Η Ρεάλ θα νικούσε τη Σεβίλλη ακόμα και χωρίς ομάδα

Η μισή Ρεάλ έκανε το 12/12 κόντρα στη Σεβίλλη στο 'Μπερναμπέου' και την προσπέρασε στη βαθμολογία. Ακόμα κι αν άργησαν τα γκολ, η κατάρα των Ανδαλουσιάνων θα τα έφερνε κάποια στιγμή.

Η Ρεάλ θα νικούσε τη Σεβίλλη ακόμα και χωρίς ομάδα
AP PHOTO/ANDREA COMAS

Βράδυ Παρασκευής και η Ρεάλ Μαδρίτης ενημερώνει για έναν τραυματισμό, τον 8ο μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του 2019. Ο Κέιλορ Νάβας υπέστη μυικό τραυματισμό και δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα του στο ντέρμπι με αντίπαλο τη Σεβίλλη. Καλό νέο για τον Σαντιάγο Σολάρι, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Τιμπό Κουρτουά χωρίς να κανείς τον αμφισβητήσει γι' αυτήν την επιλογή.

Fast forward μία ημέρα και ο Βέλγος κράτησε το μηδέν, σε μία από τις σπάνιες φορές που καταφέρνει κάτι τέτοιο φέτος. Το 2-0 του 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' για την Primera Division συνιστά βάλσαμο στις πληγές των 'μερένγκες' και αυτές είναι πολλές, ψυχολογικές και σωματικές.

Η Marca κατέδειξε προ ημερών τις τελευταίες μέσα από ένα φανταστικό infographic. Σε αυτό αποτυπώθηκαν οι 50 τραυματισμοί 21 ποδοσφαιριστών μέσα στο 2018, εκ των οποίων οι 33 ήταν μυικοί, οι 16 προκλήθηκαν από χτύπημα και μία περίπτωση ήταν άλλο θέμα υγείας.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν είναι ο... βασιλιάς σε αυτήν τη λίστα, αφού (τυπικά) είχε μόνο 4 τραυματισμούς και έλειψε 40 ημέρες. Ο Ντάνι Καρβαχάλ είχε τον ίδιο αριθμό τραυματισμών και απουσίασε 105 ημέρες, ωστόσο κανείς δεν ξεπερνάει τον Χεσούς Βαγέχο που είχε 5 τραυματισμούς και 145 ημέρες off.

Για το παιχνίδι κόντρα στους Ανδαλουσιάνους, πλην του Νάβας, εκτός λόγω τραυματισμού έμειναν οι Μπέιλ, Βαγέχο, Μάρκος Γιορέντε, Μαριάνο Ντίαθ, Μάρκο Ασένσιο και Τόνι Κρόος. Ο δε Μαρσέλο έπρεπε να μείνει στον πάγκο ξανά γιατί χρειαζόταν ξεκούραση. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αργεντινός προπονητής να πάρει μαζί του στην αποστολή τον Λικά Ζιντάν, γιο του προκατόχου του, Ζινεντίν Ζιντάν, ως αναπληρωματικό τερματοφύλακα, αλλά και παίκτες από τη δεύτερη ομάδα όπως το wonderkid Κρίστο.

Τα προβλήματα του ομολόγου του, Πάμπλο Ματσίν, σαφώς λιγότερα. Πλην του τιμωρημένου Ρόκε Μέσα, απουσίαζαν οι Μαξίμ Γκοναλόν και Νολίτο, ωστόσο ο Ισπανός προπονητής είχε στη διάθεσή του τον Μουνίρ ελ Χανταντί, άρτι αφιχθέντα από την Μπαρτσελόνα.

Στη θεωρία, το παιχνίδι δεν ήταν απλό. Πρόκειται για δύο ομάδες που καταλάμβαναν την 3η και την 4η θέση της βαθμολογίας στην Primera Division, αλλά με τους ίδιους βαθμούς (33).

Υπό ένα άλλο πρίσμα, όμως, ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο η Ρεάλ δεν γινόταν να χάσει βαθμούς. Όχι γιατί δεν είχε περιθώριο, αλλά επειδή δεν χάνει κόντρα στη Σεβίλλη. Στις προηγούμενες 11 επισκέψεις στο 'Μπερναμπέου' για το πρωτάθλημα, οι Σεβιγιάνοι μετρούν ισάριθμες ήττες. Στις τελευταίες 6, δέχθηκαν τουλάχιστον 4 γκολ στις 5 εξ αυτών. Μέσα στον 21ο αιώνα έχουν μόλις 3 νίκες στην έδρα της Ρεάλ. Συνολικά, στα γήπεδα των 5 μεγάλων του ισπανικού ποδοσφαίρου (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Αθλέτικ, Βαλένθια) η Σεβίλλη μετράει 4 βαθμούς από τους 99 διαθέσιμους τις τελευταίες 7 σεζόν στο πρωτάθλημα, με 4 ισοπαλίες. Έμοιαζε αδύνατο να νικήσει και ακριβώς αυτό συνέβη.

Στο 1ο ημίχρονο ήταν λίγο καλύτερη, αφού έπαιξε έξυπνα, φόβισε τους γηπεδούχους και είχε την καλύτερη στιγμή με τον Σέρχιο Εσκουδέρο. Ο Σολάρι είχε δώσει εντολή στον Λούκα Μόντριτς και στον Ντάνι Θεμπάγιος να μην προωθούνται για να μην ανοίξει το παιχνίδι. Το επιθετικό βάρος επωμίστηκε ο Βινίσιους, ο οποίος από τα άκρα αποτελούσε μόνιμη πηγή κινδύνου για την αντίπαλη άμυνα, με περισσότερες ντρίμπλες και τελικές από κάθε άλλον παίκτη στο γήπεδο στο 1ο ημίχρονο. Ουσία δεν υπήρχε, όμως.

Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο η Ρεάλ ανέβαζε στροφές, κέρδιζε μέτρα με πάνω από 63% κατοχή μπάλας και τον Θεμπάγιος να ξεχωρίζει με το all around παιχνίδι του. Κάπου στο 78ο λεπτό, ήρθε η ώρα του γκολ.

Όσο καλά κι αν είχαν κλείσει την περιοχή τους, όσο σπουδαίο παιχνίδι κι αν έκανε ο Σέρχι Γκόμεθ στο 3-5-2 του Ματσίν, υπολόγιζαν χωρίς έναν 'κόφτη' των 'μερένγκες' που δεν συνηθίζει να σκοράρει. Ο Καζεμίρο έχει διαφορετικό ρόλο στο παιχνίδι της Ρεάλ, ωστόσο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποτελεί παρελθόν από το καλοκαίρι και τον φετινό πρώτο σκόρερ, Καρίμ Μπενζεμά, να μην έχει τελικές προσπάθειες, είπε να πάρει πάνω του την κατάσταση.

Με έναν 'κεραυνό' από τα 32 μέτρα με ταχύτητα 86χλμ./ώ. νίκησε τον Τόμας Βάτσλικ (έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και από εκεί πήγε στα δίχτυα) για το 1-0. Ήταν το πρώτο φετινό τέρμα του Βραζιλιάνου αμυντικού μέσου στο πρωτάθλημα και ίσως αποδειχθεί το πιο σημαντικό για την προσπάθεια ανάκαμψης της Ρεάλ.

Με το 1-0 υπέρ της, η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου δεν ανησύχησε για κάτι. Η Σεβίλλη απλά θα έκανε 98 τους βαθμούς που έχει χάσει στις έδρες των μεγάλων αντιπάλων της. Ο Μόντριτς στο τέλος έβαλε το κερασάκι στην 'τούρτα', κλέβοντας από τον Ντανιέλ Καρίσο και σκοράροντας για το τελικό 2-0.

'Η Ρεάλ Μαδρίτης επέβαλε το παιχνίδι της και ήταν ανώτερη από εμάς. Υποφέραμε αρκετά στο 2ο ημίχρονο. Απόψε είδαμε την καλύτερη εκδοχή της Ρεάλ τον τελευταίο καιρό', παραδέχθηκε ο Ματσίν και όντως ήταν έτσι.

Μπορεί στο κέντρο να μην υπήρχε ο τραυματίας Κρόος, αλλά ο Θεμπάγιος με 129 επαφές, 89/99 μεταβιβάσεις, 13 ανακτήσεις κατοχής, 8/10 βαθιές μπαλιές, 3/5 τάκλιν, 3/3 ντρίμπλες, 3 κλεψίματα και 3 πάσες κλειδιά τον αντικατέστησε με το παραπάνω. Μαζί με τον 22χρονο Ρεγκιλόν στα αριστερά και με τη βοήθεια του Σέρχιο Ράμος εξουδετέρωσαν τον Χεσούς Νάβας, του μοναδικού ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης που έπαιζε στη νίκη της σε αυτό το γήπεδο το 2004-2005 για την Primera Division.

Ένας άλλος αναπληρωματικός, ο Λούκας Βάθκεθ, έδωσε τη θέση του σε έναν παίκτη... εξέδρας, τον Ίσκο. Ο Ισπανός που προ ημερών έβλεπε τη Marca να τον καλεί να φύγει και να βρει ομάδα γιατί δεν είχε τύχη να παίξει με τον Σολάρι στο 'τιμόνι', ταπεινώθηκε μεσοβδόμαδα αφού η ευκαιρία που πήρε ως βασικός ήταν στην ήττα 0-1 από τη Λεγανές για το κύπελλο. Ο Σολάρι δεν τον ξέγραψε το Σάββατο, τον έριξε ως αλλαγή στο 77', πριν από το γκολ του Καζεμίρο, με συνέπεια ο Ισπανός με την... αύρα του να βοηθάει κι αυτός στη σημαντική νίκη.

Όταν επιστρέψουν οι τραυματίες, τότε η Ρεάλ θα κρίνεται με ακόμη λιγότερη επιείκεια. Ο Σολάρι θα πρέπει να βρει ισορροπία μεταξύ Κουρτουά και Νάβας (ο Κίκο Κασίγια πλέον ανήκει στη Λιντς), θα πρέπει να βρει το 'κουμπί' του Μαρσέλο για να επανέλθει στις περσινές εμφανίσεις, να καταφέρει να βάλει στη 'βιτρίνα' τον Μπέιλ που κάποτε η Ρεάλ τον πουλούσε για 200.000.000 ευρώ, αλλά τώρα για τα... μισά και να αξιοποιήσει τον Ασένσιο και τον Ντίαθ.

Προς το παρόν, ο αγώνας με τη Σεβίλλη ήταν ένας αγώνας τον οποίο θα κέρδιζε ακόμα και με μισή ομάδα, όπως έχει δείξει η σύγχρονη ιστορία των δύο ομάδων. Και αυτό ακριβώς έκανε...

Photo credits: AP Photo/Andrea Comas

News 24/7

24MEDIA NETWORK