Πακετά, Πιόντεκ και... προδότης επαναφέρουν τη Μίλαν στο Champions League

Λούκας Πακετά και Κρίστοφ Πιόντεκ έκαναν τη δουλειά για την οποία 'χρυσοπληρώθηκαν' στην επίθεση, ωστόσο αν δεν υπήρχε ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, η Μίλαν θα... έσωνε τον προπονητή της αλλοπρόσαλλης Ρόμα.

AC Milan goalkeeper Gianluigi Donnarumma makes a save ahead of his teammate Alessio Romagnoli, left, during the Serie A soccer match between Roma and AC Milan, at the Olympic Stadium in Rome, Sunday, Feb. 3, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia)
AC Milan goalkeeper Gianluigi Donnarumma makes a save ahead of his teammate Alessio Romagnoli, left, during the Serie A soccer match between Roma and AC Milan, at the Olympic Stadium in Rome, Sunday, Feb. 3, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο αγώνας είχε καθοριστική σημασία για τη Ρόμα. Η 'επτάρα' από τη Φιορεντίνα δεν χωνεύεται ούτε από οπαδούς ούτε από τον πρόεδρο Τζέιμς Παλότα. Αν υπήρχε άλλος αντίπαλος απέναντι, ο Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο θα αποτελούσε ήδη παρελθόν. Ωστόσο μετά από το κύπελλο, μέσα σε μερικές μέρες κινδύνευε να χάσει και τον στόχο που έχει στη Serie A και γι' αυτό δεν χρειαζόταν επιπρόσθετες αναταράξεις.

Η Μίλαν βρισκόταν στην 4η θέση της βαθμολογίας πριν από τη σέντρα και είχε το πάνω χέρι για έναν βαθμό στη μάχη του Champions League. Στα τελευταία 7 παιχνίδια πρωταθλήματος είχε δεχθεί μόλις 2 γκολ και είχε το μομέντουμ από την πρόκριση στα ημιτελικά του Coppa Italia εις βάρος της Νάπολι.

Εκείνη η νίκη πρόκριση ήρθε χάρη σε... 70.000.000 ευρώ. Οι 'ροσονέρι' ήταν η μοναδική ομάδα στην Ιταλία (και στον κόσμο) που ξόδεψε χρήματα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και πήρε τους Λούκας Πακετά και Κρίστοφ Πιάτεκ (ή Πιόντεκ όπως είναι το ορθόν) για 35.000.000 ευρώ έκαστος.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν για ένα από τα δύο γκολ του Πολωνού επιθετικού στον αγώνα κόντρα στους 'παρτενοπέι' κι έδειξαν ξανά στο 'Ολίμπικο' ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο 21χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος μεγάλωσε με ίνδαλμα τον Κακά και η ιστορία της μεταγραφής του στη Μίλαν θυμίζει αρκετά τον σούπερ σταρ της προηγούμενης δεκαετίας, έκλεψε μία μπάλα από τον Λορέντζο Πελεγκρίνι έξω από την περιοχή της Ρόμα και αριστερά, έβγαλε μία μπαλιά ακριβείας και ο πρώην φορ της Τζένοα με τη σειρά του έδειξε γιατί είχε 13 γκολ στους 'γκριφόνι' πριν πάρει μεταγραφή.

Μόνο που οι δύο νεοφερμένοι των φιλοξενουμένων δεν θα αρκούσαν για τον βαθμό της ισοπαλίας, αν δεν υπήρχε ένας παλιός. Ένας παλιός που είναι νεαρότερος από αυτούς, με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών στη Serie A, αλλά χωρίς κανένα γκολ ή ασίστ, λόγω θέσης. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, στη χειρότερη σεζόν της 4ετούς καριέρας του, πραγματοποίησε το κορυφαίο φετινό παιχνίδι του.

Η αρχή έγινε με ένα σουτ του Τζέκο και ακολούθησαν προσπάθειες του Αλεκσάνταρ Κολάροβ, του Πελεγκρίνι, του Πάτρικ Σικ, ακόμα και διπλές επεμβάσεις από κοντινή απόσταση. Ο ποδοσφαιριστής που το καλοκαίρι του 2017 μάζευε μπροστά από την εστία του τυπωμένα χαρτονομίσματα που του πέταξαν αγανακτισμένοι οπαδοί και που τον απεικόνιζαν ως προδότη διότι ήθελε να αποχωρήσει και να πάρει σε άλλη μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, ήταν αυτός που κρατούσε όρθια τη Μίλαν στον αγώνα του Champions League.

Ακόμα κι όταν ένας συμπαίκτης του, ο Ματέο Μουσάκιο, πλάσαρε στην εστία της Μίλαν μέσα από τη μικρή περιοχή σε προσπάθεια να διώξει, ο Ντοναρούμα ήταν εκεί για να αποκρούσει. Δεν τα κατάφερε στο ριμπάουντ, με τον Νικολό Τζανιόλο να ισοφαρίζει σε 1-1 με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου.

Την επόμενη φορά που ο διάδοχος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν απέτυχε να αποκρούσει, στο τελευταίο δεκάλεπτο, τον βοήθησε το αριστερό δοκάρι του σε κεφαλιά του Πελεγκρίνι. Η Ρόμα, αν και καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, απέτυχε να 'λυγίσει' την αναγεννημένη Μίλαν του Τζενάρο Γκατούζο, που αρνείται να δεχθεί γκολ και πλέον με το δίδυμο Πακετά - Πιόντεκ στην επίθεση, καταφέρνει να σκοράρει με μεγαλύτερη συνέπεια.

Η ισοπαλία κρατάει τις δύο ομάδες σε απόσταση ενός βαθμού και επικεφαλής στη μάχη της 4ης θέσης, αφού Γιουβέντους, Νάπολι και Ίντερ έχουν ξεμακρύνει στην πρώτη τριάδα. Το κλίμα στη Μίλαν, ίσως για πρώτη φορά φέτος, είναι θετικό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους 'τζιαλορόσι'. Οι οργανωμένοι φίλαθλοι προσήλθαν στο γήπεδο μόνο για τα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αντόνιο ντε Φάλκι, συνοπαδό που έχασε τη ζωή του πριν από 30 χρόνια σε επεισόδια πριν από ένα Μίλαν - Ρόμα.

"Σήμερα, τιμάμε μόνο τον Αντόνιο. Εσάς, δεν θέλουμε ούτε να σας κοιτάζουμε", έγραφε το σχετικό πανό. Ίσως με ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα κόντρα στην ουραγό Κιέβο την επόμενη εβδομάδα στη Βερόνα, να μην χρειάζεται να τους ξαναδούν, αφού θα υπάρξουν αρκετές ανακατατάξεις.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK