν μέχρι σήμερα ζωντανή αυτήν την αντιπαλότητα παλιάς κοπής.

Εδώ και έναν χρόνο προστέθηκε ακόμη μία αιτία μίσους μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, ένας παίκτης που πέρασε 10 χρόνια στα τμήματα υποδομής των Τοσκανών και άλλα 4 στην πρώτη ομάδα, το καμάρι της περιοχής που έγινε διεθνής ως παίκτης της Φιορεντίνα και φορούσε τη φανέλα με το νο10 την οποία στο παρελθόν φόρεσαν οι Αντονιόνι και Μπάτζιο, ο παίκτης που δήλωνε πως θα γίνει το νέο σύμβολο της ομάδας, αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης και πήγε στη Γιουβέντους...

Η Φλωρεντία είναι απαγορευμένη περιοχή για κάθε γιουβεντίνο, λίγο περισσότερο τουλάχιστον από άλλες ιταλικές πόλεις. Το κατάλαβε και ο Μπερναρντέσκι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν επισκέφτηκε το 'Αρτέμιο Φράνκι' για πρώτη φορά ως αντίπαλος. Αποδοκιμάστηκε έντονα, σκόραρε και πανηγύρισε έξαλλα, κόβοντας οριστικά κάθε δεσμό με την ομάδα.

Το Σάββατο ήταν προγραμματισμένη η επόμενη επιστροφή του. Ήταν βέβαιο, όμως, ότι δεν θα ήταν σαν την πρώτη. Σχεδόν κανείς δεν τον είχε σε προτεραιότητα, ακόμα κι αν προκάλεσε το κοινό αίσθημα με τον πανηγυρισμό του. Τώρα είχαν σημασία κάποια άλλα ζητήματα, πιο σημαντικά. Ζητήματα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου...

Οι αντιθέσεις ήταν συγκλονιστικές. Έξω από το γήπεδο, ορισμένοι ανεγκέφαλοι είχαν γράψει ένα μήνυμα για την τραγωδία του 'Χέιζελ' και τους 39 φίλους της Γιουβέντους που έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, συνόδευσαν το μήνυμα με τη φράση 'Σιρέα, να καείς στην κόλαση', έχοντας γράψει, όμως, ανορθόγραφα το όνομα του Γκαετάνο Σιρέα, του πρώην αρχηγού των 'μπιανκονέρι'.

Εντός γηπέδου, οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα είχαν τη σωστή συμπεριφορά. Πριν από τη σέντρα, στην Curva Fiesole τους περίμενε ένα σημαιάκι για τη χορογραφία στη μνήμη του Ρικάρντο Μαγκερίνι. Ο πρώην παίκτης της Primavera της Φιορεντίνα 'έφυγε' από τη ζωή πριν από 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια σύλληψής του από την αστυνομία, η οποία αποδόθηκε σε ντελίριο από χρήση ναρκωτικών, χωρίς ποτέ κανείς να δώσει σαφείς εξηγήσεις ή να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Ο Αστόρι δεν ήταν εκεί για το ντέρμπι με τη Γιουβέντους

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της Γιουβέντους και πρώην παίκτης των 'βιόλα', Τζιόρτζιο Κιελίνι, πλησίασε το πέταλο των φανατικών για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρώην συμπαίκτη του στην εθνική Ιταλίας, Ντάβιντε Αστόρι. Ο capitano της Φιορεντίνα άφησε την τελευταία πνοή ξαφνικά τον περασμένο Μάρτιο και ο Κιελίνι άφησε μερικά λουλούδια στη μνήμη του.

Οι οπαδοί των γηπεδούχων (αλλά και των φιλοξενουμένων) σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν στο 13ο λεπτό της συνάντησης, φωνάζοντας 'υπάρχει μόνο ένας αρχηγός', εννοώντας το νο13 της ομάδας, τον Αστόρι. Δεν ξανασηκώθηκαν...

Εντός αγωνιστικού χώρου, η Φιορεντίνα πήρε τον ίδιο βαθμό που πήρε και ο ανορθόγραφος οπαδός της, τουλάχιστον σε εκτελεστικό επίπεδο. Υπήρχαν σουτ, υπήρχαν τελικές προσπάθειες, υπήρχαν απειλές για την εστία του Βόιτσιεχ Στσέσνι. Μάλιστα, το 90λεπτο ολοκληρώθηκε με περισσότερες τελικές των γηπεδούχων, αλλά πολύ λιγότερα τέρματα...

Η Γιουβέντους είχε αυτό που έλειπε από τη Φιορεντίνα, αυτό που χαρακτηρίζει την κόντρα τόσων δεκαετιών. Ο κυνισμός των 'μπιανκονέρι' υπερίσχυσε για ακόμα μία φορά του ρομαντισμού των 'βιολα', με συνέπεια να φύγουν με 'τρίποντο' από ακόμα μία έδρα. Το τελικό 3-0 άνοιξε την 'ψαλίδα' από τον ανταγωνισμό ακόμη περισσότερο και πλέον μοιάζει με στοίχημα το αν η υπόθεση τίτλος θα τελειώσει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το γκολ του Ροντρίγκο Μπετανκούρ στο 31' αποτελεί μικρογραφία της κατάστασης. Ο Ουρουγουανός μέσος έπαιξε το 1-2 με τον Πάουλο Ντιμπάλα για να αποφύγει έναν αντίπαλο, έκανε προσποίηση για να αποφύγει έναν δεύτερο, σούταρε πέφτοντας και άφησε ακίνητο τον Αλμπάν Λαφόν για το 1-0.

Όσο κι αν πίεσαν στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση. Οι κίτρινες κάρτες που δέχθηκαν στο 2ο ημίχρονο και η είσοδος του Μπερναρντέσκι στο 80' έβαλαν το κερασάκι στην 'τούρτα' για τον αγώνα.

Το VAR επιστρατεύτηκε σε αρκετές περιπτώσεις (χωρίς να αποτρέψει όλα τα λάθη των διαιτητών) και στο τελευταίο μέρος του αγώνα, οι Κιελίνι και Κριστιάνο Ρονάλντο έριξαν αλάτι στις 'πληγές' του Στεφάνο Πιόλι, που απέτυχε να πανηγυρίσει τη νίκη για 7ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος, με συνέπεια η ομάδα να κατρακυλήσει στη 12η θέση της Serie A.

Ο εκνευρισμός του Ιταλού τεχνικού ήταν διάχυτος και όταν ο βοηθός του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, Μάρκο Λαντούτσι, είπε κάτι ανάρμοστο προς το τέλος του παιχνιδιού, ζήτησε εξηγήσεις σε έντονο ύφος από τον ομόλογό του της Γιουβέντους. 'Το αποτέλεσμα δεν λέει την ιστορία του αγώνα', υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου και αρνήθηκε ότι υπήρξε το πέναλτι με το οποίο σκόραρε ο Ρονάλντο, επικαλούμενος και συνομιλία με τον πρώην διεθνή διαιτητή, Νικόλα Ριτσόλι.

Αυτό που σίγουρα υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο ήταν μία ομάδα αμήχανη, ακέφαλη, σαν να της έλειπε ο ηγέτης για να βγει στη μάχη και να παλέψει σε μία κόντρα δεκαετιών. Σαν να της έλειπε ο Αστόρι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK