Το #valverdeout κυριαρχεί στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα όχι

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να νικήσει σε τρία σερί παιχνίδια και ο κόσμος επιτίθεται στον Ερνέστο Βαλβέρδε και τις επιλογές του. Το recap της Primera Division.

Το #valverdeout κυριαρχεί στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα όχι
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η κατάσταση άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Από το 2003, η Μπαρτσελόνα δεν είχε αποτύχει ποτέ να νικήσει σε τρία σερί παιχνίδια πρωταθλήματος, μέσα σε μία εβδομάδα. Οι φίλαθλοι της έσπασαν τα τηλεφωνικά κέντρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και η λέξη που έβγαινε πρώτη πρώτη από το στόμα τους ήταν η εξής: Βαλβέρδε!

Ο προπονητής των 'μπλαουγκράνα' στήθηκε στον τοίχο ως άλλος στόχος και το σώμα του γέμισε από βέλη. Δικαίως, εκ του αποτελέσματος. Η Ζιρόνα είχε ηττηθεί και στις δύο αναμετρήσεις του παρελθόντος με τους Καταλανούς, αμφότερες την περσινή σεζόν. Δεν ηττήθηκε φέτος, αποσπώντας ισοπαλία 1-1. Η Λεγανές δεν είχε αποσπάσει ποτέ αποτέλεσμα κόντρα στους Καταλανούς. Νίκησε με 2-1 με ανατροπή. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο μετρούσε 14 σερί ήττες στο πρωτάθλημα μέσα στο 'Καμπ Νόου'. Απέσπασε ισοπαλία 1-1 το Σάββατο. Η Βαλένθια δεν έχει νικήσει ακόμα στο 'Μεστάγια'. Επόμενος αντίπαλος η Μπαρτσελόνα...

Οι δύο βαθμοί από τους εννέα διαθέσιμους αποτελούν τρομακτικά άσχημη συγκομιδή, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα των αντιπάλων. Η εξήγηση του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού για το ακατανόητο rotation ήταν τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται. Όταν δεν κατάφερε να νικήσει αυτές τις ομάδες, θα μπορέσει να νικήσει Τότεναμ, Βαλένθια, Σεβίλλη, Ίντερ και Ρεάλ που αντιμετωπίζει διαδοχικά από εδώ και στο εξής;

Ο Βαλβέρδε πιστεύει πως ναι και γι' αυτό είχε το θάρρος να κρατήσει τον Λιονέλ Μέσι εκτός ενδεκάδας, μαζί με τον Σέρχιο Μπουσκέτς. Το αποτέλεσμα ήταν γενική κατακραυγή στα social media και έκπληξη ακόμα και από τον αντίπαλο προπονητή. 'Με κάθε ειλικρίνεια, ο Βαλβέρδε με εξέπληξε που άφησε τον Μέσι στον πάγκο', δήλωσε ο Εντουάρντο Μπερίσο. 'Αναλαμβάνω την ευθύνη. Η αλήθεια είναι ότι πίστεψα πως έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο ξεκούρασης στον Μέσι αλλά και στον Μπουσκέτς καθώς δίνουμε τέσσερα ματς σε 10 μέρες. Έχουμε πολύ δύσκολο ματς την Τετάρτη με την Τότεναμ', υποστήριξε ο Βαλβέρδε, αντιλαμβανόμενος ότι στενεύει ο κλοιός.

Το συμβόλαιό που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2017 ήταν διετές και λήγει τον Ιούνιο του 2019. Από την αρχή της σεζόν αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή ανανέωσή του, κάτι που προ εβδομάδων φάνταζε φυσιολογική εξέλιξη. Εξάλλου, πρόκειται για τον νταμπλούχο Ισπανίας, που δικαιούται άλλη μία ευκαιρία, όσον αφορά στο Champions League.

Η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο από πέρυσι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Η ομάδα στηρίχθηκε περισσότερο από ποτέ στον Μέσι, με τον Αργεντινό να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, σε αντίθεση με άλλους παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός έχανε διαρκώς γκολ που δεν χάνονται, σπαταλούσε επιθέσεις και εμφανίστηκε υπέρβαρος για τη νέα σεζόν.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς πέρυσι ήταν σκιά του εαυτού του, έστω κι αν φέτος άρχισε να βελτιώνει κατακόρυφα την απόδοσή του, ενώ αντίθετα ο Ίβαν Ράκιτιτς και πέρυσι και φέτος έχει απόδοση πολύ πιο χαμηλά από τα στάνταρντς του αλλά και από αυτά της Μπαρτσελόνα. Το πιο ανησυχητικό έχει να κάνει με τον Ζεράρ Πικέ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλά αμυντικά λάθη και έχει αναγκάσει τους φιλάθλους να ζητούν την καθαίρεσή του από την ενδεκάδα, μαζί με τον Κροάτη μέσο.

Κάπου εκεί έρχεται ο Βαλβέρδε, ο οποίος την περσινή σεζόν αφενός... αρνήθηκε οποιοδήποτε rotation, πλην περιπτώσεων τραυματισμού, αφετέρου δεν είχε επιτυχίες (ή δεν είχε συμβολή) στις μεταγραφικές κινήσεις, με συνέπεια το ρόστερ να μείνει απροστάτευτο. Φέτος, η πιο σημαντική μεταγραφή μοιάζει ο Αρτούρο Βιδάλ, ο οποίος ήταν ο παίκτης που επέλεξε να 'θυσιάσει' για να ρίξει στον αγώνα με τους Βάσκους τον Μέσι στο 55ο λεπτό, κρατώντας τον (κακό) Ράκιτιτς στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αλλαγές του οδηγούν αρκετούς φίλους της Μπαρτσελόνα να τον παρομοιάζουν με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ουχί αδίκως, αφού το παιχνίδι των 'μπλαουγκράνα', με τον Αντρές Ινιέστα παρελθόν και με εξαίρεση τον Μέσι, δεν έχει καμία έμπνευση, καμία δημιουργία. Για παράδειγμα, ποιος θα φανταζόταν ότι σε μία τέτοια αντεπίθεση, ένας παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν θα έδινε αυτήν την πάσα;

Το #valverdeout κυριαρχεί στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα όχι

Ή ότι τις επιθέσεις της ομάδας, σε χρονικό σημείο που κυνηγάει στο σκορ, θα τις εκκινεί ο Μέσι πίσω από τη σέντρα, έχοντας έξι παίκτες μπροστά του;

Το #valverdeout κυριαρχεί στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα όχι

Η αδυναμία του Βαλβέρδε να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο παιχνιδιού χωρίς τον Μέσι ή -αν αυτό δεν είναι εφικτό με το υπάρχον ρόστερ- να βρει παίκτες που θα μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες του στο 4-4-2 που χρησιμοποιεί, καλύπτεται από τον καταλανικό Τύπο, που την Κυριακή επιχείρησε να χρυσώσει το 'χάπι' με τα πρωτοσέλιδα που αναφέρουν ότι η Μπαρτσελόνα παραμένει επικεφαλής. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους φιλάθλους, που στη Βαρκελώνη έκαναν trend στο twitter το #ValverdeOut.

Στο 700ό παιχνίδι του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, είτε επίσημο είτε φιλικό, ο Μέσι δεν κατάφερε να σκοράρει και να σώσει ξανά τα προσχήματα. Παρότι έβγαλε μία ασίστ, είχε ένα δοκάρι και δύο ευκαιρίες ακόμα σε μισή ώρα αγώνα, ήταν ξανά μόνος του, χωρίς βοήθεια από συμπαίκτες ή από τον πάγκο.

Από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα διανύει τη χειρότερη εκκίνηση της σεζόν σε αμυντικό επίπεδο με οκτώ γκολ σε επτά αγώνες, όσα σε όλον τον 1ο γύρο πέρυσι (τη σεζόν 2005-2006, επί Φρανκ Ράικαρντ, είχε αντίστοιχα κακή επίδοση ανασταλτικά), τότε οι οιωνοί είναι πολύ άσχημοι.

Στην προσεχή απαιτητική σειρά αγώνων θα κριθούν πολλά για το μέλλον του συλλόγου που εξ αρχής έθεσε ως στόχο το Champions League και όχι το πρωτάθλημα. Μαζί θα κριθεί και το νέο συμβόλαιο του 54χρονου τεχνικού που αυτήν τη στιγμή είναι πιο κοντά στην απόλυση από την ανανέωση.

Σημειώσεις

> Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για τον Βαλβέρδε αν την ίδια μέρα δεν διεξαγόταν το Derbi Madrileño μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο και αμφότερες έχαναν βαθμούς. Το δεύτερο φετινό ντέρμπι, αφού στο πρώτο οι 'ροχιμπλάνκος' είχαν νικήσει με 4-2 στην παράταση τους 'μερένγκες' στο Super Cup Ευρώπης. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε διατήρησε το εκπληκτικό σερί του, αφού για 6η διαδοχική σεζόν δεν ηττήθηκε στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' για το πρωτάθλημα. Το τελικό 0-0 αντικατοπτρίζει εν πολλοίς την εικόνα του αγώνα, όμως όχι και τη διαιτησία, αφού ο αρχηγός των πρωταθλητών Ευρώπης, Σέρχιο Ράμος, βρήκε τρόπο να νικάει και το σύστημα VAR. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός έδωσε χαστούκι στον Άνχελ Κορέα αλλά διέφυγε της αποβολής, έδωσε αγκωνιά στον Νίκολα Κάλινιτς σε εναέρια μονομαχία αλλά διέφυγε της δεύτερης κίτρινης κάρτας, ενώ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται και για χέρι του Καζεμίρο εντός περιοχής. Με αυτό το αποτέλεσμα, η Ρεάλ έπιασε την Μπαρτσελόνα στην κορυφή (υστερεί στα γκολ), με την Ατλέτικο να μένει στην 4η θέση.

Το #valverdeout κυριαρχεί στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα όχι

> Αν κάποιοι φίλαθλοι στην Ισπανία γνωρίζουν πώς είναι να είσαι... φαβορί όταν η ομάδα σου υποπίπτει σε πέναλτι, αυτοί είναι της Βαλένθια. Ο Ντιέγκο Άλβες δέχθηκε λιγότερα γκολ από τη βούλα σε σχέση με αυτά που αντιμετώπισε, γράφοντας ιστορία στην Primera Division. Ο διάδοχός του, Νέτο, φαίνεται πως στο συγκεκριμένο στοιχείο μοιάζει στον Βραζιλιάνο συμπατριώτη του. Στις 'νυχτερίδες' έχει κληθεί να αντιμετωπίσει οκτώ εκτελέσεις πέναλτι σε όλες τις διοργανώσεις κι έχει αποκρούσει τις τρεις (του Σέρχιο Λεόν κόντρα στην Μπέτις, του Αρίτς Αντούριθ κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο πέρυσι και του Γουίλιαμ Ζοζέ το Σάββατο στην εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Ρεάλ Σοθιεδάδ), περισσότερες από όλες μαζί προηγουμένως στην καριέρα του (μία στις 18).

> Από τη Μίλαν αποχώρησε ως δανεικός και αποτυχημένος, στη Σεβίλλη παρουσιάζεται καλύτερος και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο Αντρέ Σίλβα είναι αναγεννημένος στην Ανδαλουσία και με το γκολ που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη με 3-1 επί της Έιμπαρ έφτασε τα επτά τέρματα, σε σχέση με τα πέντε στους ίδιους αγώνες του συμπατριώτη του όταν έκανε ντεμπούτο με τη Ρεάλ τη σεζόν 2009-2010. Τα 38.000.000 ευρώ της ρήτρας εξαγοράς μοιάζουν λίγα πλέον...

> Η συζήτηση θα μπορούσε να είχε στραφεί αλλού, σε πολύ πιο δυσάρεστο ζήτημα, όταν τα κιγκλιδώματα στην κερκίδα των φιλοξενουμένων υποχώρησαν κατά τους πανηγυρισμούς στο πρώτο γκολ του Έβερ Μπανέγα στο παιχνίδι. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για δύο τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Ο ένας από τους δύο έχει τραυματιστεί στο γόνατο, ενώ ο άλλος έχει χτυπήσει στο χέρι.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Ράγιο Βαγεκάνο - Εσπανιόλ 2-2 (6' Ντε Τόμας, 48' πεν. Κακουτά / 19' Ιγκλέσιας, 45' Γκρανέρο)

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Σοσιεδάδ - Βαλένθια 0-1 (36' Γκαμεϊρό)

Μπαρτσελόνα - Μπιλμπάο 1-1 (84' Μουνίρ, 41' Ντε Μάρκος)

Εϊμπάρ - Σεβίλλη 1-3 (90' Τζόρνταν / 47' Αντρέ Σίλβα, 59' πεν, 90' Μπανέγα)

Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Ουέσκα - Ζιρόνα 1-1 (72' πεν. Μελέρο / 37' Στουάνι)

17:15 Βιγιαρεάλ - Βαγιαδολίδ

19:30 Λεβάντε - Αλαβές

21:45 Μπέτις - Λεγανές

Δεύτερα 1 Οκτωβρίου

22:00 Θέλτα - Χετάφε

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK