Η αύξηση της φορολογίας στην Ισπανία στερεί 80.000.000 ευρώ από την Primera Division

Το ισπανικό κράτος ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος στη χώρα, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ύψους 80.000.000 ευρώ στα συμβόλαια της Primera Division.

Η αύξηση της φορολογίας στην Ισπανία στερεί 80.000.000 ευρώ από την Primera Division
AP PHOTO/DANIEL OCHOA DE OLZA

Την ώρα που η Primera Division έχει αρχίσει να κλείνει την οικονομική 'ψαλίδα' με την Premier League και να τακτοποιεί τα λογιστικά των συλλόγων, συρρικνώνοντας τα χρέη τους προς το Δημόσιο, έρχεται νέος βραχνάς που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Ποδέμος, πρότειναν μία μεταρρύθμιση η οποία αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές των μεγάλων εισοδημάτων και επηρεάζει άμεσα την αθλητική οικονομία.

Ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, σε επιστολή του που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ΜΜΕ, εξηγεί τα προβλήματα που θα προκύψουν εφόσον υπερψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μαζική φυγή σημαντικών παικτών του πρωταθλήματος.

Πόσο αυξάνεται η φορολογία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τέμπας, το σχέδιο του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2019 θα μπορούσε να κοστίσει 80.000.000 ευρώ στις 20 ομάδες της Primera Division.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση του φόρου μέχρι και κατά 4%, την οποία πρέπει να απορροφήσουν οι σύλλογοι, αφού κατά βάση διαπραγματεύονται τους μισθούς των ποδοσφαιριστών σε καθαρά ποσά.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση προβλέπει αύξηση 2% στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με ετήσιες απολαβές πάνω από 130.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ. Για όσους έχουν ακόμη μεγαλύτερο εισόδημα, η αύξηση στον φόρο θα ανέρχεται στο 4%.

'Όλα αυτά τα μέτρα συνεπάγονται αρνητικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των συλλόγων και επηρεάζουν περισσότερους από 750 παίκτες και προπονητές', ανέφερε η επιστολή που υπέγραψε ο Τεμπάς.

'Μόνο οι αυξήσεις των φόρων θα οδηγήσουν σε επιπτώσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς των συλλόγων, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει την αποχώρηση 20 κορυφαίων ποδοσφαιριστών από το πρωτάθλημά μας'.

Στην Ισπανία, ο φόρος εισοδήματος τα τελευταία χρόνια χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά ένα σταθερό ανώτατο ποσοστό 22,5% που ορίζεται από το ισπανικό κράτος και το δεύτερο καθορίζεται από τις αυτόνομες περιοχές. Έτσι, στη Βαρκελώνη μπορεί να φτάσει το 25,5% και στην Καστίλλη το 21%.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πρωταθλήματος, ο Λιονέλ Μέσι, με ετήσιο μισθό 40.000.000 ευρώ, πλέον θα υπόκειται σε φορολόγηση 52% από 48%, ενώ το συμβόλαιο ύψους 21.000.000 ευρώ του Γκάρεθ Μπέιλ, του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη της Ρεάλ, θα φορολογηθεί με συντελεστή 47,5% αντί 43,5%.

Στο 'χρονοντούλαπο' ο 'νόμος Μπέκαμ'

Παρότι το Λαϊκό Κόμμα θα καταψηφίσει τις αλλαγές, όπως και το Κόμμα των Πολιτών, η κυβέρνηση μπορεί να βρει τις ψήφους που επιθυμεί από τα υπόλοιπα περιφερειακά κόμματα. Αν τα καταφέρει, οι μέρες του 'Νόμου Μπέκαμ' θα ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν, όταν το ισπανικό κράτος είχε μεριμνήσει ώστε με χαμηλή φορολογία (που έφτανε μέχρι το 24,75%) να προσελκύει ξένους εργαζομένους στη χώρα.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος είχε μεταγραφεί στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2003, έγινε από τους πρώτους ξένους που επέλεξε να φορολογηθεί ως Ισπανός πολίτης μέσω του εν λόγω νόμου, που ψηφίστηκε το 2005 αλλά τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2004.

Τον Νοέμβριο του 2009, με την κρίση να προκαλεί σοβαρά ζητήματα, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον σχετικό νόμο που έπαψε να ισχύει από την Πρωτοχρονιά του 2010.

Photo credits: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

News 24/7

24MEDIA NETWORK