Ο Κάρλο Αντσελότι ετοιμάζεται να καταστρέψει και τη Νάπολι

Η Νάπολι απέτυχε να νικήσει τη Φιορεντίνα και έμεινε πίσω 11 βαθμούς από τη Γιουβέντους. Ήδη έχει 8 λιγότερους από πέρυσι, παρότι το ρόστερ είναι σχεδόν ίδιο. Τι άλλαξε; Ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι.

Ο Κάρλο Αντσελότι ετοιμάζεται να καταστρέψει και τη Νάπολι
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Οι 91 πόντοι της Νάπολι την περσινή σεζόν θα την έστεφαν πρωταθλήτρια το 2005, το 2006, το 2008, το 2009, το 2010, το 2012, το 2013 και το 2015, στις 9 από τις 14 σεζόν από τη στιγμή που η Serie A μετατράπηκε σε πρωτάθλημα 20 ομάδων. Το 2016 και το 2017 θα ήταν πρώτη σε ισοβαθμία με τη Γιουβέντους.

Μόνο σε 3 σεζόν ο πρωταθλητής Ιταλίας συγκέντρωσε παραπάνω βαθμούς από την περσινή ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι. Και όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει ο Ιταλός προπονητής στην Τσέλσι, θα πιστώνεται πάντα το επόμενο βήμα που έκανε ο σύλλογος επί των ημερών του, μετά από μία αξιοπρεπή διετία με τον Ράφα Μπενίτεθ στο 'τιμόνι'.

Αυτή η εποχή φαίνεται πως τελείωσε και η εποχή του (υπερτιμημένου;) Κάρλο Αντσελότι άρχισε. Με το 0-0 στη Φλωρεντία κόντρα στη Φιορεντίνα, οι 'παρτενοπέι' έμειναν 11 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, η οποία με το 18ο τέρμα του Κριστιάνο Ρονάλντο, υπέταξε τη Σασουόλο και οδεύει για το 8ο διαδοχικό σκουντέτο.

Σε 23 αγωνιστικές, η Νάπολι έχει ήδη 8 βαθμούς λιγότερους από την περσινή σεζόν, παρότι δεν διαθέτει έμψυχο δυναμικό με τεράστιες διαφορές. Η πώληση του Ζορζίνιο για 57.000.000 ευρώ στην Τσέλσι ήταν αναπόφευκτη, όμως από εκεί και πέρα, ο μοναδικός βασικός παίκτης που αποχώρησε ήταν ο Πέπε Ρέινα ως ελεύθερος (και αχρείαστος).

Με την προσθήκη του Φαμπιάν Ρουίθ αντί του πολιτογραφημένου Ιταλού μέσου και την απόκτηση... 3 τερματοφυλάκων, η ενδεκάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Εξάλλου, ο Σάρι επικρίθηκε αρκετά για την πεισματική άρνηση να κάνει rotation στην 3ετία του, αλλά παρ' όλα αυτά, τα κατάφερνε με τους 11 βασικούς του. Ο Αντσελότι πήρε μία έτοιμη ομάδα και ήδη την έχει καταστήσει χειρότερη, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί.

Στην Τοσκάνη, πάντως, η ευθύνη επιμερίζεται, αφού οι Ναπολιτάνοι ήταν καλύτεροι και έπρεπε να φύγουν νικητές από το 'Αρτέμιο Φράνκι', αν δεν ήταν τόσο αναποτελεσματικοί. Εξάλλου, η Φιορεντίνα δεν είναι μόνο η ομάδα που μπορεί να νικήσει με 7-1 τη Ρόμα, είναι και η ομάδα που 3 ημέρες αργότερα μπορεί να μείνει στην ισοπαλία με την αδύναμη φέτος Ουντινέζε.

Στον αγώνα του Σαββάτου έπαιξε και με άμυνα ανάγκης, αφού οι Νικόλα Μιλένκοβιτς και Μάρκο Μπενάσι ήταν τιμωρημένοι, ο Βενσάν Λορινί τραυματίας και ο Βίτορ Ούγκο ανέτοιμος. Οι 'παρτενοπέι' είχαν κι αυτοί προβλήματα, με τον Ραούλ Αλμπιόλ νοκ άουτ και τον Αρκάντιους Μίλικ όχι στο 100%, ενώ ο αρχηγός Μάρεκ Χάμσικ έμεινε εκτός πλάνων λόγω της επικείμενης μετακίνησής του στην Κίνα. Μόλις στο 5ο λεπτό, ο Αντσελότι έχασε και τον Μάριο Ρούι με μυικό τραυματισμό στον μηρό, καθιστώντας ακόμα πιο... ιδιαίτερη την ενδεκάδα.

Ο νέος αρχηγός Λορέντζο Ινσίνιε είχε μία τεράστια ευκαιρία λίγα λεπτά μετά από την αλλαγή του συμπαίκτη του και αργότερα απέτυχε και ο Ντρις Μέρτενς να νικήσει τον Αλμπάν Λαφόν. Ο 20χρονος Γάλλος τερματοφύλακας ήταν ο MVP του αγώνα και ίσως και της αγωνιστικής στη Serie A και σταματώντας εξ επαφής τον Πιοτρ Ζιελίνσκι και τον Ινσίνιε λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε ότι ήταν η βραδιά του.

Στον αντίποδα, ο Άλεξ Μερέτ έκανε επίσης ορισμένες 'σωτήριες' επεμβάσεις και δη στο σουτ του Ζορντάν Βερτού με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου. Ο Μερέτ άλλοτε προαλειφόταν για διάδοχος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, όμως πλέον δίνει μάχη με τον Νταβίντ Οσπίνα κατά κύριο λόγο και τον Ορέστη Καρνέζη κατά δεύτερο (ο Έλληνας τερματοφύλακας έμεινε στον πάγκο μαζί με τον Γιώργο Αντζουλά της Φιορεντίνα)

Το... μπλέξιμο με τους τερματοφύλακες είναι ενδεικτικό της θητείας Αντσελότι στο 'Σαν Πάολο'. Ο Μερέτ αποκτήθηκε με δανεισμό και υποχρέωση αγοράς το καλοκαίρι του 2020 και μαζί τον ακολούθησε από την Ουντινέζε με την ίδια μέθοδο και ο Καρνέζης, αλλά για αναπληρωματικός. Ένας σοβαρός τραυματισμός του Ιταλού και κάποιες κακές εμφανίσεις του Έλληνα πριν από το τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου, έστειλαν στη νότια Ιταλία και τον Κολομβιανό με τη μορφή δανεισμού από την Άρσεναλ!

Όταν επέστρεψε ο -θεωρητικά βασικός- Μερέτ, ο Οσπίνα δεν έχασε τη θέση του, παρότι όσο ο Ιταλός ήταν τραυματίας, ο Κολομβιανός εναλλασσόταν με τον Καρνέζη, τον οποίο το καλοκαίρι ο Αντσελότι δεν εμπιστεύτηκε!

Δεν είναι πρωτοφανής, πάντως, η αδυναμία του Ιταλού προπονητή στο μεταγραφικό 'παζάρι'. Ποτέ δεν ήταν ο τεχνικός που ασχολείτο με τις μεταγραφές. Αντιθέτως, εδώ και δύο δεκαετίες αναλαμβάνει ομάδες που έχουν πολύ δυνατό ρόστερ και το μεγάλο προσόν του ήταν να 'δένει' τα 'αστέρια' που έβρισκε στην ομάδα, κάτω από μία μεγάλη ιδέα, έναν μεγάλο στόχο.

Γι' αυτόν τον λόγο, παρότι η Νάπολι πήρε 91.500.000 ευρώ από τους παίκτες που παραχώρησε το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων τον Ντουβάν Σαπάτα, δεύτερο σκόρερ της κατηγορίας με 16 γκολ και 4 ασίστ, έδωσε μόλις 70.500.000 ευρώ για ενίσχυση και ουσιαστικά κράτησε το ρόστερ στο ίδιο επίπεδο, χωρίς να κάνει κάτι εντυπωσιακό.

Ένα ρόστερ που ετοιμάζεται να αποδυναμωθεί, αφού ο αρχηγός Χάμσικ είναι 'φευγάτος' για Κίνα, έχοντας αναβάλλει για 6 μήνες τη μετακίνησή του στην Άπω Ανατολή. Το καλοκαίρι όλα έμοιαζαν συμφωνημένα, όμως η έλευση Αντσελότι και οι εκκλήσεις του ιδιοκτήτη Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, κράτησαν στην ομάδα τον νο1 σε συμμετοχές και γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στην ιστορία του συλλόγου.

Μετά από έναν γύρο, ο Σλοβάκος μέσος τα έχει βρει σε όλα με την Ντάλιαν Γιφάνγκ, όμως οι Κινέζοι δεν κατέθεσαν στην τράπεζα το ποσό που είχαν συμφωνήσει με τη Νάπολι και ο Ντε Λαουρέντις δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο Αντσελότι έδωσε τελεσίγραφο στον Χάμσικ να φύγει και στις δηλώσεις του μετά από τον αγώνα με τη Φιορεντίνα υποστήριξε ότι "τον έχω αποχαιρετήσει από το Σάββατο", κλείνοντας με αυτόν τον άκομψο τρόπο την πόρτα σε έναν σύγχρονο θρύλο της Νάπολι.

Αυτό που ουσιαστικά διασώζει τον Αντσελότι μέχρι στιγμής είναι η κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι στην εκκίνηση της φετινής σεζόν, η οποία διαμόρφωσε διαφορά 9 βαθμών από την 3η Ίντερ, η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή σοβαρά προβλήματα με τον προπονητή της, Λουτσιάνο Σπαλέτι. Με μία νίκη στα τελευταία 4 παιχνίδια και έναν αποκλεισμό από τη Μίλαν στο κύπελλο, η σεζόν της Νάπολι μπορεί να χαρακτηριστεί θετική μόνο αν κατορθώσει κάτι στα επερχόμενα νοκ άουτ του Europa League, όπου αρχικά αντιμετωπίζει τη Ζυρίχη.

Ο αντίστοιχος αγώνας στο 'Αρτέμιο Φράνκι' την περσινή σεζόν, 4 αγωνιστικές πριν από την 'αυλαία', έληξε με ήττα 0-3 χάρη σε χατ τρικ του Χιοβάνι Σιμεόνε (και αποβολή του Καλιντού Κουλιμπαλί στο 8'), που ουσιαστικά εξαφάνισε τις όποιες ρεαλιστικές ελπίδες τίτλου είχε η ομάδα, έστω κι αν μαθηματικά έχασε το σκουντέτο την προτελευταία αγωνιστική.

Φέτος, η Νάπολι του Αντσελότι άφησε ξανά βαθμούς στην Τοσκάνη και ουσιαστικά παραχώρησε τον τίτλο στη Γιουβέντους. Μόνο που δεν είχε ποτέ ρεαλιστικές ελπίδες να τον κατακτήσει, έχοντας στον πάγκο της έναν προπονητή που σε 17 σεζόν στον πάγκο υπερομάδων που έχουν πια μόνιμο στόχο το πρωτάθλημα (Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν), το έχει πανηγυρίσει μόλις 4 φορές...

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK