Η La Liga θέλει να ονομάσει 'Μέσι' το βραβείο του MVP

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, σκέφτεται την ονομασία του βραβείου για τον Κορυφαίο Παίκτη της σεζόν στην Primera Division και καταλήγει στο όνομα... Λιονέλ Μέσι.

Η La Liga θέλει να ονομάσει 'Μέσι' το βραβείο του MVP
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η προσπάθεια εκσυχρονισμού που πραγματοποιεί η La Liga τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Η εξυγίανση των οικονομικών των συλλόγων, οι προσπάθειες εξεύρεσης πόρων έστω κι αν προκαλούν αντιδράσεις της FIFA, πλέον και η αξιοποίηση του Λιονέλ Μέσι.

Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, συνεχίζει τις προτάσεις βελτίωσης του προϊόντος που έχει στα χέρια του και οι παρεμβάσεις του καταπιάνονται ακόμα και με τις καθιερωμένες εδώ και λίγα χρόνια βραβεύσεις.

Σε δηλώσεις του για τα βραβεία της λίγκας, εξήγησε ότι θα ήταν σημαντικό να υπάρξει βραβείο που να φέρει το όνομα του κορυφαίου παίκτη του πρωταθλήματος από το 1929 που ιδρύθηκε, του Αργεντινού επιθετικού.

'Θα ήταν μια καλή ιδέα να δημιουργήσουμε ένα βραβείο στο μέλλον για τον καλύτερο παίκτη της σεζόν, που να έχει το όνομα του Μέσι', εξήγησε ο Τέμπας.

Η αλήθεια είναι ότι αν το δικαιούται ένας παίκτης αυτό το βραβείο αυτός είναι ο Μέσι, ο οποίος από το ντεμπούτο του το 2004 μέχρι σήμερα προσφέρει διαρκώς στιγμές μαγείας, θέαμα και γκολ. Εξάλλου, εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε αρχισκόρερ της κατηγορίας (αυτήν τη στιγμή έχει 390 γκολ), καταρρίπτοντας την ιστορική επίδοση του Τέλμο Θάρα που κρατούσε από το 1955 (251).

Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι ότι από το 2013, όταν θεσπίστηκαν τα βραβεία του MVP του μήνα, ο Μέσι έχει κατακτήσει μόλις 4 φορές το βραβείο, οι δύο εκ των οποίων είναι οι πιο πρόσφατες βραβεύσεις. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 είχε μόλις 2 βραβεία MVP του μήνα!

Τα βραβεία με ονοματεπώνυμο

Στην Ισπανία είναι σύνηθες ένα έπαθλο να παίρνει την ονομασία του από έναν παίκτη του παρελθόντος. Αυτό που δεν υφίσταται είναι έπαθλο για μία σεζόν υπό την αιγίδα της LFP! Η λίγκα θέσπισε τον Σεπτέμβριο του 2013 τα βραβεία για τους κορυφαίους κάθε μήνα, ενώ δεν έχει κάποιο συνολικό βραβείο.

Αυτό υπάρχει μέσω του Τύπου. Η 'Marca' απονέμει το βραβείο για τον καλύτερο σκόρερ, το βραβείο Πιτσίτσι, που προέρχεται από το παρατσούκλι ενός σπουδαίου προπολεμικού σκόρερ, του Ραφαέλ Μορένο. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις που η κορυφαία ισπανική εφημερίδα έχει κάνει διαφορετική καταμέτρηση τερμάτων σε σχέση με αυτήν της λίγκας (με ευνοημένο τον Κριστιάνο Ρονάλντο) και γι' αυτή η LFP δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

Η 'Marca' απονέμει και το βραβείο Θάρα, που αφορά στον πρώτο Ισπανό σκόρερ της σεζόν για τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες του πρωταθλήματος της χώρας.

Ομοίως, δίνει το βραβείο Θαμόρα, από τον σπουδαίο τερματοφύλακα του '20 και του '30, Ρικάρντο Θαμόρα, στον τερματοφύλακα που έχει το καλύτερο ποσοστό τερμάτων κατά ανά αγώνα (με έναν μίνιμουμ αριθμό αγώνων στη σεζόν).

Το ίδιο έντυπο απονέμει το βραβείο Μιγκέλ Μουνιόθ, από τον σπουδαίο βετεράνο προπονητή της Ρεάλ, στον καλύτερο τεχνικό κάθε σεζόν.

Τέλος, από το 1986-1987 θέσπισε και το βραβείο Γκουρουθέτα, προς τιμήν του διάσημου διαιτητή Εμίλιο Γκουρουθέτα, για τον καλύτερο διαιτητή κάθε χρονιάς, κατόπιν βαθμολόγησης όλης της σεζόν από δημοσιογράφους.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK