Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν τον Μέσι για να δώσει απαντήσεις

Η Μπαρτσελόνα ανέτρεψε τα δεδομένα κόντρα στη Σεβίλλη, τη νίκησε με 6-1, όμως επιστράτευσε τον Λιονέλ Μέσι για να το πετύχει και ο Αργεντινός απάντησε σε όσους τον κατηγορούσαν για... επιλογές.

Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν τον Μέσι για να δώσει απαντήσεις
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Λιονέλ Μέσι δεν επέτρεψε παρερμηνείες μετά από το τέλος του αγώνα . 'Είμαστε η Μπαρτσελόνα και ποτέ δεν θα πετάγαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε κάποια από τις 3 μεγάλες διοργανώσεις. Ειπώθηκε ότι παρατήσαμε το κύπελλο ή ότι δεν το θέλαμε, όμως ίσως το μήνυμά μου να μην μεταφράστηκε σωστά στην αρχή της σεζόν', δήλωσε στην Barça TV.

Δεν ήταν μόνο οι πρότερες δηλώσεις που άπλωσαν ένα πέπλο αμφιβολίας πάνω από τις προθέσεις των Καταλανών στο Copa del Rey. Ήταν και η εμφάνισή τους στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν' και η ήττα 0-2 από τη Σεβίλλη στον πρώτο προημιτελικό των δύο ομάδων.

Σε μία έδρα από την οποία είχε φύγει 'αλώβητη' στις προηγούμενες 5 επισκέψεις της, η Μπαρτσελόνα υποτάχθηκε πριν από μία εβδομάδα και μάλιστα δίχως να σκοράρει. Ίσως να μην ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα με δεδομένη την απουσία του Μέσι από την αποστολή και την παραμονή στον πάγκο των Λουίς Σουάρες, Τζόρντι Άλμπα και Φιλίπε Κοουτίνιο στην αρχή του αγώνα.

Στη ρεβάνς του 'Καμπ Νόου' δεν υπήρχε πλέον η πολυτέλεια για πειραματισμούς από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Μόνο ο Γιάσπερ Σίλεσεν κράτησε τη θέση του στην εστία, αφού πρόκειται για τον τερματοφύλακα που αγωνίζεται μόνιμα στο κύπελλο.

Ο Μέσι ήταν βασικός και δεν συγχωρούσε. Όταν βρέθηκε στο 13ο λεπτό ανάμεσα από 4 αμυνομένους, έπεσε στο έδαφος υπό την πίεση του Κουίνσι Πρόμες κι αμέσως προκάλεσε ταραχή, από τη Σεβίλλη μέχρι τη... Μαδρίτη. Ο διαιτητής περίμενε την εξέταση του video και όταν του υπέδειξαν ότι η υπήρχε επαφή, έδωσε εντολή για την εκτέλεση του πέναλτι.

Ο μόνιμος εκτελεστής αρνήθηκε να υπακούσει. Αντ' αυτού, μεταβίβασε την ευθύνη στον Κοουτίνιο, έναν ποδοσφαιριστή που έχει ανάγκη από ψυχολογική τόνωση μετά από τις όχι και τόσο σπουδαίες εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια. 'Ήθελα να το εκτελέσει και το κανονίσαμε, επειδή το σημαντικό ήταν η νίκη. Σκόραρε και είμαι χαρούμενος, επειδή έτσι άρχισαν όλα', εξήγησε μετά από το τέλος του αγώνα ο Αργεντινός επιθετικός.

Ο Βραζιλιάνος σκόραρε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο σε νίκη της Μπαρτσελόνα, ωστόσο αυτό δεν έφτανε. Οι 'μπλαουγκράνα' όφειλαν να καλύψουν και τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού και συνάμα να κρατήσουν στα μετόπισθεν. Απέναντί τους είχαν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο της Primera Division που δεν ονομάζεται Μέσι - Σουάρες. Οι Γουισάμ Μπεν Γεντέρ και Αντρέ Σίλβα έχουν 19 γκολ, 12 πίσω από τους επιθετικούς των Καταλανών.

Μόνο ο Πορτογάλος αγωνιζόταν, με τον Γάλλο να περιμένει την ευκαιρία του από τον πάγκο. Ο δανεικός από τη Μίλαν ποδοσφαιριστής έχασε ευκαιρίες, με τον Σίλεσεν να κάνει μία υπερπροσπάθεια και με τη βοήθεια του δοκαριού για να αποσοβήσει το 1-1 στο τακουνάκι του Σίλβα.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Ζεράρ Πικέ ανέτρεψε τον Ρόκε Μέσα και ο διαιτητής καταλόγισε νέο πέναλτι. Αυτήν τη φορά, ο Έβερ Μπανέγα νικήθηκε από τον Σίλεσεν, που έδειχνε να φοράει τα γάντια του... Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν για ένα παιχνίδι.

Από τη στιγμή που δεν μπήκε αυτό το γκολ που θα έβαζε δύσκολα στους γηπεδούχους, άρχισε ο κατήφορος στο 'Καμπ Νόου', που ήταν μισογεμάτο παρά τις χαμηλές τιμές εισιτηρίων και τις εκκλήσεις Βαλβέρδε και παικτών στον κόσμο, ο οποίος διαμαρτυρόταν για την αργοπορημένη ώρα έναρξης (21:30).

Μία μαγική ασίστ του Αρτούρ και ένα άγγιγμα του Ίβαν Ράκιτιτς έφερε το 2-0, με τον Κροάτη μέσο να μην πανηγυρίζει κόντρα στην πρώην ομάδα του. Στο 53' ο Κοουτίνιο με ιπτάμενη κεφαλιά έδωσε σκορ πρόκρισης στην Μπαρτσελόνα και ένα λεπτό αργότερα συνέβη αυτό από τον Μέσι.

'Στέλνει την μπάλα ανάμεσα σε 3 παίκτες με εκπληκτική ακρίβεια. Μπορεί να ξυρίσει ένα ποντίκι στον ύπνο του χωρίς να το ξυπνήσει. Γιατί να θέλει να το κάνει αυτό; Ποιος νοιάζεται;', ήταν η παρομοίωση που επέλεξε ο πάντα εφευρετικός Ρέι Χάντσον, που μεταδίδει ισπανικό ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και που δεν έχει κρύψει τον έρωτά του για τον Αργεντινό, έστω κι αν του έχουν στερέψει πλέον κοσμητικά επίθετα και εκφράσεις.

Ο Σέρζι Ρομπέρτο ήταν ο ποδοσφαιριστής που πήρε αυτήν την ασίστ και τη μετέτρεψε σε γκολ για το 4-0, όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Μία λάθος πάσα του Σίλεσεν στο 67' έδωσε την ευκαιρία για νέα επίθεση της Σεβίλλης, η οποία κατέληξε στο γκολ του Γκιγέρμε Αράνα. Η φάση γύρισε πίσω, αφού ο VAR εξέτασε το βίντεο ενός πιθανού πέναλτι στην αντίπαλη περιοχή, όμως όταν κρίθηκε πως δεν υπήρξε παράβαση, μέτρησε και το γκολ της Σεβίλλης.

Πλέον, οι Ανδαλουσιανοι έψαχναν ένα γκολ για να ανακτήσουν το σκορ πρόκρισης. Το παιχνίδι έγινε... ροντέο, αλλά οι γηπεδούχοι έβρισκαν περισσότερους χώρους και δημιούργησαν ευκαιρίες, όπως αυτή του Μέσι ένα τέταρτο πριν από το τέλος, όταν απέτυχε να σκοράρει από τη μικρή περιοχή με αποδιοργανωμένη άμυνα!

Ό,τι δεν κατάφερε ο Αργεντινός το πέτυχε ο Σουάρες στο 89' και 'καθάρισε' με την πρόκριση προς ανακούφιση του Σίλεσεν. Η απογοήτευση που σκόρπισε στους φιλοξενούμενους έβαλε τις βάσεις για το καταπληκτικό 6ο τέρμα του αγώνα, στο οποίο χάθηκε η μπάλα, μέχρι να την εμφανίσει στα αντίπαλα δίχτυα ο Μέσι.

Με το 50ό τέρμα του στο κύπελλο ξεπέρασε τους Φέρεντς Πούσκας και Λαντισλάο Κουμπάλα και πλησιάζει στην 5η θέση τον Μούντο Σουάρεθ με 53 και στην 4η τον Κίνι με 55. Συνολικά έχει συμμετοχή σε γκολ στα 23 από τα 26 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος με την Μπαρτσελόνα (27 γκολ, 14 ασίστ) και οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί: 94 ντρίμπλες, δημιουργία 88 ευκαιριών, 1.118 εύστοχες μεταβιβάσεις, 10 δοκάρια, 4 γκολ - φάουλ, 2 χατ τρικ.

Ήταν αναπόφευκτο, όταν απέναντί του έχει τη Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιάνοι είναι ο αγαπημένος αντίπαλος της καριέρας του, φτάνοντας τα 32 γκολ σε 35 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και σκοράροντας για 8ο σερί παιχνίδι (10 γκολ, 3 ασίστ).

Η κίνηση του Βαλβέρδε να χρησιμοποιήσει τον (ξανά) διεθνή επιθετικό ήταν η μοναδική που χρειάζονταν οι Καταλανοί για τη δεύτερη διαδοχική ανατροπή στα φετινά νοκ άουτ του κυπέλλου. Ο πολυνίκης του κυπέλλου ετοιμάζεται για το 7ο τρόπαιό του στον θεσμό (όπως και οι Πικέ και Σέρχιο Μπουσκέτς), γιατί δεν αφήνει καμία διάκριση να πάει χαμένη, όπως προειδοποίησε.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK