Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

Με γκολ-πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 92' η Ελλάδα νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίθηκε με το σπαθί της στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της! Κυριακή (29/06) στις 23:00 το ματς με την Κόστα Ρίκα.

Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

To live του αγώνα

Oι αρχικές 11άδες των ομάδων

Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

Η εικόνα του αγώνα

Αυτό που έγινε στο πρώτο 25λεπτο της αναμέτρησης ίσως δεν έχει προηγούμενο σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ελλάδα έχασε δύο παίκτες με τραυματισμό (Κονέ και Καρνέζη) φέρνοντας τον Φερνάντο Σάντος στα όρια της απόγνωσης.

Παρά την ατυχία όμως, η Εθνική δεν έχασε το προσανατολισμό της το τερέν. Το 4-5-1 του Πορτογάλου τεχνικού με τον Σαμαρά στην κορυφή και τον Χριστοδουλόπουλο στα αριστερά κλείδωσε την Ακτή η οποία τις λιγοστές φορές που μπήκε στην ελληνική περιοχή το έκανε με ατομικές προσπάθειες. Στην επίθεση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προσπαθούσε να οδηγήσει την άμυνα της Ακτής σε λάθος.

Αφού ο Χολέμπας προειδοποίησε με τη βολίδα του στο δοκάρι (33') η Εθνική δεν σταμάτησε να προσπαθεί και στη φάση του 43' έριξε τους Αφρικανούς στην παγίδα της. Ο Τιοτέ έκανε λάθος, ο Σάμαρης έπαιξε πολύ γρήγορα το 1-2 με τον Σαμαρά και τελείωσε έξοχα τη φάση με το δεξί. Ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε βρεθεί από... σπόντα στο τερέν μετά το γρήγορο τραυματισμό του Κονέ.

Η συνταγή που ακολουθήθηκε στο δεύτερο μέρος ήταν γνωστή. Η Ελλάδα φρόντισε να κλείσει καλά τους χώρους μπροστά από την εστία του Γλύκου και να ψάξει το δεύτερο γκολ με γρήγορες αντεπιθέσεις εκμεταλλευόμενη τα κενά της Ακτής στα πλάγια της διάταξής της. Μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο η Εθνική βρήκε την ευκαιρία του Χριστοδουλόπουλου στο 54', αυτή του Σαλπιγγίδη στο 58' και κυρίως τη βολίδα του Καραγκούνη στο 68'.

Η Ακτή έπαιξε το χαρτί του Μπονί για να βρει στήριγμα ο Ντρογκμπά μέσα στην περιοχή και ο προπονητής της δικαιώθηκε για την επιλογή του. Στην πρώτη κλασική ευκαιρία των Αφρικανών στο ματς, ο Ζερβίνιο εκμεταλλεύτηκε το κενό στην ελληνική άμυνα, σέρβιρε στον Μπονί ο οποίος με το πλασέ νίκησε τον Γλύκο για το 1-1.

Οι επιλογές που είχε ο Σάντος στα χέρια του από εκεί και πέρα ήταν απολύτως συγκεκριμένες. Η ομάδα έπρεπε να σκοράρει, γι' αυτό πήρε θέση στο τερέν ο Γκέκας έτσι ώστε να γεμίσει η περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια. Πολύ μεγάλη η οποία τελικά δικαιώθηκε έστω και αν το πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής. Ο Σαμαράς ευστόχησε και η ιστορία γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα!

ΜVP

Ολοι κατέθεσαν την ψυχή τους αλλά για σκεφτείτε. Ο Γιώργος Σαμαράς κλήθηκε να ευστοχήσει στο πιο κρίσιμο πέναλτι των τελευταίων ετών στο έσχατο χρονικό σημείο. Και τα κατάφερε. Κράτησε την ψυχραιμία του και έστειλε όλη την Ελλάδα στα ουράνια.

Aδύναμος Κρίκος

H Aκτή των πολύ μεγάλων παικτών απογοήτευσε. Ελάχιστες ευκαιρίες, μηδέν ομαδική λειτουργία και κατά συνέπεια ένας δίκαιος αποκλεισμός.

Σχόλιο

To jogo bonito δεν είναι ελληνικό στοιχείο. Δεν παίζει καλά η Εθνική, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά η συνέπειά της είναι παροιμιώδης και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Στα μεγάλα ματς η Εθνική ορθώνει το ανάστημά της και βγάζει τον καλό της εαυτό για να γράψει ιστορία. Μπράβο στους ποδοσφαιριστές και το τιμ. Μπορούμε βέβαια και πολύ καλύτερα γιατί η ποιότητα δεν λείπει.

To vine του αγώνα

Η νίκη θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μ' αυτό το σουτ. Ο Καραγκούνης όμως σημάδεψε το δοκάρι.

Το γράφημα του αγώνα

Στα μάτια κοίταξαν την Ακτή οι Ελληνες διεθνείς. Δείτε εδώ.

Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (24' Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (12' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Μποκά, Κολό Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιαγιά Τουρέ, Σερεΐ, Μπαμπά.

ΤΑ VIDEOS ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Το δοκάρι του Χολέμπας:

Το γκολ του Σάμαρη:

To δοκάρι του Καραγκούνη:

Το γκολ του Μπονί:

Tο γκολ-πέναλτι του Σαμαρά:

News 24/7

24MEDIA NETWORK