Προπονητής Ρεάλ ήταν μόνο ο Πάκο Λόπεθ και όχι ο Τζούλεν Λοπετέγκι

Όταν ο Πάκο Λόπεθ προσελήφθη από τη Λεβάντε, έκανε το καλύτερο σερί της Primera Division και νίκησε 5-4 την Μπαρτσελόνα. Το Σάββατο, την οδήγησε και σε νίκη επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Προπονητής Ρεάλ ήταν μόνο ο Πάκο Λόπεθ και όχι ο Τζούλεν Λοπετέγκι
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Ο Ραϊμόν δεν ήταν ποτέ του βιαστικός. Η ρουτίνα του φροντιστή του γηπέδου πραγματοποιείται πάντα τη Δευτέρα. Τώρα είχε ακόμα έναν λόγο να καθυστερήσει την αλλαγή θέσης, ανάλογα τη βαθμολογική μεταβολή, στις σημαίες των 20 συλλόγων της Primera Division, που είναι υψωμένες στην ανατολική κερκίδα του 'Θιουτάτ ντε Βαλένθια'. Από την περσινή σεζόν, όταν η Λεβάντε έγινε η πρώτη ομάδα (και μοναδική) που νίκησε την Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, με το εκπληκτικό 5-4, η ομάδα έδειχνε ικανή να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ακόμα και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ. Ακόμα και στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' με 2-1.

Και τις δύο φορές, στην άκρη του πάγκου βρέθηκε ένας κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας από παιδί, ένας πρώην επιθετικός της ομάδας, που την ανέλαβε ως προπονητής για πρώτη φορά τον Μάρτιο, κάνοντας ντεμπούτο στην κατηγορία. Μέχρι τότε είχε προπονήσει σε πιο χαμηλό επίπεδο, πάντα στην ανατολική Ισπανία, και από το 2012 είχε επιστρέψει στις ομάδες υποδομής. Βαλένθια Β, Βιγιαρεάλ Γ (ήταν και η πρώτη δουλειά του, τη σεζόν 2004-2005), Βιγιαρεάλ Β, Λεβάντε Β.

Το 'διαζύγιο' του Χουάν Μουνίθ δεν έφερε στον σύλλογο κάποιο από τα κλασικά ονόματα ειδικών αποστολών του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η διοίκηση εμπιστεύτηκε ένα δικό του παιδί, που σε ηλικία 50 ετών έπαιρνε την πρώτη (ίσως και τελευταία) ευκαιρία.

Η Λεβάντε έδινε μάχη αποφυγής του υποβιβασμού, ούσα στην 17η θέση της βαθμολογίας μετά από 14 σερί αγώνες δίχως νίκη. Στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια είχε συγκεντρώσει 10 βαθμούς από τους 12 διαθέσιμους, όσους είχε καταφέρει να μαζέψει τις προηγούμενες 27 αγωνιστικές.

Στα πρώτα 10 παιχνίδια του Λόπεθ σε πάγκο της Primera Division, η Λεβάντε είχε 8 νίκες, μία εκτός έδρας ισοπαλία με τη Ζιρόνα και μία ήττα στη Μαδρίτη από την Ατλέτικο. Ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε αυτό το χρονικό διάστημα και εν τέλει προσπέρασε και δύο ομάδες, τερματίζοντας στην 15η θέση.

'Μας έδωσε την αυτοπεποίθηση που δεν είχαμε μέχρι τώρα', εξηγούσε ο Πέδρο Λόπεθ, μία ημέρα μετά από την ανάληψη καθηκόντων του προπονητή του. 'Από τη στιγμή που ήρθε ο Πάκο, είχαμε διαφορετικό πρόσωπο. Είναι σημαντικό για εμάς ακόμα να ονειρευόμαστε', υπερθεμάτιζε λίγες εβδομάδες αργότερα ο Χοσέ Καμπάνια.

Ο Χοσέ Λουίς Μοράλες δεν χρειαζόταν να μιλήσει. Βροντοφώναζαν οι εκπληκτικές ενέργειές του στον αγωνιστικό χώρο, ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες της κατηγορίας που δεν παίζουν στο clasico. Το απέδειξε νωρίτερα μέσα στη φετινή σεζόν, όταν σκόραρε με φανταστικό σόλο απέναντι στην Μπέτις.

Το απέδειξε και στο 7ο λεπτό του αγώνα στο 'Μπερναμπέου', όταν δεν σκέφτηκε να παρατήσει τη φάση βλέποντας την επιβλητική μορφή του Ραφαέλ Βαράν μπροστά του, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του κορυφαίου αμυντικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, πέρασε και τον κορυφαίο τερματοφύλακα του τουρνουά, Τιμπό Κουρτουά, δίνοντας προβάδισμα στη Λεβάντε.

Έξι λεπτά αργότερα, το VAR έφερε τη Λεβάντε στη βούλα του πέναλτι, από όπου ο Ροχέρ Μαρτί διπλασίαζε τα τέρματα της ομάδας του. Η ίδια τεχνολογία δεν επέτρεψε να μετρήσει το γκολ του Μάρκο Ασένσιο στην επόμενη φάση για οριακό οφσάιντ, ένα τέρμα που θα έσπαγε την 'κατάρα' της Ρεάλ, που είχε μείνει δίχως γκολ στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια της.

Όταν αυτό το τέρμα ήρθε, από τον Μαρσέλο στο 72', ο κορυφαίος στατιστικολόγος της Ισπανίας, ο περίφημος MisterChip, προσπαθούσε να μαζέψει ένα προηγούμενο tweet του που ενημέρωνε ότι η Ρεάλ είχε καταρρίψει το ρεκόρ 'αφλογιστίας' του 1985. Όλα λάθος.

Ο MisterChip δεν είχε υπολογίσει μία παράταση της Ρεάλ του '80, με συνέπεια εκείνο το σερί να φτάνει τα 495 λεπτά και να παραμένει σε ισχύ. Ο Τζούλεν Λοπετέγκι, από την πλευρά του, δεν είχε υπολογίσει ότι τελικά αυτή η Ρεάλ δεν μπορεί χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακόμα και αυτόν που πέρυσι είχε κάνει σεφτέ στα γκολ πρωταθλήματος στις 14 Οκτωβρίου, αλλά κατέληξε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 26 τέρματα.

Την ώρα που έβγαιναν τα καθιερωμένα λευκά μαντήλια και ακούγονταν ύβρεις για τον Φλορεντίνο Πέρεθ από τις κερκίδες του 'Μπερναμπέου' (οι δύο άντρες έδωσαν ραντεβού λίγες ώρες αργότερα), ο πραγματικός προπονητής επιπέδου Ρεάλ Μαδρίτης αποχωρούσε θριαμβευτής από ακόμα ένα παιχνίδι.

Την 1η Οκτωβρίου, αν έχανε από την Αλαβές, οι Βάσκοι περνούσαν στην κορυφή της βαθμολογίας και η Λεβάντε έπεφτε κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Νίκησε. Την 20ή Οκτωβρίου, νίκησε με 2-1 τη Ρεάλ (πρώτη νίκη από το 2011) και την πλησίασε στον έναν βαθμό και στις δύο θέσεις. Το πέρας της αγωνιστικής, μπορεί να βρει τους 'μερένγκες' στην 8η θέση. Και γιατί όχι; Τον Λόπεθ στη θέση του Λοπετέγκι...

Photo credits: AP Photo/Alberto Saiz

News 24/7

24MEDIA NETWORK