Οι Γιανγκ Μπόις έριξαν επτά γκολ στη Βασιλεία κι οι φίλαθλοι χειριστήρια στο γήπεδο

Οι Γιανγκ Μπόις διέλυσαν με 7-1 τη Βασιλεία, όμως δεν ήταν αυτό το πιο αξιοσημείωτο γεγονός από το ελβετικό ντέρμπι. Οι φίλαθλοι των δύο ομάδων πέταξαν μπαλάκια του τένις και χειριστήρια PS4 στο χορτάρι και είχαν σοβαρό λόγο: την κόντρα με τα eSports.

Οι Γιανγκ Μπόις έριξαν επτά γκολ στη Βασιλεία κι οι φίλαθλοι χειριστήρια στο γήπεδο

Πριν από τέσσερις μήνες, η Βασιλεία είχε διαλύσει με 5-1 τους Γιανγκ Μπόις. Παρ' όλα αυτά, δεν τους στέρησε τον τίτλο, που σήμανε το τέλος ενός σερί επτά διαδοχικών κατακτήσεων για την καλοκαιρινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League.

Τη φετινή σεζόν, όλα έχουν αλλάξει. Το περσινό ντέρμπι τίτλου φέτος δεν φαίνεται να παίζει μεγάλο βαθμολογικό ρόλο. Το Σάββατο, οι Γιανγκ Μπόις ήταν πρωτοπόροι με 10 βαθμούς διαφορά από τη 2η της βαθμολογίας, Τουν. Την Κυριακή, μετά από το ντέρμπι, η απόσταση αυτή διατηρήθηκε. Όσο για τη Βασιλεία, έμεινε στην 7η θέση με 9 βαθμούς, 13 λιγότερους από τους πρωταθλητές.

Οι Γιανγκ Μπόις έριξαν επτά γκολ στη Βασιλεία κι οι φίλαθλοι χειριστήρια στο γήπεδο

Αυτό που συνέβη στο μεταξύ τους παιχνίδι στο "Σταντ ντε Σουίς" δεν είχε προηγούμενο. Κυριολεκτικά. Οι Γιανγκ Μπόις διέλυσαν την αντίπαλό τους με 7-1, σε ένα παιχνίδι που περιελάμβανε δύο 15λεπτες διακοπές, η μία για το ημίχρονο η άλλη για να απομακρυνθούν εκατοντάδες μπαλάκια του τένις και μερικά χειριστήρια PlayStation 4 που εκτόξευσαν στον αγωνιστικό χώρο ορισμένοι φίλαθλοι!

Τα μπαλάκια του τένις, αν και δεν είναι... γνώριμο αντικείμενο στην Ελλάδα, αποτελεί συνηθισμένη μέθοδο διαμαρτυρίας στο εξωτερικό. Το έχουν κάνει φίλαθλοι στη Γερμανία, στην Τσεχία ή και ξανά στην Ελβετία, για διάφορους λόγους, όπως οι αυξημένες τιμές εισιτηρίων, οι κακές ώρες ή και μέρες διεξαγωγής αγώνων που παραπέμπουν περισσότερο σε διοργανώσεις τένις παρά σε ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Οι Γιανγκ Μπόις έριξαν επτά γκολ στη Βασιλεία κι οι φίλαθλοι χειριστήρια στο γήπεδο

Το... καινοτόμο στη Βέρνη ήταν τα χειριστήρια PS4 και υπάρχει σοβαρός λόγος πίσω από αυτήν την ενέργεια. Οι μαυροφορεμένοι και κουκουλοφόροι φίλαθλοι αντιδρούν στην είσοδο των eSports στον χώρο του αθλητισμού και δη του ποδοσφαίρου.

Ελβετοί φίλαθλοι και των δύο ομάδων κρατούσαν πανό με υβριστικά μηνύματα για τα eSports, ενώ είχαν και ένα τεράστιο banner στη μορφή ενός κουμπιού pause, περνώντας σαφές μήνυμα για τη στάση τους απέναντι στην αντιμετώπιση των videogames ως οντότητα εντός του αθλητισμού.

Οι Γιανγκ Μπόις έριξαν επτά γκολ στη Βασιλεία κι οι φίλαθλοι χειριστήρια στο γήπεδο

Η γιγάντωση των eSports

Η παγκόσμια αγορά eSports αποτελεί μία ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία το 2017 είχε αξία 420.000.000 ευρώ και μέχρι το 2020 αναμένεται να αγγίξει τζίρους 1.400.000.000 ευρώ σε όλο τον πλανήτη.

Η δυναμική τους οδήγησε το NBA στη δημιουργία μιας eSports λίγκας, με βάση το videogame NBA 2K. Μετά από διαδικασία draft που "κοσκίνισε" 70.000 υποφηφίους, οι 17 ομάδες του πρωταθλήματος, όλες υπό την υποστήριξη κάποιας ομάδας NBA, επέλεξαν 102 παίκτες και σχημάτισαν πρωτάθλημα.

Η Τότεναμ, η οποία ετοιμάζεται να μπει στο νέο γήπεδό της την άνοιξη του 2019, θα φιλοξενεί διοργανώσεις eSports.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε σύσκεψή της το 2017, αναγνώρισε την ολοένα αυξανόμενη επιρροή των eSports και κατέληξε ότι ίσως μπορούν να θεωρηθούν αθλητική δραστηριότητα και ως εκ τούτου, στο μέλλον να ενταχθούν στο ολυμπιακό πρόγραμμα, ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της νεολαίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο συσχετισμός παραδοσιακών αθλημάτων με τα eSports κλιμακώνεται, κάτι που δεν αρέσει στους Ελβετούς φιλάθλους και όχι μόνο που θεωρούν ότι θα υπάρξει αλλοίωση των αγαπημένων σπορ τους, με συνέπεια να εκφράσουν με αυτόν τον έντονο τρόπο την αντίθεσή τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK