Η Νάπολι προσπέρασε οριστικά τη Ρόμα παρά την ισοπαλία και τον Μανωλά

Η Νάπολι ισοφάρισε στο 90' τη Ρόμα, σε ένα παιχνίδι συμβολικό για την αλλαγή ισορροπιών μεταξύ των δύο ομάδων. Αν δεν ήταν, δε, ο Κώστας Μανωλάς, οι 'παρτενοπέι' θα έπαιρναν μία φυσιολογική νίκη.

Η Νάπολι προσπέρασε οριστικά τη Ρόμα παρά την ισοπαλία και τον Μανωλά
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Τα τελευταία χρόνια το έχουν συνηθίσει και οι δύο, δεν χρειάζονταν οι αντεγκλήσεις στις δηλώσεις για να γίνει κατανοητό. Νάπολι και Ρόμα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, των βασικών ανταγωνιστών της Γιουβέντους στη μάχη της Serie A. Το μεταξύ τους παιχνίδι στο Σαν Πάολο ήταν απλώς ακόμα μία υπενθύμιση.

'Δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες, είχαμε την απόλυτη υπεροχή, ωστόσο σκοράραμε μόλις μία φορά κι αυτή στο τέλος. Πετάξαμε δύο πόντους εξαιτίας του τρόπου που παίξαμε, αλλά κοιτάζουμε μπροστά', δήλωσε ο Μάρεκ Χάμσικ. Ο Ζουάν Ζεζούς ενοχλήθηκε. 'Είχαν την μπάλα δική τους, αλλά δεν δημιούργησαν καθαρές ευκαιρίες. Στο 2ο ημίχρονο υποφέραμε, αλλά στο 1ο ημίχρονο δείξαμε χαρακτήρα και παίξαμε καλά', απάντησε ο Βραζιλιάνος.

Ακόμα και για τις επιδόσεις έγινε μάχη. Ο αρχηγός της Νάπολι συμπλήρωσε 511 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τους 'παρτενοπέι' (ήταν ήδη ρέκορντμαν σε συμμετοχές στη Serie A και στα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) και ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού δεξιού μπακ του '70 και του '80, Τζιουζέπε Μπρουσκολότι. Ο αρχηγός της Ρόμα, Ντανιέλε ντε Ρόσι, έφτασε τις 450 συμμετοχές στη Serie A (2ος στη λίστα, περίπου 200 συμμετοχές πίσω από τον άπιαστο Φραντσέσκο Τότι).

Η μεγαλύτερη κόντρα των δύο 'στρατοπέδων', όμως, άρχισε πριν ο Χάμσικ πάρει μεταγραφή από την Μπρέσια στον ιταλικό νότο και πριν ο Ντε Ρόσι γίνει ο... αιώνιος υπαρχηγός των 'τζιαλορόσι'. Άρχισε την σεζόν 2005-2006, την ταραγμένη από το Calciopoli χρονιά στην Ιταλία, όταν ο βαθμολογικός πίνακας διαμορφώθηκε με βάση τις τιμωρίες των ομάδων κορυφής, της Γιουβέντους και της Μίλαν. Οι ανακατατάξεις έδωσαν στην Ίντερ το πρωτάθλημα κι έφεραν τη Ρόμα στη 2η θέση.

Με τους 'μπιανκονέρι' στη Serie B και τη Μίλαν αποδυναμωμένη, η Ρόμα ξαφνικά κατέστη διεκδικήτρια του σκουντέτο, ουσιαστικά η μοναδική ομάδα που ανταγωνιζόταν την Ίντερ για το τρόπαιο. Την ίδια περίοδο, η Νάπολι βρισκόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες, έχοντας υποβιβαστεί παλαιότερα λόγω χρεοκοπίας. Στις 5 διαδοχικές σεζόν που ο τίτλος κατέληξε στα γραφεία της οδού Απιάνο Τζεντίλε, η Ρόμα τερμάτισε 2η στις 4 εξ αυτών. Ακόμα και το 2008-2009, όταν πλασαρίστηκε στην 6η θέση, είχε από κάτω της τη Νάπολι, η οποία υπό την ιδιοκτησία του Αουρέλιο ντε Λαουρέντις είχε επανέλθει στα 'μεγάλα σαλόνια'.

Κάπου εκεί, τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Από τη 2η θέση της Ρόμα το 2009-2010 και την 6η της Νάπολι με 21 βαθμούς λιγότερους, η επόμενη σεζόν βρήκε τους 'παρτενοπέι' πιο ψηλά, χάρη στην εκπληκτική επιθετική τριπλέτα των Έντινσον Καβάνι, Εσεκιέλ Λαβέτσι και Χάμσικ. Το 2011-2012 οι Ναπολιτάνοι τερμάτισαν ξανά από πάνω με 5 βαθμούς περισσότερους και το 2012-2013 άνοιξαν την 'ψαλίδα' σε 16 βαθμούς και μάλιστα τερμάτισαν στη 2η θέση, την πιο υψηλή από το πρωτάθλημα του 1990.

Η Γιουβέντους είχε κάνει κι αυτή δυναμικό comeback και είχε πάρει τη θέση της Ίντερ στον ρόλο του... δυνάστη της κατηγορίας, ωστόσο η Νάπολι ήταν πλέον η ομάδα που έπρεπε να βάλει από κάτω ο επίδοξος πρωταθλητής. Το ζεύγος Ίντερ - Ρόμα είχε εξελιχθεί σε ζεύγος Γιουβέντους - Νάπολι.

Οι πωλήσεις των Λαβέτσι και Καβάνι στην Παρί Σεν Ζερμέν σε συνδυασμό με την εξαγορά των Ρωμαίων από Αμερικανούς επενδυτές έφεραν ξανά τους 'τζιαλορόσι' σε θέση διεκδικητή του σκουντέτο. Το 2014 και το 2015 τερμάτισαν στη 2η θέση, με 7 βαθμούς διαφορά από τη Νάπολι, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια η διαφορά έκλεισε στους 2 και 1 πόντο αντιστοίχως, με τη Νάπολι να παίρνει την πρώτη μάχη και τη Ρόμα τη ρεβάνς.

Την περσινή σεζόν, όμως, η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι έδειχνε να έχει αλλάξει επίπεδο. Διεκδίκησε μαθηματικά το πρωτάθλημα μέχρι τον Μάιο κι η Ρόμα έμεινε στην 3η θέση, με 14 βαθμούς απόσταση. Οι 'παρτενοπέι' έμοιαζαν να έχουν πάρει οριστικά τα 'ηνία' της καλύτερης ομάδας μετά από τον εκάστοτε πρωταθλητή Ιταλίας και τη φετινή σεζόν, η αναμέτρηση των δύο ομάδων απέδειξε του λόγου το αληθές.

Η κόντρα τους είχε σαφή νικητή, όσον αφορά ορισμένες στατιστικές κατηγορίες. Η κατοχή της μπάλας ήταν στο 62,7% υπέρ των γηπεδούχων, οι τελικές ήταν 26-8 και τα κόρνερ 17-3. Η κυριαρχία αυτή ίσως... αυτοεπιβλήθηκε, μετά από το γκολ του Στεφάν ελ Σαραουί που έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενουμένους μόλις στο 14ο λεπτό.

Όσο κι αν προσπαθούσαν οι γηπεδούχοι, η ισοφάριση δεν ερχόταν. Ο Κάρλο Αντσελότι άλλαξε τον βασικό επιθετικό του, Αρκάντιους Μίλικ, κι έριξε στη μάχη στο 56' τον αρχισκόρερ των τελευταίων δύο σεζόν, Ντρις Μέρτενς. Ακολούθησε ο Κεβίν Μαλκουί κι ο Πιοτρ Ζιελίνσκι, ωστόσο όταν συμπληρώθηκε 1,5 ώρα αγώνα, το 0-1 παρέμενε στον φωτεινό πίνακα.

Οι πάντα εκδηλωτικοί φίλοι της Νάπολι δεν τραγουδούσαν πλέον το Allez, Allez, Allez στο Σαν Πάολο, όπως έκαναν όταν αντιμετώπισαν την έτερη ημιφιναλίστ του περσινού Champions League, Λίβερπουλ, την οποία νίκησαν με 1-0 στις αρχές του μήνα στο ίδιο γήπεδο. Το γκολ τότε είχε σημειώσει στο 90ό λεπτό ο Λορέντζο Ινσίνιε. Η διαφορά με τώρα ήταν ο σκόρερ, όχι το λεπτό.

Στο 90ό λεπτό, μία στραβοκλωτσιά του αμαρκάριστου Χοσέ Καγεχόν στην καρδιά της άμυνας της έδωσε την ευκαιρία στον Μέρτενς να ισοφαρίσει σε 1-1 από κοντά. Ο Βέλγος ήταν κι αυτός αμαρκάριστος, με τον Κώστα Μανωλά, τον αδιαφιλονίκητο MVP μιας ομάδας που για πάνω από μία ώρα έπαιζε μόνο άμυνα, να έχει αντικατασταθεί από το 75' λόγω τραυματισμού.

Αυτή ίσως ήταν και η μοναδική μονομαχία των δύο ομάδων που αποφεύχθηκε, ο ελληνικός 'εμφύλιος', αφού ο Ορέστης Καρνέζης κάθισε στον πάγκο της Νάπολι.

Η ισοπαλία βρήκε τη διαφορά των δύο ομάδων να διατηρείται στους 7 βαθμούς, όμως για 2η διαδοχική σεζόν, η Νάπολι εμφανίζεται πολύ πιο ισχυρή και δύσκολα θα μπορέσει η Ρόμα να την κυνηγήσει, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η αλλαγή ισορροπίας μεταξύ των δύο ομάδων έχει επέλθει κι αν ο Μανωλάς μείνει για ακόμα λίγο διάστημα εκτός ενδεκάδας, τότε η Ρόμα όχι μόνο δεν θα είναι ικανή να συνεχίσει τη διελκυστίνδα με τους 'παρτενοπέι', αλλά θα απειληθεί ακόμα και να μείνει εκτός Ευρώπης. Η Νάπολι, πλέον, παρά την ισοπαλία, την έχει αφήσει πολύ πιο πίσω από όσο υποδηλώνουν οι 6 θέσεις διαφοράς.

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK