Αυτοί έφαγαν τις μεγαλύτερες "καμπάνες"

Με αφορμή την ποινή που επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της FIFA στον Λουίς Σουάρες, το Contra.gr θυμάται 10 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τιμωρήθηκαν πολύ βαριά. Από τον Πάολο ντι Κάνιο στον Γιώργο Κατίδη κι από τον Πέπε στο μετρ της υποκριτικής Ρομπέρτο Ρόχας.

Αυτοί έφαγαν τις μεγαλύτερες "καμπάνες"

Λουίς Σουάρες - Δέκα και οκτώ ματς

Ο Λουίς Σουάρες "κατάφερε" να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Να πεις ότι ο φίλαθλος κόσμος έπεσε από τα σύννεφα; Να πεις ότι ήταν η κακιά στιγμή; Να πεις ότι επηρεάστηκε από την ένταση και το άγχος; Όχι, δεν μπορείς να τα πεις όλα αυτά. Παλιότερα, ο Λουίς Σουάρες είχε τιμωρηθεί με ποινή δέκα αγωνιστικών εξαιτίας του δαγκώματος στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, ενώ του είχε επιβληθεί ποινή οκτώ αγωνιστικών για ρατσιστική συμπεριφορά με θύμα τον Πατρίς Εβρά.

Πέπε - 10 ματς

Οι λάτρεις του ισπανικού ποδοσφαίρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν διέπεται από ψυχραιμία και ευγενή άμιλλα. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ιβηρικής μετά τη φιλονικία του με τον Τόμας Μίλερ στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και η οποία επέφερε την αποβολή του. Το 2009, πάντως, είχε υποστεί πολύ πιο βαριά τιμωρία, αφού σε έναν αγώνα με την Χετάφε αρχικά ανέτρεψε τον Χαβιέρ Κασκέρο, εν συνεχεία τον κλώτσησε στο πόδι και την πλάτη, του έσπρωξε το πρόσωπο προς τον αγωνιστικό χώρο και τον πάτησε σε διάφορα σημεία, προτού χτυπήσει ακόμα δύο αντιπάλους. Δέκα αγωνιστικές έγραψε ο λογαριασμός (και λίγες ήταν).

Αυτοί έφαγαν τις μεγαλύτερες "καμπάνες"
© VIDEO GRAB

Πάολο ντι Κάνιο - 11 ματς

Η συγκεκριμένη ποινή δεν αφορούσε τις ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις που τόσο είχε εκδηλώσει επί ιταλικού εδάφους. Ο Πάολο ντι Κάνιο ήταν ο αγαπημένος παίκτης στις τάξεις των οπαδών της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ωστόσο για τους ουδέτερους μάλλον ήταν το "κακό παιδί". Βλέπετε, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Άρσεναλ εν έτει 1998 έσπρωξε το διαιτητή Πολ Άλκοκ, η αντίδραση του οποίου προκάλεσε γέλιο. Η πειθαρχική επιτροπή της FA, πάντως, όχι μόνο δεν είχε όρεξη γι' αστεία, αλλά τιμώρησε με 11 αγωνιστικές τον Ιταλό. Το θετικό είναι ότι έμαθε από το λάθος του, αφού αργότερα κέρδισε βραβείο Fair Play επειδή όταν διαπίστωσε ότι ο αντίπαλος γκολκίπερ είναι τραυματίας, προτίμησε να πιάσει την μπάλα με το χέρι παρά να σκοράρει.

Τζόι Μπάρτον - 12 ματς

Τι να πρωτογράψει κανείς γι' αυτόν τον άνθρωπο; Θα μπορούσε να αποτελέσει "επίτιμο" μέλος κάθε λογής αφιερώματος που αφορά την ενδογηπεδική βία. Αξέχαστη έχει μείνει η επίθεση στο συμπαίκτη του στην Μάντσεστερ Σίτι Ουσμάν Νταμπό ή τη γροθιά στον Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν της Μπλάκμπερν. Το "peak" του Τζόι Μπάρτον ήταν αναμφίβολα το τελευταίο ματς της σεζόν 2011-12, όπου ως μέλος της ΚΠΡ πλέον χτύπησε τρεις παίκτες της πρώην ομάδας του. Αρχικά έριξε αγκωνιά στο πρόσωπο του Κάρλος Τέβες, εν συνεχεία κλώτσησε στο γόνατο τον Σέρχιο Αγουέρο και προτού αποχωρήσει επιχείρησε να δώσει κουτουλιά στον Βινσάν Κομπανί, ο οποίος τον είχε προσεγγίσει για να τον ηρεμήσει. Η αποβολή ήταν το λιγότερο, καθώς τιμωρήθηκε με 12 αγωνιστικές.

Αυτοί έφαγαν τις μεγαλύτερες "καμπάνες"

Άντονι Γκοϊκοετσέα - 18 ματς

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έμεινε στην ιστορία για το χέρι του Θεού, για το γκολ του αιώνα, για το Μουντιάλ του 1986, για τις διακρίσεις με την Νάπολι και για πολλούς εξωαγωνιστικούς λόγους. Ο Άντονι Γκοϊκοετσέα έμεινε στην ιστορία για τις προσπάθειες, αντιαθλητικές και μη, που κατέβαλε, προκειμένου να τον σταματήσει. Σε μία εξ αυτών, το Σεπτέμβριο του 1983, ο παίκτης της Αθλέτικ Μπιλμπάο έσπασε τον αστράγαλο του άσου της Μπαρτσελόνα και τιμωρήθηκε με 18 αγωνιστικές. Δημοσιεύματα της εποχής έγραψαν ότι ο Γκοϊκοετσέα φύλαξε το παπούτσι, με το οποίο διέλυσε τους συνδέσμους του "Ντιεγκίτο" σε ειδική γυάλινηπροθήκη!

Λουίς Σουάρες - Αποκλεισμός τεσσάρων μηνών

Από τους "θαμώνες" της στήλης. Αυτή τη φορά όμως έβαλε στόχο και κατάφερε να σπάσει τα προηγούμενα ρεκόρ του. Τέσσερις μήνες αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα "έφαγε" ο αθεόφοβος για το περίφημο δάγκωμα στον Τζιόρτζιο Κιελίνι κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Ουρουγουάης και της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Επιπλέον, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από εννέα διεθνείς αναμετρήσεις και πρόστιμο 82.000 ευρώ. Παθών, όχι όμως και μαθών...

Ρίο Φέρντιναντ - Αποκλεισμός οκτώ μηνών

Συγκαταλέγεται, αναμφίβολα, στους 2-3 κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της τελευταίας 20ετίας στην Premier League. Η παραπάνω πρόταση έγκειται (και) στο γεγονός ότι κατάφερε να αφήσει πίσω του την εξοντωτική τιμωρία που του επέβαλε η πειθαρχικά επιτροπή της FA, λίγους μόλις μήνες μετά τη μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόλις δηλαδή άνοιξε τα φτερά του και πέταξε για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, υπέστη οκτάμηνο αποκλεισμό επειδή ξέχασε να περάσει έναν αντιντόπινγκ έλεγχο ρουτίνας. Τον πέρασε την επόμενη ημέρα, ωστόσο ήταν αργά. Όχι μόνο έχασε όλα τα ματς της ομάδας του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2004, αλλά αποκλείστηκε κι από το Euro της Πορτογαλίας.

Ερίκ Καντονά - Αποκλεισμός οκτώ μηνών

Το original κακό παιδί της Premier League. Δεκάδες μη αγωνιστικά περιστατικά αναγράφονται στο βιογραφικό του, αλλά το 1995 ξεπέρασε και τον εαυτό του σε ένα εκτός έδρας ματς με την Κρίσταλ Πάλας. Κινούμενος προς τα αποδυτήρια μετά την αποβολή του (σ.σ. κλώτσησε τον Ρίτσαρντ Σο), υπέπεσε στην αντίληψή του ότι ένας οπαδός τον έβριζε. Η αντίδραση του Καντονά ήταν εντελώς απρόβλεπτη. Με ένα χτύπημα που θύμισε κουνγκ-φου, ο Γάλλος έκανε τον οπαδό Μάθιου Σίμονς να μετανιώσει που κατέβηκε 11 σειρές καθισμάτων για να χυδαιολογήσει εναντίον του. Η Γιουνάιτεντ τιμώρησε τον Καντονά με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών, η FA τον ανέβασε στους οκτώ, ενώ σύντομα ενημερώθηκε ότι δεν θα ξαναφορέσει τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Μέχρι και με ποινή φυλάκισης κινδύνευσε, αλλά η απόφαση ανατράπηκε λίγο αργότερα.

Γιώργος Κατίδης - Διά βίου αποκλεισμός από τις Εθνικές ομάδες

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει εκπροσώπηση στο συγκεκριμένο θέμα. Σε ηλικία 20 ετών κι έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις με την Εθνική U19 και έξι με την Εθνική U21, ο Γιώργος Κατίδης σημειώνει το νικητήριο γκολ της ΑΕΚ σε ένα εντός έδρας ματς με την Βέροια κι αποφασίζει να το πανηγυρίσει χαιρετώντας φασιστικά. Δεν άργησε να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τι σημαίνει αυτό που ο ίδιος έκανε (σ.σ. μεταξύ άλλων δήλωσε ότι σιχαίνεται το φασισμό), ωστόσο το κακό είχε γίνει και η ΕΠΟ τον τιμώρησε με δια βίου αποκλεισμό από τις Εθνικές ομάδες. Ο τότε προπονητής του Έβαλντ Λίνεν υποστήριξε ότι ο νεαρός επιθετικός δεν έχει ιδέα από πολιτική, όμως η ΑΕΚ τον τιμώρησε για το υπόλοιπο της σεζόν 2012-13.

Αυτοί έφαγαν τις μεγαλύτερες "καμπάνες"

Ρομπέρτο Ρόχας - Ισόβιος αποκλεισμός

Όσκαρ υποκριτικής θα μπορούσε να απονεμηθεί στον Ρομπέρτο Ρόχας γι' αυτό που έκανε τον Σεπτέμβριο του 1989 στο "Μαρακανά". Η Βραζιλία προηγείτο της Χιλής στον "τελικό" για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ιταλίας και το κοινό είχε αρχίσει να ξεσηκώνεται. Στο 70ό λεπτό ένας φίλαθλος, ο Ρόσμαρι ντε Μέλο, πέταξε μια φωτοβολίδα μπροστά από την εστία του γκολκίπερ των φιλοξενούμενων, ο οποίος έπεσε στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του, που άρχισε να ματώνει. Ο Ρόχας φιλοδοξούσε να τιμωρηθεί η Βραζιλία και να ευνοηθεί η ομάδα του. Πώς; Μέσα στο ένα γάντι του είχε κρυμμένο ένα ξυράφι, με το οποίο αυτοτραυματίστηκε! Λίγο αργότερα το παραδέχθηκε και τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ποινές επιβλήθηκαν στο γιατρό και το βοηθό του (έστειλαν ψευδές έγγραφο στη FIFA για το περιστατικό), στον αρχηγό Χουάν Αστένγκο (βοήθησε τον Ρόχας να τραυματιστεί), στο φροντιστή (εξαφάνισε τα... πειστήρια) και στον προπονητή (δεν επέτρεψε στους παίκτες του να επιστρέψουν στο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τι έχει συμβεί). Επιπλέον, η Χιλή τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από το Μουντιάλ του 1994.

Διαβάστε ακόμη:

"Καμπάνα" εννέα αγώνων στον Σουάρες για το δάγκωμα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK