Η Ίντερ κέρδισε το ντέρμπι που δεν γινόταν να κερδίσει

Όλα ήταν υπέρ της Μίλαν αυτήν τη φορά. Η φόρμα, το ρόστερ, η ψυχολογία, η έδρα. Και φυσικά, η pazzesca Ίντερ βρήκε την ευκαιρία να... αναστηθεί και να νικήσει για πρώτη φορά από το 2012.

Η Ίντερ κέρδισε το ντέρμπι που δεν γινόταν να κερδίσει
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Τα πάντα είχαν προαποφασιστεί για το 223ο Derby della Madonnina για και δεν ήταν μόνο λόγω φόρμας. Η Μίλαν είχε 5 σερί νίκες στο πρωτάθλημα και ήταν αήττητη μέσα στο 2019 στη Serie A, η Ίντερ είχε 3 νίκες στο πρωτάθλημα μέσα στο έτος και προερχόταν από τον εντός έδρας αποκλεισμό από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη φάση των 16 του Europa League.

Επιπροσθέτως, οι 'νερατζούρι' προέρχονταν από 3 ημέρες αναζήτησης... νέου προπονητή, βάσει δημοσιευμάτων, ενώ ο Μάουρο Ικάρντι προπονήθηκε τελευταία φορά στις 13 Φεβρουαρίου. Ο Ρατζά Ναϊνγκολάν ήταν επίσης εκτός πλάνων και οι Ζοάο Μάριο και Ζοάο Μιράντα στα πιτς, γι' αυτό στον πάγκο υπήρχαν μόνο 7 αλλαγές (από τις 12 που επιτρέπονται). Την ίδια στιγμή, οι 'ροσονέρι' παρατάχθηκαν πλήρεις για το 'εντός' έδρας ντέρμπι. Η νίκη της Ίντερ με 3-2 έμοιαζε αναπόφευκτη...

Όλα ήταν με το μέρος των 'ροσονέρι. Όταν ετοίμαζαν το κορεό με τον Daredevil, βέβαια, δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Για παράδειγμα, αν το άρχισαν τον Ιανουάριο, η Μίλαν ήταν 8 βαθμούς πίσω από την Ίντερ στη βαθμολογία, χωρίς επιθετικό που να σκοράρει και στην αντίπαλη ομάδα υπήρχε ο Ικάρντι να... τραβάει κουπί.

Όταν εμφανίστηκε το κορεό στην Curva Sud, με τον διάσημο ήρωα της Marvel να συνθλίβει με τη γροθιά του κρανία στα οποία υπήρχε κι ένα κασκόλ της Ίντερ, με σλόγκαν "Στείλτε τους στην κόλαση", η Μίλαν είχε προσπεράσει κατά έναν βαθμό το... ξαδερφάκι της.

Η Ίντερ κέρδισε το ντέρμπι που δεν γινόταν να κερδίσει

Δεν ήταν μόνο αυτό. Στο πρόσωπο του Κρίστοφ Πιόντεκ είχε βρει σκόρερ 8 τερμάτων σε 9 αγώνες από τη στιγμή που αγοράστηκε από την Τζένοα (η οποία δεν τον χρειάστηκε για να γίνει η πρώτη ομάδα που νικάει φέτος τη Γιουβέντους). Στο πρόσωπο του Πακετά βρήκε τον παίκτη που μπορεί να αναστατώσει οποιαδήποτε άμυνα με την κίνηση και τις τελικές πάσες του.

Η άμυνα είχε δεχθεί μόλις 3 γκολ στα τελευταία 10 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο, την ώρα που ο Ικάρντι συμπλήρωνε 9 αγώνες στα πιτς, μετά από την αφαίρεση του περιβραχιονίου από τη διοίκηση της Ίντερ. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι, υπήρξε δημοσίευμα που έκανε λόγο για... τριχοτόμηση των αποδυτηρίων μεταξύ Ιταλών, Νοτιοαμερικανών και Σλάβων, με τον τέως αρχηγό να μην τα έχει καλά με την τελευταία κατηγορία, στην οποία ανήκει ο νυν αρχηγός και από τους πιο παλιούς παίκτες της ομάδας, Σαμίρ Χαντάνοβιτς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν τέτοιος που μία ημέρα πριν από τη σέντρα ανακοινώθηκε sold out και έσοδα ρεκόρ για τη Serie A. Η Μίλαν θα έβαζε στα ταμεία της 5.700.000 ευρώ από 77.479 φιλάθλους, σε ένα γήπεδο κατάμεστο από οπαδούς και των δύο ομάδων.

Η Ίντερ, από την πλευρά της, είχε ετοιμάσει ένα τεράστιο πανό αφιερωμένο στον νεοναζί αρχιοργανωτή των φιλάθλων της Βαρέζε, ο οποίος ήταν και ultra της Ίντερ και έχασε τη ζωή του σε συμπλοκές πριν από τον αγώνα με τη Νάπολι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ίντερ κέρδισε το ντέρμπι που δεν γινόταν να κερδίσει

Μέχρι το σφύριγμα για τη σέντρα, η Μίλαν ήταν νικήτρια παντού. Από τη σέντρα και μετά, η Ίντερ απέδειξε γιατί το ιταλικό πρωτάθλημα είναι τόσο απρόσμενο φέτος. Μόλις στο 3ο λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με κεφαλιά ενός αμυντικού μέσου που έπαιξε ως 'ψευδοδεκάρι'. Ο Ίβαν Πέρισιτς έδωσε πάσα στον Ματίας Βεσίνο στη μικρή περιοχή κι ο Ουρουγουανός απλά έσπρωξε την μπάλα σε κενή εστία μιας άμυνας που ήταν η καλύτερη του Big-5 πρωταθλημάτων μέσα στο 2019.

Ο Τιεμουέ Μπακαγιοκό, που έχει καθιερωθεί πλέον στην τριπλέτα του κέντρου της Μίλαν, είχε μια καλή κεφαλιά ως απάντηση, αλλά ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που πέρασε το κέντρο. Η Ίντερ βρισκόταν διαρκώς στην επίθεση, απειλούσε με κάθε τρόπο και ιδίως από τα δεξιά και σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για ένα παιχνίδι όπου υπήρχε μία φορμαρισμένη ομάδα και μία ομάδα σε κακή κατάσταση.

Ο Στέφαν ντε Φράι στο 51', μετά από την καλή δουλειά που έκανε στην εξουδετέρωση του Πιόντεκ, νίκησε και τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα για το 2-0. Παρά τη μείωση του σκορ από τον Μπακαγιοκό στο 57', ο Λαουτάρο Μαρτίνες έγραψε το 3-1 με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ανόητα ο Σάμου Καστιγέχο που είχε περάσει αλλαγή στην ανάπαυλα.

Η ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο μπήκε στο παιχνίδι μετά από το γκολ του Αργεντινού επιθετικού που ήταν ο MVP για ακόμα μια φορά (ένα γκολ, μία ασίστ), αντικαθιστώντας επάξια τον Ικάρντι. Οι γηπεδούχοι απέκτησαν νεύρο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις με λάθος στόχευση, όπως ο καυγάς του Φρανκ Κεσιέ με τον Λούκας Μπίγλια, όταν ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού αντικαταστάθηκε και ο Αργεντινός του ζήτησε να είναι πιο κόσμιος στις αντιδράσεις του καθώς έβγαινε.

Το γκολ του Ματέο Μουσάκιο στο 71' έδωσε ελπίδες στους 'ροσονέρι', που έχασαν δύο καλές ευκαιρίες μέχρι το τέλος για την ισοφάριση. Απέτυχαν να κάνουν το 3-3 και η Ίντερ απέδειξε ότι μπορεί σε ντέρμπι και χωρίς τον Ικάρντι, τον μοναδικό παίκτη της που είχε σκοράρει σε αυτά τα παιχνίδια από το 2017.

Η Ίντερ κέρδισε το ντέρμπι που δεν γινόταν να κερδίσει
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Την ώρα που Κεσιέ και Μπίγλια έβγαιναν μαζί στη μικτή ζώνη ζητώντας συγγνώμη, για να αποδείξουν ότι δεν τρέχει τίποτα μεταξύ τους, η Ίντερ πανηγύριζε εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι για πρώτη φορά μετά από 2.352 ημέρες και το 6ο διαδοχικό Derby della Madonnina δίχως ήττα, κάτι που συνέβη τελευταία φορά το 1999 επί Ρονάλντο.

"Μετά από το παιχνίδι κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, έβαλα τους παίκτες μου να δουν τη νίκη στο ντέρμπι του Οκτωβρίου κόντρα στη Μίλαν. Υπήρχαν μόνο 3 παίκτες που έλειπαν σε σχέση με εκείνη την ομάδα, ο Σίμε Βρσάλκο, ο Ναϊνγκολάν και ο Ικάρντι", δήλωσε μετά από το παιχνίδι ο μεγαλύτερος νικητής όλων, Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Για ακόμα μία εβδομάδα ο Ιταλός τεχνικός γνώρισε την αποθέωση από τον τηλεσχολιαστή Αντόνιο Κασάνο, μόνο που αυτήν τη φορά ο 'Fantantonio' δεν ήταν μόνος. Ο Γκατούζο παραδέχθηκε την ανωτερότητα της Ίντερ και οι φίλαθλοι αποδέχθηκαν ότι ο Σπαλέτι παρέταξε μία ομάδα που αψήφισε όλα όσα είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και υπέταξε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του κόσμου.

Τίποτα δεν τελείωσε, πάντως. Η Ίντερ μπορεί να έφτασε τις 6 νίκες σε 8 αγώνες πρωταθλήματος δίχως τον Ικάρντι (10/20 με τον Αργεντινό) και να ανακατέλαβε την 3η θέση, όμως έχει μπροστά της δυσκολότερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει αγώνες με Λάτσιο, Αταλάντα, Ρόμα, Γιουβέντους και Νάπολι μεταξύ άλλων.

Η Μίλαν προσγειώθηκε απότομα ίσως στο χειρότερο δυνατό παιχνίδι, όμως με Γιουβέντους, Λάτσιο (σε πρωτάθλημα και ημιτελικά κυπέλλου) και Φιορεντίνα μόνο μπροστά της από τα δύσκολα παιχνίδια, μπορεί να συνεχίσει την αναρρίχηση σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπου τερμάτισε στην 6η θέση.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK