Ο Μπερλουσκόνι είναι εδώ και κάθε βράδυ ονειρεύεται τον Κακά

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να επαναλάβει το colpo grosso που κατάφερε πριν από 15 χρόνια. Τότε που αγόραζε με... φιστίκια τον Βραζιλιάνο Κακά!

Ο Μπερλουσκόνι είναι εδώ και κάθε βράδυ ονειρεύεται τον Κακά
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Για 31 χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν ο απόλυτος άρχων της Μίλαν. 'Νόμιμος' μεγαλοκαναλάρχης ήδη από τις αρχές των 80s, χάρη στις 'σκοτεινές' διασυνδέσεις του με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μπετίνο Κράξι και άλλες υπέργειες ή υπόγειες δυνάμεις της εποχής, εκμεταλλεύτηκε την πλέον 'μαύρη' και 'πέτρινη' περίοδο των 'ροσονέρι' και από το Μάρτιο του 1986 έγινε το μεγάλο αφεντικό.

Ευφυής ως επιχειρηματίας και με όραμα, δεν άφησε τίποτα στην τύχη, με αποτέλεσμα (ταυτόχρονα με τις πολύτιμες υπηρεσίες του αντιπροέδρου Αντριάνο Γκαλιάνι) να 'οικοδομήσει' χρόνο με το χρόνο έναν ποδοσφαιρικό 'κολοσσό', ο οποίος επί των ημερών του κατέκτησε 29 τρόπαια (οκτώ πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, επτά σούπερ καπ, πέντε πρωταθλητριών, πέντε σούπερ ευρωπαϊκά καπ και τρία διηπειρωτικά) και κυρίως 'γιγαντώθηκε' εμπορικά. Στόχο που είχε θέσει εξ αρχής, όταν ενεπλάκη στο μετοχικό σχήμα.

Τούτο συνέβη μονάχα μέσα από την αγορά ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας, ακόμη κι αν οι επιλογές του σε προπονητές ήταν αρχικά αμφιλεγόμενες. Πρώτα συνέθεσε τη Μίλαν των Ολλανδών, υπό τον Αρίγκο Σάκι, που θαύμασε η ποδοσφαιρική Ευρώπη, μετά άφησε τον Φάμπιο Καπέλο να παρουσιάσει ένα 'φρέσκο' σύνολο που δεν έχασε για 58 αγώνες στο πρωτάθλημα και ακολούθως παρέδωσε τα κλειδιά στον Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος για 8 χρόνια διαχειρίστηκε μια ομάδα με Πίρλο, Σεφτσένκο, Καφού, Νέστα και κυρίως τον Βραζιλιάνο Κακά.

Αγόρασε με... φιστίκια τον Κακά

Το καλοκαίρι του 2003 ο 21χρονος Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε ήταν ένας ταλαντούχος χαφ που ανήκε στη Σάο Πάουλο. Είχε ήδη κληθεί στη 'σελεσάο', αλλά ουδείς μπορούσε να προβλέψει το μέλλον. Ουδείς; Όχι δα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι συνεργάτες του είχαν εκτιμήσει πρόωρα την πορεία του. Τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε τότε η απόκτηση του Κακά στον Ιταλό μεγιστάνα (και για δεύτερη φορά Πρωθυπουργό) ήταν... φιστίκια. Ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει αυτήν την έκφραση, κρίνοντας πως το κλάσμα τιμή αγοράς/αξία ποδοσφαιριστή βγάζει δυσανάλογο αποτέλεσμα.

AC Milan new player Ricardo Izecson Santos Leite, known as Kaka', of Brazil, shows his scarf as he arrives at the San Siro stadium in Milan, Italy, prior to the start of the "Luigi Berlusconi trophy" exhibition soccer match between AC Milan and Juventus, Sunday, Aug. 17, 2003. (AP Photo/Felice Calabro')
AC Milan new player Ricardo Izecson Santos Leite, known as Kaka', of Brazil, shows his scarf as he arrives at the San Siro stadium in Milan, Italy, prior to the start of the "Luigi Berlusconi trophy" exhibition soccer match between AC Milan and Juventus, Sunday, Aug. 17, 2003. (AP Photo/Felice Calabro') AP PHOTO/FELICE CALABRO'

Το μέλλον τον δικαίωσε, αφού ο Βραζιλιάνος εξελίχθηκε σ' έναν από τους πλέον σύγχρονους μέσους της προηγούμενης 10ετίας, μια 'δαντελένια' φιγούρα που χόρευε στο γήπεδο, μια προσωπικότητα με ηγετικά χαρακτηριστικά, η συνέχεια του Ζινεντίν Ζιντάν, ένας άξιος διάδοχός του. Δεν είναι τυχαίο πως ένα χρόνο μετά την απόσυρση του Γάλλου από τη δράση, ο Κακά αναδείχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, κατακτώντας κάθε ατομικό βραβείο (FIFA World Player of the Year, the Ballon d'Or, UEFA Club Footballer of the Year).

Το καλοκαίρι 2009 μάλιστα πωλήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 67 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό οκτώ φορές πάνω από την τιμή που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον είχε αγοράσει πριν από 6 χρόνια! Κι ας επισκιάστηκε η μεταγραφή του από την αγορά - ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο από τους 'μερένγκες'.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 γύρισε στη Μίλαν ως ελεύθερος και το 2015 πήγε στο Ορλάντο, ως ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του MLS, με στόχο ν' αυγατίσει τα χρήματα στο λογαριασμό του και να κλείσει την καριέρα του. Όπως και συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου του 2017, έχοντας προηγουμένως έναν βραχύβιο δανεισμό στη Σάο Πάουλο. Η αναγγελία της αποχώρησής του είχε συνδυαστεί με την πρόθεσή παραμονής στο ποδόσφαιρο από διαφορετικό πόστο. Διαφορετικά δεν θα είχε ήδη αρχίσει την προσπάθεια να λάβει δίπλωμα στο αθλητικό μάνατζμεντ προκειμένου να βρει θέση στο χώρο - πιθανόν στη Μίλαν.

Το πρότζεκτ της Μόντσα

Αποδεικνύεται όμως πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει άλλα σχέδια για τον βιρτουόζο Βραζιλιάνο, από τη στιγμή που επανήλθε στην ιταλική ποδοσφαιρική σκηνή. Ο 82χρονος 'Cavaliere' έγινε προ ημερών ο νέος ιδιοκτήτης της Μόντσα, ομάδα που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία, αποκτώντας το 100% των μετοχών της οικογένειας Κολόμπο. Το κόστος της συμφωνίας δεν διέρρευσε, τα σχέδιά του πάντως, συνεπικουρούμενος από τον συγκινημένο Αντριάνο Γκαλιάνι που γύρισε ως CEO μετά από 32 χρόνια, είναι μεγαλεπήβολα.

Σύμφωνα με το 'Calciomercato' σήκωσε ήδη το τηλέφωνο για να καλέσει τον Κακά. Τον θέλει ενεργό και μπροστάρη στη νέα αυτή προσπάθεια αναρρίχησης στην πυραμίδα του ιταλικού ποδοσφαίρου και όχι από άλλο πόστο - τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Προφανώς δεν θα τον πληρώνει με... φιστίκια!

Κεντρική photo: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK