Ολλανδία - Κόστα Ρίκα 0-0, 4-3 πεν.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ άλλαξε τερματοφύλακα για τα πέναλτι, ο Τιμ Κρουλ έπιασε δύο (Ρουίς, Ουμάνια) και η Ολλανδία απέκλεισε την ηρωική Κόστα Ρίκα παίρνοντας θέση στον ημιτελικό με την Αργεντινή. Τρία δοκάρια είχαν οι "οράνιε" στο 0-0 των 120 λεπτών, εκπληκτικός σε ακόμη ένα ματς ο Νάβας.

Ολλανδία - Κόστα Ρίκα 0-0, 4-3 πεν.

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες των δύο ομάδων

Ολλανδία - Κόστα Ρίκα 0-0, 4-3 πεν.

Η εικόνα του αγώνα

Απέναντι στη μαζική άμυνα της Κόστα Ρίκα ο Λουίς Φαν Χάαλ σκαρφίστηκε να παίξει με φορτωμένα τα άκρα. Το 3-5-2 έγινε 3-4-3 με Ντεπάι/Ρόμπεν στα φτερά και η Ολλανδία αναζητούσε τρόπους να γκρεμίσει τ' αντίπαλα τείχη. Μια αποστολή με αν μη τι άλλο υψηλό βαθμό δυσκολίας από τη στιγμή ιδίως που πίσω από το 5-4-1 ο Κέιλορ Νάβας... φυλούσε Θερμοπύλες. Ο σπουδαίος Κοσταρικανός γκολκίπερ αντέδρασε εξαιρετικά τόσο στη διπλή ευκαιρία του 22' αποκρούοντας διαδοχικά σουτ των Φαν Πέρσι/Σνάιντερ όσο και στο φάουλ του Σνάιντερ στο 39'.

Ήταν οι καλύτερες στιγμές των "οράνιε" σ' ένα πρώτο ημίχρονο που δεν συνέβη κάτι το αναπάντεχο: η Ολλανδία είχε σταθερά την μπάλα, με κατοχή που άγγιζε το 70%, και η Κόστα Ρίκα αντιστεκόταν σθεναρά εφαρμόζοντας κατά γράμμα το σχέδιο που την είχε οδηγήσει μέχρι τα προημιτελικά.

Μολονότι οι πλάγιοι (Κάιτ/Μπλιντ) έγιναν περισσότερο εξτρέμ για να ενισχύσουν την επιθετική δομή, οι "οράνιε" προκοπή δεν είδαν. Το σουτ του Σνάιντερ από την κομπίνα με τον Ρόμπεν στο 53' που πέρασε ψηλά άουτ ήταν ό,τι πιο αξιόλογο, τη στιγμή που ο Φαν Πέρσι αδυνατούσε ν' ανταποκριθεί στο ρόλο του, όντας διαρκώς είτε ένα βήμα πίσω είτε ένα βήμα μπρος (οφ σάιντ) από τους αντίπαλους στόπερ. Μάλιστα η Κόστα Ρίκα έκανε αισθητή την παρουσία της με τα στημένα του Μπολάνιος.

Μόνο μετά την είσοδο του Λενς στο 76', ο οποίος από τον Ντεπάι πατούσε πιο πολύ περιοχή, κατάφερε η Ολλανδία να γίνει πιο απειλητική. Από τη μία όμως το κάθετο δοκάρι (στο σουτ-φάουλ του Σνάιντερ στο 82') από την άλλη ο κάκιστος στα τελειώματα Φαν Πέρσι δεν επέτρεψαν στην Ολλανδία να σκοράρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 92' και με το τέρμα μπροστά του ο φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σούταρε πάνω στον Τεχέδα, ο οποίος ήταν στη γραμμή και με τη βοήθεια του δοκαριού έδιωξε τον κίνδυνο.

Στην παράταση εκτός της αντίστασης των... ανίκητων Κοσταρικανών το συγκρότημα του Φαν Χάαλ είχε ν' αντιπαρέλθει και την αρνητική παράδοση που δεν την ήθελε να προκρίνεται σε νοκ άουτ ματς Μουντιάλ μετά την κανονική διάρκεια. Ο Νάβας έπιασε και την κοντινή κεφαλιά του Φλάαρ στο 93' και το ηθικό των παικτών του Πίντο παρέμενε άκαμπτο. Με τον Σνάιντερ κουρασμένο, κάθε μπάλα περνούσε από τα πόδια του Ρόμπεν που έπαιζε παντού. Το αποτέλεσμα όμως ήταν σταθερά το ίδιο. Ο Ουρένια θα μπορούσε να γίνει ήρωας για έναν ολόκληρο λαό, αλλά ο Σίλεσεν απέκρουσε το πλασέ του στο 117', προτού ο Σνάιντερ με σουτ στο δοκάρι κάνει αναπόφευκτη τη διαδικασία των πέναλτι!

Ο Φαν Χάαλ κράτησε μια αλλαγή για ν' αλλάξει τερματοφύλακα και ο Τιμ Κρουλ, που ήρθε από τον πάγκο, τον δικαίωσε περίτρανα. Με τακτική... Γκρόμπελαρ, έπιασε στην ίδια γωνία το δεύτερο και το πέμπτο πέναλτι των Κοσταρικανών, από τους Ρουίς και Ουμάνια, και από τη στιγμή που Φαν Πέρσι, Ρόμπεν, Σνάιντερ και Κάιτ ευστόχησαν η Ολλανδία προκρίθηκε ξανά στην τετράδα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

MVP

Ο Κέιλορ Νάβας για όσα έκανε στα 120 λεπτά (7 καίριες επεμβάσεις, 19 συνολικά) και ο Τιμ Κρουλ για το γεγονός ότι έκρινε το ματς στα πέναλτι. Ήταν η βραδιά των τερματοφυλάκων.

Αδύναμος κρίκος

Ο Ρόμπι Φαν Πέρσι δεν είναι σε καλή κατάσταση και φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Άσχημα -για την κλάση του- τελειώματα, αδυνατεί να γίνει χρήσιμος για μια Ολλανδία που δημιουργεί ευκαιρίες από τα πλάγια, αλλά με τον έμπειρο επιθετικό ανενεργό δεν μπορεί να τις τελειώσει με ευκολία.

Σχόλιο

Η έμπνευση του Φαν Χάαλ (αν ήταν τέτοια) αποδείχθηκε καθοριστική προκειμένου να γραφεί η τελευταία σελίδα της ιστορίας του αγώνα. Ο Κρουλ ήταν ο από μηχανής θεός, έσωσε την Ολλανδία από τον αποκλεισμό και την έστειλε να διεκδικήσει το εισιτήριο του τελικού απέναντι στην Αργεντινή. Η Κόστα Ρίκα είχε συγκεκριμένο σκοπό και τον υπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό. Ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για τον τρόπο παιχνιδιού της, αυτός ήταν από την αρχή του τουρνουά, αυτός την έφερε μέχρι εδώ. Έπεσε ηρωικά, έπεσε μαχόμενη, της αξίζουν συγχαρητήρια για το πνεύμα, το πλάνο, την αφοσίωση. Μην ξεχνάμε ότι αποκλείστηκε χωρίς να ηττηθεί και έχοντας δεχθεί μόνο δύο γκολ σε 510 λεπτά (πέντε 90 λεπτά και δύο παρατάσεις).

Το vine του αγώνα

Η στιγμή που κρίνει τον αγώνα: Κρουλ αντί Σίλεσεν στο 121' και... πρόκριση για την Ολλανδία.

Το γράφημα του αγώνα

Συνολικά 61 ήταν οι απομακρύνσεις της μπάλας από τους Κοσταρικανούς. Το κάστρο δεν έπεσε μέχρι τα πέναλτι.

Ολλανδία - Κόστα Ρίκα 0-0, 4-3 πεν.

Οι συνθέσεις

Ολλανδία: Σίλεσεν (121' Κρουλ), Φλάαρ, Ντε Φράι, Μάρτινς Ίντι (106' Χούντελααρ), Κάιτ, Μπλιντ, Βαϊνάλντουμ, Σνάιντερ, Ντεπάι (76' Λενς), Ρόμπεν, Φαν Πέρσι

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Γκαμπόα (79' Μίρι), Ακόστα, Γκονσάλες, Ουμάνια, Ντίας, Τεχέδα (97' Κουμπέρο), Μπόρχες, Μπολάνιος, Ρουίς, Κάμπελ (66' Ουρένια)

ΤΑ HIGHLIGHTS TΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Δείτε τις επεμβάσεις του Νάβας

Το πρώτο πέναλτι που έδιωξε ο Κρουλ:

Το δεύτερο πέναλτι που έδιωξε ο Κρουλ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK