Η FIFA κρίνει την Παρασκευή το μέλλον του ποδοσφαίρου μέσω του Ζιρόνα-Μπαρτσελόνα

Η απόφαση για το αν το Ζιρόνα-Μπαρτσελόνα διεξαχθεί στις ΗΠΑ περνάει μέσα από το κογκρέσο της FIFA την Παρασκευή. Αν το εγκρίνει εξαιτίας εκατοντάδων εκατομμυρίων... λόγων, τότε αλλάζουν τα πάντα.

Η FIFA κρίνει την Παρασκευή το μέλλον του ποδοσφαίρου μέσω του Ζιρόνα-Μπαρτσελόνα
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Όταν στα μέσα Αυγούστου ανακοινώθηκε δια της... τεθλασμένης ότι η Primera Division προγραμμάτιζε ένας από τους αγώνες της για τη σεζόν 2018-2019 να διεξαχθεί στις ΗΠΑ, ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος των εξελίξεων που θα ακολουθούσαν.

Το Ζιρόνα - Μπαρτσελόνα, ένα καταλανικό ντέρμπι της οικογένειας... Γκουαρδιόλα, προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων, σε σημείο που 2,5 μήνες μετά να καθορίζει το μέλλον του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζουμε.

Δεν πρόκειται για έναν αγώνα σούπερ καπ, δίχως μεγάλη σημασία για κανέναν αρμόδιο φορέα, που διεξάγεται σε διαφορετική χώρα, κάτι που συνηθίζεται πια. Πρόκειται για αγώνα εγχωρίου πρωταθλήματος που διεξάγεται εκτός συνόρων και επηρεάζει άμεσα τα δεδομένα στις 6 διεθνείς συνομοσπονδίες και την παγκόσμια ομοσπονδία, τη FIFA.

Την Παρασκευή, η τελευταία πραγματοποιεί ένα μίνι κογκρέσο στο Κιγκάλι της Ρουάντα, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν πολλά πράγματα και ίσως να ληφθούν και αποφάσεις. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, φέρεται έτοιμος να απορρίψει μία τέτοια έκβαση και να διαλύσει ένα deal εκατοντάδων εκατομμυρίων, που θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς συμφωνιών που θα άλλαζαν το ποδόσφαιρο.

Το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση.

Οι διοργανωτές πίσω από την ιδέα

Ήταν 16 Αυγούστου όταν ο ιδιοκτήτης των Μαϊάμι Ντόλφινς, ομάδας του NFL, ανακοίνωσε στην El Pais ότι η λίγκα είχε συμφωνήσει στη διεξαγωγή ενός αγώνα της στο Μαϊάμι. Ο Στέφεν Ρος, στον οποίο ανήκει και το γήπεδο Χαρντ Ροκ Στέιντιουμ, θα φιλοξενούσε τον αγώνα, με διοργανωτή μια εταιρία του, τη Relevent Sports.

Ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, από τον Νοέμβριο του 2017 δήλωνε ότι '1-2 αγώνες πρωταθλήματος θα διεξάγονται εκτός χώρας' και εκείνη τη μέρα επιβεβαίωσε τη συμφωνία, με την LFP να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση.

Η FIFA κρίνει την Παρασκευή το μέλλον του ποδοσφαίρου μέσω του Ζιρόνα-Μπαρτσελόνα
AP PHOTO/GIANNIS PAPANIKOS

Η Relevent Sports δεν είναι τυχαίο όνομα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την εταιρία που διοργανώνει το κορυφαίο τουρνουά φιλικών στον κόσμο κάθε καλοκαίρι, το International Champions Cup, που μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

Από τη στιγμή που βρέθηκε ο διοργανωτής, με εχέγγυα επιτυχημένης υλοποίησης ενός τέτοιου πρότζεκτ, ο αγώνας δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί. Το κοινό των ΗΠΑ διψάει για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης και παρότι τις βλέπει στα φιλικά το καλοκαίρι, θα ήθελε ένα επίσημο παιχνίδι.

Γιατί είπαν το 'ναι'

Το clasico θα ήταν αδύνατο να μετακομίσει σε πρώτη φάση και ως εκ τούτου έπρεπε να επιλεγεί μία ομάδα από τους δύο 'κολοσσούς'. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Ζινεντίν Ζιντάν να αποχωρούν από τους 'μερένγκες', οι 'μπλαουγκράνα' απέκτησαν προβάδισμα.

Αυτό διογκώθηκε όταν οι διοργανωτές έλαβαν υπόψη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ζιρόνα. Η μικρή καταλανική ομάδα ανήκει κατά 44,3% στη μητρική εταιρία της Μάντσεστερ Σίτι, τη City Football Group, και κατά 44,3% στην Girona Football Group, εταιρία του μεγαλοατζέντη αδερφού του Πεπ Γκουαρδιόλα, Πέρε.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία δύο χρόνια, από τη στιγμή που η Ζιρόνα έκανε ντεμπούτο στην Primera Division, είχε διαρκή πάρε δώσε με Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι, όσον αφορά στο μεταγραφικό παζάρι.

Οι δύο ομάδες είπαν το 'ναι' και από τη στιγμή που η λίγκα ήταν κι αυτή σύμφωνη, ακολούθησαν τη νόμιμη οδό και απευθύνθηκαν στη RFEF, την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Αντιδράσεις από ομοσπονδία, παίκτες, FIFA

Κάπου εκεί, η υπόθεση εκτροχιάστηκε. Η RFEF, αν και ουσιαστικά ακέφαλη, από τη στιγμή που ο επί 29 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, φυλακίστηκε για σκάνδαλο διαφθοράς. αντέδρασε σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο διάδοχος του Βιγιάρ, Λουίς Ρουμπιάλες, αρνήθηκε κάθε πιθανότητα μετακίνησης του αγώνα στις ΗΠΑ.

Η RFEF αποτελεί έναν από τους 6 διεθνείς φορείς που πρέπει να συνυπογράψουν για μετακινηθεί ο αγώνας, μαζί με το Consejo Superior de Deportes (κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη του αθλητισμού), το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ, την UEFA και την CONCACAF.

Ταυτόχρονα, η RFEF αποτελεί μέλος της FIFA, η οποία διαφωνεί με αυτήν την εξέλιξη. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο πρόεδρος της FIFA, στον οποίο πιστώνονται οι προσπάθειες αλλαγής σελίδας του οργανισμού, μετά από τα απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς που έσκασαν στα χέρια του Ζεπ Μπλάτερ, καταφέρθηκε εναντίον αυτής της ιδέας.

'Νομίζω ότι θα προτιμούσα να δω ένα σπουδαίο παιχνίδι του MLS στις ΗΠΑ αντί για την Primera Division στις ΗΠΑ. Στο ποδόσφαιρο, η γενική αρχή είναι να παίζεις εντός έδρας στην έδρα σου και όχι σε ξένη χώρα', υποστήριξε ο Ελβετός δικηγόρος.

'Θα υπενθυμίσω στον πρόεδρο της FIFA ότι στο MLS, συμμετέχουν τρεις ομάδες από τον Καναδά και το Τορόντο είναι οι νυν πρωταθλητές και ότι στον Καναδά υπάρχει άλλη επαγγελματική λίγκα', απάντησε ο Τέμπας μέσω twitter και υπερθεμάτισε: 'Η ευθύνη της FIFA και των ομοσπονδιών είναι να μεγαλώνουν το άθλημα, όχι ένα πρωτάθλημα ή ένα παιχνίδι'.

Αντίθετη με τη μετακίνηση είναι και η ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Ισπανίας (AFE), της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην επιθετικός του Άρη, Νταβίδ Αγκάνθο! Μάλιστα, ο Ισπανός βετεράνος κατηγόρησε τη λίγκα ότι χρησιμοποιεί τους ποδοσφαιριστές ως 'νόμισμα'. Σε ανακοίνωση του συνδέσμου, μετά από σύσκεψη αρχηγών και σημαντικών παικτών των 20 συλλόγων της Primera Division (μεταξύ των οποίων και των δύο καταλανικών ομάδων) αποφασίστηκε ότι οι παίκτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση.

Τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας

Η Primera Division ήρθε σε συμφωνία με τη Relevent Sports για τα επόμενα 15 χρόνια, ώστε ένας αγώνας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να διεξάγεται στη Βόρεια Αμερική.

Το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ για αυτά τα 15 χρόνια και σύμφωνα με τον Τέμπας, οι ομάδες δεν είναι υποχρεωμένες να αγωνιστούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Μόνο εκείνες που εκφράζουν ενδιαφέρον θα κάνουν το ταξίδι και φυσικά θα δρέπουν τους καρπούς.

'Είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, είναι στρατηγική και χορηγία', εξηγεί ο επικεφαλής της λίγκας, την ώρα που οι άνθρωποι της Relevent Sports υπογραμμίζουν ότι δεν επιθυμούν άμεσα ένα Μπαρτσελόνα - Ρεάλ στις ΗΠΑ, ώστε να μην αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Στόχος της εταιρίας είναι να ενισχύσει την εικόνα των υπολοίπων συλλόγων του πρωταθλήματος, ώστε σταδιακά να αυξήσει την εμπορικότητά του. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο για την κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας το 2015 είχε αξία 220.000.000 ευρώ και το 2018 εκτοξεύθηκε στα 900.000.000 ευρώ.

Η FIFA κρίνει την Παρασκευή το μέλλον του ποδοσφαίρου μέσω του Ζιρόνα-Μπαρτσελόνα
AP PHOTO/EVAN VUCCI

Πόσα δίνει το ICC στις ομάδες

Από το πρώτο International Champions Cup του 2013, όταν 110.000 θεατές στοιβάζονταν στις κερκίδες του γηπέδου στο Μίτσιγκαν για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η βασική ποδοσφαιρική διοργάνωση της Relevant Sports γιγαντώθηκε και πλέον καθορίζει τον θερινό προγραμματισμό των ομάδων. Οι αγώνες επεκτάθηκαν σε Αυστραλία και Κίνα, ενώ η Audi επέκτεινε τη χορηγία της στο ICC και κάθε χρόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια. Γι' αυτόν τον λόγο, οι αμοιβές των ομάδων για τη συμμετοχή τους είναι αρκετά σημαντικές και εκτείνονται από 6.000.000 ευρώ μέχρι πάνω από 20.000.000 ευρώ.

Στην έκδοση του 2017, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν εγγυημένα έσοδα 22.500.000 ευρώ συν πρόσθετα έσοδα. Η Ρεάλ είχε την ίδια συμφωνία, ωστόσο θα έδινε και ένα φιλικό με ομάδα MLS All Star με ξεχωριστό συμβόλαιο. Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Γιουβέντους είχαν εγγυημένα 13.500.000 ευρώ για τρεις αγώνες στις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο ποσό εισέπραξε η Άρσεναλ για τους τρεις αγώνες της που διεξήχθησαν σε Ασία και Αυστραλία. Η Τσέλσι, λόγω και του χορηγού φανέλας (Yokohama) βρέθηκε στην Ασία για 11.000.000 ευρώ. Ίδιο ποσό και για την Μπάγερν (που είχε κανονίσει κι άλλη τουρνέ για 11.000.000 ευρώ), ένα εκατομμύριο λιγότερα πήραν Ρόμα, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Ίντερ είχε τις μικρότερες απολαβές, ύψους 6.000.000 ευρώ (αλλά είχε κανονίσει κι άλλα φιλικά με 1.000.000 ευρώ έκαστο).

Ως εκ τούτου, για μία αγγλική ομάδα τετράδας, που η συμμετοχή στο τουρνουά θα παρεμποδίσει την ομαλή θερινή προετοιμασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σεζόν της, προκύπτει ένα δίλημμα. Να κερδίσει οκταψήφιο ποσό για τρία παιχνίδια όπου μπορεί να βάλει και πλειάδα αναπληρωματικών, ή να κάνει κανονική προετοιμασία στην Ευρώπη, ώστε να παλέψει με καλύτερες πιθανότητες για μία θέση πιο πάνω στη βαθμολογία, που θα αποφέρει απλά 1.600.000 ευρώ περισσότερα;

Τι θα συμβεί την Παρασκευή

Η εναντίωση του Ινφαντίνο στα πλάνα της Primera Division θα συζητηθεί στο κογκρέσο της Ρουάντα. Ο πρόεδρος της FIFA έχει μιλήσει κατά του εγχειρήματος, ωστόσο πλέον ήρθε η ώρα να το εμποδίσει και εμπράκτως.

Η ισπανική ομοσπονδία δεν δίνει την έγκρισή της, παρ' όλα αυτά, αν η παγκόσμια αρχή δεν τοποθετηθεί επισήμως πάνω στο θέμα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.

Τα εκατομμύρια ποδηγετούν το σύγχρονο ποδόσφαιρο και οι Αμερικανοί προσπαθούν με τη μέθοδο που γνωρίζει καλά η FIFA, να δημιουργήσει κάτι μοναδικό στα χρονικά. Αν ο Ινφαντίνο δεν το απαγορέψει την Παρασκευή, τότε σε λίγο καιρό δεν θα είναι μόνο το παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής της Primera Division μεταξύ Ζιρόνα και Μπαρτσελόνα, που είναι προγραμματισμένο για τις 27 Ιανουαρίου 2019. Θα είναι ολόκληρες αγωνιστικές από όλα τα πρωταθλήματα που θα διεξάγονται σε Αμερική, Ασία ή Αυστραλία για το κέρδος.

Photo credits: AP Photo/Evan Vucci, Giannis Papanikos, Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK