Τι συμβολίζει ο στόχος και το εθνόσημο στη φανέλα της Γιουβέντους

Η φανέλα της Γιουβέντους με το δικό της τρόπο συμβολίζει σιωπηλά ένα θεσμό υπερηφάνειας του ιταλικού πρωταθλήματος. Κανένα από τα δυο παράσημα δεν βρίσκονται τυχαία στη φανέλα της.

Τι συμβολίζει ο στόχος και το εθνόσημο στη φανέλα της Γιουβέντους

Η Γιουβέντους είναι και επισήμως η φετινή πρωταθλήτρια της Ιταλίας. Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι βρίσκεται στην κορυφή της Serie A, με 87 πόντους, έχοντας εξοστρακίσει τις Νάπολι και Ίντερ στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με 67 και 61 πόντους.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οι συμπαίκτες του δεν χάνουν ευκαιρία να τραβάνε τα βλέμματα με κάθε τους εμφάνιση, ενώ και η εμφάνιση της ομάδας ως ένδυμα, είναι ένα διαχρονικό κομψοτέχνημα αισθητικής. Κάπου εδώ αξίζει να αναρωτηθούμε κάτι φαινομενικά μικρό, αλλά πολύ σημαντικό: Αυτός ο πολύχρωμος στόχος που βρίσκεται ραμμένος στο σημείο του δεξιού θωρακικού, λίγα εκατοστά από το κέντημα της ιταλικής σημαίας, τι ακριβώς είναι;

Σύμφωνα με το Oh My Goal, ένας θεσμός του ιταλικού ποδοσφαίρου, είναι το να αναδεικνύεται η σημαία της χώρας μέσα από τη νικήτρια ομάδα του Κυπέλλου, αλλά και από την ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, αυτός ο μικρός χρωματισμένος κύκλος είναι ένα παράσημο με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, που δίνεται στον κάτοχο του Κυπέλλου Ιταλίας, τη χρονιά που ακολουθεί την κατάκτηση του τροπαίου!

Όσο για το παράσημο με την ιταλική σημαία, που είναι λίγο μεγαλύτερης έκτασης, αυτό δίνεται στην πρωταθλήτρια ομάδα. Γι' αυτό λοιπόν, η Γιουβέντους τη φετινή χρονιά, φοράει και τα δυο παράσημα στη φανέλα της.

Το παράδειγμα της Ιταλίας, αλλά με αρκετά πιο διακριτικές χρωματικές και σχεδιαστικές αναφορές, έχουν αντιγράψει και οι Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, των οποίων οι πρωταθλήτριες χώρες φορούν επίσης φανέλες με ευδιάκριτα παράσημα, συνήθως στα μανίκια της φανέλες, με χρώματα που τείνουν προς το χρυσό.

Manchester City's Ilkay Gundogan, right, fights for the ball with Tottenham's Lucas Moura during the English Premier League soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City's Ilkay Gundogan, right, fights for the ball with Tottenham's Lucas Moura during the English Premier League soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, πως στο ιταλικό ποδόσφαιρο είδαμε για πρώτη φορά και τα αστέρια στη φανέλα! Το πρώτο αστέρι σε φανέλα μπήκε από τη Γιουβέντους, όταν η ομάδα κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, καθιερώνοντας την εξίσωση 10 τίτλοι=1 αστέρι για τις περισσότερες πρωταθλήτριες ομάδες της Ευρώπης, με εξαίρεση εκείνες του γερμανικού ποδοσφαίρου όπου τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Bayern forward Robert Lewandowski gestures during the German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and Werder Bremen at the Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern forward Robert Lewandowski gestures during the German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and Werder Bremen at the Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Στην Μπουντεσλίγκα, 3 τίτλοι ισούνται με ένα αστέρι, 5 τίτλοι με δύο, 10 τίτλοι με τρία και 20 τίτλοι με τέσσερα αστέρια. Τα αστέρια πάντως, δεν προβλέπονται για τις φανέλες των ομάδων της Ισπανίας και της Αγγλίας, ενώ στη Γαλλία, η Μαρσέιγ έσπασε τις μεταβλητές του κανόνα το 1993, όταν πρόσθεσε ένα αστέρι στη φανέλα της, με αφορμή την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK