Τα δάκρυα του Άσπας και όχι τα γκολ του έφεραν την ανατροπή

Ο Ιάγο Άσπας επέστρεψε μετά από 1,5 μήνα στη δράση, με τη Θέλτα να βρίσκεται πίσω με δύο τέρματα και να αποδέχεται την μοίρα του υποβιβασμού. Μετά ήρθαν τα δάκρυα, που έφεραν γκολ και νίκη.

Τα δάκρυα του Άσπας και όχι τα γκολ του έφεραν την ανατροπή

Τα δάκρυα ξεχύθηκαν πριν καλά καλά καθίσει στον πάγκο. Ο Ιάγο Άσπας μόλις είχε βγει από το γήπεδο, περισσότερο για να εισπράξει το χειροκρότημα και όχι για αγωνιστικούς λόγους. Μπορεί να άργησε να πατήσει πραγματικά στο χορτάρι του 'Μπαλαΐδος', αλλά μόλις το έκανε, μετέτρεψε το 0-2 της Βιγιαρεάλ σε 3-2 υπέρ της Θέλτα, με δύο δικά του τέρματα, εκ των οποίων ένα πέναλτι στο 86'.

Τελευταία φορά που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, στις 9 Φεβρουαρίου, η ομάδα του βρισκόταν έναν βαθμό πάνω από το 'κίτρινο υποβρύχιο' και αποτελούσε ήδη τη χειρότερη ομάδα της Primera Division, με μόλις μία νίκη, κόντρα στη Σεβίλλη.

Ο ηγέτης των Γαλιθιάνων έκανε ζέσταμα κι ενώ η ομάδα του βρισκόταν πίσω στο σκορ με 0-3 από τη Λεβάντε. Ξαφνικά γύρισε στον πάγκο και η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία και από τη διαφαινόμενη ήττα. Ο Ισπανός επιθετικός προερχόταν από μυικό πρόβλημα στη γάμπα από τον αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα και υπέστη νέα ζημιά στο ζέσταμα.

Περίπου 1,5 μήνα μετά από εκείνη την οδυνηρή ημέρα, επέστρεψε στη διάθεση του προπονητή του. Όχι του Αντόνιο Μοαμέντ με τον οποίο άρχισε η σεζόν, ούτε του Μιγκέλ Καρντόζο που καθόταν στον πάγκο στον αγώνα με τη Λεβάντε. Αυτήν τη φορά ήταν ο Φραν Εσκριμπά που έπρεπε να σταθεί στους ώμους του ύψους 1,76μ. Άσπας.

Το κοντινό πλασέ του Καρλ Τοκό Εκαμπί και το πανέμορφο σόλο γκολ του Αλφόνσο Πεδράθα που άρχισε την προσπάθειά του περίπου από το κέντρο, έβαλαν μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με νίκη θα άφηναν 7 βαθμούς πίσω τη Θέλτα και ουσιαστικά σταματούσαν να ανησυχούν για τον υποβιβασμό.

Την ώρα που στο 'Μαδριγάλ' άρχισαν να κάνουν μελλοντικά όνειρα για το Europa League, μιας και στα προημιτελικά του θεσμού κληρώθηκαν με τη μισητή αντίπαλο της περιφέρειας, τη Βαλένθια, ξέχασαν να υπολογίσουν μία σημαντική παράμετρο του παρόντος: όταν ο Άσπας βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, η Θέλτα είναι ικανή για τα πάντα.

Το αποτυπώνουν και οι αριθμοί. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Θέλτα έχει μόλις μία νίκη δίχως τον Άσπας στην ενδεκάδα. Αυτήν κόντρα στη Σεβίλλη στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν είναι τυχαίο που ο 31χρονος ποδοσφαιριστής, στις προηγούμενες 2 σεζόν, ήταν ο πρώτος Ισπανός σκόρερ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Στις προηγούμενες 3 σεζόν είχε διψήφιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα (14, 19, 22) αν και δεν είναι στράικερ. Αν συμπεριλάβουμε και τη σεζόν 2014-2015, όταν δόθηκε δανεικός στη Σεβίλλη από τη Λίβερπουλ, είχε 4 σερί σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις. Διψήφιο αριθμό τερμάτων είχε και το 2011-2012 και 2012-2013.

Μοναδική διακοπή η θητεία του στη Λίβερπουλ, εκεί όπου μία κακή εκτέλεση... κόρνερ οδήγησε τους σωβινιστές Άγγλους να ισοπεδώσουν τον διεθνή Ισπανό, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς με μόλις ένα γκολ, αλλά έκτοτε έχει πανηγυρίσει περισσότερα τρόπαια από τους 'κόκκινους' (το Europa League 2014-2015).

Όταν, μάλιστα, το alter ego του από πέρυσι στην επίθεση των Γαλιθιάνων είναι υγιές, τότε η Βιγιαρεάλ θα έπρεπε να φοβάται ακόμη περισσότερο. Ο Μάξι Γκόμες πέρυσι πέτυχε 17 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά φέτος, αν και συνέχισε σε ίδιους ρυθμούς, τραυματίστηκε με συνέπεια να χάσει κι αυτός ένα μέρος της σεζόν.

"Πήγαν στη μάχη με τουφέκια που έριχναν κονφετί, ενώ η Λεβάντε είχε όπλα μαζικής καταστροφής", ισχυριζόταν η 'El Atlántico' για εκείνη την εντός έδρας συντριβή από τη Λεβάντε, από όπου απουσίαζε ο Άσπας, ο Γκόμες, αλλά και ο Πιόνε Σίστο, που τον τελευταίο καιρό σταμάτησε να υπολογίζεται για τη βασική ενδεκάδα.

Κόντρα στη Βιγιαρεάλ, ο Άσπας έκανε την επανεμφάνισή του, ο Γκόμες ήταν δίπλα του και όταν οι γηπεδούχοι συνήλθαν από το σοκ του 0-2, άρχισαν να πιέζουν τη Βιγιαρεάλ. Στο 50' ο Άσπας έβαλε τη 'σφραγίδα' του στην προσπάθεια ανατροπής, στο 71' ο Γκόμες ισοφάρισε και στο 83' ο Μπράις Μέντες, ίσως ο φετινός MVP της ομάδας απόντος Άσπας, κέρδισε πέναλτι.

Μετά από την επικύρωση από το VAR, εκτελεστής μπορούσε να είναι μόνο ένας. Ο Άσπας πήρε μερικά μέτρα φόρα, όμως έδειξε να πιάνει ένα άσχημο πλασέ με το εσωτερικό του αριστερού ποδιού του. Για καλή τύχη, ο Σέρχιο Ασένχο έπεσε από την άλλη πλευρά και από τη στιγμή που η μπάλα πήρε τροχιά για την εστία, το 3-2 ήταν γεγονός.

Ο Εσκριμπά έδινε οδηγίες στον Κέβιν Βάθκεθ που θα έμπαινε στον αγώνα για να προστατεύσει το 'τρίποντο', την ώρα που στην κερκίδα οι φίλαθλοι έκλαιγαν, αφού δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν ότι η Θέλτα θα κέρδιζε ξανά ένα παιχνίδι μέσα στο 2019.

Ήταν τόσο σπάνιο αυτό το συναίσθημα μετά από τις 3 σερί ήττες από Έιμπαρ, Μπέτις και Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στον Μάρτιο και μάλιστα δίχως να σκοράρει η ομάδα του Βίγκο. Η διαφορά το Σάββατο, όμως, ήταν πως είχε στη σύνθεσή της τον Άσπας. Και ο Ισπανός φρόντισε να σκοράρει για 10η φορά φέτος στο πρωτάθλημα και να συνεχίσει το σερί των 'διψήφιων' σεζόν, κλείνοντας παράλληλα την 'ψαλίδα' με τη Βιγιαρέαλ στον πόντο.

Όταν περπατούσε για να δώσει τη θέση του στον Γκουστάβο Καμπράλ στο 90', όλα αυτά περνούσαν από το μυαλό του και αναπόφευκτα αναλύθηκε σε δάκρυα. Η λύτρωσή του ήρθε μέσα από ένα 90λεπτο δίχως τραυματισμό και τις προσδοκίες μιας πόλης 300.000 κατοίκων να δικαιώνονται. Ο Άσπας ήταν στην ενδεκάδα, η Θέλτα δεν γινόταν να χάσει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK