29 χρόνια από το "Χέρι του Θεού"

Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, ο Ντιέγκο Μαραντόνα... υπέγραψε με το "Χέρι του Θεού" ένα ποδοσφαιρικό στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία.

29 χρόνια από το "Χέρι του Θεού"

Ένα λάθος διώξιμο του Στιβ Χοτζ και μία έμπνευση του Ντιέγκο Μαραντόνα στο 51ο λεπτό της συνάντησης της Αγγλίας με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του Μεξικό, σαν σήμερα, στις 22 Ιουνίου του 1986, στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τον ρου της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας.

29 χρόνια από το "Χέρι του Θεού"

Πρόκειται, βεβαίως, για τη φάση στην οποία ο ύψους 1,65μ. "πίμπε ντ' όρο" νίκησε στον αέρα τον ύψους 1,85μ. Πίτερ Σίλτον, πολύπειρο τερματοφύλακα γνωστό για τα μακριά χέρια του. Ή αλλιώς, η φάση στην οποία παρενέβη το " Χέρι του Θεού" και άνοιξε το σκορ για την "αλμπισελέστε".

Οι διαμαρτυρίες των Άγγλων παικτών και του πάγκου των "λιονταριών" στον Τυνήσιο διαιτητή Αλί Μπιν Νασέρ άσκοπες, αφού δεν είχε δει τον τρόπο με τον οποίο ο τότε 26χρονος Μαραντόνα είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

29 χρόνια από το "Χέρι του Θεού"

Για να μην... ψάξει περαιτέρω τη φάση, μάλιστα, ο Μαραντόνα φώναζε στους συμπαίκτες του αμέσως μετά το τέρμα: "Ελάτε να με αγκαλιάσετε για να μην ακυρώσει το γκολ".

Όταν αργότερα τον... αγκάλιασαν οι δημοσιογράφοι, το μόνο που είχε να τους πει ήταν πως το γκολ μπήκε "λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα, λίγο με το χέρι του Θεού".

29 χρόνια από το "Χέρι του Θεού"

Έναν χρόνο μετά, σε συνέντευξή του στο " BBC", ήταν ακόμα πιο προκλητικός: "Ήταν ένα καθ’ όλα νόμιμο γκολ, αφού το κατακύρωσε ο διαιτητής και δεν είμαι αυτός που θα αμφισβητήσω την ειλικρίνεια του του διαιτητή".

Η "πέτρα του σκανδάλου", ο διαιτητής Μπιν Νασέρ, εξομολογείται: "Το όνομά μου είναι Αλί Μπιν Νασέρ, αλλά όλοι με λένε Μπιν Νασέρ Μαραντόνα. Λέω ότι το όνομά μου είναι Αλί, αλλά όλοι με αγνοούν. Είναι μέρος της ιστορίας μου, της καριέρας μου. Ακόμα και στις διαλέξεις που δίνω στην αφρικανική συνομοσπονδία με αποκαλούν έτσι".

Διαβάστε ακόμη

Μεξικό 1986

Τα 10 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK