Ο ανεπιθύμητος Σάμαρης είναι ο Έλληνας... avenger του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως

Τον έστειλαν στην Ρωσία, την Κίνα, την Ισπανία την Αγγλία. Τον είχαν για "τελειωμένο". Αλλά ο Ανδρέας Σάμαρης είναι αυτός που πλέον κρατάει όλα τα χαρτιά και ορίζει το τέλος του "παιχνιδιού" με την Μπενφίκα.

Benfica's Samaris, celebrates after scoring his team's second goal against Moreirense during a Portuguese league soccer match at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Steven Governo)
Benfica's Samaris, celebrates after scoring his team's second goal against Moreirense during a Portuguese league soccer match at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Steven Governo) AP PHOTO/STEVEN GOVERNO

Την ώρα που οι ήρωες της Marvel σαρώνουν τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα ταμεία με το 'Avengers: Endgame', ο Ανδρέας Σάμαρης έχει βάλει την μπέρτα του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως και παίρνει την εκδίκηση του στην Λισσαβώνα.

Δεν πάει πολύς καιρός που ο διεθνής μέσος ήταν ανεπιθύμητος στην Μπενφίκα. Τώρα; Τώρα οι 'αετοί' τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και ο Σάμαρης αρνείται κατηγορηματικά να ανανεώσει τη συνεργασία του με την πορτογαλική ομάδα, που του προσφέρει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Από μικρός κέρδιζε τις μάχες

Ο Ανδρέας Σάμαρης από μικρός είχε αντιμετωπίσει πολύ πιο ζόρικες καταστάσεις, από αυτές στην Μπενφίκα. Το 2007 είχε μεταγραφεί από τον ΠΑΟ Βάρδας στην Παναχαϊκή και στα 20 του χρόνια είχε την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω, για τον Πανιώνιο. Χρειάστηκε να δώσει μάχη για να το πετύχει. Όλο το πρώτο μισό της σεζόν 2009 - 2010 είχε βρει μόνιμη θέση στον πάγκο της Παναχαϊκής κατόπιν εντολής του Αλέξη Κούγια, επειδή ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο υπογραφής πρόωρης ανανέωσης του συμβολαίου του.

Τελικά κέρδισε. Πήγε στη Νέα Σμύρνη και πήρε τις πρώτες του συμμετοχές στην Super League υπό τις οδηγίες του Γιώργου Παράσχου. Ο Μίκαελ Στόρε που διαδέχθηκε τον Έλληνα τεχνικό... δεν τον έβλεπε. Πώς απάντησε; Πήγαινε ακόμη και μόνος του για έξτρα προπόνηση, δεν το έβαζε κάτω, δεν έχανε το κουράγιο του.

Ο Άκης Μάντζιος αντικατέστησε τον Μίκαελ Στόρε και η σχέση του Ανδρέα Σάμαρη με την ενδεκάδα του Πανιωνίου αποκαταστάθηκε. Η έλευση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στην τεχνική ηγεσία των 'κυανέρυθρων' έφερε μια νέα δοκιμασία για τον Έλληνα μέσο, που έπρεπε για άλλη μια φορά να παλέψει για να αποδείξει την αξία του. Το έκανε. Αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ελευθερόπουλου και δεν έχασε αυτή του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου, σχεδόν μονιμοποιήθηκε σε θέση "8" και άρχισε να κάνει την διαφορά στο χορτάρι.

Ο ανεπιθύμητος Σάμαρης είναι ο Έλληνας... avenger του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι επιδόσεις του κίνησαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, που τον απέκτησε το 2012 και τον έβαλε στο ρόστερ του το 2013, αφήνοντας τον ένα χρόνο δανεικό στον Πανιώνιο.

Ο Μίτσελ και η μεταγραφή των 10 εκατ. ευρώ

Προπονητής των 'ερυθρολεύκων' ήταν ο Μίτσελ, όταν η Μπενφίκα έβαλε 4,5 εκατ. ευρώ στο τραπέζι και απέκτησε τον Λιούμπομιρ Φέισα. Ο Ισπανός δεν μπήκε καν στον κόπο να ψάξει για αντικαταστάτη. Τον είχε βρει στο πρόσωπο του Ανδρέα Σάμαρη, που πλέον είχε άλλη μια δύσκολη μάχη να δώσει: αυτή με την εξαιρετικά απαιτητική κερκίδα των "ερυθρολεύκων" και την πίεση που έχει ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός. Την κέρδισε.

Απόδειξη πως ένα καλοκαίρι μετά την απόκτηση του Φέισα, η Μπενφίκα εμφανίστηκε ξανά στο Λιμάνι, αυτή τη φορά με 10 εκατ. ευρώ στο χέρι! Τα άφησε στα ταμεία του Ολυμπιακού και πήρε ως αντάλλαγμα τα δικαιώματα του Ανδρέα Σάμαρη. Μια μεταγραφή που συζητιόταν για καιρό, ακόμη και δύο χρόνια μετά, όταν ο πρώην πρόεδρος του Πανιώνιου, Κωνσταντίνος Τσακίρης, είχε αφήσει αιχμές για την μεταγραφή. Παίρνοντας άμεσα απάντηση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και τον Χρήστο Δάρα της, πρόεδρο της ΠΑΕ Πανιώνιος.

Ο ανεπιθύμητος Σάμαρης είναι ο Έλληνας... avenger του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Για τον Σάμαρη βέβαια τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα αλλά έγινε το γνωστό... ασύλληπτο. Εγώ από ότι άκουσα ο Πανιώνιος είχε κρατήσει ένα 25% ποσοστό μεταπώλησης του Σάμαρη. Πούλησε, όμως, τα δικαιώματά του με άγνωστο ποσό μία εβδομάδα πριν ο παίκτης πωληθεί στην Μπενφίκα.

Σας θυμίζω ότι εκείνη η μεταγραφή στοίχισε 10 εκατομμύρια, άρα ο Πανιώνιος θα έπαιρνε 2,5 εκατομμύρια. Μ' αυτά τα χρήματα η ομάδα θα έλυνε πολλά από τα προβλήματά της" , ανέφερε χαρακτηριστικά ο άλλοτε μεγαλομέτοχος των "κυανέρυθρων" τον Σεπτέμβρη του 2016 .

" Ο κ. Τσακίρης δεν ήξερε τι έλεγε σχετικά με τον Σάμαρη. Τα δικαιώματά του Σάμαρη αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου 5 μήνες πριν τη μεταγραφή του στη Μπενφίκα", ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός .

" Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σχετικά με την πώληση του ποδοσφαιριστή Σάμαρη και του ποσοστού μεταπώλησης που κατείχε ο Πανιώνιος. Θέλω να τους πληροφορήσω ότι η υπόθεση αφορά την προηγούμενη διοίκηση, η οποία είναι υπόλογη στον κόσμο του Πανιωνίου και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη" , ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Πανιώνιος και συγκεκριμένα μέσω δήλωσης του προέδρου της ομάδας, Χρήστου Δάρα.

Τις δύο πρώτες του σεζόν με την Μπενφίκα, ο Σάμαρης κατέκτησε ισάριθμα double. Έπαιξε σε 78 παιχνίδια για όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλα, Ευρώπη), με απολογισμό δύο γκολ και πέντε ασίστ. Αν κάτι είχε προσθέσει σίγουρα στο παιχνίδι του, ήταν η σκληράδα, αφού μετρούσε 26 κίτρινες κάρτες και μια κόκκινη.

Από τον Αύγουστο του 2016 ξεκίνησαν τα σενάρια πώλησης του. Αρχικά ήταν η Ζενίτ που εμφανιζόταν από τα πορτογαλικά ΜΜΕ έτοιμη να 'σκάσει' 20 εκατ. ευρώ για να πάρει τον διεθνή μέσο από την Μπενφίκα! Δεν συνέβη ποτέ. Αλλά ήταν το λιγότερο κακό, αφού άπαντες μιλούσαν για μια μεταγραφή απόρροια των καλών εμφανίσεων του Σάμαρη.

Την σεζόν που ακολούθησε ο Έλληνας χαφ δεν είχε πλέον τον ίδιο ρόλο στα πλάνα της Μπενφίκα, έστω κι αν πραγματοποίησε συνολικά 32 εμφανίσεις. Οι περισσότερες ήταν ως αλλαγή και τα 90λεπτα κυρίως σε παιχνίδια Κυπέλλου. Ακόμη χειρότερη έγινε η κατάσταση την αγωνιστική περίοδο 2017 - 2018. Μόλις 25 συμμετοχές και 1021 αγωνιστικά λεπτά έγραψε το κοντέρ του Σάμαρη, που πλέον ήταν ανεπιθύμητος στη Λισσαβώνα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο διεθνής μέσος θα κατέληγε είτε στην Κίνα, είτε σε κάποια μικρομεσαία ομάδα της Ισπανίας ή της Αγγλίας. Μέλλον στην Μπενφίκα δεν υπήρχε. Τα ρεπορτάζ τον πήγαν από δω, τον πήγαν από εκεί, αλλά τελικά τον... άφησαν εκεί που τον βρήκαν. Στην Λισσαβώνα και την Μπενφίκα.

Ορίζει μόνος του το τέλος του "παιχνιδιού"

Ωστόσο το πρώτο μισό της σεζόν και μέχρι τον Ιανουάριο, ο Ρουί Βιτόρια δεν έδινε σημασία στον Σάμαρη, που έπαιζε το '1-2' με τον πάγκο και την εξέδρα. Όπως σε όλη του την καριέρα, ο 29χρονος χαφ δεν είχε διάθεση να τα παρατήσει. Έκλεινε τα αυτιά του στα σενάρια, κοίταγε στα μάτια τις αναποδιές και προσπαθούσε να δουλεύει όσο καλύτερα μπορούσε προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστος στην επόμενη ευκαιρία.

Τον Ιανουάριο, ο Μπρούνο Λάζε αντικατέστησε τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο της Μπενφίκα. Ένα από τα πρώτα χαρτιά που έριξε στο τραπέζι ο 42χρονος τεχνικός ήταν αυτό του Ανδρέα Σάμαρη. Και αυτός ήταν έτοιμος σαν από καιρό για να δώσει απαντήσεις. Μπήκε στην ενδεκάδα, σκόραρε, μοίρασε ασίστ, έπαιξε ακόμη και στόπερ (!), εκθέτοντας τον Ρουί Βιτόρια για τον παραγκωνισμό του.

Η Μπενφίκα τον είχε για τελειωμένο, αλλά τώρα τρέχει. Ο Σάμαρης κέρδισε και αυτή την μάχη. Τώρα παίρνει την εκδίκηση του για όλα όσα χρειάστηκε να υπομείνει. Οι 'αετοί' του προσφέρουν νέο συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1 εκατ. ευρώ. Ο Έλληνας διεθνής δεν πέφτει ευρώ κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών συλλόγων με "δυνατό" πορτοφόλι.

Ο Ιούνιος πλησιάζει και από 1/7 ο Σάμαρης θα είναι και τυπικά ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Θα καταφέρει η Μπενφίκα να τον κρατήσει; Ή αυτό το επεισόδιο θα είναι το "endgame" της σχέσης τους; Το μόνο σίγουρο είναι πως Έλληνας avenger θα είναι ο μεγάλος νικητής του παιχνιδιού. Όποιο τέλος κι αν έχει.

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: AP Photo/Steven Governo

News 24/7

24MEDIA NETWORK