Οπαδοί της Φιορεντίνα και του Αστόρι φώναζαν σε φίλαθλο να πεθάνει. Και πέθανε

Οπαδοί της Φιορεντίνα, έναν χρόνο μετά από τον χαμό του αρχηγού της ομάδας, Ντάβιντε Αστόρι, φώναζαν "πέθανε, πέθανε" σε φίλαθλο της Κάλιαρι που υπέστη καρδιακή προσβολή.

Fans with Fiorentina scarves stand outside the church during the funeral ceremony of Italian player Davide Astori in Florence, Italy, Thursday, March 8, 2018. The 31-year-old Astori was found dead in his hotel room on Sunday after a suspected cardiac arrest before his team was set to play an Italian league match at Udinese. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
Fans with Fiorentina scarves stand outside the church during the funeral ceremony of Italian player Davide Astori in Florence, Italy, Thursday, March 8, 2018. The 31-year-old Astori was found dead in his hotel room on Sunday after a suspected cardiac arrest before his team was set to play an Italian league match at Udinese. (AP Photo/Alessandra Tarantino) AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Τα υβριστικά συνθήματα ποτέ δεν είναι το αποκορύφωμα. Ούτε καν τα επεισόδια στις κερκίδες. Αυτό που οδηγεί κάθε οπαδό να ντρέπεται για τους ομοϊδεάτες του είναι όταν εκείνοι αψηφούν την ίδια τη ζωή.

Κάτι τέτοιο συνηθίζεται σε αρκετές χώρες. Οι φίλοι της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συχνά κάνουν διαγωνισμό ανοησίας, αναφερόμενοι με συνθήματα ή αποδοκιμασίες στους νεκρούς του Μονάχου ή του Χίλσμπορο αντίστοιχα.

Η βλακεία, όμως, είναι ακατανίκητη και δεν κάνει διακρίσεις σε ομάδες ή χώρες. Οι ίδιοι φίλαθλοι, λοιπόν, που πριν από έναν χρόνο πενθούσαν τον χαμό του αρχηγού του συλλόγου τους, Ντάβιντε Αστόρι της Φιορεντίνα, ήταν οι αυτοί που φέρονται να φώναζαν σε αντίπαλο φίλαθλο να πεθάνει. Και πέθανε...

"Πρέπει να πεθάνεις, πρέπει να πεθάνεις"

Το θλιβερό περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, στη Σαρδηνία, όπου η Κάλιαρι υποδέχθηκε τους 'βιόλα' για την 28η αγωνιστική της Serie A.

Οι γηπεδούχοι βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 2-0, όταν περίπου στο 80ό λεπτό σημειώθηκε αναστάτωση στις κερκίδες της "Σαρντένια Αρένα".

Ένας 45χρονος φίλαθλος της Κάλιαρι, ο Ντανιέλε Ατσόρι, υπέστη καρδιακή προσβολή. Οι φίλαθλοι γύρω του κάλεσαν γιατρούς, οι οποίοι έσπευσαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Ορισμένοι ultras των Τοσκανών από την κερκίδα των φιλοξενουμένων, που βρισκόταν αρκετά κοντά, αντιλήφθηκαν το συμβάν. Η αντίδρασή τους ήταν τουλάχιστον αισχρή. "Πρέπει να πεθάνεις, πρέπει να πεθάνεις", φώναζαν μόλις αντίκρισαν ένα ασθενοφόρο να πλησιάζει, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της Κάλιαρι.

Οι φίλαθλοι ταυτοποίησαν τους ανεγκέφαλους

Ο φίλος της Κάλιαρι δεν τα κατάφερε. Άφησε την τελευταία πνοή του, χωρίς να δει το τέλος της συνάντησης που βρήκε την αγαπημένη ομάδα του να επικρατεί με 2-1.

Το ζήτημα πέρασε αμέσως στη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι της Κάλιαρι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτήν τη στάση, ειδικά από τη στιγμή που στην αρχή του αγώνα, είχαν ενωθεί με τους φίλους της Φιορεντίνα στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον Αστόρι.

Ακόμα και η Codacons, ο φορέας προστασίας του καταναλωτή, ζήτησε από τις ποδοσφαιρικές αρχές "να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα και αν τα γεγονότα επιβεβαιωθούν, να επιβάλλουν πολύ αυστηρές κυρώσεις στους οπαδούς της Φιορεντίνα, με τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας να διεξάγονται δίχως φιλάθλους για έναν μήνα".

Οι (υγιείς) φίλαθλοι της Φιορεντίνα έσπευσαν να προστατεύσουν την τιμή τους στα social media, υποστηρίζοντας από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο ότι ταυτοποιήθηκαν οι ανεγκέφαλοι που φώναζαν αυτά τα αηδιαστικά συνθήματα και ότι θα λάβουν οι ίδιοι αυστηρά μέτρα εις βάρος τους.

Η επίσημη Φιορεντίνα, από την πλευρά της, αποστασιοποιήθηκε από τα συνθήματα των φιλάθλων της μέσω ανακοίνωσης και εξέφρασε τη θλίψη της για τον χαμό του φιλάθλου της Κάλιαρι. "Η κοινωνία των βιόλα καταδικάζει κάθε χειρονομία που δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης γι' αυτήν την τρομερή τραγωδία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Photo credits: AP Photo/Alessandra Tarantino

News 24/7

24MEDIA NETWORK