Ο Αλέγκρι προτίμησε την παραίτηση από τη νίκη επί της Νάπολι

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν ενδιαφέρθηκε για το ντέρμπι... κορυφής με αντίπαλο τη Νάπολι και ετοίμασε την παραίτησή του πριν από τη νίκη της Γιουβέντους στο 'Σαν Πάολο'. Όχι ότι άλλαξε κάτι το 'τρίποντο'...

Ο Αλέγκρι προτίμησε την παραίτηση από τη νίκη επί της Νάπολι
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η νίκη της Γιουβέντους επί της Νάπολι με 2-1 μέσα στο 'Σαν Πάολο' στο ντέρμπι... κορυφής της Serie A μοιάζει ως μη γενόμενη. Αποδεικνύεται από όσα προηγήθηκαν, επιβεβαιώνεται από όσα θα ακολουθήσουν.

Η Corriere dello Sport δημοσίευσε τη Δευτέρα ρεπορτάζ στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είχε έτοιμη την παραίτησή του πριν από τον αγώνα στη νότια Ιταλία. Μάλιστα, ο τεχνικός της 'γηραιάς κυρίας' ανέστειλε τους λογαριασμούς του στα social media την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από την ομάδα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον αγώνα κόντρα στους 'παρτενοπέι'.

Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ο πρόεδρος των 'μπιανκονέρι', Αντρέα Ανιέλι, ακύρωσε επαγγελματικό ραντεβού για να συναντηθεί με τον Αλέγκρι και να τον πείσει να παραμείνει στον σύλλογο. Ο 51χρονος τεχνικός παραδέχθηκε τη συνάντηση, αλλά επεσήμανε ότι θα υπάρξει καινούργια, αμέσως μετά από τον αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Και αυτό είναι το μεγάλο κλειδί της υπόθεσης. Ο αγώνας κόντρα στη Νάπολι ήταν παντελώς αδιάφορος για τον οργανισμό Γιουβέντους. Ίσως μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο να νοιαζόταν, σε σημείο να φωνάζει στον προπονητή του επειδή δεν έδινε εντολή στους συμπαίκτες του να πιέσουν κι αυτοί τους αντίπαλους αμυντικούς, όπως έκανε ο ίδιος.

Η Γιουβέντους ηττήθηκε με 0-2 στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League στην Ισπανία και απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο, με άμυνα από... γρανίτη, θα χρειαστεί να ανέβει έναν Γολγοθά για να κάνει την ανατροπή στη ρεβάνς του Τορίνο.

Ο Αλέγκρι είναι ο προπονητής που έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα με τους 'μπιανκονέρι' από το 2014. Στην Ευρώπη, όμως, έφτασε δύο φορές στην πηγή και δεν ήπιε νερό στους τελικούς κόντρα σε Μπαρτσελόνα (2015) και Ρεάλ Μαδρίτης (2017). "Μιλάμε για έναν προπονητή που καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο, όμως δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος για να νικήσει στην Ευρώπη. Το ελπίζω", δήλωσε ο μέχρι τον Ιανουάριο αμυντικός της Γιουβέντους, Μεχντί Μπενατιά.

Αυτός ίσως είναι και φόβος του ίδιου του Αλέγκρι, ο οποίος πιθανότατα ήθελε να 'απαλλάξει' την ομάδα από την παρουσία του εγκαίρως, ώστε με κάποιον άλλον προπονητή να έρθει η πολυπόθητη ανατροπή. Η κριτική που δέχθηκε μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με την Ατλέτικο ήταν σφοδρή και οι φίλαθλοι δείχνουν να έχουν χάσει την πίστη τους στις δυνατότητές του, τουλάχιστον όσον αφορά στο Champions League.

Η Γιουβέντους έφτασε σε δύο τελικούς χωρίς τον Ρονάλντο, οπότε με τον Πορτογάλο η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου μοιάζει... επιβεβλημένη για το μέγεθος και τις δυνατότητες της ομάδας. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως εξάλλου κατέδειξε και ο αγώνας κόντρα στη Νάπολι.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων απέναντι σε μία ομάδα που από το 25' έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Άλεξ Μερέτ, σε μαρκάρισμα στον Ρονάλντο εκτός περιοχής.

Ο Μίραλεμ Πιάνιτς με την εκτέλεση του ακόλουθου φάουλ και ο Εμρέ Τζαν με κεφαλιά στο 39' απέδειξαν το... αδιάφορο του αγώνα, που η Γιουβέντους θα κέρδιζε με σβηστές 'μηχανές' είτε είχε προπονητή τον Αλέγκρι είτε όχι.

Υπήρξαν, όμως, αρκετές λεπτομέρειες που αποκάλυπταν ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική για τους παλιούς (και νέους) πρωταθλητές Ιταλίας. Η ύπαρξη επαφής μεταξύ Μερέτ και Ρονάλντο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ αμέσως μετά από το γκολ, ο Πιοτρ Ζιελίνσκι είχε δοκάρι για τη Νάπολι. Το δεύτερο γκολ της Γιουβέντους είχε δόση τύχης αφού ήρθε μετά από κόντρα στην κεφαλιά του Τζαν, ενώ με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, ο Πιάνιτς αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι (απολογήθηκε αργότερα στα social media) και αποβλήθηκε.

Για περίπου 20 λεπτά η Νάπολι είχε κλείσει στη μεγάλη περιοχή τη Γιουβέντους και αναζητούσε τρόπο να διεισδύσει. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα, ούτε να περάσουν το κέντρο. Ο Χοσέ Καγεχόν στο 61' μείωσε σε 1-2 και το μομέντουμ ήταν υπέρ της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι.

Άλαν, Ντρις Μέρτενς και Ζιελίνσκι έχασαν από μία καλή ευκαιρία, ενώ σε ένα από τα πολλά κόρνερ της Νάπολι, το VAR υπέδειξε χέρι του Άλεξ Σάντρο στην περιοχή. Ο Λορέντζο Ινσίνιε εκτέλεσε, όμως η μπάλα χτύπησε εκ νέου στο δοκάρι και η Γιουβέντους γλίτωσε την απώλεια δύο βαθμών.

Όπως και να 'χει, η ήττα μπορεί να συμπίεζε τις μετοχές του Αλέγκρι προς τα κάτω, όμως η νίκη σίγουρα δεν τις επηρέασε ανοδικά. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μία συνθήκη: πρόκριση εις βάρος της Ατλέτικο την επόμενη εβδομάδα. Οτιδήποτε άλλο θα προσμετρηθεί εις βάρος του προπονητή της Γιουβέντους, που με 16 βαθμούς απόσταση από τη Νάπολι πια, αισθάνεται ήδη πρωταθλητής Ιταλίας για 5η διαδοχική σεζόν, αλλά δεν αισθάνεται ασφαλής.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK