Ο Άγιαξ ετοιμάζεται να διαλύσει τη 'χρυσή' ομάδα του

Ο Φρένκι ντε Γιονγκ έχει φύγει ήδη, ο Ματάις ντε Λιχτ ακολουθεί, ο Χακίμ Ζιγές ψάχνεται, τον Νταβίντ Νέρες τον ψάχνουν. Τα μεταγραφικά σενάρια διαλύουν τον Άγιαξ μετά από 175 γκολ τη φετινή σεζόν. Πού καταλήγει η 'χρυσή' γενιά;

Ajax players pose before the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax players pose before the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Μία σεζόν που άρχισε στα μέσα του καλοκαιριού του 2018 και προμηνυόταν δύσκολη, λόγω της απαίτησης επιστροφής στην κορυφή, ολοκληρώθηκε με απογοήτευση. Όχι γιατί δεν επετεύχθη ο στόχος, αλλά διότι ο Άγιαξ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την πιο επιβλητική σεζόν στην ιστορία του.

Ο 'Αίαντας' στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας μετά από μία συγκλονιστική μάχη με την Αϊντχόφεν, που του παραχώρησε τα 'σκήπτρα'. Μετά από 4 χρόνια 'ανομβρίας', βρέθηκε για 34η φορά στην κορυφή της Eredivisie και κατέκτησε και το κύπελλο, για πρώτη φορά από το 2009-2010.

Η πιο σημαντική μάχη, όμως, δόθηκε σε άλλο 'μέτωπο'. Στις 25 Ιουλίου μπήκε στην 'Άμστερνταμ Αρένα' για πρώτη φορά μες στη σεζόν, για να υποδεχθεί τη Στουρμ Γκρατς στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Όταν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στη διοργάνωση στο ίδιο γήπεδο, το καλεντάρι έδειχνε 8 Μαΐου και όλοι απορούσαν πώς αυτό το ταξίδι δεν συνεχίστηκε.

Η πιο θεαματική ομάδα του φετινού τουρνουά, η ομάδα που απέκλεισε με εκτός έδρας νίκες την πρωταθλήτρια Ευρώπης τα τελευταία 3 χρόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, και τον ηγέτη της και νυν ηγέτη της Γιουβέντους, Κριστιάνο Ρονάλντο, έπεσε κι αυτή θύμα ανατροπής από την Τότεναμ, με συνέπεια να αποκλειστεί στις καθυστερήσεις της ρεβάνς των ημιτελικών.

Το κοντέρ, όμως, έγραψε μία απόλυτα επιτυχημένη σεζόν, με 175 γκολ ενεργητικό και μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά οι Ολλανδοί διέλυαν τέτοιες ομάδες που είχαν σχηματίσει με κόπο και αρκετό μεράκι στις ακαδημίες τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί και τώρα.

Παρότι γενικός διευθυντής είναι ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ και τεχνικός διευθυντής ο Μαρκ Όφερμαρς, δύο παίκτες που συνδέθηκαν με την τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα του Άγιαξ, που διαλύθηκε σε ανάλογη περίσταση, αμφότεροι γνωρίζουν ότι οι πωλήσεις βασικών παικτών συνιστούν μονόδρομο. Και αυτό θα κάνουν...

Η Μπαρτσελόνα πρόλαβε τον Ντε Γιονγκ

Η πρώτη πώληση είχε ανακοινωθεί αρκετά πριν από το φινάλε της φετινής σεζόν, στις 23 Ιανουαρίου. Η Μπαρτσελόνα πρόλαβε να αρπάξει τον πιο... Μπαρτσελόνα παίκτη στο ρόστερ του Άγιαξ, τον Φρένκι ντε Γιονγκ, για ένα ποσό περί τα 75.000.000 ευρώ, που 5 μήνες αργότερα μοιάζει μικρό για τις ικανότητές του.

Ο 22χρονος μέσος, που αγωνίζεται ακόμα και ως στόπερ, αποτελεί παίκτη που δεν σταματά να μοιράζει ασίστ, να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του, να κάνει ντρίμπλες, να σουτάρει, να επελαύνει μέχρι την αντίπαλη περιοχή και όλα αυτά με μία ωριμότητα και μία άνεση... Αντρές Ινιέστα.

Ajax's Frenkie de Jong is tackled by Juventus' Federico Bernardeschi during the Champions League, quarterfinal, second leg soccer match between Juventus and Ajax, at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 16, 2019. (AP Photo/Luca Bruno)
Ajax's Frenkie de Jong is tackled by Juventus' Federico Bernardeschi during the Champions League, quarterfinal, second leg soccer match between Juventus and Ajax, at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 16, 2019. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η απόκτηση θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και γι' αυτό ο Ντε Γιονγκ συνέχισε απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις του με τον Άγιαξ. Μέσα σε αυτές, πάντως, φάνηκε πως είναι και εκείνη του... κατασκόπου.

Ποιος θα σηκώσει το Europa League; Το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο δίνει την απάντηση.

Η Γιουνάιτεντ 'κλέβει' τον Ντε Λιχτ

Ο 'διόσκουρός' του όλα αυτά τα χρόνια, ο παίκτης με τον οποίο ήταν παρτενέρ όταν αγωνίζεται στα στόπερ, είναι 3 χρόνια μικρότερος και φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Ματάις ντε Λιχτ έκανε κι αυτός ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα του Άγιαξ το 2016, έναν χρόνο αργότερα πρωτόπαιξε στην εθνική Ολλανδίας και θεωρείται wonderkid.

Μετά από δύο σεζόν όπου λογίζεται βασικός και αναντικατάστατος, απέδειξε ότι εκτός από σωματικά προσόντα, διαθέτει και πνευματικά, αφού άντεξε το βάρος του αρχηγού και με το παραπάνω. Αυτό το στοιχείο εξυμνεί περισσότερο ο Ντε Γιονγκ στις συνεντεύξεις του, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να σηκώσει αντίστοιχο φορτίο στην... Μπαρτσελόνα.

Ο Άγιαξ έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αντιστέκεται στις μεταγραφικές φήμες για τον Ντε Λιχτ, θεωρώντας ότι δεν έχει δύναμη να τον κρατήσει για ακόμα μία χρονιά στο Άμστερνταμ, με συνέπεια να αποδεχθεί πρόταση γύρω στα 70.000.000 ευρώ. Η Μπαρτσελόνα ήταν μια ομάδα που από νωρίς, ίσως και πριν από τον Ντε Γιονγκ πέρυσι, είχε δείξει ενδιαφέρον και πρόβαλε ως το φαβορί.

Ajax's Matthijs de Ligt celebrates after scoring the opening goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's Matthijs de Ligt celebrates after scoring the opening goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο ατζέντης του, ο περιβόητος Μίνο Ράιολα, φέρεται να είχε δώσει τα χέρια από τον Απρίλιο, ωστόσο οι τελευταίες εμφανίσεις του Ντε Λιχτ τον οδήγησαν σε νέες απαιτήσεις για υψηλότερο συμβόλαιο. Οι 'μπλαουγκράνα' δεν ανταποκρίθηκαν, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολλανδοϊταλός ατζέντης τιμωρήθηκε από τη FIFA με 3μηνο αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα.

Ο Ράιολα δεν πτοήθηκε και έκανε το αδιανόητο: στράφηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την ομάδα του σημαντικότερου ονόματος στο πελατολόγιό του, Πολ Πογκμπα, με την οποία, όμως, οι σχέσεις του ήταν κάκιστες τα τελευταία χρόνια. Προσέφερε τον παίκτη με στόχο να βελτιώσει αυτήν την επαφή και να βάλει τους δύο συλλόγους σε διαδικασία 'παζαριού'.

Ο Άγιαξ φέρεται να αποδέχθηκε και την πρόταση των Άγγλων, οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο στον παίκτη από την Μπαρτσελόνα, με τις πληροφορίες της καταλανικής 'Sport' να κάνουν λόγο για 14.000.000 ευρώ ετησίως.

Οι δύο που πιθανόν να ακολουθήσουν

Ο Ντε Λιχτ δεν θα είναι αυτός που θα κλείσει την πόρτα εξόδου του Άγιαξ. "Αποτελεί επίκεντρο λόγω των κατορθωμάτων του στο Champions League. Αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι τον περιτριγυρίζουν. Του υποσχεθήκαμε ότι θα συμφωνήσουμε, αν υπάρχει μια καλή μεταγραφή", δήλωσε ο Όφερμαρς προ ημερών για ακόμα έναν πρωταγωνιστή του 'Αίαντα'.

Ο Χακίμ Ζιγές θεωρείται... μεγάλος ηλικιακά για τα δεδομένα του Άγιαξ και στα 26 του ήδη έχει βιώσει πράγματα που άλλοι χρειάζονται πολλές ζωές. Ο διεθνής Μαροκινός επιθετικός μέσος πραγματοποίησε μια άκρως παραγωγική χρονιά και μπήκε στο στόχαστρο κυρίως αγγλικών ομάδων.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει ως είδωλο τον Μεσούτ Εζίλ και θα ήθελε να παίξει μαζί του στην Άρσεναλ. Οι 'κανονιέρηδες' φαίνεται πως ανταποκρίνονται και εξετάζουν την περίπτωσή του, όπως η Λίβερπουλ κι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η τιμή του είναι άκρως προσιτή, αφού η... επικίνδυνη προσωπικότητά του και η ηλικία του τον κρατούν κάτω από το 'φράγμα' των 30.000.000 ευρώ.

Ajax's Hakim Ziyech reacts during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Ajax's Hakim Ziyech reacts during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Πιο ψηλά αναμένεται να φτάσει το κόστος της μεταγραφής ενός άλλου επιθετικού μέσου, του εξτρέμ Νταβίντ Νέρες. Ο 22χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος τον Μάρτιο έγινε και διεθνής, άφησε πίσω του μια περσινή χρονιά που είχε περισσότερα γκολ, αλλά χειρότερη απόδοση και φέτος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, με συνέπεια να μπει κι αυτός στο ραντάρ.

Για την περίπτωσή του ενδιαφέρονται κατά βάση δύο σύλλογοι, η Λίβερπουλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, με τη δεύτερη να έχει προβάδισμα λόγω έντονης πίεσης που προέρχεται από τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Ερωτήσεις για εκείνον έκαναν και οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπάγερν και Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Άγιαξ φέρεται να απέρριψε πρόταση από την Κίνα ύψους 42.000.000 ευρώ τον Δεκέμβριο, με συνέπεια να περιμένει λίγα περισσότερα χρήματα μετά από όσα ακολούθησαν στο 2ο μισό της σεζόν 2018-2019.

Αυτοί που δεν φεύγουν

Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο 'στόχαστρο' μεγάλων ομάδων, αλλά πιθανότατα να μην πωληθούν αυτό το καλοκαίρι.

Η περίπτωση του Αντρέ Ονανά είναι η πιο χαρακτηριστική, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνει πρόταση 40.000.000 ευρώ για τον τερματοφύλακα του Άγιαξ και οι Ολλανδοί να την απορρίπτουν.

Οι 'κόκκινοι διάβολοι' θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Νταβίδ ντε Χέα μπορεί να μην έχουν αίσιο τέλος και ο Ισπανός τερματοφύλακας να αποχωρήσει το καλοκαίρι, με συνέπεια να ψάχνουν τη διάδοχη λύση στο πρόσωπο του 23χρονου Καμερουνέζου.

Ajax goalkeeper Andre Onana celebrates after his teammate Hakim Ziyech scoring his side's opening goal during the first leg, round of sixteen, Champions League soccer match between Ajax and Real Madrid at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Feb. 13, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax goalkeeper Andre Onana celebrates after his teammate Hakim Ziyech scoring his side's opening goal during the first leg, round of sixteen, Champions League soccer match between Ajax and Real Madrid at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Feb. 13, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο Άγιαξ είναι αρνητικός σε τέτοια ποσά, όμως, για έναν παίκτη που απέκτησε σχεδόν δωρεάν από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. Το ίδιο αρνητικός είναι στην παραχώρηση ακόμη ενός νεαρού παίκτη που δεν κόστισε κάτι, αλλά εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της σεζόν.

Ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ εκτόξευσε κι αυτός τις μετοχές του φέτος. Η αξία του υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ, όμως το ενδιαφέρον των Παρί, Τότεναμ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Ρεάλ δεν συγκινεί τους ανθρώπους του Άγιαξ μέχρι στιγμής. Ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και ήδη ο Όφερμαρς κάνει προσπάθειες να τον ανανεώσει.

Οι μεταγραφές... ανηλίκων

Την ίδια ώρα που ο Άγιαξ διαπραγματεύεται το ρόστερ της νέας χρονιάς στην πρώτη ομάδα, υπάρχει ένα ενεργό... γαϊτανάκι με ανήλικους ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν και φεύγουν.

Ο Ντίλον Χούχεβερφ είναι ένας 16χρονος επιθετικός ο οποίος σημείωσε 10 γκολ και έβγαλε 6 ασίστ για την ομάδα Κ17 φέτος και προσέλκυσε τα βλέμματα αρκετών σκάουτς. Ο 'Αίαντας' του προσέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο, ωστόσο ο νεαρός ποδοσφαιριστής το απέρριψε.

Αντ' αυτού, μετακομίζει στην Αγγλία, όπου θα ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως επιβεβαίωσαν οι άνθρωποι του Άγιαξ.

Ajax's captain Matthijs de Ligt, second left, celebrates with Ajax goalkeeper Andre Onana the team's 1-0 victory during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's captain Matthijs de Ligt, second left, celebrates with Ajax goalkeeper Andre Onana the team's 1-0 victory during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Κανένα πρόβλημα, όσο υπάρχει ο 15χρονος αριστερός εξτρέμ Νατζί Ουνιουβάρ, Ολλανδός με τουρκικές ρίζες, ο οποίος αγωνίζεται στην Κ19, σκοράρει και μοιράζει γκολ ασταμάτητα και προ ημερών υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Οι αγορές και οι διαδοχές εκ των έσω

Οι αποχωρήσεις παικτών της τρέχουσας 'χρυσής γενιάς' θα αφήσουν μεγάλα κενά, που οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος θα τα κάλυπτε μέσω μεταγραφών από τα χρήματα που θα συγκέντρωνε όλο αυτό το διάστημα.

Το πλάνο του Άγιαξ είναι κάπως διαφορετικό, όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Μπορεί πέρυσι να έκανε μεταγραφές ρεκόρ για τα δεδομένα του συλλόγου, με τις αποκτήσεις των Ντούσαν Τάντιτς και Ντέιλι Μπλιντ για 27.000.000 ευρώ συνολικά, ωστόσο αυτή δεν θα είναι πάντα η λύση.

Μαζί με τους δύο... βετεράνους για τα δεδομένα του Άγιαξ αποκτήθηκε για 8.250.000 ευρώ και ο 19χρονος αριστερός εξτρέμ Χασάν Μπαντέ από τη Μέχελεν, ωστόσο υπέστη κάταγμα κνήμης λίγες ημέρες μετά από την αγορά του και έχασε όλη τη σεζόν.

Το 2019-2020 θα μοιάζει με νέα μεταγραφή όπως και ο 25χρονος Αργεντινός στόπερ Λισάντρο Μαγκαλάν, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο για 9.000.000 ευρώ από την Μπόκα Τζούνιορς, αλλά επισκιάστηκε από τον Ντε Λιχτ και τον Μπλιντ.

Ο Αργεντινός θα βρει ελεύθερο πεδίο τη νέα χρονιά, όπως και ο συμπατριώτης του, ο 21χρονος Λισάντρο Μαρτίνες, ο οποίος αποκτήθηκε για τη νέα σεζόν από τη Ντεφένσα για 7.000.000 ευρώ.

Erik, right, of Brazil's Botafogo, fights for the ball as Lisandro Martinez of Argentina's Defensa y Justicia looks on during a Copa Sudamericana soccer game in Florencio Varela, on the outskirts of Buenos Aires, Argentina, Tuesday, Feb. 20, 2019. (AP Photo/Mariano Blanc)
Erik, right, of Brazil's Botafogo, fights for the ball as Lisandro Martinez of Argentina's Defensa y Justicia looks on during a Copa Sudamericana soccer game in Florencio Varela, on the outskirts of Buenos Aires, Argentina, Tuesday, Feb. 20, 2019. (AP Photo/Mariano Blanc) AP PHOTO/MARIANO BLANC

Ουσιαστικά οι δύο Αργεντινοί θα αναπληρώσουν τα κενά των Ντε Λιχτ και Μαξιμίλιαν Βέμπερ, με τον 21χρονο Αυστριακό να αγωνίζεται φέτος (ελάχιστα λόγω τραυματισμού) ως δανεικός στη Σεβίλλη, η οποία τον αγοράζει για 10.500.000 ευρώ.

Ο Άγιαξ έχει κλείσει ακόμα μια μεταγραφή, αφού ο 23χρονος Ρουμάνος κεντρικός μέσος Ραζβάν Μάριν θα επιχειρήσει να παίξει τον ρόλο του αντί-Ντε Γιονγκ. Το κόστος της μεταγραφής του, τα 12.500.000 ευρώ που δόθηκαν στην Σταντάρ Λιέγης, προσθέτουν μεγάλο βάρος στους ώμους του 15 φορές διεθνή, ωστόσο δεν θα αναλάβει μόνος αυτό το 'φορτίο'.

Ο Ράιαν Χράφενμπερτς έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα πέρυσι όταν ήταν 16 ετών και 130 ημερών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ συλλόγου του Κλάρενς Ζέεντορφ, αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος και αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο των ακαδημιών του συλλόγου. Στα 17 του πια, αναμένεται να πάρει περισσότερες ευκαιρίες και η περίπτωσή του θυμίζει αρκετά το πρότζεκτ Ντε Λιχτ.

Από εκεί και πέρα, ο 20χρονος Αμερικανοολλανδός Κικ Πίρι κόστισε 5.000.000 ευρώ και αγωνίζεται ως στόπερ, αποτελώντας ακόμα μια δικλείδα ασφαλείας, ενώ από την Έμεν αποκτήθηκε και ο 19χρονος τερματοφύλακας Κιελ Σχέρπεν, ο οποίος ίσως συναγωνιστεί τον Κώστα Λάμπρου στον πάγκο.

Στον τομέα των αγορών, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από τον αριθμό των πωλήσεων και από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν. Μέχρι τότε, φήμες όπως το ενδιαφέρον για την απόκτηση του βασικού επιθετικού της Αϊντχόφεν, Στέφεν Μπέρχβαϊν, απλώς προκαλούν αναστάτωση στην Ολλανδία, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν υπάρχει και φωτιά, εκτός από καπνό.

Photo credits: AP Photo/Peter Dejong, Mariano Blanc, Luca Bruno, Martin Meissner

News 24/7

24MEDIA NETWORK