Η LaLiga έδωσε τα ασύλληπτα ποσά που μοιράζει σε 42 ομάδες

Η LaLiga δημοσίευσε τα τηλεοπτικά έσοδα των Ισπανικών συλλόγων σε πρώτη και δεύτερη κατηγορία, με τις ομάδες της Primera Division να μοιράζονται 1.325.800.000 ευρώ και αυτές της Segunda, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 180.600.000 ευρώ

FILE - In this Sunday, Nov. 11, 2018 file photo, FC Barcelona's Lionel Messi looks on during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. A young Afghan soccer fan who shot to fame after he was photographed in a Messi shirt made from a plastic bag has been forced to flee with his family to the Afghan capital after criminal gangs and the Taliban threatened to kill or kidnap him. Shafiqa Ahmedi said Friday, Dec. 7, 2018 that criminals threatened to kidnap her now-7-year-old son Murtaza, a fan of Argentinian soccer star Lionel Messi, after demanding money. (AP Photo/Manu Fernandez, file)
FILE - In this Sunday, Nov. 11, 2018 file photo, FC Barcelona's Lionel Messi looks on during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. A young Afghan soccer fan who shot to fame after he was photographed in a Messi shirt made from a plastic bag has been forced to flee with his family to the Afghan capital after criminal gangs and the Taliban threatened to kill or kidnap him. Shafiqa Ahmedi said Friday, Dec. 7, 2018 that criminals threatened to kidnap her now-7-year-old son Murtaza, a fan of Argentinian soccer star Lionel Messi, after demanding money. (AP Photo/Manu Fernandez, file) AP

Το ποδόσφαιρο εκτός από το λαοφιλέστρο σπορ είναι και μία τεράστια επιχείρηση μέσω της οποίας διακινούνται δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα λεφτά που δαπανούνται από τις ομάδες πολλές φορές προκαλούν αλλά οι ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που στο τέλος θα φέρουν τα έσοδα ώστε να μπορέσει να λειτουργεί όλος αυτός ο μηχανισμός.

Η Primera Division μπορεί να έχασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο το καλοκαίρι αλλά εξακολουθεί να έχει στην διάθεσή της τον καλύτερο εν ενεργεία παίκτη του κόσμου (Λιονέλ Μέσι) και δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες ομάδες παγκοσμίως (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα), με την LaLiga να διαθέτει ένα τρομερά ελκυστικό προϊόν που ξεπερνά τα στενά όρια της Ισπανίας.

Απόδειξη για την αξία του Ισπανικού πρωταθλήματος αποτελεί και η δημοσιοποίηση των τηλεοπτικών εσόδων από την διοργανώτρια αρχή με τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας να μοιράζονται 1.325.800.000 ευρώ! Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι τρεις πιο δημοφιλείς σύλλογοι της χώρας, καθώς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικό είναι οι μόνες που εισέπραξαν πάνω από 100 εκατομμύρια για τη σεζόν 2017-18.

Η ομάδα της Καταλωνίας είναι πρώτη στη σχετική λίστα με έσοδα 154.000.000 ευρώ για ένα χρόνο, επτά εκατομμύρια περισσότερα από τη μεγάλη της αντίπαλο στη Μαδρίτη. Η ομάδα με τα λιγότερα έσοδα στην Primera Division είναι η Ζιρόνα με 43.3 εκατομμύρια, όσα περίπου δηλαδή είναι τα χρήματα που δίνουν NOVA και ΕΡΤ μαζί για όλο το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στην Αγγλία έγινε γνωστό τον περασμένο Μάιο, ότι για την ίδια σεζόν μοιράστηκε το ποσό των 2,6 δις ευρώ. Δηλαδή τα διπλάσια χρήματα. Πρώτη στη σχετική λίστα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 166 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Σίτι με 164 εκατ. ευρώ και τρίτη η Λίβερπουλ με 162 εκατ. ευρώ.

Από την δημοσιοποίηση των εσόδων προκύπτει ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις των Ισπανικών συλλόγων απέναντι στη LaLiga, καθώς ο κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να δίνει κάποια λεφτά από αυτά που εισπράττει στο κοινό ταμείο. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα πρέπει να δώσει στη Λίγκα το ποσό των 10.800.000 ευρώ, ενώ η Ζιρόνα που παίρνει τα λιγότερα, 3.000.000 ευρώ.

Από αυτές τις εισφορές μαζεύονται για το 2017-18, μόνο από τα τηλεοπτικά έσοδα, 92.800.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού να δίνεται στις ομάδες που υποβιβάζονται ως βοήθεια για να επιστρέψουν στην πρώτη κατηγορία.

Η ίδια τακτική ακολουθείται φυσικά και στην 2η κατηγορία. Αυτές μοιράστηκαν 180.600.000. ευρώ για τη σεζόν 2017-2018 και παράλληλα συγκεντρώθηκαν 10 εκατομμύρια στο ταμείο της Λίγκας.

Η LaLiga έδωσε τα ασύλληπτα ποσά που μοιράζει σε 42 ομάδες

News 24/7

24MEDIA NETWORK