Ο Φαν Πέρσι άνοιξε κι έκλεισε την καριέρα του σοκάροντας τον Άγιαξ

Η Φέγενορντ ισοπέδωσε τον Άγιαξ με μία ιστορική νίκη με 6-2. Σκόρερ δύο τερμάτων ο 35χρονος Ρόμπιν φαν Πέρσι, ο οποίος θυμήθηκε τα... νιάτα του, όταν είχε σοκάρει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Ο Φαν Πέρσι άνοιξε κι έκλεισε την καριέρα του σοκάροντας τον Άγιαξ
AP PHOTO/BAS CZERWINSKI

Η Φέγενορντ διέλυσε με 6-2 τον Άγιαξ στο Ρότερνταμ, σημειώνοντας μία από τις πιο ευρείες νίκες της ιστορίας του Klassieker, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν φαν Πέρσι που σημείωσε δύο γκολ.

Τελευταία φορά που η ομάδα του Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ είχε νικήσει στο 'Ντε Κάιπ' ήταν τον Οκτώβριο του 2012 με 4-2 και χατ τρικ του Τζον Γκουιντέτι. Τελευταία φορά που είχε σημειώσει περισσότερα γκολ στο ντέρμπι ήταν τον Νοέμβριο του 1964, στη νίκη με 9-4 επί του 'Αίαντα', μία σεζόν που εκείνη είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με 77-30 γκολ και εκείνος είχε τερματίσει στην 13η θέση!

Ο Άγιαξ βρίσκεται σε περίεργη κατάσταση, αφού μπορεί να άρχισε τη σεζόν με μόλις 8 γκολ παθητικό σε 17 αγώνες, στα τελευταία 2 παιχνίδια Eredivisie όμως δέχθηκε 10 γκολ! Πριν από τη συντριβή από τη Φέγενορντ είχε προηγηθεί το 4-4 με τη Χέρενφεν στο πρωτάθλημα (λίγες ημέρες αργότερα πήρε εκδίκηση και τη νίκησε στο κύπελλο).

Μάλιστα, τελευταία φορά που δέχθηκε τουλάχιστον 4 γκολ σε διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος ήταν το 1959, όταν είχε κατακτήσει μόλις 9 πρωταθλήματα (από τα 33 του), 2 κύπελλα και φυσικά κανένα διεθνές τρόπαιο.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι τόσο ξεχωριστό και για ακόμα έναν λόγο. Ο 35χρονος Φαν Πέρσι, στην τελευταία σεζόν της καριέρας του όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο, σημείωσε δύο από τα τέρματα της ομάδας του και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στα ντέρμπι που πετυχαίνει πάνω από ένα τέρμα στον ίδιο αγώνα.

Στο τελευταίο του Klassieker βρήκε δίχτυα, 17 χρόνια μετά από το πρώτο τέρμα του σε ντέρμπι κόντρα στον Άγιαξ, που ήταν μόλις το 2ο στην καριέρα του στο πρωτάθλημα! Τη σεζόν 2002-2003 κι ενώ είχε ήδη δείξει το ταλέντο του (ως αριστερός εξτρέμ) την προηγούμενη σεζόν, έκανε σεφτέ στην Eredivisie στη νίκη με 4-1 επί της Τβέντε στο Ρότερνταμ, τον Φεβρουάριο του 2003.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Φέγενορντ αντιμετώπιζε τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ και ο Μπερτ φαν Μάρβαϊκ εμπιστεύτηκε τον 19χρονο ποδοσφαιριστή στη βασική ενδεκάδα, αν και οι δυο τους είχαν χείριστες σχέσεις. Ο Φαν Πέρσι τον ξεπλήρωσε στο τέλος του 1ου ημιχρόνου, ισοφαρίζοντας το γκολ του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, σε ένα ντέρμπι που έληξε ισόπαλο 1-1.

Ακολούθησαν -κυριολεκτικά- εκατοντάδες γκολ για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ολλανδίας, μέχρι να φτάσουμε στην 27η Ιανουαρίου 2019 και τα δύο γκολ κόντρα στον Άγιαξ, στο τελευταίο ντέρμπι της καριέρας του.

Photo credits: AP Photo/Bas Czerwinski

News 24/7

24MEDIA NETWORK