Η Ρεάλ Β του 'Μεστάγια' έδωσε ένα καλό μάθημα σε Ρεάλ και Ζιντάν

Η Βαλένθια βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις ισοπαλίες και να αρχίσει τις νίκες και το πέτυχε χάρη στους πρώην παίκτες της Ρεάλ που κατατρόπωσαν την ομάδα που δεν τους εμπιστεύτηκε.

Η Ρεάλ Β του 'Μεστάγια' έδωσε ένα καλό μάθημα σε Ρεάλ και Ζιντάν
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Το γκολ της νίκης προήλθε από την εκτέλεση κόρνερ του Ντάνι Παρέχο και την κεφαλιά του Εσεκιέλ Γκαράι. Στον αγωνιστικό χώρο είχε περάσει ο Ντενίς Τσέρισεβ, ενώ Ροντρίγκο πανηγύριζε κι αυτός μαζί με τους συμπαίκτες του.

Τέσσερις παίκτες της Βαλένθια που συνέβαλαν στη νίκη 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης για την Primera Division, μία 'ραχοκοκκαλιά' που θα μπορούσε κάλλιστα να αγωνίζεται για τους 'μερένγκες' σε αυτό το παιχνίδι.

Για παράδειγμα, ο Τόνι Κρόος σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερος σε απόδοση φέτος από τον αρχηγό Παρέχο, ενώ ο Γκαράι θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιονδήποτε εκ των Σέρχιο Ράμος ή Ραφαέλ Βαράν στη τωρινή ενδεκάδα των απερχόμενων πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Τσέρισεβ προσφέρει περισσότερες επιθετικές λύσεις από τον πάγκο στα άκρα σε σχέση με τον Λούκας Βάθκεθ, ενώ ο Ροντρίγκο θα μπορούσε να παίζει στο πλευρό του Καρίμ Μπενζεμά όπως κάνει με τον Κεβίν Γκαμεϊρό, αντί του Γκάρεθ Μπέιλ.

Γιατί δεν συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι η Ρεάλ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επέτρεψε αυτοί οι παίκτες της να καταλήξουν στη Βαλένθια. Μία αξιόλογη τετράδα που ηγείται της προσπάθειας των 'νυχτερίδων' να καταλάβουν την 4η θέση, κάποτε φορούσαν τη λευκή φανέλα, όμως κρίθηκαν ότι δεν είχαν να προσφέρουν κάτι στην ομάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Άλβαρο Μεδράν, από το 2011 μέχρι το 2016 στη Ρεάλ (ακαδημίες, τρίτη ομάδα, Καστίγια και πρώτη ομάδα), θα μπορούσε να αγωνιστεί κι αυτός στην αναμέτρηση, αν δεν είχε παραχωρηθεί δανεικός από τη Βαλένθια στη Ράγιο Βαγεκάνο. Ο Ρουμπέν Σομπρίνο ανήκε από το 2008 μέχρι το 2014 στους 'μερένγκες' αλλά δεν πήρε ευκαιρίες και από τον Ιανουάριο ανήκει στις 'νυχτερίδες'.

Η Ρεάλ Β του 'Μεστάγια' έδωσε ένα καλό μάθημα σε Ρεάλ και Ζιντάν
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Το να φεύγουν παίκτες από το 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' και να μεγαλουργούν στο 'Μεστάγια' δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Την περασμένη δεκαετία ήταν ο Χουάν Μάτα αυτός που απορρίφθηκε από τα... λαγωνικά της Ρεάλ για να ανοίξει τα 'πανιά' του στη Βαλένθια και να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με την Τσέλσι και του κόσμου με την εθνική Ισπανίας.

Μία δεκαετία νωρίτερα, ο Σαντιάγο Κανιθάρες αποτέλεσε 'θεμέλιο λίθο' της μαγικής Βαλένθια που σάρωσε τίτλους, διέλυσε ουκ ολίγες φορές τη Ρεάλ σε ντέρμπι και έφτασε σε δύο τελικούς Champions League (χάνοντας τον πρώτο εξ αυτών από τους 'μερένγκες').

Οι διασυνδέσεις των δύο ομάδων είναι αρκετές και δεν σταματούν σε επίπεδο ποδοσφαιριστών. Ο μεγαλύτερος θρύλος του παρελθόντος των Καστιγιάνων, Αλφρέδο ντι Στέφανο, σε κάθε μια από τις 3 θητείες του στο 'Μεστάγια' έδωσε και από κάτι στη Βαλένθια: ένα πρωτάθλημα το 1971, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1980 και μία άνοδο στην Primera Division το 1987.

Ακόμα και ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Βαλένθια, Χοσέ Μανουέλ Οτσοτορένα, υπήρξε τερματοφύλακας της Ρεάλ τη δεκαετία του '80!

Ίσως θα ήταν καλύτερα για τη Ρεάλ να έχει κρατήσει όχι μόνο τους παίκτες που έδωσε στη Βαλένθια, αλλά να είχε και το ρόστερ των 'νυχτερίδων' του τελευταίου διμήνου. Τελευταία ήττα τους σε όλες τις διοργανώσεις είναι εκείνη κόντρα στη Χετάφε για το κύπελλο στις 22 Ιανουαρίου, αλλά χωρίς επιπτώσεις, αφού προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ρεάλ έχει 4 ήττες, δύο εκ των οποίων την απέκλεισαν από Copa del Rey και Champions League.

Η φετινή Βαλένθια, εξάλλου, δεν χάνει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κερδίζει κιόλας. Ως τα τέλη Δεκεμβρίου, η ομάδα του Μαρθελίνο είχε καταγράψει 10 ισοπαλίες, σε όλες τις διοργανώσεις. Στις πρώτες 10 αγωνιστικές του πρωταθλήματος έφυγε με ισοπαλία στις 8. Τα 5 'Χ' ήταν διαδοχικά και η υπομονή των φιλάθλων είχε εξαντληθεί. Όχι όμως, της ομάδας που μολονότι είχε πανηγυρίσει μόλις μια νίκη στους πρώτους 13 αγώνες της σεζόν (επί της Ρεάλ Σοθιεδάδ), ο προπονητής της επέμενε ότι "δεν είμαστε σε κρίση".

Μετά από ορισμένα... θρασύτατα λευκά μαντήλια στις κερκίδες από τους ανυπόμονους φίλους της Βαλένθια, ήρθε μία βελτίωση στα αποτελέσματα μέσα στο 2019. Οι πολλές ισοπαλίες διατηρήθηκαν, όμως άρχισαν να σημειώνονται και νίκες. Η Βαλένθια 'σκαρφάλωνε' στον βαθμολογικό πίνακα ενός πραγματικά ανταγωνιστικού πρωταθλήματος και από εκεί που βρισκόταν κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, άρχισε να ονειρεύεται Ευρώπη.

Σύντομα, η Ευρώπη έγινε πιο συγκεκριμένη, αφού την 4η θέση που οδηγεί στο Champions League καταλάμβανε πότε η Αλαβές και πότε η Χετάφε. Η πραγματική αντίπαλος ήταν η Σεβίλλη που βρισκόταν πλησίον, όμως τη νίκησε με 1-0 μέσα στην Ανδαλουσία την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρεάλ Β του 'Μεστάγια' έδωσε ένα καλό μάθημα σε Ρεάλ και Ζιντάν
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Η κατάσταση της Βαλένθια ήταν τέτοια που δεν ανησυχούσε ακόμα κι αν η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν είχε 2/2. Σωστά, όπως αποδείχθηκε. Ένα σουτ του Κρόος με το εξωτερικό και δύο μακρινές προσπάθειες του Μαρσέλο που πέρασαν ακίνδυνα άουτ ήταν το μοναδικό που είχε να επιδείξει η Ρεάλ σε περίπου 80 λεπτά αγώνα.

Αντιθέτως, η Βαλένθια άνοιξε το σκορ στο 34' με τον Γκονσάλο Γκέντες και από το 36' μέχρι το 40' είχε 3 ευκαιρίες με τους Γκαμεϊρό, Ζοφρέ Κοντογκμπιά και Ροντρίγκο.

Το 'σφυροκόπημα' των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στο 2ο μέρος. Μόνο μια κεφαλιά του Ράμος φρόντισε να σηκώσει τους φίλους της Βαλένθια από τις καρέκλες τους στο 79', αλλά παρέμειναν όρθιοι αφού στο 83' ήρθε το γκολ του πρώην στόπερ των 'μερένγκες' για να 'κλειδώσει' τη νίκη.

Η μείωση του σκορ από τον Μπενζεμά στις καθυστερήσεις μοιάζει ως μη γενόμενη. Η Ρεάλ δεν είχε άλλον χρόνο για να διεκδικήσει κάτι από τον αγώνα και ο 'Ζιζού' δέχθηκε το πρώτο 'χαστούκι' της δεύτερης θητείας του στον πάγκο του συλλόγου.

Ένα 'χαστούκι' που ίσως ισοδυναμεί με δεύτερη διαδοχική χρονιά πίσω από Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά παρά την ήττα, σε απόσταση ασφαλείας από τη Βαλένθια, σε σχέση με την περσινή σεζόν και τους 3 βαθμούς που χώρισαν τις δύο ομάδες.

Η 2η νίκη του Μαρθελίνο επί του Ζιντάν φέρνει τη Βαλένθια στην 5η θέση της βαθμολογίας, έναν βαθμό πίσω από τη Χετάφε, ισόβαθμη με τη Σεβίλλη και με έναν προημιτελικό Europa League που... μυρίζει Λεβάντε με αντίπαλο τη Βιγιαρεάλ και έναν τελικό κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα να ακολουθούν.

Αν το παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ προδίδει διαθέσεις, τότε η Βαλένθια βρήκε την κατάλληλη στιγμή να σταματήσει τις ισοπαλίες και να αρχίσει τις νίκες...

Photo credits: AP Photo/Alberto Saiz

News 24/7

24MEDIA NETWORK