Το μυστικό στις κλήσεις του Μαντσίνι

Μετά το σοκ του αποκλεισμού από το Μουντιάλ, η ομοσπονδία της Ιταλίας έδωσε τα κλειδιά στον Μαντσίνι. Και λίγους μήνες μετά υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις επιστροφής της... κανονικής Squadra Azzurra στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Portugal's Mario Rui, left, and Italy's Nicolo Barella jump for the ball during the UEFA Nations League soccer match between Italy and Portugal at the San Siro Stadium, in Milan, Saturday, Nov. 17, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni)
Portugal's Mario Rui, left, and Italy's Nicolo Barella jump for the ball during the UEFA Nations League soccer match between Italy and Portugal at the San Siro Stadium, in Milan, Saturday, Nov. 17, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Το σοκ του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ήταν ισχυρό για τους γείτονες Ιταλούς, που είδαν την φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών να επικυρώνεται με την οδυνηρή απουσία τους από τα γήπεδα της Ρωσίας το περασμένο καλοκαίρι. Και κάπως έτσι κατάλαβαν πως είχε έρθει η ώρα ριζικών αλλαγών στην λειτουργία της εθνικής τους ομάδας. Έτσι αποφάσισαν να δώσουν τα κλειδιά στον Ρομπέρτο Μαντσίνι, έναν άνθρωπο που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ως ποδοσφαιριστής αλλά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία ως προπονητής παρά το γεμάτο βιογραφικό του.

Η πόρτα ανοιχτή για όλους

Πάντως οι μέχρι στιγμής κινήσεις του στον πάγκο της Squadra Azzurra μαρτυρούν μια αλλαγή προς το καλύτερο και το μυστικό ίσως να κρύβεται στις κλήσεις του. Η πόρτα της εθνικής πλέον έχει ανοίξει για τα καλά και δεν περιλαμβάνει παίκτες μόνο από τα μεγάλα club της Ιταλίας ή του εξωτερικού. Κάθε Ιταλός ποδοσφαιριστής βλέπει πως έχει πιθανότητες να αγωνιστεί με το εθνόσημο εφόσον αποδίδει ανάλογα στον σύλλογο που ανήκει, ανεξάρτητα από την δυναμική του.

Παραδείγματα όπως των Παβολέτι (Κάλιαρι), Γκρίφο (Φράιμπουργκ), Μαντσίνι (Αταλάντα), Σένσι (Σασουόλο), Μπαρέλα (Κάλιαρι), είναι χαρακτηριστικά, όπως και το γεγονός ότι παίκτες όπως ο 19χρονος Κιν και ο 25χρονος Σπινάτσολα βρίσκονται στα πλάνα του Ρομπέρτο Μαντσίνι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην Γιουβέντους.

Την ίδια στιγμή, διατηρώντας ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης και εμπειρίας στο ρόστερ, όπως οι Κιελίνι, Κουαλιαρέλα, Ζορζίνιο, Μπονούτσι, Βεράτι, επιχειρεί να παντρέψει το νέο με το παλιό, την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και το ταλέντο, για να φτάσει ομαλά στην επόμενη μέρα. Και το ξεκίνημα του εγχειρήματος είναι ελπιδοφόρο.

Υποσχέσεις για την... κανονική Ιταλία

Με σκόρερ τους Μπαρέλα και Κιν, οι Ιταλοί επικράτησαν με σκορ 2-0 της Φινλανδίας στην πρεμιέρα των ομίλων για την προκριματική φάση του Euro 2020 και έδειξαν ένα εξαιρετικό σοβαρό αγωνιστικό πρόσωπο που αφήνει υποσχέσεις άμεσης επανεμφάνισης της... κανονικής Ιταλίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο στο Dacia Arena του Ούντινε οι παίκτες του Μαντσίνο έβγαλαν στην επιφάνεια πολλά από τα στοιχεία που τους χαρακτήριζαν στο παρελθόν: αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, ομαδικό πνεύμα, κυνισμό, υψηλό workrate, σοβαρότητα, ψυχραιμία. Και η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Η Βοσνία νίκησε με σκορ 2-1 την Αρμενία, ενώ τα αποτελέσματα του Group J ολοκληρώθηκαν με τη νίκη της Ελλάδας επί του Λίχτενσταϊν με σκορ 2-0.

Το Γιβραλτάρ τρόμαξε τους Ιρλανδούς

Η Ελβετία πέρασε από την Τιφλίδα, επικρατώντας με σκορ 2-0 της Γεωργίας, ενώ η Ιρλανδία ζορίστηκε απέναντι στο Γιβραλτάρ κερδίζοντας με το φτωχό το 1-0. Η Δανία είχε ρεπό στο Group D.

Του... 2-1 έγινε στο Group F

Η Ισπανία συνάντησε αντίσταση απέναντι στην Νορβηγία, ωστόσο με μια εκτέλεση πέναλτι αλά Πανένκα του Σέρχιο Ράμος νίκησε με 2-1. Σκορ με το οποίο επικράτησε και η Σουηδία της Ρουμανίας, αλλά και η Μάλτα των Ν. Φερόε για το Group F.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK