Η λευχαιμία δεν εμπόδισε τον Καπαρός να γελάσει τελευταίος στο derbi sevillano

Οπαδοί της Μπέτις ζητούσαν από τον Χοακίν Καπαρός να πεθάνει, όταν ο Ισπανός τεχνικός αποκάλυψε ότι πάσχει από χρόνια λευχαιμία. Εκείνος τους απάντησε νικώντας την ομάδα τους στο ντέρμπι της Σεβίλλης.

Η λευχαιμία δεν εμπόδισε τον Καπαρός να γελάσει τελευταίος στο derbi sevillano
AP PHOTO/MIGUEL MORENATTI

Μόλις μερικές ώρες είχαν περάσει από τον αποκλεισμό της Σεβίλλης στη φάση των 16 του Europa League, μετά από έναν χορταστικό αγώνα κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Ο αρχηγός της Μπέτις και εμβληματικός ηγέτης της ομάδας, Χοακίν, κατέφυγε στο στοιχείο που διαθέτει πιο ανεπτυγμένο ακόμα και από το ποδοσφαιρικό ταλέντο του, το χιούμορ.

Ο 37χρονος Ισπανός είναι ίσως ο πιο γνωστός πλακατζής του ποδοσφαίρου και δεν υπάρχει συνέντευξη Τύπου στην οποία δημοσιογράφοι δεν του ζήτησαν να πει ένα ανέκδοτο. Πηγή έμπνευσης εκείνη τη μέρα ήταν η μεγάλη αντίπαλος των 'βερδιμπλάνκος' και το video που ανέβασε στο instagram ήταν περιπαιχτικό για τη Σεβίλλη.

"Δεν νομίζω να υπάρξει αστείο απόψε από τον Χοακίν. Δεν νομίζω να έχει κάτι. Εμείς, πάντως, δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο, αφού δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο", ήταν η... πληρωμένη απάντηση του ηγέτη της Σεβίλλης, Πάμπλο Σαράμπια, ο οποίος μετά από ένα γκολ και μία ασίστ στη νίκη με 3-2 για το derbi sevillano, χαμογέλασε τελευταίος.

Γενικότερα, τα αστεία είχαν τελειώσει πριν από το ντέρμπι, με ευθύνη ενός άλλου Χοακίν. Ο προπονητής της Σεβίλλης, Χοακίν Καπαρός, ήταν για δεύτερη σερί χρονιά ο 'πυροσβέστης' που ανέλαβε την αποστολή να συμμαζέψει την ομάδα την άνοιξη. Ο Πάμπλο Ματσίν απολύθηκε μετά από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και ο 63χρονος προπονητής ανέλαβε υπηρεσιακός, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε αναλάβει πέρυσι.

Τότε, ως διάδοχος του Βιντσέντσο Μοντέλα, σε 4 αγώνες είχε 3 νίκες και μία ισοπαλία. Τώρα, πριν από το ντέρμπι, είχε 4 αγώνες, 3 νίκες και μία ήττα. Επιτελούσε κανονικά το έργο για το οποίο προσλήφθηκε, ή καλύτερα για το έργο που όρισε για τον εαυτό του, αφού μετά από την περσινή θητεία του, ανελίχθηκε σε διευθυντή ποδοσφαίρου της ομάδας.

Μόνο που δεν ήταν όλα ρόδινα για τον 63χρονο όλο αυτό το διάστημα. Όπως επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα, διαγνώστηκε με χρόνια λευχαιμία, προκαλώντας σοκ στο ισπανικό ποδόσφαιρο. "Δεν παρεμποδίζει τη δουλειά μου. Κάνω κανονικά τη ζωή μου, μέρα με τη μέρα πάω για προπόνηση. Θέλω να απολαμβάνω τη δουλειά μου. Δεν κάνω κάποια θεραπεία. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, δεν κάνω θεραπεία".

Η συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας ορισμένες φορές δεν απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Ίσως το πιο σημαντικό είναι η ψυχολογική υποστήριξη γι' αυτό που θα ακολουθήσει. Κάτι που οι φίλοι της Σεβίλλης δίνουν απλόχερα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τους τυγχαίνει κάτι τέτοιο με τον προπονητή τους.

Τον 2017, ο προκάτοχος του Μοντέλα, Εντουάρντο Μπερίσο, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Έναν μήνα αργότερα κι ενώ έκανε θεραπείες, ο Αργεντινός προπονητής απολύθηκε λόγω κακών αποτελεσμάτων, με το κοινό να αποδοκιμάζει την απόφαση της διοίκησης.

Με τον Καπαρός το δέσιμο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πρόκειται για έναν προπονητή που γεννήθηκε σε προάστιο της Σεβίλλης και που από το 2000 μέχρι το 2005 είχε τα 'ηνία' του συλλόγου. Ανέβασε την ομάδα στην Primera Division το 2001 και έβαλε τις βάσεις ώστε στη συνέχεια, πρώτα με τον Χουάντε Ράμος και μετά με τον Ουνάι Έμερι, να γνωρίσει μεγάλες πιένες.

Γι' αυτόν τον λόγο, όταν μία ημέρα πριν από το ντέρμπι, στη διάρκεια του αντίστοιχου αγώνα του πρωταθλήματος γυναικών, οι φίλαθλοι της Μπέτις φώναζαν σύνθημα "αυτήν τη νύχτα πεθαίνει ο Καπαρός", τα εσκαμμένα είχαν ξεπεραστεί.

Στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν' έπρεπε να δοθεί μία απάντηση από πλευράς Σεβίλλης και από πλευράς Καπαρός. Οι 43.000 θεατές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους της Ισπανίας και το ίδιο και οι παίκτες των δύο ομάδων.

Στο 26ο λεπτό ο Μουνίρ ελ Χανταντί με κεφαλιά έδωσε το έναυσμα για το πάρτι στις κερκίδες. Όμως οι φιλοξενούμενοι απείχαν μόλις 6 βαθμούς από τη Σεβίλλη και πάλευαν για τη νίκη που θα τους επανέφερε σε τροχιά Champions League. Η ομάδα του Κίκε Σετιέν άρχισε να παίρνει τα 'ηνία' του αγώνα και μάλιστα στο 55' ισοφάρισε με τον Χιοβάνι λο Σέλσο.

Η Μπέτις είχε πάρει τον έλεγχο και έπαιζε καλύτερα, όμως οι γηπεδούχοι όφειλαν να πάρουν εκδίκηση για όλα όσα είχαν ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες από Χοακίν και φίλαθλους. Στο 59' ο Σαράμπια ανέκτησε το προβάδισμα για τη Σεβίλλη με κοντινό σουτ και στο 63' ο Φράνκο Βάσκες με έναν κεραυνό έγραψε το 3-1.

Η βραδιά ανήκε στο Νερβιόν, την... ερυθρόλευκη γειτονιά της Σεβίλλης. Το απευθείας φάουλ του Κριστιάν Τέγιο στο τέλος δεν μπορούσε να χαλάσει αυτό το πάρτι. Εξάλλου, ο Καπαρός είναι ο προπονητής των ντέρμπι για τη Σεβίλλη και πέρυσι, αν και υπηρεσιακός, κατάφερε να αποσπάσει 2-2 στο 'Μπενίτο Βιγιαμαρίν'.

"Αυτό που θέλω είναι να εξάρω τις προσπάθειες των παικτών και των φιλάθλων μας", απάντησε στη συνέντευξη Τύπου ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος ρωτήθηκε και για τα συνθήματα εναντίον του: "Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τέτοιου είδους πράγματα".

Την περσινή σεζόν ήταν εκείνος που ζητούσε συγγνώμη από την Μπέτις, αφού καθ' οδόν προς το γήπεδο του μεγάλου αντιπάλου, προέβη σε διάφορες άσεμνες χειρονομίες, οι οποίες καταγράφηκαν από κινητό τηλέφωνο παρευρισκομένου στο πούλμαν της αποστολής και διέρρευσαν.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Μπέτις τον στήριξε όταν δημοσιοποίησε το πρόβλημά του μέσω ανακοίνωσης, όμως ορισμένοι φίλαθλοι των 'βερδιμπλάνκος' δεν σεβάστηκαν την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Αυτήν τη φορά ο Ισπανός προπονητής δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά έκανε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, κέρδισε ένα derbi sevillano και γέλασε μετά και από τον Χοακίν.

Photo credits: AP Photo/Miguel Morenatti

News 24/7

24MEDIA NETWORK