Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Ο προπονητής της, Βίκτορ Πιτσούρκα, καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή, ο πραγματικός υποκινητής των πραγμάτων στο ποδόσφαιρο της χώρας, Τζίτζι Μπεκάλι, βρίσκεται πίσω από τα σίδερα, το εγχώριο πρωτάθλημα "είναι το χειρότερο όλων των εποχών", το αστέρι της ομάδας, Άντριαν Μούτου, βρίσκεται στα "μαχαίρια" με τον προπονητή, τα ταλέντα δεν περισσεύουν. Κι όμως, η Ρουμανία βρίσκεται επάξια στα μπαράζ και ψάχνει ένα "εισιτήριο" για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, έστω κι αν δεν διεκδικεί ίδιες δάφνες με την περίφημη ομάδα του Γκέοργκε Χάτζι.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Ήταν το 2008 και για ακόμα μία φορά, ένα σκάνδαλο διαφθοράς ταλανίζει το ρουμανικό ποδόσφαιρο. Ο Τζίτζι Μπεκάλι, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας, της Στεάουα Βουκουρεστίου, έστειλε μία βαλίτσα στο Κλουζ με 1.700.000 ευρώ, πριν από την αναμέτρηση της Ουνιβερσιτατέα με την Κλουζ. Η Στεάουα ήθελε νίκη των γηπεδούχων στο τοπικό ντέρμπι και ο εκκεντρικός μεγαλομέτοχος του συλλόγου ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει το ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Ο αξιωματούχος της Στεάουα που έκανε τη μεταφορά των χρημάτων, Τέια Σπόντε, συνελήφθη επ' αυτοφόρω και το πλάνο του Μπεκάλι γύρισε μπούμερανγκ. Ο Ρουμάνος παράγοντας κατέληξε στη φυλακή για δύο εβδομάδες, κατηγορούμενος για απόπειρα δωροδοκίας. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του δηλώνοντας ότι τα χρήματα προορίζονταν για επιβράβευση και θα χρησιμοποιούνταν ως κίνητρο για καλύτερη εμφάνιση από την Ουνιβερσιτατέα. Μετά από μία μακρά δίκη, κρίθηκε αθώος μαζί με όλους τους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Μπεκάλι, ήταν ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πιτσούρκα. Σπουδαίος σκόρερ της Στεάουα στα τέλη του '80, με αρκετές θητείες στον πάγκο του συλλόγου και ήδη στην δεύτερη σε εκείνον της πατρίδας του. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο τότε 52χρονος προπονητής κατέθεσε ενόρκως πως τα χρήματα του Μπεκάλι προορίζονταν για κτηματομεσιτικές δουλειές που είχε στο Κλουζ ο πολιτικός (και μέλος της Ευρωβουλής από το 2009 μέχρι το 2012) και επιχειρηματίας.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Fast forward πέντε χρόνια και στο 2013. Η Ρουμανία πλήττεται ξανά από σκάνδαλα διαφθοράς και από μία... παλιά υπόθεση. Ο Μπεκάλι οδηγείται στη φυλακή την ώρα που εκκρεμούν τρία διαφορετικά δικαστήρια εναντίον του, έστω κι αν συνεχίζει να κινεί τα νήματα στη Στεάουα και (βάσει κατηγορητηρίου) τον ποδοσφαιρικό υπόκοσμο. Ο Πιτσούρκα δεν γλιτώνει. Καταδικάζεται σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή, παρότι ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας, για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά ουχί μόνον. Η χώρα μετράει ήδη 3 απουσίες από τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων. Από την θαυμάσια πορεία του 1994, όπου η παρέα του Γκέοργκε Χάτζι έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης Σουηδία, είχαν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες. Το 1998, η χώρα πραγματοποίησε αντίστοιχα θετική πορεία, αλλά αποκλείστηκε στους 16 από την -επίσης- έκπληξη του θεσμού, Κροατία.

Έκτοτε, οι Ρουμάνοι δεν κατάφεραν να διακριθούν ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο και το ποδόσφαιρο που προσέφεραν σε έναν κατά τα άλλα βατό όμιλο, δεν τους επέτρεπε να ονειροπολούν. Η αμφισβήτηση για τον Βίκτορ Πιτσούρκα ήταν ήδη μεγάλη, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια μεγάλα αγωνιστικά προβλήματα.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Η Ρουμανία είχε ταπεινωθεί με 4-0 από την Ολλανδία και ο Άντριαν Μούτου, το μοναδικό αστέρι του ρόστερ, δήλωνε απογοητευμένος από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας. "Μοιάζει πιο σκληρός από όσο είναι. Έκλαιγε και ζητούσε συγγνώμη. Δεν είναι σε κορυφαία φόρμα πλέον", απαντούσε ο Πιτσούρκα για τον ντεφορμέ επιθετικό της Αζαξιό, που δεν είχε καταφέρει να βρει θέση βασικού στον σύλλογο της Κορσικής.

"Εάν ο Μούτου θέλει να ξανακληθεί, θα πρέπει να παίζει όπως πριν από 5 χρόνια", κατέληξε ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος δεν έδωσε άλλη ευκαιρία στον 77 φορές διεθνή και 35 φορές σκόρερ της ομάδας.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποστολής για το φιλικό με το Τρίνινταντ και Τομπάγκο. Ο Γκάμπριελ Τάμας, αμυντικός με 50 εμφανίσεις στην πλάτη του, εθεάθη μεθυσμένος μετά από μία ξέφρενη βραδιά και προκάλεσε αντιδράσεις στο φίλαθλο κοινό.

Ο Πιτσούρκα τον απέκλεισε από την αποστολή, αλλά τον στήριξε, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις: "Είμαι βέβαιος ότι αυτό το συμβάν θα περνούσε απαρατήρητο στην Αγγλία, αλλά εδώ θα υπάρξει συζήτηση. Δεν θα πρέπει να γελάμε, είναι χαρακτηριστικό του. Είναι, όμως, πιστός και καλό παιδί". Ο τότε αμυντικός της Γουέστ Μπρομ δεν κλήθηκε ξανά έκτοτε, έστω κι αν η νίκη 4-0 επί της χώρας από την Καραϊβική βελτίωσε κάπως την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ακόμα κι ο οριστικός αποκλεισμός του Μούτου ( "ήταν σπουδαίος παίκτης, αλλά δεν βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο πλέον. Αντιπροσωπεύει το παρελθόν. Δεν τον εμπιστεύομαι πλέον και αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα") δεν χάλασε περισσότερο την ήδη διαταραγμένη χημεία της ομάδας.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Η νίκη επί της Ουγγαρίας με 3-0 στο Βουκουρέστι για τον 2ο γύρο έφερε μία αχτίδα αισιοδοξίας στη χώρα, που είχε κάνει εξαιρετική εκκίνηση με 3 νίκες κόντρα σε Εσθονία (εκτός), Ανδόρα (εντός) και Τουρκία (εκτός), ενώ είχε επικρατήσει σε φιλικό και του Βελγίου τον Νοέμβριο του 2012.

Οι δύο βαριές ήττες με 4-1 και 4-0 από τους "οράνιε" και η εκτός έδρας ισοπαλία με την Ουγγαρία, σε συνδυασμό με την αναγέννηση των Τούρκων ελέω Φατίχ Τερίμ, έφεραν σύννεφα πάνω από το Βουκουρέστι. Η κατακόρυφη πτώση του επιπέδου του εγχώριου πρωταθλήματος ( "το χειρότερο όλων των εποχών" κατά τον Πιτσούρκα) και οι δυσανάλογες απαιτήσεις των φιλάθλων, μετά από τις επιτυχίες της δεκαετίας του '90, αύξησαν την πίεση στις τάξεις της εθνικής ομάδας. Η ομοσπονδία αποφάσισε να αψηφίσει την απαίτηση κόσμου και Τύπου για αποπομπή του Πιτσούρκα μετά από την καταδίκη του, αλλά η εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Τουρκία επανέφερε τις φωνές αποσταθεροποίησης.

Το τελευταίο ζεύγος προκριματικών, αυτό του Οκτωβρίου, θα μπορούσε να στείλει τη Ρουμανία στην κλήρωση της Ζυρίχης ή να την ωθήσει ακόμα πιο βαθιά στη μιζέρια. Παίκτες όπως οι Μπόγκνταν Λόμποντς, Ράσβαν Ρατς, Ντόριν Γκόιαν προέταξαν τα στήθη τους για να μην έχουν την τύχη των προηγουμένων διοργανώσεων. Ο Τσίπριαν Μάρικα, αν και δεν είχε βρει ομάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, συνέχισε να συνεισφέρει με τα γκολ του. Η Ανδόρα υποτάχθηκε όσο εύκολα περίμενε κανένας (4-0) και όλα θα κρίνονταν την ύστατη στιγμή, στην τελευταία αγωνιστική του 4ου προκριματικού ομίλου.

Ένας καταδικασθείς προπονητής, ένας ξεπεσμένος αστέρας και μία χώρα στα μαχαίρια

Η Ρουμανία υποδέχονταν την Εσθονία και η Τουρκία την Ολλανδία, που είχε προκριθεί ήδη στην τελική φάση του θεσμού. Δίχως να πιάσουν σπουδαία απόδοση, οι Ρουμάνοι προηγήθηκαν με δύο γκολ του Μάρικα και προσπάθησαν να κρατήσουν το αποτέλεσμα με νύχια και με δόντια, την ώρα που οι Τούρκοι γνώριζαν συντριβή στο "Σουκρού Σαράτσογλου". Η ομάδα του Βίκτορ Πιτσούρκα πραγματοποίησε προσπέραση της τελευταίας στιγμής και έσωσε την παρτίδα, τερματίζοντας στη 2η θέση.

Ο πιο ελπιδοφόρος ποδοσφαιριστής της χώρας τούτη τη στιγμή, ο 23χρονος αρχηγός Βλαντ Κίρικες, που πωλήθηκε το καλοκαίρι από τον φυλακισμένο πρόεδρο της Στεάουα στην Τότεναμ μετά από ένα μεγάλο διαπραγματευτικό σίριαλ, θα ηγηθεί της χώρας του στην προσπάθεια να την οδηγήσει σε μία διοργάνωση όπου γιγάντωσαν το όνομά τους τα παιδικά ινδάλματά του, Γκέοργκε Χάτζι και Γκίκα Ποπέσκου. Το ποιοι θα συμμετάσχουν μαζί του και ποιοι θα παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις από τη φυλακή, είναι διαφορετική συζήτηση...

News 24/7

24MEDIA NETWORK