Ο Αντρέα Μπελότι βλέπει ξανά το μέλλον των 100.000.000 ευρώ

Πριν από δύο χρόνια ο Αντρέα Μπελότι ήταν ο κορυφαίος Ιταλός επιθετικός και η Τορίνο ζητούσε 100.000.000 ευρώ για να τον πουλήσει. Μετά έγινε ανέκδοτο. Και τώρα ίσως βρήκε ξανά τον εαυτό του.

Ο Αντρέα Μπελότι βλέπει ξανά το μέλλον των 100.000.000 ευρώ
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Τα τοπικά ΜΜΕ του Τορίνο και δη αυτά που υποστήριζαν αναφανδόν την 'γκρανάτα' το έλεγαν και το έγραφαν σε όλους τους τόνους. Από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμοι, έπρεπε να αρχίζουν και οι 3 στο βασικό σχήμα. Ο Αντρέα Μπελότι στην κορυφή, ο Σιμόνε Τζάτζα να τριγυρίζει πίσω του και ο Ιάγκο Φαλκέ να τους μοιράζει μπάλες. Ο Βάλτερ Ματσάρι προτιμούσε το 3-5-2 και έριχνε στην εξίσωση τον Ρομπέρτο Σοριάνο αρχικά και τον Ντανιέλε Μπαζέλι στη συνέχεια. Με 2 ασίστ και κανένα γκολ ο πρώτος στη Serie A και με 2 γκολ και καμία ασίστ ο δεύτερος, ο έμπειρος τεχνικός έπρεπε να βρει λύσεις.

Η θέση του Μπελότι στην κορυφή της επίθεσης ήταν αδιαπραγμάτευτη, έστω κι αν είχε σημειώσει μόλις 2 τέρματα μέχρι τον Νοέμβριο. Το πρόβλημα ήταν οι συνεργασίες του. Ο Φαλκέ συνεργάζεται με τον Μπελότι τις τελευταίες 2 σεζόν, ο Τζάτζα όποτε περνάει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο σκοράρει ή βγάζει ασίστ. Ο Ματσάρι δοκίμασε να τους χωρέσει και τους 3 στη βασική ενδεκάδα για πρώτη φορά στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σαμπντόρια. Η Τορίνο πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της σεζόν και επιβλήθηκε με 4-1 στο Λουίτζι Φεράρις, για πρώτη φορά στη Serie A από το 1990-1991, όταν η 'Σαμπ' κατέκτησε το πρωτάθλημα και στην Τορίνο αγωνιζόταν ακόμα ο Τζιανλουίτζι Λεντίνι.

Ο Μπελότι θα μπορούσε να είναι η... μετεμψύχωση του Ιταλού βετεράνου επιθετικού. Σε ηλικία 23 ετών, ο τελευταίος θεωρείτο ένα από τα πιο 'καυτά' ονόματα της Serie A, με συνέπεια η Μίλαν να αδειάσει τα ταμεία της και να δώσει 18.500.000.000 λιρέτες για να τον κάνει δικό της, ένα ποσό που δεν είχε δαπανηθεί ξανά μέχρι τότε στον κόσμο.

Αυτό ζητούσε η Τορίνο από τη Μίλαν ξανά. Όχι τα 15.000.000 ευρώ που πήρε για τον Λεντίνι, αλλά ένα ρεκόρ, έστω και σε εθνικό επίπεδο, για τη μετακίνηση του νέου 23χρονου 'διαμαντιού' της στη γραμμή κρούσης. Από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο Μπελότι υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την 'γκρανάτα', η ρήτρα αποδέσμευσής του έφτασε τα 100.000.000 ευρώ μόνο για ξένους συλλόγους. Και ο Ουρμπάνο Κάιρο δεν άκουγε τίποτα λιγότερο από τους 'ροσονέρι'...

Ήταν η εποχή που όντως, με βάση τα ακατανόητα χρήματα που ακούγονταν για παίκτες, δεν ήταν πολύ λάθος η λογική του αφεντικού της Τορίνο. Εξάλλου, πρόκειται για έναν παίκτη που τη σεζόν 2015-2016 είχε 12 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα και τη νέα χρονιά είχε εκτοξευθεί στα 26 γκολ και 8 ασίστ. Ήταν ο επιθετικός που στις 20 Μαρτίου 2016 είχε σταματήσει την μεγαλύτερη επίδοση απαραβίαστης εστίας στο κάλτσιο, σκοράροντας εις βάρος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν μετά από 974 λεπτά.

Η χρονιά 2016-2017 άρχισε με γκολ στο Σαν Σίρο επί της Μίλαν και με χατ τρικ κόντρα στην Μπολόνια. Τον Μάρτιο του 2017 φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, κόντρα στην πρώην ομάδα του, Παλέρμο, σημειώνοντας νέο χατ τρικ, μέσα σε 7 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Ήταν το πιο σύντομο χατ τρικ, καταρρίπτοντας την επίδοση του Αντρέι Σεβτσένκο από τον Ιανουάριο του 2000, ενώ τον επόμενο μήνα έγινε ο πρώτος παίκτης κάτω των 24 ετών που σημειώνει 24 γκολ σε μία σεζόν στη Serie A, κάτι που είχε να συμβεί από το 1999-2000 και τον... Ουκρανό επιθετικό της Μίλαν.

Όπως συνέβη στον 'γάμο' των Λομβαρδών με τον Λεντίνι, απλά δεν ήταν γραφτό να συμβεί. Οι τραυματισμοί και οι εξωγηπεδική ζωή του Λεντίνι διέκοψαν την πρόοδο στην καριέρα του. Οι τραυματισμοί και το 'μπλόκο' της Τορίνο να τον δώσει σε μεγαλύτερη ομάδα χωρίς να ανταμειφθεί στο επίπεδο που επιθυμούσε απέτρεψαν Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διατηρήσουν το φλερτ τους.

Παρότι διεθνής επιθετικός, με τον πρώην τεχνικό του στην Τορίνο, Τζιαμπιέρο Βεντούρα, να του δίνει ντεμπούτο και να τον εμπιστεύεται στη συνέχεια, οι μετοχές του άρχισαν να πέφτουν το 2017-2018. Δεν ήταν πια ο καλύτερος Ιταλός επιθετικός, τον είχε προσπεράσει ο άνθρωπος που αντικατέστησε την πόλη, ο Τσίρο Ιμόμπιλε. Την περσινή σεζόν βρήκε δίχτυα μόλις 10 φορές και μοίρασε 4 ασίστ. Η συγκομιδή του έλειψε από την Τορίνο, που στο τελικό φίνις δεν κατάφερε να κυνηγήσει την έξοδο στην Ευρώπη.

Φέτος, ο 'φουνταριστός' του συλλόγου με την κοψιά παλιομοδίτικου 9αριού, άρχισε ξανά υποτονικά. Μέχρι τον αγώνα με τη 'Σαμπ' είχε σημειώσει μόλις 2 τέρματα και δεν είχε ασίστ. Στο Μαράσι, όμως, κάτι άλλαξε γύρω του. Η ταυτόχρονη παρουσία στον αγωνιστικό χώρο του Τζάτζα και του Φαλκέ έδωσαν 'φτερά' στον Μπελότι.

Μία σέντρα του Λορέντζο ντε Σιλβέστρι έδωσε τη δυνατότητα στον διεθνή Ιταλό (ο οποίος βγήκε από τις κλήσεις Οκτωβρίου λόγω κακής φόρμας) να πιάσει μία κεφαλιά, λίγο άουτ. Είχε 18 μήνες να σκοράρει με το κεφάλι. Ήταν, όμως, η προειδοποίηση.

Στο 12' ο Ντε Σιλβέστρι έβγαλε ξανά τη σέντρα από δεξιά. Αυτήν τη φορά ο Μπελότι νίκησε τον Λορέντζο Τονέλι κι έγραψε το 1-0. Ήταν το πρώτο τέρμα του μετά από 479 λεπτά αγώνα, αλλά όχι το τελευταίο. Στο 43ο λεπτό, ένα εκπληκτικό κοντρόλ και μία κίνηση προς το τέρμα ανάγκασε τον Εμίλ Αουντέρο να τον ανατρέψει. Ο Μπελότι έστησε την μπάλα στη βούλα του πέναλτι κι έγραψε το 2-0.

Τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει τη μέρα του Μπελότι ή της Τορίνο. Ο Φαλκέ έγραψε το 3-0 στο 56' και παρά την προσπάθεια του αειθαλή Φάμπιο Κουαλιαρέλα να ξαναβάλει στο παιχνίδι τους γηπεδούχους με το 4ο τέρμα του φέτος, ο αγώνας έκλεισε με την πρώτη ασίστ του Μπελότι, στον Αρμάντο Ίτσο για το τελικό 4-1.

Ο Μπελότι τελικά δεν θα πουληθεί 100.000.000 ευρώ, ωστόσο αν ξαναβρεί ψήγματα του προπέρσινου εαυτού του και αφήσει πίσω τους τραυματισμούς στο γόνατο που του ανέκοψαν τον ρυθμό πέρυσι, τότε μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την κοστολόγηση στα 35.000.000 ευρώ από το Transfermarkt. Σίγουρα, πάντως, θα ξεπεράσει τον Λεντίνι...

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK