Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Σουάρες έβαλε αυτά που δεν μπαίνουν κι αυτά που χρωστούσε

Ο Λουίς Σουάρες βγήκε από τη σκιά του Λιονέλ Μέσι και με χατ τρικ έκρινε το clasico κόντρα στη Ρεάλ. Η manita της Μπαρτσελόνα αναπόφευκτα οδηγεί τον Τζούλεν Λοπετέγκι στην απόλυση.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Σουάρες έβαλε αυτά που δεν μπαίνουν κι αυτά που χρωστούσε
AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η σχέση του Λουίς Σουάρες με τον Λιονέλ Μέσι πέρασε σε άλλο επίπεδο. Ο Ουρουγουανός, πλέον, είχε την πιο ακριβοπληρωμένη... babysitter και ο Αργεντινός τον πιο... χοντρό αντικαταστάτη στην επίθεση της Μπαρτσελόνα. Την ώρα που ο τραυματίας Μέσι βρισκόταν στην πρώτη σειρά των κερκίδων, μαζί με τα παιδιά του Σουάρες, εκείνος σημείωνε χατ τρικ και σκότωνε τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Τζούλεν Λοπετέγκι.

Το τελικό 5-1 και το χατ τρικ του Σουάρες επιβεβαίωσε ότι το clasico δεν είναι για πρώτάρηδες. Ο τελευταίος προπονητής της Ρεάλ που πανηγύρισε ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν και πριν από αυτόν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα το 2008. Όμως μετά από δύο σερί ήττες και μία τόσο κακή φόρμα, το να αντιμετωπίζεις μία Μπαρτσελόνα με μία νίκη σε πέντε αγώνες Primera Division, χωρίς τον Μέσι στη σύνθεσή της, έμοιαζε με ευλογία.

Ο Λοπετέγκι έπαιζε το τελευταίο χαρτί στον πάγκο, μόλις 137 ημέρες μετά από την υπογραφή του στο χαρτί πρόσληψης. Υπολόγιζε χωρίς τον Σουάρες, τον παίκτη που τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος των 'μπλαουγκράνα' λατρεύει να... μισεί. Δεν έχει δώσει και λίγες αφορμές ο 31χρονος φορ.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Σουάρες έβαλε αυτά που δεν μπαίνουν κι αυτά που χρωστούσε

Η παρουσία του στο 239ο clasico της ιστορίας άρχισε με απώλεια κατοχής σε προσπάθεια να συνδυαστεί με τον Ραφίνια στο 5'. Μάλιστα, στο 8' οι 'μερένγκες' είχαν μία καλή στιγμή με τον Γκάρεθ Μπέιλ, που ανησύχησε τους 93.265 θεατές που πριν από τη σέντρα είχαν κάνει ένα εντυπωσιακό κορεό με μήνυμα 'Χρωματίζουμε το ποδόσφαιρο'.

Η εκπληκτική προσπάθεια του Τζόρντι Άλμπα στο 11' βρήκε τον Σουάρες να τραβάει έναν αντίπαλο και την μπάλα να περνάει στην πλάτη του, στα πόδια του Φιλίπε Κοουτίνιο, για το 1-0. Ήταν μία φάση στην οποία ο Ουρουγουανός ήταν ο μοναδικός παίκτης που δεν άγγιξε την μπάλα στα 92 δευτερόλεπτα που διήρκεσε και περιελάμβανε 30 μεταβιβάσεις (ρεκόρ σε ντέρμπι από την έναρξη της καταγραφής το 2005-2006).

Δεν θα ξανάβγαινε εκτός αγώνα. Στο 17' επιχείρησε να εκμαιεύσει σφύριγμα σε μαρκάρισμα του Σέρχιο Ράμος. Στο 28' τα κατάφερε καλύτερα, αφού έπεσε στη μικρή περιοχή από κλοτσιά του Ραφαέλ Βαράν και ο διαιτητής, με την πρώτη απόφαση μέσω VAR σε clasico, καταλόγισε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Σουάρες κι έκανε το 2-0.

Η Ρεάλ παράπαιε και ακριβώς αυτό ήταν το σημείο το οποίο ο Σουάρες έπρεπε να εκμεταλλευτεί. Ακριβώς αυτό ήταν και το σημείο που θύμισε στο κοινό των 'μπλαουγκράνα' τον εκνευριστικό εαυτό του. Τρεις φορές έχασε την μπάλα σε φάσεις όπου η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να ψάξει με αξιώσεις το γκολ στην κόντρα. Τρεις ενέργειες τόσο εύκολες όσο μία μεταβίβαση στα 5 μέτρα κι όμως ο Σουάρες απέτυχε παταγωδώς.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Σουάρες έβαλε αυτά που δεν μπαίνουν κι αυτά που χρωστούσε
AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η Μπαρτσελόνα όχι μόνο δεν αξιοποίησε το μομέντουμ και η Ρεάλ κρατήθηκε στη ζωή με αυτό το 2-0, αλλά στη συνέχεια κινδύνεψε ακόμα και με ανατροπή δεδομένων! Ο Μαρσέλο, ο πιο αξιόπιστος... γκολτζής των 'μερένγκες' σκόραρε για 3ο διαδοχικό παιχνίδι, ενώ ο Λούκα Μόντριτς είχε δοκάρι. Αν ο Ίσκο έβλεπε τον Κροάτη στην επόμενη φάση και δεν σούταρε μόνος του, ίσως να γινόταν το 2-2.

Οι ενοχλήσεις του Βαράν τον κράτησαν στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα και η είσοδος του Λούκας Βάθκεθ οδήγησε σε αλλαγή διάταξης. Ο Λοπετέγκι προτίμησε το 3-5-2 (με τον Καζεμίρο να γυρίζει στα στόπερ), που γινόταν 3-4-3, ακόμα και 2-5-3 όταν η Ρεάλ αμυνόταν και πίεζε ψηλά. Η νέα διάταξη προκάλεσε 'πονοκέφαλο' στους Καταλανούς, που για περίπου ένα τέταρτο πελαγοδρομούσαν.

Στο 60ό λεπτό, ο Σουάρες δαπάνησε ακόμα μία μεγάλη στιγμή για την Μπαρτσελόνα, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. Ήταν μία συνηθισμένη στιγμή για έναν ποδοσφαιριστή που τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορεί να σκοράρει όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Μπορεί να σκοράρει, όμως, ακόμα κι όταν οι συμπαίκτες δεν του δίνουν πάσα. Ο Σέρτζι Ρομπέρτο στο 75' έβγαλε σέντρα για τον Άλμπα που έκανε κίνηση στην πλάτη της άμυνας, όμως ο Ουρουγουανός παρενεβλήθη, έβαλε το κεφάλι του και από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Τιμπό Κουρτουά για το 3-1.

Οκτώ λεπτά αργότερα, με ένα υποδειγματικό 'σκάψιμο' σε τετ α τετ, πέτυχε γκολ και με τον τρόπο που δεν... συνηθίζει, τον εύκολο, με συνέπεια να γίνει ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που σημειώνει χατ τρικ σε clasico και δεν ονομάζεται... Μέσι, από το 1994 και τη manita με πρωταγωνιστή τον Ρομάριο.

Το πρώτο ντέρμπι δίχως Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο από τον Δεκέμβριο του 2007 ήταν σημαδιακό. Οι 'μπλαουγκράνα' δεν είχαν νίκη δίχως τον Αργεντινό στα δύο ντέρμπι που είχαν δώσει από τη στιγμή που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του (1 ισοπαλία, 1 ήττα). Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο Σουάρες ο οποίος με την... μπέρτα του αντι-Μέσι, έφτασε τα 9 γκολ σε 11 clasico, προσπέρασε τον... Λουίς Σουάρεθ στη λίστα, τον θρυλικό Ισπανό της δεκαετίας του '60, και πλέον έχει μόνο τον Μέσι (26) και τον Θέσαρ (14) από πάνω του στους σκόρερ των ντέρμπι.

Με 7 γκολ (και 4 ασίστ) σε 10 αγώνες πρωταθλήματος, ο Ουρουγουανός έπιασε τον Μέσι στον πίνακα των σκόρερ στη φετινή Primera Division και όπως είναι φυσιολογικό δεν έχει άλλον παίκτη των Καταλανών πάνω από το κεφάλι του. Ίσως το σημαντικότερο διακύβευμα αυτών των τριών τερμάτων, όμως, να μην είναι ούτε οι απαντήσεις που έδωσε ούτε η αναπλήρωση των τερμάτων του προηγούμενου παίκτη που σημείωσε χατ τρικ σε clasico, τον 2014.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Σουάρες έβαλε αυτά που δεν μπαίνουν κι αυτά που χρωστούσε
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Αυτά τα 3 γκολ του Σουάρες δείχνουν να έβαλαν 'ταφόπλακα' σε οποιαδήποτε ελπίδα παραμονής του Λοπετέγκι στον πάγκο της Ρεάλ. Την ώρα που ο κόσμος στο Καμπ Νόου φώναζε ειρωνικά 'Λοπετέγκι εθνική', μετά από όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, δύο ημέρες πριν από τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την αποπομπή του Ισπανού τεχνικού από την ομοσπονδία για να αναλάβει τη Ρεάλ, ο Φλορεντίνο Πέρεθ καθόταν ανέκφραστος δίπλα στον ομόλογό του της Μπαρτσελόνα, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρώτη κίνηση του προέδρου των 'μερένγκες' είναι η απόλυση προπονητή.

Η τελευταία φορά που η Ρεάλ ηττήθηκε 3η σερί φορά στο πρωτάθλημα, έφερε τον Πέρεθ ξανά πίσω στον προεδρικό θώκο, μαζί με τους Ρονάλντο, Κακά, Καρίμ Μπενζεμά και Τσάμπι Αλόνσο. Εννέα χρόνια μετά, εκείνος ο κύκλος μοιάζει να έκλεισε από το χατ τρικ του Σουάρες, ακόμα κι αν τελικά την 'πληρώσει' μόνο ο Λοπετέγκι και κανείς από τους εναπομείναντες εκείνου του λίφτινγκ.

Photo credits: AP Photo/Joan Monfort, Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK