Κατσουράνης: "Δεν είμαστε ζώα, θα μιλήσουμε και θα ακουστούμε"

Ο Κώστας Κατσουράνης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, σχολίασε μεταξύ άλλων την κριτική που ασκήθηκε στους διεθνείς μετά το παιχνίδι με το Λιχτενστάιν.

Κατσουράνης: "Δεν είμαστε ζώα, θα μιλήσουμε και θα ακουστούμε"
INTIME SPORTS

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Κατσουράνη στο "Βήμα της Κυριακής":

Μετά το τέλος του αγώνα με τη Λετονία αποχωρίσατε από τον αγωνιστικό χώρο μουτρωμένοι, στεναχωρημένοι, σαν να είχατε ηττηθεί. Γιατί αυτό;

«Διότι πιστεύαμε ότι η Βοσνία δεν θα κέρδιζε μέσα στη Σλοβακία, ας ήταν ένα ενδεχόμενο. Τώρα το έχουμε χωνέψει… Αν πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων του ομίλου μας έλεγαν “εδώ είναι 25 βαθμοί και σας περιμένουν, τους θέλετε χωρίς να παίξετε;” τότε θα τους παίρναμε και θα λέγαμε και ευχαριστώ. Τώρα έχουμε 19, είμαι βέβαιος ότι θα κατακτήσουμε και τους 6 που μας περιμένουν στα επόμενα δύο ματς. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα αρκούν για πάρουμε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ, ωστόσο εμείς θα έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε. Αποδειχθήκαμε πιστοί και συνεπείς στο καθήκον μας όπως πράττουμε ανελλιπώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Το γεγονός ότι η εθνική ομάδα έχει πλέον αποκτήσει το δικό της ποδοσφαιρικό κοινό λέει από μόνο του πολλά για την αξία και τη διάρκειά της».

Αποδέχεσαι ότι δύσκολα θα αποφύγετε τα μπαράζ. Αν έγινε ένα λάθος στην ως σήμερα πορεία της Εθνική, ποιον ήταν αυτό;

«Δεν αναγνωρίζω κάτι που δεν έγινε σωστά. Δεν υπάρχει λάθος. Οι βαθμοί είναι πολλοί, υπό άλλες συνθήκες θα μας είχαν στείλει απευθείας στη Βραζιλία, όμως αποδεχόμαστε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει και ο αντίπαλος, οπότε κοιτάμε μπροστά. Και ως ομάδα και ως μονάδες, καταθέσαμε ψυχή και αφοσίωση, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για καταλογισμό λάθους επειδή αντί για μία νίκη μπορεί να ήρθε μία ισοπαλία».

Η εθνική ομάδα παίζει συνολικά το ποδόσφαιρο που μπορεί και της ταιριάζει, ή καλουπώνεται για να παρουσιάσει κάτι που θα την οδηγήσει στο αποτέλεσμα;

«Στα τελευταία δύο ματς καρπωθήκαμε λιγότερα από όσα αξίζαμε στον απολογισμό των γκολ. Ηταν παιχνίδια που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει στο 2 ή 3-0. Δεν αποδέχομαι αυτό που κάποιοι πλασάρουν προς τα εξ, ότι δηλαδή η ομάδα έχει ως αυτοσκοπό το να μην δεχθεί γκολ και να κλέψει νίκες. Τα εντός των γηπέδων πεπραγμένα μας αποδεικνύουν ότι προσπαθούμε να έχουμε τον έλεγχο σε όλα τα ματς και να επιβάλουμε τη δική μας ποδοσφαιρική λογική στον αντίπαλο. Ο στόχος είναι να έχουμε την πρωτοβουλία και να κάνουμε το παιχνίδι μας».

Ο λόγος για τον οποίο ο συμπαίκτης σου Γιώργος Σαμαράς μίλησε αυστηρά για μερίδα δημοσιογράφων μετά το τέλος του αγώνα με τη Λετονία ποιος ήταν;

«Δεν είναι τωρινό το θέμα. Θεωρούμε ότι δεν είμαστε ζώα και ότι πρέπει να μιλήσουμε και να ακουστούμε. Η κριτική είναι δεκτή και απαιτητή, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον ποδοσφαιριστή, ειδικότερα όταν αυτός αντιλαμβάνεται και διαπιστώνει ότι γίνεται δίκαια και καλοπροαίρετα. Πρωτίστως όμως δίκαια! Αυτό που συνέβη μετά τον αγώνα με το Λιχτενστάιν ήταν ανεπίτρεπτο. Χαρακτηρισμοί και κοσμητικά επίθετα προς ποδοσφαιριστές; Για ποιο λόγο; Γράφτηκαν πράγματα που προσέβαλαν ανθρώπους και προσωπικότητες. Δεν θα γίνω συγκεκριμένος, αυτοί ξέρουν. Είναι απαράδεκτο να ξεφεύγει η κριτική από τα αμιγώς αγωνιστικά πεπραγμένα και να γράφονται προσβολές. Στο εξής θα έχουν την αντιμετώπιση που τους πρέπει. Ο καθένας από μόνος του έχει το μυαλό να κρίνει και να κρατήσει ανάλογη στάση. Συζητήσαμε και αυτή ήταν η απόφαση της ομάδας. Ο καθένας να το χειριστεί σε προσωπικό επίπεδο».

Θεωρείς ότι αυτή είναι μία ακόμα νίκη της εθνικής ομάδας; Το γεγονός ότι έχετε διατηρήσει το άβατο όλα αυτά τα χρόνια και καταφέρνετε να είστε ενωμένοι;

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταφέραμε να φτιάξουμε αυτό το κάτι που δεν μπορεί να μας το χαλάσει κανείς. Η εθνική ομάδα έγινε το πρώτο σπίτι για κάθε ποδοσφαιριστή, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει πάντα. Όταν φοράς τον ρουχισμό αυτής της ομάδας οφείλεις να προσπαθείς τουλάχιστον όσο το κάνεις για τον σύλλογό σου, αν όχι και περισσότερο. Κατά την άποψή μου πρέπει να αφήνεις ότι έχεις μέσα στο γήπεδο και όταν βγαίνεις από αυτό να μην μπορείς να περπατήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η ομάδα πετυχαίνει στόχους όλα αυτά τα χρόνια. Οποιος γίνεται μέλος της, αντιλαμβάνεται ότι τα οπαδικά κατάλοιπα έχουν κλειδωθεί έξω από αυτά τα αποδυτήρια και δεν θα βρουν ποτέ ξανά θέση εκεί μέσα. Φοράει τη φανέλα και αφοσιώνεται».

Σε αυτό θα πρέπει συνέβαλε και η αλλαγή νοοτροπίας και ο χαρακτήρας που διαμορφώσατε πολλοί από εσάς στο εξωτερικό.

«Αναμφίβολα. Κάποια παιδιά απέκτησαν περισσότερη σοβαρότητα και αντιμετώπισαν το ποδόσφαιρο καθαρά επαγγελματικά. Έγιναν πιο σοφοί ως άνθρωποι και βελτιώθηκαν αισθητά ως ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα, τον Παναγιώτη Κονέ τον ξέρω από μικρό παιδί στην ΑΕΚ. Αυτό που είναι σήμερα το οφείλει ασφαλώς στον εαυτό του αλλά και στο ιταλικό πρωτάθλημα. Εκεί βρήκε την ηρεμία να ασχοληθεί μόνο με το ποδόσφαιρο και να αφοσιωθεί σε αυτό. Αυτό ισχύει για πολλούς παίκτες ακόμα και είναι φυσιολογικό. Όταν γίνεσαι μέλος μίας ομάδας που στου παρέχει όλες τις ανέσεις και συνθήκες ώστε να αφοσιώνεσαι αποκλειστικά σε αυτό που κάνεις, το ταλέντο σου θα εξελιχθεί, δεν θα μείνεις στάσιμος. Και θα χτίσεις χαρακτήρα».

Χαρακτήρα τέτοιο που σας κάνει να μην αγχώνεστε ενόψει των μπαράζ, εφόσον δεν αλλάξει κάτι; Αλλωστε την έχετε περάσει με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία και μάλιστα επιτυχώς.

«Η αλήθεια είναι ότι ματς σαν και αυτά σε στρεσάρουν, αλλά όντως έχουμε το know how. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φοβηθούμε,είναι κάτι για το οποίο προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά από τώρα και το οποίο περιμένουμε και αντιμετωπίζουμε ως μία μεγάλη πρόκληση. Θα είμαστε έτοιμοι, το πιστεύω. Το μόνο που επιθυμώ είναι αν γίνεται να αποφύγουμε τη Γαλλία η οποία φαίνεται ότι θα μπει στο γκρουπ των πιθανών αντιπάλων μας. Καμία από τις άλλες ομάδες μου δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι εμείς θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει. Σοβαροί, πειθαρχικοί, προετοιμασμένοι».

Τι είναι αυτό που βλέπεις να αλλάζει στον ΠΑΟΚ από την ημέρα που έγινες μέλος του ως σήμερα;

«Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να διαπιστώσεις τις αλλαγές σε μία ομάδα που πραγματικά επιχειρεί να κάνει ρήξη με προβληματικές καταστάσεις και να ξεκολλήσει από στερεότυπες ιστορίες. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο. Το γεγονός ότι αποκτήθηκαν τόσοι έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, όσους δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν ο ΠΑΟΚ, δείχνει από μόνο του ότι βαδίζει σε μία συγκεκριμένη πορεία. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει πιστός σε αυτήν και να μην λοξοδρομήσει στην πορεία. Εχω ζήσει αναγεννησιακή περίοδο και στην ΑΕΚ με αφετηρία το καλοκαίρι του 2004. Τότε βέβαια δεν δίνονταν χρήματα στο βαθμό που το πράττει τώρα ο ΠΑΟΚ αποκτώντας καταξιωμένους παίκτες. Στην πορεία έγιναν άλλα πράγματα από αυτά που προέβλεπε το αρχικό πλάνο και τη συνέχεια για το που οδηγήθηκε η ομάδα την γνωρίζουν όλοι. Αυτό πρέπει να αποφύγει ο ΠΑΟΚ. Το να μείνει πιστός στην πολιτική που έχει χαράξει είναι βασική προϋπόθεση για να μην χάσει την ευκαιρία να χτίσει κάτι μεγάλο».

Ο έλληνας οπαδός ωστόσο απαιτεί αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα. Θέλει τίτλους… Και τους θέλει από εφέτος. Ζητεί να καταργήσετε την κυριαρχία του Ολυμπιακού. Είστε στο επιθυμητό επίπεδο για να το καταφέρετε;

«Είμαι συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις και αυτό δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα. Διαπιστώνω όμως βελτίωση στη νοοτροπία των φίλων της ομάδας, καταλαβαίνουν ότι χτίζεται κάτι σημαντικό, γνωρίζουν τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα δείξουν υπομονή. Εννοείται όμως ότι ο στόχος είναι να φτάσουμε ψηλά. Να παραμείνουμε στη διεκδίκηση των τίτλων σε όλες τις διοργανώσεις που λαμβάνουμε μέρος όσο περισσότερο γίνεται. Ως το τέλος αν είναι δυνατόν».

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει ανταγωνιστικός και η ΑΕΚ δεν υφίσταται πλέον στη Σούπερ Λίγκα, δυσκολεύει την προσπάθεια του ΠΑΟΚ λόγω του ότι λιγοστεύουν οι ομάδες που μπορούν να κόψουν βαθμούς από τον Ολυμπιακό;

«Αυτή είναι μία δύσκολα αποδεκτή πραγματικότητα, αλλά πρέπει να το χωνέψουμε και να προσπαθήσουμε διπλά. Οντως, σε ένα περισσότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ ισχυρούς και ανταγωνιστές, ο ΠΑΟΚ θα είχε καλύτερες πιθανότητες για να φτάσει στην κορυφή. Οφείλουμε να συμβιβαστούμε με τα τωρινά δεδομένα και να παίζουμε για τη νίκη σε κάθε ματς. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει το καλύτερο που μπορεί, μακάρι και οι άλλες ομάδες να αποδείξουν ότι έχουν το ανάστημα για να κάνουν εκπλήξεις και να δώσουν διαφορετικά χρώμα σε κάτι που έχει γίνει πολύ βαρετό και συνηθισμένο».

News 24/7

24MEDIA NETWORK