Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Η αποχώρηση του Άλεξ Φέργκιουσον από την ενεργό δράση, τα στημένα σε Ιταλία και Αγγλία, οι δυσθεώρητες τηλεοπτικές συμφωνίες, το αίμα που χύθηκε για λογαριασμό των Παγκοσμίου Κυπέλλων της Βραζιλίας και του Κατάρ, το φαινόμενο Μπάγερν Μονάχου και το μυστήριο Λιονέλ Μέσι, οι παγκίτες Έλληνες του εξωτερικού κι οι πρωταθλητές των... φιλικών τουρνουά. Το Contra.gr πραγματοποιεί τον απολογισμό του 2013 στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Το αντίο ενός σερ

Όσες φορές είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του, ο Άλεξ Φέργκιουσον έκανε πίσω. Ένα πρωινό της 8ης Μαΐου, έπιασε όλο τον κόσμο στον ύπνο. Ακόμα και τους συγγενείς του. Ο 70χρονος Σκοτσέζος με τα 1.500 παιχνίδια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσιζε ότι τα 26,5 χρόνια ήταν πολλά στους "κόκκινους διαβόλους". Κατακτώντας το 13ο πρωτάθλημα Αγγλίας στην καριέρα του και έχοντας υλοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, να "γκρεμίσει τη Λίβερπουλ από το γαμ...ο πρεβάζι της", όπως είχε διαμηνύσει δημοσίως το 2002, προσέφερε την είδηση της χρονιάς για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Το τέλος εποχής συνοδεύτηκε με άκρατη αβεβαιότητα για έναν σύλλογο του μεγέθους της Γιουνάιτεντ. Ακόμα κι ο τίτλος περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό
© EPA

Ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση 38 τροπαίων, μεταξύ των οποίων και 2 Champions League, ήταν κι αυτός που δικαιωματικά και αξιωματικά -ως διευθυντής και πρεσβευτής του συλλόγου- θα όριζε τον διάδοχό του. Αν και λίγοι μπορούσαν να το αποδεχτούν εκείνη την περίοδο. Ο 50χρονος συμπατριώτης του, Ντέιβιντ Μόγες (Μόις ορθότερα), επί 11 χρόνια προπονητής της Έβερτον, αναλάμβανε τη δυσκολότερη αποστολή που αναλαμβάνει προπονητής τα τελευταία χρόνια. Ο Φέργκιουσον τον συμβούλεψε, τον προετοίμασε όσο θεώρησε αρκετό και στη συνέχεια άνοιξε... πόλεμο μέσω της δεύτερης αυτοβιογραφίας του. Στο Νησί είχε αρχίσει αντίστροφη μέτρηση μέχρι την παρουσίασή της και όλοι περίμεναν με αγωνία ποιους θα περιλάβει στο γραπτό του ο "Φέργκι". Επιτέθηκε σε Ρόι Κιν, Γουέιν Ρούνεϊ, Ντέιβιντ Μπέκαμ και αρκετούς άλλους από την "οικογένεια" της Γιουνάιτεντ, μίλησε επί παντός επιστητού (αν και δεν απέφυγε ορισμένες γκάφες) κι έγινε ο πρωταγωνιστής του Οκτωβρίου, ακόμα κι αν είχε αποσυρθεί από την προπονητική.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Μουντιάλ βαμμένο με αίμα, μέρος 1ον

Ο ρυθμός της προετοιμασίας της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 κατακρίθηκε από κάθε αρμόδιο φορέα της FIFA τα προηγούμενα χρόνια και τα δεδομένα δεν άλλαξαν ούτε το 2013. Οι 600.000 φίλαθλοι που αναμένονται το επόμενο καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες με τα αεροδρόμια, αφού δεν θα προλάβουν να είναι έτοιμα σε απόλυτο βαθμό. Η ολοκλήρωση των σταδίων πήρε παράταση και το τελευταίο, η "Arena da Baixada" της Κουριτίμπα, θα είναι έτοιμο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014, ενώ οι υπερκοστολογήσεις λόγω των καθυστερήσεων εκτινάσσουν στα ύψη τον πολυσυζητημένο προϋπολογισμό του Μουντιάλ. Μέσα σε όλα αυτά, η βιασύνη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων προκαλεί τραγωδίες. Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Σάο Πάουλο, όταν ένας γερανός κατέρρευσε πάνω στη σκεπή του γηπέδου της Κορίνθιανς Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας εργάτης έπεσε από την οροφή του γηπέδου στο Μαναούς όταν κόπηκε ένα καλώδιο και σκοτώθηκε. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοινώνει κονδύλι 900.000.000 δολαρίων για την ασφάλεια των θεατών, ώστε να υπάρχει ένας αστυνομικός ανά 50 φιλάθλους στο γήπεδο και ένας αστυνομικός ανά 80 άτομα στους δημοσίους χώρους προβολής αγώνων...

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Μουντιάλ βαμμένο με αίμα, μέρος 2ον

Σε ένα έτος που "φούντωσε" η συζήτηση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ώστε να μην υποφέρουν ποδοσφαιριστές και θεατές από την αφόρητη θερινή ζέστη του Κατάρ, οι εργάτες που προετοιμάζουν τις εγκαταστάσεις γι' αυτήν τη διοργάνωση χάνουν τη ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τις εγκληματικές συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες "σύγχρονοι δούλοι" προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Προερχόμενοι από ξένες, φτωχότερες χώρες, πέφτουν θύματα του "συστήματος Καφάλα" και ουσιαστικά στερούνται κάθε δικαιώματος, μαζί με τα διαβατήριά τους. Ως αποτέλεσμα, η πρεσβεία του Νεπάλ επιβεβαίωσε 15 θανάτους στο Κατάρ μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά με διάφορους ευφάνταστους (αλλά όχι ιατρικά αποδεκτούς) τρόπους επιχειρεί την αποσύνδεσή τους από τις εργασίες για το Μουντιάλ.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της αγγλικής εφημερίδας "Guardian" που ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα, οι νεκροί εργάτες θα ανέλθουν στις 4.000 αν τα έργα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς και κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλειάς. Και λίγο έλειψε να μην μιλάμε μόνο για εργάτες, αφού ένας 33χρονος Γάλλος ποδοσφαιριστής, ο Ζαχίρ Μπελουνίς, άρχισε απεργία πείνας για να πάρει τα δεδουλευμένα από το 2010 από την πρώην ομάδα του, Αλ Τζάις, δίχως να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από τη χώρα. Έχοντας πουλήσει όλα τα έπιπλά για να ζήσει την οικογένειά του, ο Μπελουνίς απειλούσε να αυτοκτονήσει, ζητώντας από την πολιτική και αθλητική κοινωνία να επέμβει. Εν τέλει, στα τέλη του χρόνου κατάφερε να αποχωρήσει από τη χώρα που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε μερικά χρόνια.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Στημένα, ο γνωστός άγνωστος

Το 2013 άρχισε με ισόβιο αποκλεισμό 41 ποδοσφαιριστών λόγω στημένων στη Νότια Κορέα και τελείωσε με την ολοκλήρωση του ποινικού σκέλους του Calciopoli, που βρήκε τον Λουτσιάνο Μότζι να καταδικάζεται σε 2 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση. Ενδιαμέσως, ο χρόνος είχε πάμπολλα γεγονότα που θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση όταν παρακολουθούμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Η Europol αποκάλυψε 680 ύποπτους αγώνες σε μία γιγαντιαία 18μηνη έρευνα που πραγματοποίησε σε όλο τον κόσμο, έχοντας βάλει στο στόχαστρό της 425 διαιτητές, παράγοντες συλλόγων, παίκτες και άτομα άλλης ενασχόλησης, ως υπόπτους για συμμετοχή. Μόνο στην Ευρώπη, τα ύποπτα παιχνίδια ανέρχονται σε 380, μεταξύ των οποίων και αγώνες Champions League όπως το Ντέμπρετσεν - Λίβερπουλ.

Οι έρευνες των ιταλικών αρχών για το σκάνδαλο Calcio Scommesse αποκαλύπτουν διαρκώς λαβράκια. Ο πρώην αρχηγός της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι, τιμωρήθηκε με 6μηνο αποκλεισμό για στημένα του 2011, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 33 άτομα, αρκετά εκ των οποίων ποδοσφαιριστές. Στο τέλος του έτους έγιναν έφοδοι στα σπίτια των Τζενάρο Γκατούζο και Κριστιάν Μπρόκι. Ο εισαγγελέας της Κρεμόνα, Ρομπέρτο ντι Μαρτίνο, αποκάλυψε την ύπαρξη τουλάχιστον 30 παιχνιδιών της Serie A μεταξύ 2009 και 2012 που ερευνώνται ως ύποπτα. Στη Σιγκαπούρη, που θεωρείται "Μέκκα του στησίματος", συνελήφθησαν 14 άτομα τον Σεπτέμβριο, μεταξύ των οποίων ο διαβόητος Νταν Ταν, "εγκέφαλος" του μεγαλύτερου γνωστού κυκλώματος στησίματος αγώνων σε όλο τον κόσμο. Κίνα, Τσεχία, Σλοβακία, Κύπρος, Ελ Σαλβαδόρ, Αυστρία αντιμετώπισαν υποθέσεις με ύποπτα ή στημένα παιχνίδια, ενώ από την εξίσωση δεν ξέφυγε ούτε η Αγγλία, όπου σημειώθηκαν συλλήψεις ακόμα και παικτών όπως ο Ντι Τζέι Κάμπελ και ο Σαμ Σότζι.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Τηλεοπτικά δικαιώματα στα ύψη

Το ποσό των 7.864.000 ευρώ ανά αγώνα καταβάλλει το βρετανικό "BSkyB" από τη σεζόν 2013-2014, εξαιτίας της νέας συμφωνίας για την Premier League. Η δυναμική είσοδος της "BT" στον χώρο των τηλεοπτικών μεταδόσεων εκτόξευσε τα δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος στα 3.623.360.000 ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, γεγονός που με τη μορφή ντόμινο επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις στα υπόλοιπα πρωταθλήματα του κόσμου. Ομοίως, από φέτος ενεργοποιείται το νέο συμβόλαιο για τις 2 πρώτες κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου που θα αποφέρει στις ομάδες 2.500.000.000 ευρώ για 4 σεζόν. Και όλα αυτά αφορούν τα εγχώρια δικαιώματα προβολής των πρωταθλημάτων, αφού τα διεθνή στην Αγγλία αγγίζουν τα 2.642.230.000 ευρώ! Στη Serie A βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση ύψους 5.490.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα από το 2015-2016 μέχρι το 2020-2021, που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία αύξηση σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Στην Primera Division, η ισπανική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο κεντρικής διαχείρισης, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες που θέλουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να εισπράττουν 140.000.000 ευρώ έκαστη από την τρέχουσα συμφωνία και πχ. η Μπέτις μόλις 12.000.000 ευρώ.

Η τηλεοπτική συμφωνία που ίσως αλλάξει πραγματικά το ποδόσφαιρο έτσι όπως το ξέρουμε τα τελευταία χρόνια αφορά στη διοργάνωση που έκανε ακριβώς αυτό πριν από 21 χρόνια, στο Champions League. Το "BT" εξασφάλισε τα βρετανικά δικαιώματα του κύκλου 2015-2018 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλά και στο Europa League έναντι 359.000.000 ευρώ ετησίως, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που πλήρωνε το "Sky" για την προηγούμενη 3ετία. Αυτή ήταν και μία από τις πρώτες συμφωνίες τηλεοπτικών δικτύων για την επόμενη τριετία, με συνέπεια να αναμένονται με αγωνία πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές, προφανώς ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την "ψαλίδα" μεταξύ των χωρών.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Φαινόμενο Μπάγερν Μονάχου

Τι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο και πιο καθολικό από το τίκι τάκα της Μπαρτσελόνα; Η απάντηση δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο. Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς φώναξαν όσοι είχαν βαρεθεί την παντοκρατορία της Μπαρτσελόνα. Μία ομάδα εξ αυτών ήταν κι η Μπάγερν Μονάχου, η οποία με συνολικό σκορ 7-0 παράδωσε μαθήματα αντιμετώπισης του τρόπου παιχνιδιού που είχε καθηλώσει τον κόσμο σε διασυλλογικό και διεθνές επίπεδο από το 2008. Αρχικά με το μοντέλο του Γιουπ Χάινκες, ο οποίος στη δύση της προπονητικής καριέρας του ηγήθηκε της βαυαρικής επανάστασης. Συνδύασε μία φουρνιά αρχέτυπων Γερμανών με την απρόβλεπτη ποιότητα παικτών όπως ο Φρανκ Ριμπερί, ο Άριεν Ρόμπεν και ο Χάβι Μαρτίνεθ και ως αντάλλαγμα πήρε μία θηριώδη μηχανή αποτελεσματικού ποδοσφαίρου, που πνίγει τον αντίπαλο με την ολιστική προσέγγιση ενός αγώνα. Όσο κι αν αντιστάθηκε η Ντόρτμουντ, το Champions League δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα... άπληστα χέρια της Μπάγερν που κατέκτησε κάθε διαθέσιμο τίτλο μέσα στο 2013, πλην του γερμανικού supercup που κατέληξε στα χέρια της Μπορούσια. Ήταν το ντεμπούτο του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μπάγερν ή αλλιώς στον πρώτο πάγκο δίχως "μπλαουγκράνα" απόχρωση στην καριέρα του. Ήταν κι η μοναδική ήττα που είχε σημασία μέσα στο έτος για τη rekordmeister, αφού οι τακτικές αλλαγές του Καταλανού προπονητή έπιασαν τόπο, με συνέπεια το 4-1-4-1 με τον Φίλιπ Λαμ στα χαφ και τον Μάριο Γκέτσε σε ρόλο Λιονέλ Μέσι να θεωρείται πλέον τόσο φυσιολογικό, όσο και τρομακτικό.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Ποια Ισπανία; Η "σελεσάο"

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών δεν έχει αποκτήσει ακόμα την αίγλη που προσδοκά η FIFA, ωστόσο ως test event για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο λειτούργησε αποκαλυπτικά τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε εξωαγωνιστικό κομμάτι. Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία που άρχισαν με αφορμή την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στα ΜΜΜ, γενικεύτηκαν σε χρόνο dt και η χώρα βρέθηκε στα όρια της κοινωνικής εξέγερσης τον Ιούνιο. Η διοργάνωση δεν επηρεάστηκε, παρά τις εκκλήσεις περί διακοπής και περί μεταφοράς του Μουντιάλ σε άλλη χώρα από την πλειοψηφία των διαδηλωτών. Η Βραζιλία έδινε στη FIFA περισσότερα από όσα έπαιρνε, σύμφωνα με οικονομικούς όρους, αλλά η οικοδέσποινα ήταν αδύνατο να αλλάξει σε τόσο προχωρημένο χρονικό διάστημα. Οι δυνάμεις καταστολής λειτούργησαν κι έτσι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών ολοκληρώθηκε κανονικά, ίσως με τη μοναδική προσφορά της FIFA στη χώρα, την αθλητική. Με τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι στο "τιμόνι" πλέον, οι pentacampeoes είχαν συμπληρώσει μία 3ετία γεμάτη περιοδείες και φιλικά παιχνίδια που έδειχναν λίγα για την πραγματική δυναμική τους. Το πρώτο ρεαλιστικό τεστ ήταν αυτή η διοργάνωση και δη ο τελικός κόντρα στους πρωταθλητές κόσμου και φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ ακόμα και μέσα στη Βραζιλία. Πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης, η "σελεσάο" κατατρόπωσε τη "φούρια ρόχα", στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί νέο Maracanaco το καλοκαίρι του 2014. Μία ομάδα καθοδηγούμενη από τη "φρεσκάδα" και το ταλέντο παικτών όπως ο Νεϊμάρ, ο Οσκάρ, ο Παουλίνιο και ο Μπερνάρ υπέταξαν τους κυρίαρχους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου από το 2008, Ισπανούς. Αν κι η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε είχε αποτύχει και στο προηγούμενο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (νικήτρια ξανά η Βραζιλία), προτού στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, πλέον απέκτησε ακόμα έναν αξιόμαχο αντίπαλο μαζί με τη Γερμανία για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Πρωταθλήματα σαν... φιλικά τουρνουά

Ο Ζοζέ Μουρίνιο παραδέχθηκε από τον Δεκέμβριο του 2012 ότι το πρωτάθλημα είχε ξεφύγει από τα χέρια της πιο ακριβής ομάδας όλων των εποχών. Ο Ιούνιος του 2013 βρήκε τη Ρεάλ Μαδρίτης 5 νίκες πίσω από την Μπαρτσελόνα των 100 βαθμών (ισοφάριση του ρεκόρ της Ρεάλ). Στη Serie A, η Νάπολι πρόβαλλε αντίσταση μόνο για μερικές αγωνιστικές στον 1ο γύρο, αλλά η Γιουβέντους είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα πολύ πριν το διασφαλίσει και μαθηματικά. Στην Αγγλία, για κάποιον λόγο που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των χιλίων προβλημάτων αλλά και του Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να αφήσει χιλιόμετρα πίσω τον ανταγωνισμό με MVP τον Μάικλ Κάρικ. Στη Γερμανία, η ασυναγώνιστη Μπάγερν Μονάχου αποκαθήλωσε την Ντόρτμουντ μετά από δύο χρόνια σε κάθε επίπεδο, κάνοντας επίδειξη δύναμης με πλειάδα ρεκόρ, μεταξύ των οποίων κι οι 25 βαθμοί διαφορά από τη 2η θέση. Στη Ligue 1, τέλος, η Παρί Σεν Ζερμέν σοβαρεύτηκε και άφησε από νωρίς πίσω της όλες τις επίδοξες... Μονπελιέ, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες. Μηδενικός ανταγωνισμός τίτλου, σημεία των καιρών...

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό
messi.jpg

Ο απών Λιονέλ Μέσι

Η χρονιά άρχισε ιδανικά, με την κατάκτηση της 4ης Χρυσής Μπάλας. Ένα ρεκόρ για μία χρονιά ρεκόρ με 91 τέρματα. Αυτή η αλησμόνητη εμφάνιση με το πουά κοστούμι ήταν και μία από τις πιο εντυπωσιακές του Αργεντινού μέσα στο 2013. Μέχρι τον Μάρτιο, σημείωνε τη μία ξεχωριστή επίδοση μετά από την άλλη. Στις 2 Απριλίου, έχοντας σκοράρει στα προημιτελικά του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν, τραυματίζεται κι αρχίζει ο "Γολγοθάς". Ημιτελείς αποθεραπείες, απόδοση κάτω του μετρίου, αυξημένη πίεση και ένα καλό "χαστούκι" από την Μπάγερν, στέρησαν από τον αρχηγό της εθνικής Αργεντινής και από την Μπαρτσελόνα ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το ερώτημα "τι συμβαίνει με τον Μέσι;" δεν απαντιέται ποτέ. Όταν το πρωτάθλημα κρίνεται σχεδόν μαθηματικά, τίθεται οριστικά νοκ άουτ. Για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου βρίσκει τον χρόνο να ξεκουραστεί. Η νέα σεζόν φαντάζει ως ευκαιρία για απαντήσεις. Φευ. Όταν είναι υγιής, σκοράρει ακατάπαυστα. Τραυματίζεται ξανά. Τελευταία εμφάνισή του με αγωνιστική περιβολή, στο ματς με την Μπέτις τον Νοέμβριο. Ο τρίτος τραυματισμός στη σεζόν τον θέτει νοκ άουτ μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Έκτοτε, εμφανίζεται μόνο σε δικαστήρια όπου κατηγορείται για φοροδιαφυγή, σε ΜΜΕ όπου έρχεται σε ρήξη με διευθυντές της Μπαρτσελόνα λόγω της ανανέωσης του συμβολαίου του, σε προπονητήρια στην Αργεντινή όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης και σε... βραβεύσεις, αφού είναι ξανά μεταξύ των 3 υποψηφίων για τη "Χρυσή Μπάλα" και βάσει των bookmakers το δεύτερο φαβορί πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Το τέλος του Μουρίνιο

Τα ισπανικά ΜΜΕ το έγραφαν από την αρχή της σεζόν 2012-2013, όταν η Ρεάλ έμενε πίσω από την Μπαρτσελόνα. Η κόντρα του με το σύμβολο των "μερένγκες" Ίκερ Κασίγιας γιγαντώθηκε στα μέσα της χρονιάς και νικητής θα μπορούσε να είναι μόνο ένας. Σίγουρα όχι αυτός που είχε έρθει σε ρήξη με τη διοίκηση, με το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με το πιο ισχυρό λόμπι της ομάδας (Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Άλβαρο Αρμπελόα), με "δικούς του" παίκτες (Φάμπιο Κοεντράο, Άνχελ ντι Μαρία), γενικά με όλον τον μαδριλένικο κόσμο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η decima παρέμεινε όνειρο, ο "βασιλιάς" του 2012, ο άνθρωπος που έσπασε το μονοπώλιο της Μπαρτσελόνα και ανταμείφθηκε με πλουσιοπάροχο συμβόλαιο μέχρι το 2016, μετατράπηκε σε παρία. Η απώλεια του Copa del Rey από την Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" οδήγησε τον Πορτογάλο στο να αποκαλέσει τη σεζόν 2012-2013 ως τη "χειρότερη της καριέρας" του. Και αυτό ήταν μία πραγματικότητα, αφού για πρώτη φορά κάθισε στον πάγκο ομάδας για μία πλήρη σεζόν και δεν πανηγύρισε κάποιο σημαντικό τρόπαιο. Οι φήμες για επιστροφή στην Τσέλσι έδιναν κι έπαιρναν, αφού δεν ήταν στις πρώτες επιλογές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο τέλος του Μαΐου ολοκληρώθηκε άδοξα η θητεία του Special One στη Ρεάλ. Μία θητεία με ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, ένα σούπερ καπ Ισπανίας, μεγάλους διαξιφισμούς, κριτική, διχόνοια ακόμα και για την αποτίμησή της.

Η ενδεκάδα των γεγονότων που σημάδεψε το 2013 στο εξωτερικό

Η χρονιά των... παγκιτών Ελλήνων

Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 60 Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει φανέλα ομάδας στο εξωτερικό, έστω και στην... προπόνηση. Για κάποιους ήταν επιτυχία μόνο και μόνο η διέξοδος από την ελληνική κρίση, για άλλους η παρουσία στη βασική ενδεκάδα. Ο κορυφαίος εκπρόσωπός μας στο εξωτερικό ήταν αδιαμφισβήτητα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε μία (προσωπικά) πετυχημένη θητεία στη Βέρντερ Βρέμης με μία μεταγραφή αξίας 10.000.000 ευρώ στη δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ευρώπης για το 2013, Ντόρτμουντ. Ο Έλληνας αμυντικός αποτελεί και στυλοβάτη (λόγω τραυματισμών) του συγκροτήματος του Γίργκεν Κλοπ μέσα στο 2013-2014 και κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία μαζί με τον Παναγιώτη Κονέ. Ο διεθνής μέσος εξελίχθηκε από σκόρερ πανέμορφων τερμάτων (υποψήφιος και για το καλύτερο της χρονιάς από τη FIFA το 2013) σε αρχηγό των "ροσομπλού". Βασικός και αναντικατάστατος, έστω κι αν δεν μπορεί να αποτρέψει την άσχημη πορεία της ομάδας φέτος. Από εκεί και πέρα, ελάχιστοι "λεγεωνάριοι" διακρίθηκαν στο εξωτερικό. Ο Φάνης Γκέκας έσωσε μόνος του την Ακχισάρ πέρυσι κι έγινε ήρωας στην Τουρκία, αλλά φέτος στην Κόνιασπορ δεν έχει πιάσει τα ίδια επίπεδα, ο Γιώργος Γκαλίτσιος είναι βασικός στη Λόκερεν, ο Γιώργος Σαμαράς ετοιμάζεται να κλείσει την πολυετή θητεία του στη Σέλτικ, ο Γιώργος Καραγκούνης έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν της Φούλαμ σε μία προβληματική περίοδο για την ομάδα, ενώ ο Βασίλης Τοροσίδης δεν έπεισε τον Ρουντί Γκαρσιά ότι πρέπει να συνεχίσει βασικός στη Ρόμα και τη νέα σεζόν. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Σάλκε κι από το 2014 θα αναλάβει ξανά το ανασταλτικό φορτίο των "βασιλικών μπλε" και από εκεί και πέρα το χάος...

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από το διεθνές ποδόσφαιρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK