5 περιπτώσεις αυτογκόλ που ντρόπιασαν ανεπανόρθωτα το ίδιο το ποδόσφαιρο

Φαινομενικά, θυσιάστηκαν στον βωμό ενός ανώτερου σκοπού, θυμίζοντας τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Όμως, ο σταυρός αυτών των ομάδων θα είναι για πάντα το στίγμα του εξευτελισμού του αθλήματος.

Ο Τσίπριαν Ταταρουσάνου της Ρουμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ισπανία για τη φάση των προκριματικών ομίλων του Euro 2020 στο 'Μετροπολιτάνο', Μαδρίτη, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019
Ο Τσίπριαν Ταταρουσάνου της Ρουμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ισπανία για τη φάση των προκριματικών ομίλων του Euro 2020 στο 'Μετροπολιτάνο', Μαδρίτη, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

"Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Είναι μια φράση που λέγεται συχνά για να αθωώσει εκείνους που προέβησαν σε μια απονενοημένη πράξη, προκειμένου να καταφέρουν να σώσουν κάτι που πια δεν σώζεται. Οι περιπτώσεις των ομάδων που θυσίασαν την ουσία του αθλήματος προκειμένου να πετύχουν έναν ιδιοτελή -συχνά αμφιλεγόμενο- σκοπό, μάς έχουν δώσει τον ορισμό του προπατορικού αμαρτήματος, ως προς τον χώρο του ποδοσφαίρου. Υπήρχαν βέβαια κι εκείνοι που πέτυχαν αυτογκόλ, απλά επειδή ήταν στην κοσμάρα τους και αντί να παρατηρούν τι συμβαίνει στο γήπεδο, πέταγαν 'αετό'. Ας δούμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις αυτών.

Ντένις Έβανς (Άρσεναλ)

Ο Ντένις Έβανς είναι μια μορφή της Άρσεναλ, ένας παίκτης που δόξασε τη φανέλα της λονδρέζικης ομάδας από το 1951 ως και το 1963. Ήταν το 1955 όταν η ομάδα του έπαιζε με την Μπλάκπουλ, νικώντας άνετα με 4-0. Προς το τέλος του αγώνα για το αγγλικό πρωτάθλημα, ο Έβανς είχε τη μπάλα στο σημείο του πέναλτι. Κάποια στιγμή, ακούει ένα σφύριγμα από την εξέδρα και νομίζει πως το παιχνίδι έχει λήξει. Παρ' όλα αυτά, βιάζεται να πανηγυρίσει, να βγει με κάποια από τις 5 ερωμένες του, να καπνίσει ένα πούρο ανάβοντας φωτιά στον αφαλό της συζύγου του ή ό,τι τέλος πάντων έκαναν οι γνωστοί ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του '50. Γι' αυτόν τον λόγο, παίρνει τη μπάλα και με ένα ευθύ βολέ την καρφώνει στα δίχτυα του τερματοφύλακα Κον Σάλιβαν, του τερματοφύλακα της ομάδας του. Ο θόρυβος από το -σχεδόν- σκίσιμο των διχτυών προκάλεσε την απόλυτη σιωπή. Οι παίκτες της Μπλάκπουλ κι αυτοί της Άρσεναλ αναρωτήθηκαν τι διάολο είχε γίνει. Όταν κατάλαβαν, ξέσπασαν σε γέλια, αφήνοντας την Άρσεναλ να κάνει σέντρα και τον αγώνα να λήξει φυσιολογικά, λίγα λεπτά αργότερα.

Αντρέα Μαζιέλο (Μπάρι)

Ο Αντρέα Μαζιέλο έπαιζε για την Μπάρι, μια ομάδα που ήδη είχε υποβιβαστεί από το πρωτάθλημα της Serie A τη σεζόν 2010-2011. Η Λέτσε επισκεπτόταν τη Μπάρι στην έδρα της και πάλευε για τη σωτηρία. Ο αγώνας ήταν ένα γνήσιο γκραν κινιόλ θέαμα και το 0-1 δεν εξασφάλιζε με σιγουριά το θετικό αποτέλεσμα για τη Λέτσε. Ένα σουτ στο φινάλε του αγώνα από τους επιθετικούς της κόντραρε στα πόδια του Μαζιέλο και βρέθηκε στα δίχτυα της Μπάρι, με τον Ιταλό αμυντικό να πέφτει στο χορτάρι κλαίγοντας. Λίγους μήνες μετά αποκαλύφθηκε ότι ο Μαζιέλο είχε πληρωθεί με το γενναίο ποσό των 50.000 ευρώ για να σκοράρει στο τέρμα της ομάδας του, όντας μέλος μιας συμμορίας παικτών και παραγόντων που έστηνε παιχνίδια. Ο Ιταλός δεξιός μπακ βρέθηκε εκτός ποδοσφαίρου κι η Λέτσε υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία του καμπονάτο. Θα μπορούσε πάντως, να κάνει καριέρα ως ηθοποιός...

Μικ Χάρφορντ (Ντέρμπι)

(στο 5:01 του βίντεο)

Ο Μικ Χάρφορντ δόξασε μια από τις πάλαι ποτέ δυνάμεις του Λονδίνου, τη Λούτον, για τουλάχιστον 6 χρόνια, από το 1984 ως το 1990. Στη συνέχεια, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, αλλά οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, βρε αδελφέ. Το 1991, η Ντέρμπι είχε σωθεί, ενώ η Λούτον πάσχιζε να κρατηθεί στην κατηγορία. Ο μεταξύ τους αγώνας έκρινε το μέλλον και των δυο. Ένα απευθείας φάουλ στο 2ο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Λούτον, έφερνε τους Rams και τον Χάρφορντ στην άμυνα. Η μπάλα στον αέρα περνούσε από σώματα, μέχρι να ακουμπήσει σε ένα κεφάλι που ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Με τέλειο φάλτσο, ο Χάρφορντ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της πρώην ομάδας του. Λίγους μήνες μετά, ο Χάρφορντ έπαιρνε ξανά μεταγραφή/επιστροφή στη Λούτον. Μόλις το 2011 επιβεβαίωσε πώς όντως είχε ενορχηστρώσει αυτό το αυτογκόλ, ώστε να σώσει τη αγαπημένη ομάδα του.

Όλη η ομάδα (SO l' Emyrne)

Ας πάμε κάπου πιο εξωτικά, στο πρωτάθλημα Μαγαδασκάρης, το 2001-2002. Η SOl διεκδικεί τον τίτλο και στο παιχνίδι με την DSA θέλει οπωσδήποτε νίκη. Τελικά, το αποτέλεσμα έρχεται 2-2 με πέναλτι στο τέλος του αγώνα υπέρ της DSA. Αυτό το σκορ στέφει πρωταθλήτρια την AS Adema, την οποία η SOI υποδέχεται στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Η SOI θέλει να μην κατέβει ή έστω να κατέβει και να κάνει κάτι, για να δείξει την οργή της. Στις 31 Οκτωβρίου του 2002, συμβαίνει το χειρότερο θέατρο και συνάμα ο χειρότερος βιασμός του ποδοσφαίρου. Η κάθε σέντρα της ομάδας κατέληγε σε σουτ προς την εστία της. Γκολ-σέντρα-σουτ-γκολ. Όλα από τους παίκτες της SOl προς το τέρμα της. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-149. Στο τέλος του αγώνα, οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας, μαζί με τον προπονητή, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Όλη η ομάδα (Μπαρμπέιντος)

Το παιχνίδι είναι ο ορισμός του ντέρμπι στο Κύπελλο Εθνών Καραϊβικής 1994. Γρανάδα και Μπαρμπέιντος είχαν διαφορά 3 πόντους και 2 γκολ στον όμιλο (όπου βρισκόταν και το Πουέρτο Ρίκο), υπέρ της πρώτης. Η ομάδα των Μπαρμπέιντος ήθελε να νικήσει με 2 γκολ για να προκριθεί. Το παιχνίδι βρίσκεται στο 83' και το σκορ είναι Μπαρμπέιντος-Γρανάδα 2-1. Όλοι έχουν κατά νου τον 'χρυσό' κανόνα της διοργάνωσης: κάθε 'χρυσό γκολ' μετράει... διπλό. Όλοι το θυμούνται. Οι παίκτες των Μπαρμπέιντος επινοούν ένα παμπόνηρο πλάνο: "Αντί να ρισκάρουμε να σκοράρουμε τώρα, μπορούμε να παίξουμε παράταση, με περισσότερο χρόνο, άρα και περισσότερες ευκαιρίες". Ο αμυντικός Τέρι Σίλι παίρνει την πρωτοβουλία και ο τερματοφύλακας Χόρας Στάουτ καταλαβαίνει αμέσως τι γίνεται. Έπειτα από μερικές εκατέρωθεν πάσες για να κρατηθούν τα προσχήματα, ο Σίλι βάζει αυτογκόλ, στο 87'.

Οι παίκτες της Γρανάδα καταλαβαίνουν αμέσως το σχέδιο των αντιπάλων και περνούν στην αντεπίθεση. Το σκορ είναι 2-2, άρα χρειάζεται ένα γκολ σε κάθε περίπτωση για να προκριθούν, είτε υπέρ τους είτε κατά τους. Τότε αρχίζει ένα νέο θέατρο του παραλόγου, με την ομάδα της Γρανάδα να προσπαθεί να βάλει γκολ σε οποιαδήποτε από τις δυο εστίες και την αντίπαλη ομάδα να στήνει δυο ανθρώπινα τείχη σε κάθε εστία. Τελικά, σε μια εντελώς κυνική εξέλιξη του παιχνιδιού, η ομάδα των Μπαρμπέιντος βάζει 2 γκολ στην παράταση και περνάει στην επόμενη φάση. Δεν θα καταφέρει να πάει πολύ μακριά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK