Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρεάλ να επιστρέψει 18.2 εκ. ευρώ στο Δήμο της Μαδρίτης

Σοκ στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία καλείται να πληρώσει 18.200.000 ευρώ για την έκταση γης που επέστρεψε το 2011 στο Δήμο της ισπανικής πρωτεύουσας σε τιμή 5.400% μεγαλύτερη από εκείνη που την αγόρασε το 1998.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρεάλ να επιστρέψει 18.2 εκ. ευρώ στο Δήμο της Μαδρίτης

Ένα σημαντικό ποσό καλείται να επιστρέψει η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης στο Δήμο της ισπανικής πρωτεύουσας, ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας " AS". Η υπόθεση αφορά την υπερκοστολόγηση της έκτασης γης που επέστρεψαν οι "μερένγκες" στο Δήμο το 2011, μετά από 13 χρόνια χρήσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ οι μαδριλένοι καλούνται να επιστρέψουν 18.200.000 απ' τα 22.700.000 ευρώ που "καρπώθηκαν" για την παραχώρηση της έκτασης, καθώς η πραγματική αξία κυμαίνεται μάξιμουμ στα 12.200.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η απόφαση πρόκειται να κοινοποιηθεί επίσημα στη Ρεάλ την επόμενη εβδομάδα, όταν θα καθαρογραφεί και θα δημοσιευθεί απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια το 2013 ο Άγγλος ανταποκριτής του " Independent" στην Ισπανία, Σαμ Γουάλας, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε έρευνα μετά από κατηγορίες ότι οι "μερένγκες" έχουν δεχθεί παράνομα κρατική βοήθεια. Η απόφαση των ερευνών έχει καθυστερήσει μετά από απόφαση του επικεφαλής του γραφείου Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Ρεάλ και το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης συμφώνησαν σε μία προνομιακή τιμή για την έκταση γύρω από το "Σαντιάγο Μπερναμπέου", το οποίο επρόκειτο να ανακαινιστεί και να επανασχεδιαστεί ως ένα νέο, πολυτελές γήπεδο με εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Βάσει των σχεδίων, το νέο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" θα αποκτήσει οροφή και ακολούθως θα αποκτήσει χορηγό, που θα προσφέρει ανυπολόγιστα έσοδα στους πρωταθλητές Ισπανίας. Σε αυτά αποσκοπεί ο νυν πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Η ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

Το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται το 1996, όταν η Ρεάλ συμφώνησε με το Δήμο Μαδρίτης για την παραχώρηση της Λας Τάμπλας, μιας έκτασης βόρεια της Μαδρίτης. Η εν λόγω συμφωνία, όπως αποδείχθηκε αποτελεί παράνομη κρατική βοήθεια, υπό το άρθρο 87 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η αρμόδια επιτροπή εξέτασε εάν το δημοτικό συμβούλιο υπερκοστολόγησε υπερβολικά την έκταση, την οποία αγόρασε έναντι πανάκριβου αντιτίμου πίσω από τη Ρεάλ το 2011, παραχωρώντας ως αντιπαροχή περιζήτητες εκτάσεις γης γύρω από το "Μπερναμπέου", που θα χρησιμεύσουν στην προγραμματισμένη επέκταση του γηπέδου της Ρεάλ. Η έκταση κοστολογήθηκε αρχικά στα 488.000 ευρώ, όταν έγινε μέρος της συμφωνίας που έλαβε χώρα το 1998 μεταξύ Ρεάλ και Δήμου.

Η νομοθεσία της Κομισιόν για την χορήγηση κρατικής βοήθειας προβλέπει ένα χρόνο έρευνας για κάθε επίσημη διαμαρτυρία, όπως συνέβη με την κοστολόγηση της Τάμπλας, εκτός κι αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαμαρτυρία έλαβε επίσημη μορφή τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η έρευνα είχε αναφερθεί δημοσίως μόνο μία φορά από τον Αλμούνια, ο οποίος έχει εστιάσει και σε άλλους συλλόγους που έχουν ευνοηθεί από κρατική βοήθεια. Μία εξ αυτών είναι και η Βαλένθια, για την οποία η περιφερειακή κυβέρνηση της Κοινότητας της Βαλένθια έχει εγγυηθεί δάνειο από την ισπανική κρατική τράπεζα "Bankia" με παραλήπτη τις "νυχτερίδες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υπό έρευνα η Ρεάλ για τις υπερκοστολογημένες συναλλαγές με τον δήμο Μαδρίτης

News 24/7

24MEDIA NETWORK