Η Νάπολι δίνει υποσχέσεις που δύσκολα θα κρατήσει

Η Νάπολι διέλυσε την Ίντερ και απέδειξε ότι βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από τον ανταγωνισμό για τη 2η θέση, αν και τη νέα σεζόν είναι πολύ πιθανό τα πάντα να γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος, λόγω... καλοκαιριού.

Η Νάπολι δίνει υποσχέσεις που δύσκολα θα κρατήσει
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η Serie A ανακοίνωσε ότι μεταθέτει τον αγώνα της Μπολόνια με τη Νάπολι το προσεχές Σάββατο, ώστε να αφήσει για την Κυριακή τα παιχνίδια της 38ης αγωνιστικής που έχουν βαθμολογικό νόημα. Οι 'παρτενοπέι' έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά τη 2η θέση και δεν χρειάζονταν τη συντριβή της Ίντερ με 4-1 γι' αυτό.

Οι 'νερατζούρι' ήταν αυτοί που καίγονταν για αποτέλεσμα στο 'Σαν Πάολο', ωστόσο δεν... εμφανίστηκαν στο γήπεδο και πλέον καλούνται να περιμένουν μέχρι τέλους για να διαπιστώσουν αν θα επιστρέψουν στο Champions League.

Δύο μήνες νωρίτερα, η κατάσταση δεν ήταν τέτοια. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είχε κλείσει την 'ψαλίδα' από τη Νάπολι και είχε τα φόντα να διεκδικήσει ακόμα και τη 2η θέση, με τη Γιουβέντους να έχει ξεφύγει στη βαθμολογία και να τρέχει σε... δική της λίγκα.

Ήταν η περίοδος που οι Ναπολιτάνοι είχαν παράλληλες υποχρεώσεις στο Europa League και ο Κάρλο Αντσελότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Η πρόσληψή του έγινε κυρίως με γνώμονα την ευρωπαϊκή επιτυχία, ωστόσο ο κάτοχος 3 τίτλων Champions League απέτυχε να οδηγήσει τους 'παρτενοπέι' πέρα από τον προημιτελικό κόντρα στην Άρσεναλ.

Όταν η στόχευση περιορίστηκε ξανά στη Serie A, τα αποτελέσματα επέστρεψαν και η ομάδα όδευε για έναν άνετο τερματισμό στη 2η θέση. Ακόμα κι αν έχασε τον έναν... επιθετικό της, τον Λορέντζο Ινσίνιε που μετά από μία δυναμική αρχή στη νέα θέση του με 6 γκολ σε 8 αγώνες, αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού, η Νάπολι πάτησε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς κίνητρο, αλλά με αίσθημα ανωτερότητας.

Η 'οβίδα' του Πιοτρ Ζιελίνσκι από τα 25 μέτρα στο 16' που τράνταξε τα δίχτυα του Σαμίρ Χαντάνοβιτς ήταν απόδειξη της διαφοράς στην ψυχολογική κατάσταση των δύο ομάδων. Οι αλλαγές στην ανάπαυλα επίσης, με τον Σπαλέτι να κρατάει στον πάγκο τον Ματέο Πολιτάνο και να βάζει τον Μάουρο Ικάρντι όταν έμαθε ότι η Αταλάντα νικούσε μέσα στο Τορίνο, ήταν επίσης ενδεικτικές του μη καθαρού 'μυαλού' των Μιλανέζων.

Η καλύτερη επίθεση της κατηγορίας προηγήθηκε εκτός έδρας της πρωταθλήτριας Γιουβέντους και έμοιαζε να 'κλειδώνει' την 3η θέση και την 'παρθενική' παρουσία της στους ομίλους του Champions League. Ο Ικάρντι δεν ήταν η λύση για την Ίντερ, μία εβδομάδα που κύλησε πιο ήσυχα από τις προηγούμενες, με τη Γουάντα Νάρα αρχικά να δηλώνει ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και στη συνέχεια ότι δεν θα ήθελε να πάει στη Γιουβέντους.

Μέσα σε 10 λεπτά στο 2ο ημίχρονο, η Νάπολι σημείωσε 3 γκολ κι έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της. Ο Ορέστης Καρνέζης, στη δεύτερη συμμετοχή του από τα τέλη Νοεμβρίου, δεν είχε πολλή δουλειά. Το γκολ που δέχθηκε από τον Ικάρντι με πέναλτι του στέρησε την ευκαιρία να έχει περισσότερα παιχνίδια με απαραβίαστη εστία από όσα δέχθηκε γκολ. Η μπίλια κάθεται στο 50-50 μέχρι στιγμής σε 8 αγώνες, ωστόσο ο Έλληνας τερματοφύλακας βγήκε από την αφάνεια των τελευταίων μηνών, σε μία πολύ περίεργη χρονιά.

Η Νάπολι τερματίζει στην ίδια θέση με πέρυσι, έχοντας συγκεντρώσει αρκετούς βαθμούς (79 μέχρι στιγμής), ωστόσο σε μεγάλη απόσταση από τα περσινά στάνταρ που θέσπισε το Sarriball. Η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι διεκδικούσε σκουντέτο μέχρι τέλους, συγκέντρωσε 91 βαθμούς και έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο με το plan a, το μοναδικό που είχε στη 'φαρέτρα' του ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος και νυν υποψήφιος διάδοχος του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στη Γιουβέντους.

Ο Αντσελότι άλλαξε το 4-3-3 σε 4-4-2 μετά από μία συντριβή κόντρα στη Σαμπντόρια, μετατοπίζοντας τον Ινσίνιε σε ρόλο φορ και τον Πιοτρ Ζιελίνσκι σε ρόλο αριστερού μέσου που άφηνε χώρο στον Μάριο Ρούι για επελάσεις. Οι επιδόσεις στην παραγωγή γκολ παρέμειναν σε ίδια επίπεδα, παρά τη μονόπλευρη φιλοσοφία, αφού η Νάπολι ήταν η ομάδα με τη μικρότερη ανάπτυξη από τη δεξιά πτέρυγα, μετά από τη Λάτσιο.

Το πρόβλημα ήταν στην αμυντική λειτουργία, αφού ο Καλιντού Κουλιμπαλί, για τον οποίο η Νάπολι φέρεται να απέρριψε πρόταση 110.000.000 ευρώ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν η μοναδική σταθερά της, με τον παρτενέρ δίπλα του (Νίκολα Μακσίμοβιτς και Ραούλ Αλμπιόλ) και τον τερματοφύλακα πίσω του (Άλεξ Μερέτ, Ντάβιντ Οσπίνα, Καρνέζης) να αλλάζουν διαρκώς.

Μετά από την τριετία Ράφα Μπενίτεθ και αυτήν του Σάρι, η Νάπολι δείχνει να έχει μονιμοποιηθεί ως δεύτερη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου, αφού η απόσταση με την 3η Ίντερ αντικατοπτρίζεται από το 4-1 του τελικού σκορ στο μεταξύ τους ντέρμπι.

Ο Αντσελότι χαρακτήρισε αυτήν την επίδοση ως "μια επίδειξη του τι μπορεί να γίνει η Νάπολι τη νέα σεζόν", αν και με τους Κουλιμπαλί, Ινσίνιε και Άλαν αμφίβολους για το επόμενο ρόστερ, λόγω έντονου ενδιαφέροντος από άλλους συλλόγους, η ομάδα θα χρειαστεί μεταγραφές.

Ο Αουρέλιο ντε Λαουρέντις ισχυρίζεται ότι "δεν έχουμε τους ίδιους πόρους με τη Γιουβέντους, όμως έχουμε βάλει γερά θεμέλια όλα αυτά τα χρόνια και θα συγκεντρωθούμε στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Θα κάνουμε τις κινήσεις που νομίζουμε ότι θα κάνουν τη Νάπολι ακόμα πιο ανταγωνιστική".

Η Νάπολι μοιάζει η μοναδική ομάδα κορυφής που δεν θα αλλάξει προπονητή το καλοκαίρι, αφού ακόμα κι η Αταλάντα ενδέχεται να χάσει τον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, τον οποίο 'φλερτάρει' η Ρόμα. Η επόμενη σεζόν είναι αυτή της κρίσης για τον Αντσελότι και το νέο πρότζεκτ των 'παρτενοπέι', που με παρακαταθήκη αυτήν την άνετη 2η θέση και το 4-1 από την ομάδα που την κυνηγάει, έχει ακόμα περιθώριο χώρου και χρόνου. Όμως χωρίς μεγάλες μεταγραφές, η κατάσταση θα είναι αρκετά απαιτητική.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK